ARMENSKY DUDUK

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Bhu z Crecelu
Kontaktovat uživatele:

Duduk

Příspěvek od Bhu z Crecelu »

Jedná se o tradiční dechový nástroj pocházející z oblasti Kavkazu.

Obrázek

Ví někdo, kde by se dalo něco takového v ČR sehnat, popř. má to někdo doma? :arrow:
Blackwell: Instrumental progressive rock
woro90-1

Re: Duduk

Příspěvek od woro90-1 »

To je ten malý hoboj s obrovským strojkem? Ten strojek by se možná dal vyrobit okrouháním a spojením dvou klarinetových, rouru bych vzal z nějaké zobcové flétny, a mezikus vysoustružit. Jinak asi na zakázku, to není zrovna běžný nástroj.
Bhu z Crecelu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bhu z Crecelu »

On by se teoreticky dal ze zahraníčí nechat poslat, jen sonduji, jestli s tím náhodou někdo nepřišel do styku a v ideálním případě bych si ho rád vyzkoušel a případně se rozhodl :arrow:
Blackwell: Instrumental progressive rock
Janko

Příspěvek od Janko »

Zkus mrknout po nějakých stránkách kapel zabývajících se touto hudbou. Myslím, že toto odvětví hudby si u nás zrovna "razí" cestu...
Ano, jsem nezkušený člověk, který má možná zkreslené představy, ale to jen díky chybným informacím. Jestli si myslíte, že jsou chybné, pak mne opravte, budu jen rád, když se přiučím :-)
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Tipuju, že Kašpařík z Velkejch Karlovic by mohl bejt schopnej něco v tutom duchu vyrobit. Respektive ten klacek není až takovej problém udělat, ale ten strojek bych teda objednal, viděl sem někde na youtube jak se to dělá a nemyslim, že bych to byl schopnej udělat, kdybych to před tím nedržel v ruce. Optal bych se toho Kašpaříka, eventuelně Čípů.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

woro90-1 píše: rouru bych vzal z nějaké zobcové flétny, a mezikus vysoustružit.
tak to sotva, menzura u štěrbinovýho a plátkovýho nástroje se nikdy nemůže shodovat, protože u flétny kmitá jen vzduchovej sloupec, kdežto tady i ten strojek. To by se tý flétny musel naopak kus uříznout, protože ten strojek to dělá jakoby delší (hůl do vody ponořená efekt).
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Myslím jen korpus, hlavice se strojkem by byla samozřejmě kratší než hlavice flétny.
sonnyrose

ARMENSKY DUDUK

Příspěvek od sonnyrose »

Zdarec,hledam nekoho kdo hraje nebo ma alespon nejake zkusenosti s timhle hudebnim nastrojem. Jsem zacatecnik okouzlen timhle genialnim nastrojem a potreboval bych odpoved na nekolik zakladnich otazek.
Predem diky za pomoc
jeleniste

Re: ARMENSKY DUDUK

Příspěvek od jeleniste »

Duduk je boží.
sonnyrose

Příspěvek od sonnyrose »

A hrajes primo ? :)
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Ne, ale docela jsem se zajímal, možná budu něco vědět, z toho, co potřebuješ.
sonnyrose

Příspěvek od sonnyrose »

Tak treba by me zajimalo na zacatek tohle,podle navodu sem ten zobacek napustil vodou,protrepal aby se rozevrel a pockal hodku zhruba nez uschnul a zkousel jsem si jak to hraje a docela me zarazilo ze aby to vydalo vubec nejaky zvuk musel sem foukat opravdu ze všech sil,je to normalni?? To je tak na pripojeni dmychadla totiz:).. Jsem s toho docela zmateny,protoze o tom nemuzu najit ani zminku nikde..
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Podle videí, kde mají všichni naboulené tváře jak křeček, by mě to ani moc nepřekvapovalo, ale jen tak tipuju.
sonnyrose

Příspěvek od sonnyrose »

Jako to ano,tvare mají byt lehce nafoukle a souvisi to s tim aby to vydalo ten spravny zvuk,ale tohle je fakt extrem.. Ze všech sil do toho fouknu a ozve se kraaatke tiche fuuu :) to abych objednal jeste turbinu z letadla
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Asi by to mělo jít lehčeji, zkus prohlédnout nějaké lekce na youtube, např.

Všech 6 lekcí najdeš zde: http://www.youtube.com/watch?v=iyHAC0sl ... 9ftoErugHZ
sonnyrose

Příspěvek od sonnyrose »

Jako porad si rikam ze to muze byt tim ze to nebylo poradne vyschle ten zobacek.. No uvidim dnes jak to bude vypadat. Na youtube jsem videl nekolik tutorialu jak hrat ale k hrani sem se zatim nedostal :D .
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No, hele, hrál si na nějakej dechovej nástroj předtim, plátkovej? Klárinet, hoboj, bombard... Já bych tipnul, že to bude jako klarinet s hoodně tvrdym plátkem, ale hrát by to mělo. Jako pro člověka nezvyklýho nátisku to bude drsný. Ten duduk by měl bejt spíš jako klarinet (cylindrický vrtání), než jako hoboj, i když je to dvouplátek, ten strojek se od hobojovýho dost liší. Na ten duduk hrajou teda obvykle klarinetisti. Podle těch videí si myslim, ale, že to bude hodně tvrdý a půjde to hodně ztuha. Nicméně plátek se dá změkčit buď máčenim, nebo škrabáním. Máš jen jeden strojek? Jestli máš ten duduk z aukra, tak by mě nepřekvapilo, kdyby na tom strojku byla ještě nějaká práce, bych zkusil pogůglovat. Já takhle kupoval lacinej bombard, byly tam asi tři strojky, sem s tim byl za kamarádem co hraje na hoboj a ten mi z nich jeden vybral a dooškrabal. Ale do toho se nepouštěj, než budeš vědět, jak to má bejt. Bych zkusil zahraniční fóra. Jestli znáš někoho, kdo hraje na kláro, tak bych se s tim za nim stavil, když to nebude vůbec hrát ani jemu, tak bych čekal, že v tom bude někde problém (blbej strojek).

Ten strojek (reed) musí bejt nacucanej, aby to hrálo.

------------------------
edit, tak mě napadá, nemusí bejt chyba ve foukání, ale v nátisku, musí se to pořádně zmáčknout rtama (ne zuby).
sonnyrose

Příspěvek od sonnyrose »

Nehral jsem prave na nic dechoveho,takze moje laictvi me porazi na kolena. Ohledne toho reedu je v navodu i nastesti anglicky preklad a pisou tam ze reed je po zakoupeni nebo dlouhem nepouzivani plne uzavreny,je treba ho napustit vodou a cca 5min dukladne sterchat nez se otevre a uschne. Tak v tom mám ted uplne bordel,je tam i popsane jak ho vkladat do ust a tak,jako je jasne ze techniku na ten idealni zvuk budu asi naky cas vychytavat,ale zarazilo me ze fakt sem foukal co to slo aby s toho vysel aspon naky zvuk,ale je fakt ze večer uz to bylo lepsi nez odpo po vymyti,uvidim co dneska.

Btw s tim natiskem to je dobry postreh to je tam taky rozepsane ze je potreba to rty zmacknout a nedotykat se zubama
Naposledy upravil(a) MilanT dne 28.08.2013 8:14, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 příspěvky. Příště prosím edituj. Díky.
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No, zmáčknout fakt silně, když slyšíš, jakej má bejt ten zvuk, tak to tvrdý bude, čim víc to zmáčkneš do placata, tim míň do toho musíš dout, aby to hrálo. Na kláru se mačká zubama přes reta, ale tady podle těch videí bych to viděl jen na ten ret, jak fakt silně, až na bolest a stejně do toho budeš muset, myslim, foukat dost silou. Samo to hrát nebude. Když se podiváš na hráče na bombard, tak těm čekáš, že vylezou voči z důlků :D.

K tomu namočení, klarinetista, nebo hobojista ten plátek-strojek chvíli cucá, než začne hrát. Proč. Je to kvůli tomu, že jinak by ten plátek musel bejt tlustej aby hrál dobře na sucho a jinak na mokro. Přičemž při hraní bys ho zaplival, takže ho musíš mít tak vlhkej, jako kdyby si už na to chvíli hrál.

Hele, fakt se s tim stav za někym, kdo hraje na kláro, ten Ti s tim, myslim, bude schopnej poradit a ukázat.

Hlavně nečekej, že Ti to bude hnedle hrát, on je to primitivní, jednoduchej nástroj, ale nečekej, že se na to bude hrát snadno. Navíc, nevim co máš za nástroj, ale tipuju, že to bude spíš nějaká suvenýrová kvalita, takže hrát na to pude, ale dobrej duduk by asi byl o něčem jinym.

Ještě mě napadá, kdo by Ti v ČR o tom byl schopnej říct nejvíc. Zkus Kašpaříka z Velkejch Karlovic, ten v těhlech etnověcech dechovejch má největší přehled, pokud vim. Mu napiš, je to milej člověk, si myslim, že Ti poradí, nebo Tě na někoho odkáže.
sonnyrose

Příspěvek od sonnyrose »

Jako je fakt ze sem nebral do zacatku zadny za 200euro +,ale ocekavam ze hrat to bude aspon obstojne,zas uuuplne za levo nebyl :) zkusim jeste poradne zmacknout ten reed a vubec si to lip osahat. U nas jeden typek co hraje na klarinet je,jen skoda ze je to takovy multik*kot :D s nim se fakt bavit neda ani o pocasi. Zkusim napsat tomu Kasparikovi jak rikas,najdu ho doufam normalne na netu nebo primo tady na foru?
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“