Šestistrunné banjo pro začátečníka

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Hedušák

Šestistrunné banjo pro začátečníka

Příspěvek od Hedušák »

Ahojte,
potřebovala bych poradit. Taťka letos slaví 50 let a přál by si banjo. Jelikož kdysi přičuchl ke kytaře, uvažovala jsem, že nejlepší by pro něj bylo šestistrunné. Nicméně bohužel tím asi končím s rozumem. Byla jsem se zeptat v několika hudebninách, tam mi ale moc neporadili, jenom mi řekli cenové kategorie, ve kterých se banja pohybují (česká výroba 10 000Kč, čína 5 000Kč). Na dárek se skládá celá rodina, takže se spíš přikláníme k české výrobě. Mohli byste mi prosím poradit na co se mám při výběru zaměřit, popř. sem dát odkazy na nějaké? Nemusí to být úplně to nejlepší, ani nevíme, jestli ho to bude bavit, ale aby něco vydrželo a posloužilo v rozumné cenové relaci.
Předem děkuji :)
shoooter

Re: Šestistrunné banjo pro začátečníka

Příspěvek od shoooter »

Hedušák píše:Ahojte,
potřebovala bych poradit. Taťka letos slaví 50 let a přál by si banjo. Jelikož kdysi přičuchl ke kytaře, uvažovala jsem, že nejlepší by pro něj bylo šestistrunné. Nicméně bohužel tím asi končím s rozumem. Byla jsem se zeptat v několika hudebninách, tam mi ale moc neporadili, jenom mi řekli cenové kategorie, ve kterých se banja pohybují (česká výroba 10 000Kč, čína 5 000Kč). Na dárek se skládá celá rodina, takže se spíš přikláníme k české výrobě. Mohli byste mi prosím poradit na co se mám při výběru zaměřit, popř. sem dát odkazy na nějaké? Nemusí to být úplně to nejlepší, ani nevíme, jestli ho to bude bavit, ale aby něco vydrželo a posloužilo v rozumné cenové relaci.
Předem děkuji :)
Banjo je řiroký pojem, začal bych s tím, co a jak chce hrát. Může se jinak stát, že ho dárek za 10.000,- moc nepotěší, a bude stát někde v rohu.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

No, to ze strunalu (řiká se tomu banjitar, btw) údajně neni moc dobrý (kór za ty prachy), co jsem koukal na nějakejch banjovejch stránkách psali nebrat strunalový banja, ale je to delší dobu, co jsem po tom koukal. Já ho držel v ruce jednou (má ho strejc) a taky bych řekl žádná hitparáda, zvuk to má doopravdy škaredej a pokud to má k něčemu bejt, tak se na to musí hrát spíš vyšší rytmickej beglajt s tlumenim (jako na tenorový banjo v dixíku, dejme tomu), country banjo tim rozhodně nenahradíš (nebo jsem nepřišel na to jak), takže je třeba hrát trochu jinak než na kytaru, která víc zní. Takže podle mě je to leda tak na nějaký srandy (což u nástroje skoro za desítku...). Ale držel jsem v ruce jen jeden kus a nějak jsem to moc nestudoval, chvilku jsem si s tim hrál a pak to odložil s tim, že to je na houbelec. Sám mam teda taky jedno, taky česká výroba, ale ještě komoušnická. Už jsem na to pěkně dlouho nehrál, kytara je kytara. Určitě to neni tak, že se do toho mydlí jak do kytary a zní to jako banjo.
edit, tak to jde

mě to teda znělo spíš takhle
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
jastud

Příspěvek od jastud »

Jak píše shoooter, zeptejte se táty jaký banjo chce. Šestistrunný banjo nemá s banjem moc společného a táta by mohl být dost zklamanej. Pokud ho baví nějaká country tak nejspíš touží po pětistrunné klasice, pokud jede ve swingu potěšilo by ho nejspíš čtyřstrunné tenorové. Zrovna ta šestistrunná varianta mi přijde jako takový kočkopes, ani kytara ani banjo. Pokud má zkušenosti s kytarou využije je určitě u banja s jakýmkoliv počtem strun :-) Za desítku se už dá koupit hrající nástroj, nebude to sice nějaká super pecka, ale ujde to.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
strycekFrenk

Příspěvek od strycekFrenk »

U nás se občas objeví v hospodě chlapík, který to se šestkou umí. Hraje s citem a dokáže střídat styly - v jedné písničcce mu to zní jako tenorka a v další jako pětka. Ale ten chlap ví co dělá a má ty styly zmáklé i na nástrojích na které se hrajou. Ani nevím jak to banjo ladí.
Takže pokud táta někdy v mládí uměl pár akordů na kytaru, tak je šestka banjo asi nejhorší možná volba, protože se na to hraje jinak a pokusy hrát na to jako na kytaru končí katastroficky. A učit se od začátku má lepší na nástroj uzpůsobený jeho oblíbenému stylu nebo interpretovi...
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“