Kytara - basová linka
Pravidla fóra
Kytara - basová linka
Napadlo mě jestli může kytara hrát (třeba i podladěná) basovou linku k nějakému vyššímu nástroji jako třeba housle, nebo jiná kytara s capodastrem, která hraje akordy
. Bude se dát hrát basovou linku na jedné nebo na dvou nízkých strunách jako třeba Baskytara k normálně laděné kytaře ?
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kytara - basová linka
Proč myslíš, že by to nešlo? Nebude to mít ty koule, ale svou úlohu to klidně plnit může. (harmonickou, melodickou nebo rytmickou - dle aranží)
- Gridchaser
Můžeš taky místo podlaďování strun zkusit oktaver a podladit kytaru přes efekt - pokud nebude ta podladěná kytara moc zvukově vyčnívat, mohlo by to bejt snesitelný. Nebo zkusit jednohlasej MIDI převodník od Sonuusu (což už je trochu složitější řešení) a zvuk basy získat ze zvukovýho modulu nebo synťáku - ále skutečná basa je prostě skutečná basa
, takže jestli by nebylo lepší nějakou levnou koupit, jestli na ni má kdo hrát
. Zkoušel jsem kdysi nahradit basu klávesama, a stálo to za houby.
Basu má
myslel jsem spíš někde u ohně na akustiku. Protože Violoncello hrae taky basovou linku a přitom je o hodně vyšší než baskytara nebo kontrabass.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Samozřejmě to jde, jen to nebude znít jako basa, ale jako kytara. Funkci to nicméně splní.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Gridchaser
Jestli jde o zahrání u táboráku, tak to bude určitě stačit, legální to je 
Proč se ptáš na takové blbosti? Běžně se to provozuje, co je hudba hudbou.
Ne, takhle, jde o to, co potřebuješ. Když posílám narychlo demáč nějaké písničky, celé to udělám na kytaru, takže i basu přes tlumení strun hranou dlaně a přes ekvaliser dam jako basu. Octaver nepoužívám, nikdy mi nevyhověl. Pokud chci basu, hraju na basu. Ani slap ani prsty ani trsátko se navzájem nedají nějak nahradit.
Zpátky k dotazu. Ano, jde to, v bluegrassu se to běžně používá, kytarista tam často mydlí linky na dvou basových strunách. Ostatní mu dají prostor, resp. ho vyžadují. Houslista si to tam mastí ve sféře lidského hlasu, mandolinista tam, kde nejni už vůbec nikdo. A šlape to.
Ne, takhle, jde o to, co potřebuješ. Když posílám narychlo demáč nějaké písničky, celé to udělám na kytaru, takže i basu přes tlumení strun hranou dlaně a přes ekvaliser dam jako basu. Octaver nepoužívám, nikdy mi nevyhověl. Pokud chci basu, hraju na basu. Ani slap ani prsty ani trsátko se navzájem nedají nějak nahradit.
Zpátky k dotazu. Ano, jde to, v bluegrassu se to běžně používá, kytarista tam často mydlí linky na dvou basových strunách. Ostatní mu dají prostor, resp. ho vyžadují. Houslista si to tam mastí ve sféře lidského hlasu, mandolinista tam, kde nejni už vůbec nikdo. A šlape to.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pokud ti vadí, že se někdo na "takové blbosti" ptá, tak neodpovídej, nikdo tě k tomu nenutí.
Zajímalo by mě jaké demáče komu posíláš. A to není řečnická otázka. Protože do vážně míněného dema nahrávat kytaru tak hloupým způsobem, jako popisuješ, je ptákovina. Tlumení strun rozhodně nevytvoří dojem basy, jen to ořeže frekvenční spektrum a zkrátí sustain. EQ jako basa je co? Že tomu ořeežeš i těch málo zbylých středových a výškových frekvencí? To jaksi pořád nedodá ty fundamentální tóny, které o oktávu výš naladěná kytara prostě nemá a nemůže mít.
Pokud máš dojem, že žvaním nesmysly, rád si jako protiargument poslechnu nějakou mp3 toho tvého dema.
Zajímalo by mě jaké demáče komu posíláš. A to není řečnická otázka. Protože do vážně míněného dema nahrávat kytaru tak hloupým způsobem, jako popisuješ, je ptákovina. Tlumení strun rozhodně nevytvoří dojem basy, jen to ořeže frekvenční spektrum a zkrátí sustain. EQ jako basa je co? Že tomu ořeežeš i těch málo zbylých středových a výškových frekvencí? To jaksi pořád nedodá ty fundamentální tóny, které o oktávu výš naladěná kytara prostě nemá a nemůže mít.
Pokud máš dojem, že žvaním nesmysly, rád si jako protiargument poslechnu nějakou mp3 toho tvého dema.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008