Výběr kytary do 4000Kč

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
dadanek1999

Výběr kytary do 4000Kč

Příspěvek od dadanek1999 »

Ahoj. Konečně jsem se tak nějak rozhoupal k prodeji mé akustiky a koupi první elektriky. S tou bych se chtěl dostat maximálně do 4 000,-. Vím, že to není moc, ale na první elektriku by to snad stačit mohlo. Když jsem tak vybíral, nakonec padla volba na Cort CR50, anebo Cort X-2 (http://kytary.cz/cort-x-2-bm/HN102524/ a http://kytary.cz/cort-cr50-bk/HN116017/). Zajímal by mě Váš názor na to, která by mohla být lepší. Přeci jen jsou použity jiné snímače, ale nevím jak moc se liší. Popřípadě pokud by jste mi doporučili něco jiného v této cenové relaci, budu jen rád.

Děkuji
Cort X-2 BM, D'addario EXP110 (010-046), Tortex Sharp
Zoom G3x, Genius SW-HF6000
Recording King RD-10
Gridchaser

Re: Cort CR50 vs Cort X-2?

Příspěvek od Gridchaser »

Ahoj,
nejlepší je zajít do prodejny a kytaru vyzkoušet, poznáš tak, kterej tvar krku a těla ti víc sedí - záleží na tom, co cheš hrát. Nicméně - CORT X-2 BM je superstrat - vzhledem k ploššímu krku, tělu z lípy (víc basů míň středů), delší menzuře (648 mm) a dvouoktávovému krku bude sedět asi spíš metalistovi (ne aby mě někdo chytal za slovo), možná se bude i pohodlněji hrát pravou rukou (tělo je shora zkosené). Trochu bych se bál toho tremola - i když je jednozvratné, bez zámků nebude nejspíš moc použitelné - lze případně zablokovat. CR50 je tvarem klasický LP - má kratší menzuru, pokud máš menší ruku, kratší prsty, mohlo by se ti na ni hrát líp. Tělo není shora zkosené, takže při hraní metalových nářezů může za chvíli tlačit do předloktí. Kobylka je pevná, tudíž by se kytara nemusela tolik rozlaďovat. Snímače jsou podle popisu stejné - levné tovární - stejně je nejspíš později vyměníš. Cort obecně - slušná značka, slušné zpracování, většinou vyrobené v Indonésii. Mohl by ses zkusit ještě podívat na levnější Ibanezy, Washburny nebo ESP-LTD.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Anebo by ses mohl podívat na bazar, až budeš vědět, jaký typ chceš. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Gridchaser

To je samozřejmě pravda :wink: - na bazaru se dají sehnat dobrý nástroje za dobrou cenu, ale nečekej zázraky - bacha na stav nástroje - v tomhle případě platí dvojnásob, že je nejlepší osobně prohlídnout před koupí.
dadanek1999

No, vzhledem k tomu, že přecházím z akustiky tak to delší dobu na nějaké "nářezy" nevidím (ze začátku budu hrát stejně "na sucho", anebo s rocksmithem. Pokud je to CR50 lepší pro menší prsty, tak je to něco pro mě (přeci jen, je mi čerstvě 14 :D). Kamarád právě X-2 má a říkal, že tremolo chce stejně zašpalkovat, tak jsem zvažoval jestli má tremolo vůbec smysl...
A jak je na tom to dřevo, co je na CR50? Nikdy jsem o něm neslyšel. Jinak co se Washburnu týče tak tam se mi ještě celkem líbila bílá Win 14.
Recording King RD-10
Gridchaser

Tremolo? - na takhle levné kytaře nejspíš fakt ne. Agathis je tropický dřevo používaný na levný kytary - je poměrně laciný ho vyprodukovat a má docela slušný rezonanční vlastnosti. Kromě Corta ho používá třeba i Dean. Taky se z něj dělají lodě :mrgreen: - hlavně jachty, jak praví wiki. Tradičnější a asi ověřenější je ta lípa.

Ten rozdíl v menzuře není zas tak velkej - na věk nehleď - ve 14 už máš prakticky dospělou velikost ruky. Jen, že někomu prostě vyhovuje kratší menzura (pražce jsou blíž u sebe), většinou lidem s menší rukou (a někomu je to jedno). Jak říkám - chce to osahat třeba na podobným typu kytary, zeptat se prodavače na délku menzury nebo změřit. Až v ruce a po delším hraní poznáš, co ti víc sedí. Asi stejně budeš muset do obchodu a vzít pár kytar do ruky, kvůli pocitu ze hry. A nakonec si pravděpodobně vybereš tu, která se ti bude nejvíc líbit, nebo kompromis mezi vzhledem a vlastnostma. Zahrát se dá v podstatě na všechno. Pokud kupuješ přes web, máš delší čas na vyzkoušení a rozhodování, v kamenným obchodě je zas větší výběr v kratším čase a hned vyřadíš nepovedený kusy. Nejrozumnější - kombinace obojího, pokud to jde.

Win 14 má zajímavý uchycení krku - patka je zaoblená, takže je lepší přístup do vyšších poloh - vidno většinou u dražších kytar.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Zdravím tě,

pro začátek je nutné zajít do hudebnin a vyzkoušet si tam různé tvary a typy (stratocaster, telecaster, les paul, superstrat a pak třeba nějaký jiný tvar co tě zaujme, ale tohle jsou takové "klasiky"). Poznáš tam, že každý tvar je něčím typický a podle toho si vybereš, u kterého se ti bude nejvíce líbit zvuk (ať čistý nebo zkreslený).
Když přecházíš z akustiky tak musíš mít nějaký důvod kvůli čemu to děláš ne? Musíš mít nějaký plán co asi bys tak chtěl hrát na elektriku, ne?
Až si tohle vyzkoušíš a rozmyslíš po čem by ses tak chtěl podívat tak můžem začít vybírat konkrétní typ. Do té doby to nemá smysl, protože možností je spousta a stejně to nemusí bejt to co hledáš, takže to bude jen ztráta času.
Taky bych se přikloňil k bazarové kytaře, jsou tam fajn kousky za pěknou cenu a pořídíš tam mnohem lépe než z krámu (tu samou kytaru co koupíš v krámu seženeš skoro novou s vyměněnými snímači za podobnou cenu a ty snímače ji posunou o dost výš). A až se někdy naučíš víc a budeš chtít nějakou lepší kytaru a tuhle budeš prodávat tak ji na bazaru prodáš za stejnou nebo hodně podobnou cenu a nebudeš na tom tratit jako při prodeji nové kytary (cena na bazaru se pohybuje kolem 50%-65% nové věci).
Takže:
1) Vyzkoušet co chceš
2) Řekni co bys tak chtěl hrát
3) Bazar jo nebo ne
4) Vybereme nějaké tipy
5) Případný výběr na bazaru
6) Dojet si kytaru vyzkoušet, ať sedne hlavně tobě do ruky a ucha- to je to nejdůležitější

Něco na čtení o obou kytarach je tu dost psáno, takže použíj HLEDAT a něco se přečti. Je to tu pořád dokola.
post601546.html?hilit=Cort%20X%202#p601546
dadanek1999

Re: Výběr kytary do 4000Kč

No, tak hrát - jak jsem psal, ze začátku na sucho a na rocksmithu. Určitě to nebude tak, že do toho budu chtít hned jak oživot třiskat metal. Koukám že na kytarách mají ještě Cort CR42 s ťuknutým lakem a 17% slevou, (2800 tuším). Takže to by taky nemuselo být zlé, jelikož ten ťukanec je naprosto minimální
Recording King RD-10
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Nejde o to, přes co budeš hrát. Jde spíš o to na jakou muziku tu kytaru chceš. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
dadanek1999

Tak že bych chtěl hrál prostě jeden typ tak to moc ne... Obvykle teď hraju to co se mi líbí (a jsem schopnej to zahrát :D). Ale chtěl bych do budoucna skusit Symphonic Metal (například něco na tento styl - http://www.youtube.com/watch?v=RJQIFgrGFnw).
Recording King RD-10
Gridchaser

Držel bych se velmi rozumnýho postupu, který popsal Bejk výše, včetně bazarovejch věcí. Typ kytary tak úplně nerozhoduje o tom, na jakej styl je vhodná - na superstraty hrajou (hráli) i kytaristi u Gotta nebo Špinarový a třeba takovej Ted Nugent hraje někdy na lubovku. Smith z Iron maiden např. hraje na Explorery i Les Pauly a kdovíco ještě, zatímco ostatní kytaristi z téže kapely na superstraty / stratocastery. Takže vhodnost typu pro určitý hudební styl asi moc neřeš - důležitý jsou vlastnosti posaný výše.
dadanek1999

Tak uvidím. Budu koukat na bazaru. Když už se něco pěknýho naskytlo tak to bylo z daaaaleka... Jinak mě celkem zaujalo co jsi psal o Win 14, nevíte o ní někdo trochu víc?

Díky
Recording King RD-10
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

Moderátoři mi asi sežerou. Ale přesto se odvážím poradit. Rukama mi prošla spousta kytar. Jde o to, co ty hledáš, co chceš a potřebuješ hrát, jak jsi na tom zrovna teď, i technicky, i pocitově. Takže to není tak, že si teď necháš dobře poradit a koupíš kytaru za čtyři litry a bude to ta správná koupě a bude to nafurt. Kupuješ kytaru, kterou za čas prodáš. Kup si první, která tě nějak osloví. A prodej ji, až vyprší váš společný čas. Všichni to tak děláme.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Moderátoři tě nesežerou, ale nesmíš svoje názory a zkušenosti prohlašovat za globální, objektivní a jen ty jediné a správné.
Viz tvoje: "Všichni to tak děláme".
Zklamu tě, neděláme to tak všichni. A i kdybych já byl jediný na světě, kdo si koupil kytary po pečlivém uvážení a zůstaly se mnou do mé smrti, tak tvoje tvrzení není pravdivé.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Budu za neumětela a podivína, když se přiznám k tomu, že svou první električku, kterou jsem koupil za cca 4600 Kč mám dodnes a rozhodně neplánuji se jí zbavovat? I kdybych pořídil v budoucnu něco "dospělejšího" svého strata si rozhodně nechám.
MilanT thumb up.
Platí, že pokud natrefíš na dobře zpracovanou levnou kytaru, většinou dalším krokem je výměna snímačů a pak ti může kytara posloužit ještě dost dlouhou dobu. Pokud se vypracuješ a budeš už hraním třeba i něco vydělávat, pak je samozřejmě investice do kvalitnějšího vybavení na místě.
A jedna věc platí - špatný kytarista na drahé vybavení dobře nezahraje, zato dobrý kytarista na levné vybavení ano. Takže pořiď kytaru, která ti v obchodě dobře padne do ruky a bude se ti zvukově líbit a pak cvič a zdokonaluj se. Pokud bazar, tak se rozhodně zajeď na kytaru podívat osobně.
Přeji dobrou volbu a koupi.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

No, zanecháme trolla trollem a s tímhle OT se raději přesuneme sem - underground/mate-jeste-svou-prvni-kytaru-t36706.html
Gridchaser

dadanek1999 píše: Jinak mě celkem zaujalo co jsi psal o Win 14, nevíte o ní někdo trochu víc?
No - je to prostě levná kytara pro začátečníky z klasickejch materiálů - za zmínku stojí snad jen to vylepšený uchycení krku a nultej pražec od firmy GraphTech. Podrobnější popis na stránkách výrobce http://www.washburn.com/products/electr ... /win14.php. Ze série Idol Win je to ta nejnižší řada. Je fakt, že když budeš hrát delší dobu, stejně si nejspíš pořídíš něco lepšího.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Cort toto uchycebí krku dělá také. Na většina stratů i na LP EVL, pokud nejsou lepené.
impact

Příspěvek od impact »

Muziker teďka přes víkend shodil ceny u některých levných kytar, který by na Rocksmith byly naprosto dostačující. Nevím, jestli sem můžu přímo hodit odkaz, když je to vlastně konkurence... kdyžtak to holt moderátor promaže, ale HSS Stratocaster za 1468,- je prostě neodolatelnej (i když musíš připočítat peníze na seřízení a nějaký ty cetky jako struny, popruh, ladička, případně obal..., tak jsi pořád hluboko pod 4000,-).

http://kytary.muziker.cz/elektricke-kyt ... 7-SSH-2-TS

A našlo by se tam i pár dalších kusů s dobrým poměrem cena výkon, pokud nechceš Strata, ale LP nebo SG.

http://www.muziker.cz/slevy/slevy-na-elektricke-kytary
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
dadanek1999

Nojo... Nevypadá to zas tak zle, ale bez vyzkoušení ani ránu a je to jen Ova nebo Praha :/
Recording King RD-10
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“