Úprava zvuků kláves
Pravidla fóra
Úprava zvuků kláves
Mám klávesy Casio CTK-551. Nejsem spokojený se zvukem některých rejstříků a zajímalo by mě, jestli by se to dalo nějak vylepšit. Nanečisto jsem udělal pokus: Pomoci linkového vstupu zvukové karty a programu Audacity jsem nahrál do počítače z kláves některé jednotlivé zvuky, které mi pěkně nezní a pomoci programu Audacity je vylepšil. Přesvědčil jsem se, že můžu dosáhnout zvuků podle svých představ, měly lepší barvu. Teď bych ale potřeboval zjistit, jak můžu doopravdy upravit zvuky, aby upravené byly potom zabudovány v klávesách. Nejdříve bych musel všechny tóny a zvuky z kláves nějak uložit do počítače. K tomu bych už nepoužíval vstupy zvukové karty, ale spíš nějaký datový nosič, ze kterého bych uložil do počítače celý rejstřík. V počítači bych ty zvuky zase vylepšil pomoci Audacity a ty vylepšené zvuky bych uložil na ten datový nosič a dostal zase do těch kláves a výsledek by byl, že klávesy hrají lépe.
Co k tomu všemu potřebuji a jak bych postupoval? Problém je jenom v tom, jak dostanu ty rejstříky z těch kláves do počítače a nakonec z počítače zase do kláves. Mohl bych pomoci flashky? Ty klávesy ale nemají USB výstup, ale za to mají dvě pětikolíkové MIDI zdířky - vstup a výstup. Kabel na přechod MIDI-USB jsem v obchodě viděl. Nebo když to nepůjde, co kdybych ty klávesy opatrně otevřel, vyhledal v nich disk, na kterých jsou zvuky uložené a z něj nakopíroval data do počítače, a po upravení ty data zpět dostal na ten disk a klávesy opět složil?
Co k tomu všemu potřebuji a jak bych postupoval? Problém je jenom v tom, jak dostanu ty rejstříky z těch kláves do počítače a nakonec z počítače zase do kláves. Mohl bych pomoci flashky? Ty klávesy ale nemají USB výstup, ale za to mají dvě pětikolíkové MIDI zdířky - vstup a výstup. Kabel na přechod MIDI-USB jsem v obchodě viděl. Nebo když to nepůjde, co kdybych ty klávesy opatrně otevřel, vyhledal v nich disk, na kterých jsou zvuky uložené a z něj nakopíroval data do počítače, a po upravení ty data zpět dostal na ten disk a klávesy opět složil?
Re: Úprava zvuků kláves
Ou..Hezká představa, ovšem nerealizovatelná. Se zvuky se v klávesách nedá dělat nic, jedině přes nějaký ekvalizér, který mají v sobě. Jedině hrát přes PC furt a zvuk z kláves vůbec nepoužívat.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
To mám taky vyzkoušené, zní to slušně, ale raději bych se tomu vyhnul. Nerad bych se při každém hraní otravoval s pouštěním ještě počítače a s kabely připojenými mezi klávesami a počítačem.Jedině hrát přes PC furt a zvuk z kláves vůbec nepoužívat.
---Pokud ten můj nápad nejde uskutečnit, existují alespoň nějaké klávesy, do kterých si můžu nahrát nebo vytvořit v nich vlastní zvuk? Ale aby počítač stačilo mít připojený nanejvýš při ukládání zvuku do kláves a při hraní už nemusel používat počítač. Nerad bych pokaždé, když hraju, měl puštěný a zapojený počítač a otravoval se s kabely.
Jaký klávesový nástroj bych si měl koupit? Automatický doprovod není nutné aby měl.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Skoro jakýkoli, který umožňuje nějakou sofistikovanější úpravu dílčích zvuků (čili má EQ, ADSR obálku, filtry, oscilátory.....). Jaký je rozpočet?
P.
P.
Můžu za klávesy zapojit ekvalizer pro zlepšení zvuku, buď pomoci počítače nebo přímo si koupit ekvalizer přístroj. Ale pořád to nestači, protože někdy potřebuji tóny upravit i jednotlivě. Na jinak vysoký tón bych jinak nastavil ekvalizer. Tak například pokud chci u některého hudebního nástroje zvýraznit první a druhou harmonickou, tak by to vycházelo tak: U tónu G z kontra oktávy bych musel zvýraznit oblasti kolem 50 Hz a kolem 100 Hz, zatímco u tónu G malého bych musel zvýraznit oblasti kolem 200 Hz a kolem 400 Hz, a tak dále. Ale asi ten můj původní nápad s vylepšováním zvuku kláves nepůjde uskutečnit.Se zvuky se v klávesách nedá dělat nic, jedině přes nějaký ekvalizér, který mají v sobě. Jedině hrát přes PC furt a zvuk z kláves vůbec nepoužívat.
Nemám představu, kolik takové klávesy s těmito funkcemi můžou stát, aby to zase nebylo moc drahé. Ale snad by mohly stačit také takové klávesy, které kromě normálních rejstříků mají i některé rejstříky volné, takzvané uživatelské, do kterých si můžu nahrát vlastní zvuk, třeba z počítače. Existují takové klávesy? Ten svůj zvuk bych si tam nahrál, ale potom, jak bych na ty klávesy hrál, tak bych počítač odpojil, ať nemusím hrát s připojeným počítačem.Skoro jakýkoli, který umožňuje nějakou sofistikovanější úpravu dílčích zvuků (čili má EQ, ADSR obálku, filtry, oscilátory.....). Jaký je rozpočet?
Co například CASIO WK-7600? http://kytary.cz/casio-wk-7600/HN133802/ Splnily by mi požadavek? Nebo jiné?
Asi ano, líp když si to vyzkoušíš.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Nebo možná i tyto by mi mohly vyhovovat: http://www.alza.cz/casio-ctk-6000-d204909.htm , ale už zase si nejsem jistý.
Kterékoliv klávesy, než koupím, je nejlepší si vyzkoušet, ale pokaždé tu možnost nemám. V obchodě klávesy, které mi zajímají, nemusí mít a když je v obchodě objednám, tak je už musím koupit. Jiná možnost je objednat si přes internet několik výrobků, doma si je vyzkoušet, jeden, který mi vyhovuje si nechat a ostatní poslat zpět, ale to taky není dobré řešení. Nebo si o výrobku něco přečíst na internetu, ale tam se taky nedozvím úplně všechno, co potřebují. Například chybí poslechová ukázka, jak ty zvuky vlastně zní a navíc těch ukázek by muselo být hodně. Někdy ani nenapíšou, jestli je možnost připojení pedálu Sustain. Někdy třeba nenapíšou, jestli to má výstup pro sluchátka (nebo pro zesilovač) a jestli se při zapojení sluchátek (nebo zesilovače) odpojí vnitřní reproduktory kláves, aby nám to nehrálo do toho. Nebo jestli dynamika se dá vypínat nebo to hraje s dynamikou trvale. A jiné věci.
Mají klávesy pokaždé výstup, na který bych mohl zapojit zesilovač? Buď linkový výstup nebo sluchátkový. A aby úroveň signálu vyhovovala. A aby když do te zdířky zastrčím konekor, odopjí se vnitřní reproduktory, aby nám to nehrálo do toho. To celé se totíž těžko zjišťuje.
Nebo pokud klávesy mají dynamiku, dá se ta dynamika u každého takového výrobku vypínat, abych nemusel mít dynamiku zaplou pořád? To taky málo kdy píšou.
U každých kláves, mají automatický doprovod nebo automatické akordy. Dají se tyto věci vypnout, abych mohl hrát normálně po celé klávesnici a to i v levé části? To totíž taky nikde nepíšou. Napíšou například, že výrobek má automatický doprovod, ale jestli je možné ho vypnout, už nepíšou, a nepíšou ani, jestli při vypnutém automatickém doprovodu hraje normálně celá klávesnice včetně nejnižších tónů.
Kterékoliv klávesy, než koupím, je nejlepší si vyzkoušet, ale pokaždé tu možnost nemám. V obchodě klávesy, které mi zajímají, nemusí mít a když je v obchodě objednám, tak je už musím koupit. Jiná možnost je objednat si přes internet několik výrobků, doma si je vyzkoušet, jeden, který mi vyhovuje si nechat a ostatní poslat zpět, ale to taky není dobré řešení. Nebo si o výrobku něco přečíst na internetu, ale tam se taky nedozvím úplně všechno, co potřebují. Například chybí poslechová ukázka, jak ty zvuky vlastně zní a navíc těch ukázek by muselo být hodně. Někdy ani nenapíšou, jestli je možnost připojení pedálu Sustain. Někdy třeba nenapíšou, jestli to má výstup pro sluchátka (nebo pro zesilovač) a jestli se při zapojení sluchátek (nebo zesilovače) odpojí vnitřní reproduktory kláves, aby nám to nehrálo do toho. Nebo jestli dynamika se dá vypínat nebo to hraje s dynamikou trvale. A jiné věci.
Mají klávesy pokaždé výstup, na který bych mohl zapojit zesilovač? Buď linkový výstup nebo sluchátkový. A aby úroveň signálu vyhovovala. A aby když do te zdířky zastrčím konekor, odopjí se vnitřní reproduktory, aby nám to nehrálo do toho. To celé se totíž těžko zjišťuje.
Nebo pokud klávesy mají dynamiku, dá se ta dynamika u každého takového výrobku vypínat, abych nemusel mít dynamiku zaplou pořád? To taky málo kdy píšou.
U každých kláves, mají automatický doprovod nebo automatické akordy. Dají se tyto věci vypnout, abych mohl hrát normálně po celé klávesnici a to i v levé části? To totíž taky nikde nepíšou. Napíšou například, že výrobek má automatický doprovod, ale jestli je možné ho vypnout, už nepíšou, a nepíšou ani, jestli při vypnutém automatickém doprovodu hraje normálně celá klávesnice včetně nejnižších tónů.
Naposledy upravil(a) dvd dne 18.05.2013 11:02, celkem upraveno 1 x.
dvd, výstup pro zesilovač se jmenuje Line - out (bývá stereo/ mono L + R)
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2dvd: ono to chce se probírat i manuály, kde jsou technické detaily nijak nezredukované pro potřeby eShopů. Veškeré zmíněné věci se z nich dozvíš, takže ve výsledku ti zbude pouze otázka "kde si poslechnout zvukové ukázky" 
P.
P.
Všimli jste si někdo, že některé klávesy nezní tak, jak by měly? Jaké s tím máte zkušenosti? A jaké máte zkušenosti s různými značkami výrobků, která je lepší a která horší, co se týká barvy zvuků? Nebo od stejné značky mívají novější typy výrobku pěknější zvuky, než starší? Například se zvuky mých kláves, aspoň některých rejstříků (dost takových je) spokojený nejsem. Když si porovnám zvuk některého hudebního nástroje s tím samým nástrojem, který mám v klávesách, nezní to, jak by mělo. Například v rádiu nebo jinde, jsem slyšel basovou kytaru, měla příjemný zvuk, když jsem si potom pustil klávesy a přepnul se na zvuk basové kytary, nebylo to zdaleka ono, zvuk je nějak vysušený. Taky hodně dalších rekstříku nezní, jak by měly. Kdybych se vyjádříl přehnaně, tak například harmonika mi zní, jako by ty plíšky byly z plastu, varhany se spíš podobají hučení vysavače, a akustiská kytara jako by místo strun měla dřevěné špejle, a tak bych mohl pokračovat. V celém tomto příspěvku se mi nejedná o kvalitu zabudovaných reproduktorů v klávesách, protože stejné nedostatky ve zvuku slyším taky při poslechu ze sluchátek nebo beden.
No, neber si to špatně, ale svůj problém sis pojmenoval hned v úvodu svého prvního příspěvku:
"Mám klávesy Casio CTK-551."
Jestli to chápu dobře, hledáš klávesy, které budou mít co nejvíc zvuků, které se budou co nejvíc podobat zvukům reálných akustických nástrojů. Proto chceš upravovat zvuk svých kláves? V tom případě hledáš nějaký ROMpler. Jestli tvůj rozpočet je kolem 12 tis., tak máš pravděpodobně neřešitelný problém. Možná něco takového http://kytary.cz/yamaha-mx-49/HN134064/
"Mám klávesy Casio CTK-551."
Jestli to chápu dobře, hledáš klávesy, které budou mít co nejvíc zvuků, které se budou co nejvíc podobat zvukům reálných akustických nástrojů. Proto chceš upravovat zvuk svých kláves? V tom případě hledáš nějaký ROMpler. Jestli tvůj rozpočet je kolem 12 tis., tak máš pravděpodobně neřešitelný problém. Možná něco takového http://kytary.cz/yamaha-mx-49/HN134064/
Make Synthpop Great Again