Identifikace kytary Charvel a otázka její opravy

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
ArnyZN

Identifikace kytary Charvel a otázka její opravy

Příspěvek od ArnyZN »

Zdravím, nevím jestli to sem patří, kdyžtak prosím o přesunutí. Dostal jsem se ke kytaře značky Charvel, podle vzhledu toho má dosti za sebou a zřejmě o ni příliš pečováno nebylo. Popraskaný a potlučený lak, některé pražce vymačkané, počínající koroze na kobylce, vymačkané kameny, to samé i zámky, ale vše zdá se funguje a nikde nic nechybí.

Typově je to zřejmě strat.......ale s hokejkovitou hlavou, šroubovaný krk, konfigurace 1 x HB a 1 x single. Oba snímače jsou určitě měněny. Ten singl má na sobě nápis fender, ale co to je přesně z toho na první pohled nepoznám. Ten HB nevím....ale ten dotyčný, co mi kytaru dal, tak mi tvrdil, že jde o di marzio. Ale, jak to ověřit či zjistit, těžko říct. Telo je masiv, přijde mi to jako mahagon, ale to jen tipuji. Hmatník je tmavý, kobyla světlá. Podle mne ta kytara bude hodně hodně stará. Minulý století stoprocentně.

No, ale to není to hlavní. Nejsem zastáncem věci hned vyhazovat a u kytary je mi to tak nějak líto čtyř až šestinásob. Na druhou stranu, kytaru jsem si tak nějak vzal ani ne tak proto, že bych byl aktivním hráčem, pár let už nehraju, ale spíše proto, zda nedržím nějaký zakuklený slušný kus, který by po zrestaurování mohl být fajn. A taky proto, že jinak by zřejmě skončil někde na smetišti. Ale je určitá cena, kterou jsem za opravy ochotný dát a co mi na ní trochu vadí je její dost úzký krk.

Nebýt toho loga charvel, tak bych kytaru zřejmě osadil nějakými levnými snímači a poslal dál za jejich cenu. Ale nedá mi to...

K večeru doplním fotky, ale co jsem tak googlil, tak jsem podobný typ nenašel. Taky může být, že tělo je z jiné kytary.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Identifikace kytary Charvel a otázka její opravy

Příspěvek od Kinx »

posli fotky, z tech budeme moudrejsi.

jinak snimace jdou snadneji identifikovat po jejich vyjmuti, na zadni strane jsou casto ruzne vyrobcem vyrazene identifikatory etc. posli fotky, z toho budeme vsichni moudrejsi.
del

Příspěvek od del »

Podle mě fake, nebo je z Charvela jen krk a to ještě nějakej sakra starej a nevyroben v USA/Japonsku.
Yorkee
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/york
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yorkee »

Myslím, že je to fake...jen logo je Charvel, ale řek bych že ani ta popraskaná hlava (lak)...to by se originálu nestalo. Asi se na to budeš muset podívat i zevnitř...druhá strana snímačů snad napoví víc. Ale podle těch fotek se spíš kloním k názoru, že to origo není. Ale může to dobře hrát... :D
Kytary: Ereley "Abigail" Jurča Guitars, B.C.Rich Warlock, Gibson LP Standard 50´s, Jackson Kelly X Series KEXQ
Aparáty: ESH Amps RAPTOR III
Boxy: ESH GX412-280HX
Efekty: TC Electronic G System, vysílačka Line 6 G30 Relay, Volume/Expression pedal Dunlop Mini...
Mikrofon: Lewitt MTP540, Senheiser E906
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

podle mě by to originál mohl být ale opravdu asi hodně starý (to divný tremolo sem na několika starejch charvelkach viděl)

PS: kdybys jé náhodou nechtěl tak bych se jí za nějakou přátelskou cenu ujal - je taková správně ujetá :D
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
krasty

Příspěvek od krasty »

Podle mě to Charvel to není, hlava je tvar, co používal Kramer, Charvel má licenci na Fender Strat hlavu a nebo používá a používal Jackson hlavu (byly i další, ale ne typ Kramer). Podle mě je kytara z 80.let, výroba nejspíš Morava (Vácha, Pořízka,... apod.), nápisy se tenkrát dělali sítotiskovou šablonou, sám jsem měl tenkrát na výběr mezi Charvel, Jackson nebo ESP. Tremolo je český výroby (tuším taky někdo z Moravy), taky jsem ho měl v 80.letech. Bohužel nemělo tvrdý materiál na břitech, tak mi Janecký udělal nový břity ze super materiálu. Taky blok tremola stál za prd, byl slabounký, ale výměna za masivní bronzový kytaře prospěla. Páka po vyndání měla na konci inbusový profil, tak se nemusel tahat imbus sebou.
Ten popraskaný lak je správně tvrdý starý nitro, takhle mi taky praská :wink:
Singl by mohl být z Fender Elite série, humbucking by mohl být DiMarzio - nejspíš Super Distortion (ale i Dual Sound, Super2,3 apod.), ale to by se musel vidět a změřit ....
Pokud kytara dobře hraje a chceš do ní investovat, odvez ji ke kytaráři a proberte cenu a rozsah rekonstrukce.
ArnyZN

Příspěvek od ArnyZN »

Taky se začínám klonit k tomu, že to rozhodně original charvel není. Ta hlava je taková uzounká, maličká, krk velmi úzký....nemám sice až tak extrémně dlouhé prsty, že by mi to vadilo při hraní, ale díval jsem se na model z osmdesátých let a když pominu, že konfigurace HB/S tam byla jen velmi zřídka a ještě k tomu v jiném usazení, tak si myslím, že někde na kytaře by muselo být nějaké výrobní číslo, označení či něco podobného a to tam není.

Na tu kytaru se podle mne takových 15 let určitě nesáhlo ve smyslu nějakých úprav, takže buď je taková už z výroby a nebo je předělaná, ale to bych pochyboval. Snímače si myslím, že nejsou původní. Ale těžko posuzovat podle stavu usazení. Singl není ani přišroubovaný, ale drží, HB se nějak prapodivně vrtí, ale taky nemá tendenci vypadnout.

Jestli dobře zní nemám jak ověřit. Tedy krom na sucho. Pocitově je dost těžká a ten úzký krk není úplně to pravé ořechové. Na sóla to bude asi lepší,ale zase kila se na to hrají trošku hůř. Může to být i těmi lehce vymačkanými pražci, ale čím je to rozhodně, tak mojí několikaletou pauzou :-)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ten extrémě uzounký krk, osazení, mahagonová fošna bez klenby a použité nitro by ukazovalo na Arnošta Vítešníka, "žáka" Standy Lysáka. Tak první polovina 90.let. Tehdejší heavy metalisti přesně tyhle atributy vyžadovali. Mohl to být samozřejmě kdokoli jiný, ale málo kdo měl tehdy přístup ke kvalitnímu mahagonu a ti, co ho měli, či byli ochotni za něj zaplatit, tak si s tělem více vyhráli. Koupil-li jsi to od někoho z Olomoucka, tak je to skoro 100% Vítešník. Trošku fušer ve srovnání s Lysákem.
ArnyZN

Příspěvek od ArnyZN »

Kytara měla vícero majitelů, pochybuji tedy, že z toho, odkud ji mám, něco zjistíme. Jsem ze Znojemska a kytara tu minimálně 10 až 15 let pobývala, ale možná i déle.

Ale Olomoucko není tak daleko, klidně to tak může být. Je to zajímavý, co tu všechno píšete...jména mi nic neříkají.

Původ je jedna věc, to asi nikdy nezjistíme, ale spíš by mne zajímalo, zda tu kytaru má smysl nějako zachraňovat či ji nabízet k odprodeji. Pochopitelně snímače, pokud jsou slušné, bych si nejraději ponechal. Opravy čítám, že by stejně byly v tisícikorunových částkách a asi ne malých.

Nebo na přestavbu?
grock

Příspěvek od grock »

Domnívám se, že Charvel používal vždy neck plate s nápisem a výr. číslem, ale to jen můj názor. Vzpomínám si, že jsem v 80tých letech viděl např. Charvela, který vyrobil Civopulos, tenkrát to byla dost móda. (Byl žlutý :) ). To asi nebyl tento kus. Pokud uvažuješ o přestavbě, tak nevím, co bys z toho chtěl mít..? Z fotek ten stav nevypadá jako nehratelný. Pokud to jde- tak seřídit, vyzkoušet a fertig. Buď si nechat nebo prodat.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Mě se líbí. Ale já mam rád ochcaný kytary.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
ArnyZN

Příspěvek od ArnyZN »

Kytara půjde asi pryč. Nemám k ní takový nějaký kladný vztah. Jediné, co mne opravdu zajímá, jsou ty snímače. Nechci ji vyhazovat, ale za kolik ji tak inzerovat? Vůbec netuším jakou cenu mají ty snímače, pokud jsou to některé z těch, co tu byly vyjmenovány......protože ta samotná kytara asi za moc nestojí respektive nedokážu si představit, že by mohla stát nějaké horentní sumy. Na druhou stranu, je to poctivý kus dřeva. No...tak zkuste nějak ocenit.
grock

Příspěvek od grock »

Těžko posoudit přesně stav a funkci jen podle fotky, tipuji cenu kolem 7-8tisíc.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
ArnyZN

Příspěvek od ArnyZN »

Mohl bych to nafotit lépe, otázkou co koho zajímá. Já na tom nehodlám zbohatnout, na druhou stranu nechci ji zase prodávat jako kus bezcenného dřeva...třeba za 500 Kč bez snímačů. To mi přijde trošku nehodno a to si ji raději nechám někde opravit. Na druhou stranu není určitě zcela v pořádku. Potřebuje vyčistit hmatník, vyměnit některé pražce. Nevím, jak jsou na tom zámky. Mohu doplnit chybějící šrouby na zadních krytech apod. Zásah kytaráře potřebuje, o tom žádná. Vše drží, niž neplandá, neodpadává, kytara není nikde poškozená ve smyslu něčeho odštíplého.

Snímače zdá se fungují, zapojil jsem kytaru přes zvukovku a do věže. Zvuk samo těžko hodnotit. Každopádně se chystám vyjmout snímače, abych mohl říct je to ten a ten.

Nebo zkusit bazar, kdo to jak vidí?
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Mně se docela líbí. Přikláním se k názoru o moravském původu. Nevidím tam žádný defekt, v podstatě není co "opravovat", jen komplet rozebrat, vyčistit, seřídit, asi předrátovat elektro. Práce to je, ale nic tragického. Na snímače se podívej zezadu a vyfoť, případně změř odpor bez zátěže potenciometru.
Neprodával bych ji, protože reálně za ni dostaneš 1500, což je tak hodnota snímačů (předpokládám DiMarzio podle imbus šroubků + Fender). Dneska se dá v bazarech a zastavárnách koupit pod 2000 hodně věcí. Nedávno jsem koupil takhle starou kytaru v horším stavu s tremolem asi ze stejné dílny za litr, jen kvůli tomu tremolu. A postupně ji opravuju.
Dřevo vypadá pěkně, ten šroubek zezadu na single je divokej, rámeček na HB taky. Aspoň sundej deklík zezadu a vyfoť. A detail pražců. Jaká je šířka krku na začátku a na konci?
Nejezdíš k Brnu?
stepanb

Příspěvek od stepanb »

Kdybys jí náááhodou chtěl prodat, měl bych o ni možná zájem, jsem taky ujetej na tyhle ,,vyntidž" kytary :)
hOI!!!
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Plech připojení krku je úplně stejný jako na jedné od Váchy, teď jsem na to znovu koukal. Býval to renomovaný kytarář českých rockerů. Zkus mu napsat, poslat foto, jestli ji pozná. Kontakt: http://www.hudebninastrojeabs.cz/
ArnyZN

Příspěvek od ArnyZN »

Napsal jsem, ale zatím žádná odpověď. Uvidíme. Sám jsem napnutý. Bylo by zajímavý, kdyby si ji sám chtěl dát do kupy :-)

Otázka je, kolik tomu pánovi bude? Ta kytara bude možná dost stará.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Vácha je cca těsně pod šedesát, a prý už nestaví, že při cenách nových nástrojů to za to nestojí.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“