Odbočka od MOXF 6 - PC3LE

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
anthea_x

Odbočka od MOXF 6 - PC3LE

Příspěvek od anthea_x »

Vďaka, uvažujem o PC3 LE6 kvôli cene. Ale, natrafil som na PC3 LE6 V2. Nedopátral som sa v čom je medzi nimi rozdiel.
Kurzweil PC3LE6 V2, Roland Fantom X6
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Re: YAMAHA MOXF 6

Příspěvek od Prejdák »

PC3 má lepší pouze varhany a syntezátorové zvuky, vzhledem k tomu, že LE nemá táhla pro hammondy, po stránce zvuků bych zvolil MOX (sám mám S90XS, která má stejný zvukový engine, zvuky Motifa XS jsou vyjma klavinetů (a ty jde pořád slušně přilepšit), synťákových leadů a hammondů moc dobré). U PC3LE máš výhodu další oktávy.
Predator

Příspěvek od Predator »

PC3LE má ten samý KB3 ako vrcholná rada PC3, a aj ten samý zvukový set. K tiahlam - je tam 5 potenciometrov a dajú sa pomocou nich ovládať tiahla (celkovo 15 parametrov, päť v troch radoch), no a MOX má voči Kurzweilu viacero nevýhod.

1. Klaviatúra - na MOX je iba klasická plastová, Kurzweily majú všetky Fatar, u 61 a 76 klávesových modelov je tam polovyvážená waterfall style, u 88 je hammer action. K tomu treba pripočítať fakt, že aj u 61 a 76 sú tie klávesy v plnej piánovej veľkosti, sú dlhé a hrubé, žiadna zúžená a skrátená verzia.

2. Zvuky - Kurzweil má zvuky na vynikajúcej úrovni realizmu, a sú veľmi hutné, prehryzú sa bez problémov aj hustou kapelou, navyše je tam kompletný VAST engine + VA engine (analógový model) + KB3 (hammondový model). Tento arzenál umožní neskutočne detailnú tvorbu zvukov, ktoré znejú veľmi "živo" a "dýchajú", necítiť z toho "umelinu". Možno nie sú tak "wau" samy o sebe, ale môžeš sa spoľahnúť, že v kapele to bude preliezať ako horúci nôž maslom. U MOX sú tie zvuky na prvý pohľad "načančané, vyleštené" a znejú tak, že človeku samotné o sebe pripadajú úžasné, ale kapela ich "zmaže", prípadne majú tendenciu znieť "samohrajkovo, barovo, svadbovo" ... veľa výšok, veľa basov a vykradnutý stred pásma.

3. Otvorený systém - Kurzweil má upgradovateľný OS, kde je možné doplniť ďalšie funkcie a držať tak nástroj "up to date" ... kdežto MOX ostane stále ako z fabriky a nič sa na ňom nezmení.

4. Modulácia a riadenie v reálnom čase - Kurzweil tu vedie na plnej čiare, takmer každý ovládací prvok sa dá premapovať na žiadaný parameter a urobiť si tak dokonale presne reagujúci systém vhodný na živé hranie.

5. U Kurzweila má každá stopa možnosť priradiť svoj vlastný arpeggiator.

6. Zóny, layery, splity, master keyboard funkcie Kurzweila - tu je možné ľubovoľne deliť klávesnicu, vrstviť na seba zvuky, prelínať ich medzi sebou, dokonca aj aktivovať vrstvy dynamikou hry ... a súbežne s tým používať arpeggiatory a sekvencer.

Pre predstavu použitia Kurzweila naživo - tu je môj PC3LE7 v2 (limitovaná edícia s drevenými bokmi a čiernym panelom)

Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Takže, PC3 LE6 sa dá upgradovať na V.2 ? Hardwarove sú stejné?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

A není to jen info ohledně OS? Já jsem si nedávno PC3LE6 pořídil a co jsem surfoval na Kurzweil stránkách, tak je prostě řada PC3LE6/7/8 - a aktuální OS je 2.10. Hardwarově jsem nikde neviděl něco jako "V1" a "V2".

OS lze v každém případě updatovat.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Predator

Příspěvek od Predator »

Hardware je vlastne rovnaký, líšia sa designom. V1 je klasický tmavomodrý, V2, ináč známy ako limitovaná edícia, je v čiernom prevedení a s drevenými bokmi ako u PC3K. Z V2 sa urobilo iba menší počet kusov, údajne vraj na území bývalého Československa je z toho iba pár kusov, asi tak štyri. Aspoň také informácie som dostal od predajcu. Asi to bude pravda, lebo fotka V2 nie je ani na oficiálnej stránke výrobcu, a aj na nete je ich obrázkov iba poskromne, všade iba klasická modrá verzia. Je to vlastne dačo podobné ako tie biele, modré a oranžové verzie aparátov Marshall, proste viacmenej zberateľský kus s trochu iným dizajnom.

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jsme děsně OT, odděluji diskusi o PC3LE do samostatného vlákna.

Ajo - takže spíš bych se klonil k "Limited edition", s tímhle termínem jsem se již setkal. Jsem si zcela jistý, že odlišnosti od "V1" budou pouze ty výše vyjmenované (=žádné, co se zvuku a hry týče).

P.

Predator

Re: Odbočka od MOXF 6 - PC3LE

Příspěvek od Predator »

Áno, máš pravdu. Verzie s odlišným dizajnom je asi lepšie nazývať "Limited edition", aj keď v ponukách obchodov som sa stretol s oboma variantami označenia, ale súhlasím s tým, že nazývať tieto nástroje V2 je asi zavádzajúce, keďže to vyvoláva predstavu stroja s odlišnou konštrukciou oproti pôvodnému, čo nie je pravda.

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ono jde víceméně jen o to, aby nebyl hledající začátečník zbytečně pleten hned na startu 8) ale dobře zmíněný (a i vyjasněný) detail :-)

P.

muf

Příspěvek od muf »

Jsa začátečník jsem popleten a dobře vyjasněný detail mě taky moc nepomohl :-)

LE je podle mě označení pro "lite" (lehce osekanou) verzi PC3 (K6, K7, K8 dle počtu kláves). Verze 2 od LE je pořád lite verze, ale v krabici (resp. v designu) PC3. Té verzi 2 se klidně může říkat limited edition, ale to limited edition nemá v tomto případě nic společného se zkratkou LE.

PC3 K6 http://www.audiotek.cz/product-44806-kurzweil-pc3-k6
PC3 LE6 http://www.audiotek.cz/product-38571-kurzweil-pc3-le6
PC3 LE6 verze 2 (nebo limited edition) http://www.audiotek.cz/product-54431-ku ... pc3-le6-v2
Make Synthpop Great Again :twisted:
muf

Příspěvek od muf »

Když to čtu ještě jednou, tak je asi jasné, že se bavíte o dvou designových verzích PC3 LE. Při pátku mám delší vedení, sorry.
Make Synthpop Great Again :twisted:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

JAWOHL! 8)

P.

anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Ešte malý dotaz. Nechystá Kurzweil niečo nové, keď sa PC3 LE6 začína vypredávať?
Predator

Příspěvek od Predator »

Asi áno ... Možno sa chce sústrediť na Artis ako čistokrvný stage keyboard a PC3 ako workstation radu ... PC3LE rada bola myslená ako kríženec live stage keyboardu a workstation, čomu zodpovedali aj ovládacie prvky typické skôr pre stage piana. Ale možné je tiež, že sa chystá nástupca celej trojkovej rady ... Možno PC4 a k nemu PC4LE.

anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

V EN návode som zahliadol "Sample Editor".To zn.,že PC3LE si môže vytvárať vlastné samply (napr. VAST zvuky), alebo len editovať existujúce?
Predator

Příspěvek od Predator »

Aby som to uviedol na pravú mieru ... PC3LE vie iba editovať existujúce sample (nevie importovať nové), ale má plne vybavený VAST engine, ktorým možno vytvárať úplne nové zvuky. Sample sú totiž iba jeden z komponentov použitých vo VAST. Prirovnal by som ich ku jednému druhu dielov v stavebnici LEGO. Len od teba závisí, kde a ako ich použiješ a čo pomocou nich a iných dielov nakoniec postavíš.

anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Vďaka, trochu som to aj čakal . Ale PC3K by to mal dokázať? Mám ho len dva týždne a radšej sa pýtam lebo aj ja mám len jedno duševné zdravie a google prekladač sa "potí". Ešte otázka. Zatiaľ tu nemôžem nájsť niečo o "user arpeggiách"
Predator

Příspěvek od Predator »

PC3K vie aj import samplov. Ale vzhľadom k dostatočnému počtu a kvalite samplov v základe PC3LE to nepokladám za nejaký príliš veľký handicap. Nič potrebné tam nechýba a vždy sa to dá nejak upraviť a dostať z toho to, čo človek pre bežné hranie potrebuje. Snáď s výnimkou nejakých špeciálnych zvukov - trebárs spievané frázy alebo nasamplované pasáže fráz reálnych nástrojov, niektoré špecifické efektové ruchy atď ... tam sa to obísť samozrejme nedá.
User arpeggiá ... toto som zatiaľ príliš nevyužil. Sú tam, pokiaľ viem, možnosti zvoliť pattern arpeggia nielen z presetov, ale nadefinovať si svoj vlastný. Ale ešte som to neskúšal.

Predator

Příspěvek od Predator »

Ináč ešte by som sa vrátil ku problematike tvorby nových zvukov vo VAST syntéze ... niekedy sa dá urobiť aj slušný matematický model, ktorý dá výsledok porovnateľný so samplami. Dnes som napríklad hľadal vzorku šumu dažďa, lebo som to potreboval do jednej pasáže, ale nenašiel som ju ... a tak som si namiesto toho urobil matematický model - generátor šumu som moduloval krížovou moduláciou iným generátorom šumu. Pri správnom nastavení koeficientov sa mi podarilo dosiahnuť naozaj veľmi presvedčivý zvuk dažďa. Takže dá sa aj takto ...

anthea_x

Příspěvek od anthea_x »

Porovnávali sme tu PC3LE a MOXF. Štyri roky som mal MO6 a celkom dobre som ju pochopil. Teraz skoro mesiac "strácam nervy" nad manuálom, ale aj skutočným PC3LE6. Neviem o koľko pokročila MOXF od MO, ale pripadá mi to tak, že kde MO skončila PC3LE je v najlepšom. Len môj názor.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“