Telecaster - zapojení snímačů

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Radagabi

Telecaster - zapojení snímačů

Příspěvek od Radagabi »

Ahoj.

Doufám, že je tohle to správné vlákno pro můj příspěvek, nejsem si úplně jistý.

Dostal se mi do ruky starý rozbitý telecaster, obvody jsou asi nepoužitelné, vytrhané, staré, zašlé. Povedlo se mi to nějak zapojit, ale chytám příliš velký brum.

V kytaře byli 2× nějaké Tesla 250K, takže to asi budou oba budou singlecoil snímače(i když ten jeden vypadá na první pohled spíš jako triplecoil :mrgreen: ) .

Na netu jsem našel spoustu nákresů a schémat, ale žádné mi nezodpovědělo mou otázku.

Co tedy teď potřebuji? Přepínač a alespoň jeden potenciometr na Volume, ne? Tónová clona je také potřeba?

Když jsem zapojil jeden snímač přes jeden poťák, (podle schématu na zapojení SC) tak aby to hrálo, musel jsem jakoby zkratovat jeden snímač s druhým, sám prostě nehrál, až po zkratu.

Když to takto zapojím, chytá to strašny brum, asi ze sítě. Jak to vyfiltrovat? Nové kytarové poťáky to asi už mají v sobě, že? Protože ty co tam byli, měli kolem sebe v obvodech ještě různé takové něco (asi odpory) .
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
Tube Guru
Odborník

Re: Telecaster - zapojení snímačů

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, tento link by ti mohl pomoci: https://sites.google.com/site/phostenix ... ckup-teles
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Radagabi

Příspěvek od Radagabi »

Děkuji, pomohlo mi to, ale mám problém. Nevedou mi ze snímačů 2 dráty, jen jeden, který je izolován.

EDIT: Počkat, ze snímače vede drát, ten je izolován gumou a opleten ještě nějakou mědí, ta meď by teoreticky mohla být, zem, ne?

EDIT2: Na tónovou clonu a volume můžu použít totožné potenciometry? Podle obrázku jsou trochu jiné.
Kytara:Gibson Les Paul Studio Faded Ebony
Zesilovač:Marshall JVM410H + MESA Boogie Rectifier 2x12(V30)
Efekty:tc Electronic Hall of Fame Reverb
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Radagabi, ty starej mazáku, tohle nepatří do el. kytar, ale do snímačů.
Přesunu ti to tam, i když jsi mohl využít i stávající témata a nezakládat nové.
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/u ... 23453.html
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/z ... t4491.html

Rozdíl mezi potenciometry můžeš hledat a řešit třeba tady-
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/r ... 11997.html
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/z ... t5459.html
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/p ... t5375.html
Radagabi píše: EDIT: Počkat, ze snímače vede drát, ten je izolován gumou a opleten ještě nějakou mědí, ta meď by teoreticky mohla být, zem, ne?
Nejen teoreticky, ale i prakticky.
Radagabi píše:EDIT2: Na tónovou clonu a volume můžu použít totožné potenciometry? Podle obrázku jsou trochu jiné.
Čemu říkáš "totožné"? Jestli to hodnotíš podle obrázku, tak mohou být rozměrově a vzhledově totožné, ale každý s jinými hodnotami odporu a průběhu a naopak.
Všechno se tady už 100x řešilo a já se omlouvám, jsem líný to tady znovu vypisovat.
krade

Příspěvek od krade »

Ahoj. Jsem dement, tedy co se pájení, elektriky a těhle věcí týká. Předem díky za radu.
Mám telecastera a u kobylky jsem vyměnil snímači za jeden od p. Tůmy. Při zapojení obou snímačů jsou dle zvuku očividně out of phase (protifázi?). Vyměním teda připájení drátů (bílý za černý) a pak...novou zem odstřihnu a přiletuji na bassplate?
Sorry, jestli je to očividné a dotaz je dementní, ale jak říkám. Nerozumím tomu ani za mák...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

No u telete jsou snímače v protifázi tak nějak v základním nastavení, ne?
Jinak, podle mých zkušeností, tele je svinsky citlivé na výšku snímačů (vzdálenost od strun) . Mám pocit, že tam "hraje" každá půlotáčka šroubovákem. Tak jestli to hraje "blbě", jestli nemáš nějaký renonc tam...
Edit: fáze versus protifáze: snímače jsou opravdu v protifázi (u originálu). Zjistíš to tak, že když zapneš jeden (,nebo druhý) snímač a najdeš nějaké"blbé " místo v místnosti, bude to brumit. Podle stupně zarušení (a úrovně gainu) mírně až svinsky. Pokud na jeden i druhý snímač mírně, při přepnutí na kombinaci, mělo by to ztichnout. U mega silného brumu tam něco zůstane, ty snímače nejsou stejné, takže se to"neodečte " dokonale, ale mělo by to jít dolů (vzniká tak jakýsi široký a nedokonalý humbucker).
Edit 2: právě proto (možná) že jsou ty snímače úplně jiné, je na ně tele docela citlivé. Nedělám do telat moc dlouho, zamiloval jsem se do nich docela nedávno (asi to přichází s věkem, do 55 let se mi ty kytary vlastně vůbec nelíbily, a už jich mám stádečko :) ) a dospěl jsem k názoru, že až budu měnit snímače (a asi mě to v budoucnu čeká :) ) tak prostě zavolám panu Machovi (mám s ním skvělé zkušenosti) a nechám si od něj udělat rovnou pár do konkrétní kytary, prostě proto, aby to spolu komunikovalo. Strat nebo Gibson, tam můžeš kombinovat kdeco, málokdy vznikne úplný prů -duch... U telete je to citlivější. Možná informace, kterou jsem ti moc nepomohl, ale já to tam tak cítím.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Nejde o protifázi, ale orientaci magnetického pole. Při zapojení v protifázi dostaneš slabší vykuchaný zvuk. U telete ta opačná orientace snímačů není moc efektivní, ve srovnání se Stratocasterem, ty 2 snímače jsou dál od sebe.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Fořt: jo, vlastně, je to opačnou polaritou magnetů. Pokud se nepletu, snímače bývají zapojené tak, že konec cívky (tedy "plášť" vinutí se zapojuje jako "zem" , takže poslední vrstva vinutí působí jako jakési "stínění".
Trochu mi proto není jasné to připojení stínění na bassplate, singly, které mi zatím prošly rukama, jsou zapojeny na dva výstupy. Jeden (začátek cívky) je zapojený jako "živý", druhý konec "konec vinutí) jako zem, u většiny snímačů je sem připojeno stínění (živý začátek je veden jádrem) a u levných kytar (snímačů, např. HB, snímače Rosswell, ale setkal jsem se s tím i u jiných levných kytar) není použit stíněný kabel, pouze dva obyčejné dráty, přičemž na konci cívky je většinou černý, zapojený jako zem.
Edit: stejně si myslím, že "nedokonalost" onoho "širokého humbuckeru" je způsobena především odlišnou konstrukcí snímačů. Třeba tele s P-90 v tomto funguje lépe (na oba snímače nebrumí) přestože jsou snímače od sebe stejně daleko, jako normální tele singly.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
José

Příspěvek od José »

Moje nocastery mají taky 2 vodiče, ale base plate připájenej hned na konec cívky - přičemž, imho, to samé vlastně uděláš spojením na plášti poťáku a třema vodičema. Jen by bylo vhodné aby tohle spojení nebylo na snímači samotném na druhém vodiči :D
Pošli fotku

Jinak je to, imho, taky opačným vinutím cívky (spojený s tím s tím otočením magnetů) - naindukovanej bordel jde tudíž vždy v protifázi - jen ty cívky podle mne musí být podobné - aby to naindukované rušení bylo plusminus stejné. Jen si pak člověk musí pohlídat aby byly ve fázi základní kmity struny (kombo směr vinutí a orientace pole) - jinak se taky odečtou (to ke to tenké out-of-phase zapojení). U nějakých vyšších harmonických to samo uhlídat/vyřešit nejde proto má hambáč/paral. zapojení jiný zvuk, ne?
krade

Příspěvek od krade »

Mam tam novy struny a vetsinou stejne hraju jen na kobylku nebo jen krk, tak to budu resit pozdeji. Ale vyfotim a dam sem. Kazdopadne kamarad, co ma celkem zkusenosti, rikal, ze se toho nemam bat a jen vymenit draty a melo by to byt ok...Diky za odppvedi...Jj, obliba telat na stary kolena je celkem beznej jev. Naic je to jednoducha kytara na servis...
Gibson SG Firebrand 1980, Gibson LP Special 1996, Gibson SG Junior 2011, Miles Steelcaster 2019, Fender Telecaster Standard 1989, Splawn Competition, Fender Bassman Silverface 50w, 1974, 2x12 Custom Coffee Cabs (V30 + Creamback),
http://bandzone.cz/commodore64
Jolan

Příspěvek od Jolan »

Neboj se toho a vyměň u jednoho ze snímačů dráty na přepínači.
cid

Příspěvek od cid »

Zdravím, já už jsem se chtěl několikrát optat. Nedávno jsem poslouchal zase v rádiu Já nesnídám sám od Katapultů a vůbec ty jejich první hity a to je nádhera. Olda měl tenkrát starého Telecastera, do kterého někdo pravděpodobně namontoval dodatečně minihumbucker a říkám si, to musel být od Gibsona, nebo to bylo od jiného výrobce? Jsou tady pamětníci, věděl by někdo, co to tam Olda měl? Potom začal na svoje telata montovat Fender noiseless. Jako dobrý, ale ta původní kombinace zpívala jinak.
Nehodlám nic měnit (zatím), ale ten zvuk mě vždy pohladí po duši :wink:
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ano, nejspíš Gibson. V té době se dávaly do Les Paul De Luxe, někdo je měnil za velké HB. Tak k němu možná Říha přišel.
cid

Příspěvek od cid »

Asi máš pravdu, v úvahu připadal tenkrát DiMarzio. V té době si něco objednat venku nešlo, jedině jak píšeš, co někomu zbylo, nebo říct klukům, co jezdili hrát ven po barech. Dík za Re.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Ano, západní vybavení vozili muzikanti, co se dostali k hraní venku. Něco se ale vozilo oficiálně přes umělecké agentury, pod nimiž profi umělci hráli, jako Pragokoncert. Často věci z hud.veletrhů. DiMarzio SuperDistortion byly tehdy v módě, takže klidně mohl někdo vyndat miniHB a strčit tam DM SD. Gold top LP De Luxe měl např. Hladík, je s ním vidět na tom symfoňáku.
DiMarzio ale dělalo i miniHB či P90 verzi SD, v plastovém pouzdru. Má je Adrian Smith z Iron Maiden na klubovém živáku z Německa.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“