že snímáme kopák, rytmičák přechody a hi-hat. To je jakž takž v pohodě, ale mám problém s Overheady, na které používáme 2 mikrofony Rode M3. Teď v sobotu jsme zkoušeli něco nahrát, já to pak doma poslouchal a zjistil, že v pravém overheadu strašně rezonuje pravý Crash, jakoby zvoní, úplně to trhá uši. (beru to z pohledu diváka na bicí) a v druhém levém overheadu zase levý crash hodně hučí. Ten teda hučí sám od sebe a nevím proč. Nevím jestli je to špatně, jestli tohle normálně crash dělá nebo ne. Nejsem bubeník a naše bubenice je v tom tak nějak mimo, tak se to snažím řešit já. Kdybych třeba mohl ty nahrávky někam nahrát a někdo si to poslechl a řekl, co může být špatně,jak líp nastavit ty dva overheady, byl bych mu vděčný. Chtěli jsme si nahrávky udělat sami, ale zatím se moc nedaří
Rode M3s jako overheady
Pravidla fóra
Rode M3s jako overheady
Zdravím. Zkoušíme si s kapelou dělat ve zkušebě nějáké nahrávky.Začali jsme nahrávat bicí tak,
že snímáme kopák, rytmičák přechody a hi-hat. To je jakž takž v pohodě, ale mám problém s Overheady, na které používáme 2 mikrofony Rode M3. Teď v sobotu jsme zkoušeli něco nahrát, já to pak doma poslouchal a zjistil, že v pravém overheadu strašně rezonuje pravý Crash, jakoby zvoní, úplně to trhá uši. (beru to z pohledu diváka na bicí) a v druhém levém overheadu zase levý crash hodně hučí. Ten teda hučí sám od sebe a nevím proč. Nevím jestli je to špatně, jestli tohle normálně crash dělá nebo ne. Nejsem bubeník a naše bubenice je v tom tak nějak mimo, tak se to snažím řešit já. Kdybych třeba mohl ty nahrávky někam nahrát a někdo si to poslechl a řekl, co může být špatně,jak líp nastavit ty dva overheady, byl bych mu vděčný. Chtěli jsme si nahrávky udělat sami, ale zatím se moc nedaří
Prostě nemáme žádné zkušenosti a ani nějaké zkušené lidi kolem. Jasně, že se to snažím studovat třeba na internetu, ale o Rode M3 v použití overheadů jsem toho moc nenašel. Kdyby aspoň někdo vědel, jak ty mikrofony správně nastavit. Dííky
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rode M3s jako overheady
Tak to někam frkni, stačej ty dvě stopy OH (každá samostatně pochopitelně). Jakou technikou jste to nahrávali? Jste bez zkušeností, píšeš, ale nějak jste je postavili - je to "A-B" nebo "XY" nebo "ORTF"? Všechno najdeš třeba na Wikipedii
Mikrofony jsou kardioida, takže předem vylučuju A-B postavení (pokud bylo použito, tak je to rovnou špatně).
P.
P.
Prečo by nemohli byť pre A-B snímanie použité aj kardioidy, my sme sa učili, že je to vhodné.
zdroj: http://www.prosoundweb.com/article/ster ... echniques/
Kód: Vybrat vše
Spaced Pair Technique
The spaced pair (A/B) technique uses two cardioid or omni directional microphones spaced 3 - 10 feet apart from each other panned in left/right configuration to capture the stereo image of an ensemble or instrument.- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mhm...já to mám z Vlachého, ale i co jsem si zkoušel, tak to s kardio nedávalo dobrý výsledek. A Wiki (http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone_practice) také hovoří jinak.
P.
EDIT: ale je pravda, že při určité vzdálenosti mezi mikrofony to je svým způsobem varianta ORTF při nulovém úhlu
P.
EDIT: ale je pravda, že při určité vzdálenosti mezi mikrofony to je svým způsobem varianta ORTF při nulovém úhlu
No, právě ty metody jsem studoval před nahráváním. Byl jsem přesvědčeny, že to zkusím postavit
pomocí X/Y, ale ostatní členové kapely mi říkali, že je to blbost, že u tužek by to tak fungovalo,
ale že tohle má trošku jiný záběr než tužka, tak jsme to dali jako A-B. Teda, nebylo to asi úplně podle
nějákých těch standardů, ale něco na ten způsob.
http://uloz.to/xzn1bjwJ/overheads-rar
heslo: nahravka
díky moc
pomocí X/Y, ale ostatní členové kapely mi říkali, že je to blbost, že u tužek by to tak fungovalo,
ale že tohle má trošku jiný záběr než tužka, tak jsme to dali jako A-B. Teda, nebylo to asi úplně podle
nějákých těch standardů, ale něco na ten způsob.
http://uloz.to/xzn1bjwJ/overheads-rar
heslo: nahravka
díky moc
ešte k tým technikám by som chcel, tu som našiel pekné porovnania: http://recordinghacks.com/2010/04/03/dr ... omparison/
K tej ukážke, zdá sa mi ok. Podľa mňa to chce správny post-process a bude to fajn.
K tej ukážke, zdá sa mi ok. Podľa mňa to chce správny post-process a bude to fajn.
Díky. A proč to tak zvoní, ty Crashe? Jako určitě je super slyšet, že to nemusíme nahrávat znovu 
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
asi místnost? Kde jste to točili? jinak dost pomůže následná equalizace, najdeš si kde to zvoní a pár dB tam stáhneš
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Nahrávali jsme u nás ve zkušebně. Ta místnost mi přijde akusticky docela dobře vyřešená,
ale taky o tom nic moc nevím. Je celkem malá. No jasně, s tou ekvalizací, já jsem to trochu zkoušel,
ale dělal jsem s tím zatím jen párkrát, spíš jen tak zkouším. Tak jsem právě chtěl, aby si to poslechnul někdo,
kdo tomu rozumí
ale taky o tom nic moc nevím. Je celkem malá. No jasně, s tou ekvalizací, já jsem to trochu zkoušel,
ale dělal jsem s tím zatím jen párkrát, spíš jen tak zkouším. Tak jsem právě chtěl, aby si to poslechnul někdo,
kdo tomu rozumí
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
zkus si vzít nějaký stereo EQ který má jednotlivá pásma (parametric EQ), hoď to na group track do kterého si rozhodíš oba overheady a vem si myší jedno pásmo, vytáhni ho o pár db nahoru a projížděj od 1000hz - 5000hz například, tím že to takhle vytáhneš třeba o 6db tak to lépe uslyšíš, kde ti ten zvuk přijde nejvíc "nepříjemnej" tam by to chtělo trošku říznout, chce si to pohrát i s Q, tedy s šířkou pásma, aby jsi zase zbytečně neřezal něco co by tam chybělo (na druhou stranu na detaily jste měli blízke mikrofony u jednotlivých bubnů), ale to chce zkoušet a zkoušet, žádný vzorec na to není, jen Tvoje uši, na ty se spolehni
taky komprese na overheady pomůže (po EQ) a navíc, ty overheady tam nebudou vévodit, takže po celkovém mixu dost věcí zapadne, chce to jen vychytat no
tak good luck
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Tak jo, díky moc za rady
A prosím tě, nevíš, kde nejlépe sehnat nějaké informace o mixování
a pak třeba o masteringu nahrávek?
Trošku mě štve, že všechno co je na netu, tak je většinou
v angličtině. Ne, že bych neměl rád anlgičtinu, ale vždycky mě to akorát odradí, když se tím musím
prokousávat. Zatím jsem si s těma nahrávkama zkoušel hrát v programu Presonus studio one 2.
Mám ho i v češtině.
a pak třeba o masteringu nahrávek?
v angličtině. Ne, že bych neměl rád anlgičtinu, ale vždycky mě to akorát odradí, když se tím musím
prokousávat. Zatím jsem si s těma nahrávkama zkoušel hrát v programu Presonus studio one 2.
Mám ho i v češtině.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jinak je to celkem normální zvuk crashe, ale moc s tím "zvonivým" (nebo jak to popsat) artefaktem nenaděláte, byť EQ může trochu pomoct - zjemnit. Mělo by pro příště smysl buď vyzkoušet jiný pár mikrofonů pro OH nebo jiný typ crash činelu.
V češtině toho fakt moc nenajdeš, víc možností na zdroje než zde můžeš najít na www.electrozone.cz fóru. Na mastering bych být tebou zatím zapomněl a omezil bych se na srovnávání hlasitosti limiterem (pouze).
P.
V češtině toho fakt moc nenajdeš, víc možností na zdroje než zde můžeš najít na www.electrozone.cz fóru. Na mastering bych být tebou zatím zapomněl a omezil bych se na srovnávání hlasitosti limiterem (pouze).
P.
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
přesně tak, proto bych při mixu nedával na master šavli nic (po pravdě ani ten limiter z počátku), ať se to umíchá pěkně pod nulu na čisto s trochou volného prostoru (headroomu).
Jinak dneska je výhoda že je internet/ youtube, mrkni třeba na tento kanál http://www.youtube.com/user/recordingrevolution nebo vyhledávej, je tam toho mraky
samozřejmě něco jsou šikovné rady, něco kraviny.. ale úsudek si člověk udělá sám, chce to zkoušet, poslouchat, zkoušet a sbírat tak sám zkušenosti.
K těm bicím, holt při malé místnosti se to tam asi vrací/odraží, jestli máte holé stěny... ale zase tak hrozné mi to nepřišlo
takže zjemnit tím EQ, nebo vyzkoušet jiné polohy mikrofonů, či jiné mikrofony nebo decentnější crash ši lepší dynamiku bicaře.
Jinak dneska je výhoda že je internet/ youtube, mrkni třeba na tento kanál http://www.youtube.com/user/recordingrevolution nebo vyhledávej, je tam toho mraky
K těm bicím, holt při malé místnosti se to tam asi vrací/odraží, jestli máte holé stěny... ale zase tak hrozné mi to nepřišlo
Dobře, díky moc za všeschny rady. Uvidím, co se dá dělat