Mozoly na ruce

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Trejvis

Mozoly na ruce

Příspěvek od Trejvis »

Zdravím, chci se zeptat taky máte mozoly na ruce od hraní resp. od paliček? Já mám mozol na pravé ruce (jsem pravák) na palci. Mozol je velký cca 1 cm X 0,4 cm a je těsně nad polovinou palce (místo kde se palec ohýbá) :D.

Jak jste na tom Vy?
Hudbou za mír. Mírem za hudbu.
Moleek

Re: Mozoly na ruce

Příspěvek od Moleek »

Vyloženě z bicích mám jenom na prostředním článku pravého prostředníčku. Ale menší asi.
Každopádně je to běžné, nicméně pokud se mozoly objeví na nezvyklém místě nebo intenzitě (spíš puchýře) může to být ukazatel chybné techniky
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Přesně tak jak píše Moleek ;) Na 99% chybná technika držení paliček....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Trejvis

Příspěvek od Trejvis »

Asi máte pravdu. Já se ptal namátkově, aby věděl jedtli je to normální. Palec má být při držení naro naný já ho mám ohlý nejtem směrem nahoru. Právě, že kytaristi mají mozoly tak mě zajímalo jestli to mají normálně i bubeníci :).
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

Mozoly přímo asi ne, ale je fakt že nějak si ruce musí zvyknout na nářadí...... ať už to je třeba palička trsátko nebo něco jinýho.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Zkoušel jsem to s tím palcem a napadlo mne jestli nepoužíváš jazzový úchop,palička kolmo k ruce,protože to jinak není možný...?
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
pehve

Příspěvek od pehve »

necibici píše:Zkoušel jsem to s tím palcem a napadlo mne jestli nepoužíváš jazzový úchop,palička kolmo k ruce,protože to jinak není možný...?

patrně máš na mysli traditional grip
Obrázek
ale mozol by takto byl pod polovinou palce takže to není ono.Navíc...proč si myslíš že mozol vznikne jen "jazzovým" úchopem?

Z dotazu není jasné jak dlouho a čím hraje ale troufám si tipnout že ne moc a že jde o špatné držení. Myslím že to drží silou a chce to zavčas učitele. Paličku u klasických úchopů držíme celým bříškem palce, ne kloubem, a lehce, ne křečovitě. Velkou roli hraje u začátečníků velikost, průměr a váha paličky.
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Já myslel,že se u tradičního držení drží palička taky na ukazováku,ale kolmo.Takhle musí děsně bolet prsteníčky,já do lidovky nechodil...Ale měl jsem zánět karpálu, z moc rychlý hry na hajtku(osminy ve 160bpm) kapelník v Plektrumu byl na osminy ujetej,musel jsem je drtit v každý skladbě,když jsem hrál čtvrtky,tak tomu říkal poloviční hajtka :? Dával jsem si kvůli tomu silný potítka. :wink:
pehve

Příspěvek od pehve »

Právě že při správném držení nebolí nic.
U tohoto úchopu je ale kapku problém se soupravou a s bubínkem rovně postaveným. Traditional grip je nejlepší používat na pochoďáky zavěšený na řemenu protože tohle držení je pro něj výchozí a nejpřirozenější. Mnoho bubeníků se na něm tak vycvičí že ho používají i na soupravě. Tam to ale pouze pokračuje takže ruka si ponechá naučený hmat.A je to dost těžký.
Někdy se stane že žák se učí traditional grip pouze na soupravě a učitel nevyžaduje přípravu ve stoje. Můžou takto vzniknout ty mozoly a otlaky a záněty šlach protože výuka se nevede od přirozenosti pohybu ale ve svalovém napětí. Já jsem tenhle grip uměl jako první protože jsem chodil po hodech, pohřbech atd.a stejně na soupravu jsem si ho nepřevzal protože se mi tak hrálo blbě :)
Zánět karpálu jak píšeš vznikl uplně stejně - zahrát singly dobře ve velké rychlosti znamená naprosté uvolnění,tzn dlouhou a správnou přípravu. Jen takto nevznikne křeč a zánět.

Když už jsme u singlúderů mám zkušenost a můžu ti poradit výuku.
Tuzar str. 3 denní praktické rozcvičky hned cv. I,II,III se tomu věnuje protože je to základ. Já to mám trošku vylepšený protože cvičím 2 věci dohromady - hraji 4 noty kdy pohyb ruky vychází pouze z prstů - hýbe se tedy palec a ukazovák, zápěstí a loket je pevný.Další 4 údery hraji ze zápěstí kdy prsty a loket jsou pevné a zápěstí v pohybu, no a nakonec zpevním prsty a zápěstí a pohyb vychází z loktu, hýbe se tedy celá ruka. To budeš mít na činely a akcenty.
Celý schema je tedy 4 údery prsty, 4 údery zápěstí, 4 loket, 4 zápěstí a další takt . Začni tak že bez metronomu si zvykneš na ten pohyb a až to trochu půjde zapni metro na dost málo a zkoušej se usadit do kliku. Jakmile se usadíš(přestaneš ho vnímat) posuň o dílek a znovu. Půl cvičení hrej bez metra stylem odpomala zrychlovat až do nějaké rychlosti, to je jedno, jen to nesmí bolet. Půl cvičení hrej s metrem jak jsem popsal. Hrej to denně, stačí několikrát 10 minut a nemusíš ani sedat za bubny, stačí cvičný pad kdekoli doma, já si to dávám paličkou přimo na tvrdou podložku. Ruka se tak naučí driblovat, něco jako v košíkové. Na netu jsou na to videa.
Pak ti půjdou osmy jak po másle ale opravdu překonej nechuť a aspon půl roku makej, je to odzkoušený. Můžeš začít na jednom druhu úderu ale potom to zkus, ty 3 vedené údery budeš mít jako bonus. Budou se ti hodit do rudimentů, na Moellera,dvojky jednou rukou atd. :wink:
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Moc nechápu,jak mám hrát jenom protáčením palce a ukaz.? To bude znít hodně slabě.. Můj učitel mi právě tenkrát poradil,jak použít spodní prsty na dotlačení paličky a teď to i používám,ale hlavně už nehraju pořád ty otrocký osminy.
pehve

Příspěvek od pehve »

údery z prstů musí mít pro začátek stejnou dynamiku jako údery ze zápěstí nebo lokte, to jsem zapomněl a je to důležitý. Když si to nahraješ a poslechneš nesmíš poznat druh úderu, o tom to je. Zezačátku budou samozřejmě prsty slabší a loket nejsilnější ale když si dáš pozor časem se to srovná a už ti to nepřijde.
Až to zvládneš po 4 úderech začni měnit po 2 a nakonec po 1.Časem se pohyby ruky spojí do jednoho takového krouživého pohybu, ale to je ještě daleko...

edit: údery z prstů - základ francouzského držení. Hýbou se jenom prsty.
Obrázek
Trejvis

Příspěvek od Trejvis »

Ahoj, tak přidávám doplňující informace. Hraju na bicí asi 8. rokem. Měl jsem 7 let učitele, který dělal tympánistu v FOK Praha. Potom odešel ( nestíhal ) a mám teď Václava Kabáta ( Hraje v seskupení Marimba ). Myslím si, že ten mozol není úplně špatným držením. Můj palec (vlastně oba) jsou divné. Oba ohnu skoro do pravého úhlu na obě strany. Spolužáci, rodina atd. tohle neudělají. Prostě ho při hraní mám ohlý. Nemůžu s tím nic udělat :D asi to bude od tohohle.
Nindras
Bandzone: http://www.bandzone.cz/vimesvy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nindras »

Trejvis píše:Ahoj, tak přidávám doplňující informace. Hraju na bicí asi 8. rokem. Měl jsem 7 let učitele, který dělal tympánistu v FOK Praha. Potom odešel ( nestíhal ) a mám teď Václava Kabáta ( Hraje v seskupení Marimba ). Myslím si, že ten mozol není úplně špatným držením. Můj palec (vlastně oba) jsou divné. Oba ohnu skoro do pravého úhlu na obě strany. Spolužáci, rodina atd. tohle neudělají. Prostě ho při hraní mám ohlý. Nemůžu s tím nic udělat :D asi to bude od tohohle.
Od toho to možná stejně nebude ;)... Mám stejný problém s těmi palci (minimálně na pravé ruce ho nahoru do 90°ohnu), a také jsem měl mozoly na palcích... možná až puchejře. A nakonec to všechno bylo jen o špatném držení paličky a nemělo to nic společného s tím, že mám v háji asi nějaký vazy nebo co to v těch kloubech je.
Navíc - když hraješ matched gripem (americký způsob - mezi německým a francouzským), nebo německým držením, tak nemáš šanci ten palec ohnout (nebo máš, ale dá se to), protože ty palce lze trošku zpevnit - u francouzského na ty klasické prstovky pak bývá trošku problém (takže já sám se snažím učit spíše moellera), ale také se to dá zmáknout.

Jednou jsem o tom povídal i Mildovi Meierovi na jednom jeho workshopu, že s těmi palci mám takhle problémy (že je hodně ohnu), ale dle jeho názoru by to mohla být na ty prstovky snad i docela výhoda a možná má i pravdu :D
Bicí: Sonor Select Force Stage S Drive Set (barva - přírodní; dřevo - to samé, takže javor)
Snares: Pearl Chad Smith Signature 14"x5", Sonor Select Force 14"x6,5"
Činely: Istanbul Mehmet
Hardware: Gibraltar (9XXX), Sonor HW řady 400 + pedál Perfect Balance by Jojo Mayer
Paličky: Vater Manhattan - 7A; Vater Recording
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Nafotil jsem moje držení a mám taky palec ohebnej nahoru a vůbec mi to nevadí,ba naopak. :lol:
Vetšinu hraju zápěstím,takže takhle:
fig.1
fig.1
Při rychlejší hře,pak používám i spodní prsty:
fig.2
fig.2
Trejvis

Příspěvek od Trejvis »

No právě :D. Ten palec ohnu tak 2,5X víc, než je na obrázku 2 (ten nejspodnější).
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“