akordy - prstoklad
Pravidla fóra
akordy - prstoklad
ahoj, mohl by mi prosim nekdo poradit jak zahrat tyto akordy (prstoklad) ? Snazil jsem se je najit ale marne.
F7maj6 F7maj5b Ami4
hodil by se treba nakej malej tab s prstokladem. Jinak se jedna o skladbu od Krystof tramvaje.
diky
F7maj6 F7maj5b Ami4
hodil by se treba nakej malej tab s prstokladem. Jinak se jedna o skladbu od Krystof tramvaje.
diky
Re: akordy
V první řadě nechápu, co to je za akordy, nebo spíš to označení. Možná proto si je nenašel.
F7maj6 by měl být tercdecimový akord F13.
F7majb5 nějak nechápu, to spíš Fmaj7b5.
Ami4 mi taky nějak nedává smysl. To spíš Asus4 (nebo Ami add11).
Zkus si najít tyhle.
Zkus si najít tyhle.
del píše:V první řadě nechápu, co to je za akordy, nebo spíš to označení. Možná proto si je nenašel.
Zkus si najít tyhle.
Taky mi to prislo divny, proto jsem hledal radu tady
diky
-
FenderStrat
Re: akordy - prstoklad
Čau ''nebaví'' mě pořád hrát akordy u hmatníku, a tak by mě zajímalo jaké akordy je možné hrát ve vyšších polohách (kromě baréček), třeba od šestého pražce atd. Viděl sem je na několika videích, ale nikde sem je nenašel. Byl bych moc rád, kdyby mě někdo poslal nějakou stránku, kde bych je mohl najít.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pořád ty stejné, jako se hrají dole. V zásadě se používají hlavně prstoklady odvozené od ami, emi, dmi, Edur, Adur, Ddur v základní poloze. Prostě si stav akordy v různých obratech.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
FenderStrat
Díky podívám se na to.
markus píše:ahoj, mohl by mi prosim nekdo poradit jak zahrat tyto akordy (prstoklad) ? Snazil jsem se je najit ale marne.
F7maj6 F7maj5b Ami4
diky
Tyhle akordy jsem napsal na supermusic.cz kdysi já a koukám, že je všechny ostatní zpěvníky na internetu zkopírovaly.del píše:V první řadě nechápu, co to je za akordy, nebo spíš to označení. Možná proto si je nenašel.
Zkus si najít tyhle.
F7maj6 se může hrát 133230 nebo zjednodušeně xx3230 (ano, tam by chyběla kvinta)
F7majb5 133200 nebo zjednodušeně xx3200 (i zde by chyběla kvinta)
Ami4 002230 - tady uznávám, že jsem tam měl napsat spíš Ami4sus (vím, že je to to samé jako A4sus, ale použil jsem -mi, aby to některé slabší hráče nemátlo - nakonec se na to přehmatává z Ami).
Co se týče označování F7maj vs Fmaj7 apod., vycházím z Petra Rimského, který v příručce "(3x)486 oblíbených kytarových akordů" uvádí, že "zkratka maj se píše vpravo vedle sedmičky, ale najdete ji i před sedmičkou nebo i samu bez sedmičky."
Jiná věc je, že před těmi třinácti lety, když jsem dával Tramvaje na supemusic, jsem tam slyšel něco úplně jiného, než tam hrajou.
Musím to tam opravit - chudáci internetový zpěvníci.
Akordy se hledají asi následujícím způsobem:markus píše:ahoj, mohl by mi prosim nekdo poradit jak zahrat tyto akordy (prstoklad) ? Snazil jsem se je najit ale marne.
F7maj6 F7maj5b Ami4
diky
- vykašleš se na název akordu (stejně ti neřekne, který tón je který, kolik se jich vlastně hraje, jak je souzvuk vystavěný, kam dát prsty a kolik)
- přesto si z názvu vyzobeš, co potřebuješ pro orientaci - F je základní tón dur stupnice, lehce si ji přebrnkáš a pak si v ní najdeš ostatní tóny, 7 je sedmý tón, maj je ten základní snížený o půltón, 6 je šestý tón, 5 je pátý tón, 4 je čvrtý, A mi je stupnice od A, ale ta smutnější, mollová
- nalezené tóny si můžeš libovolně kombinovat, hrát je o oktávu výš, o oktávu níž, jak ti to dobře zní
- požadovaný a nalezený souzvuk se pokusíš zahrát, prsty si vyskládáš tak, jak je tobě libo a jak to jde
- pokud to nelze zahrát, máš buď nefysiologické požadavky na souzvuk (nejde to jednou rukou) nebo blbě slyšíš, na koncíku si to také hraje Krajčo sám
- pokud tě teorie nebaví, stačí jen nacpat ucho do repráku a odposlechnout si, jak to tam Krajčo nebo Hofman hraje a hrát to taky tak
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak to si rozmysli, jestli se na název má nebo nemá vykašlat...martina72 píše: Akordy se hledají asi následujícím způsobem:
- vykašleš se na název akordu (stejně ti neřekne, který tón je který, kolik se jich vlastně hraje, jak je souzvuk vystavěný, kam dát prsty a kolik)
- přesto si z názvu vyzobeš, co potřebuješ pro orientaci - F je základní tón dur stupnice, lehce si ji přebrnkáš a pak si v ní najdeš ostatní tóny, 7 je sedmý tón, maj je ten základní snížený o půltón, 6 je šestý tón, 5 je pátý tón, 4 je čvrtý, A mi je stupnice od A, ale ta smutnější, mollová
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008