přebuzení komba od foukací harmoniky

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
monte

přebuzení komba od foukací harmoniky

Příspěvek od monte »

Ahoj, Měl bych prosbu, pokud umíte někdo poradit. Hraju přes kombo současně na kytaru a foukací harmoniku. Mám kombo Ibanez T20 (20wattů) a Schertler Jam 100 (100 wattů). Kvůli nazvučení harmoniky jsem si koupil k mikrofonu (Shure SM 58) efektovou krabičku TC-helicon Mic Mechanic. Při zapojení efekt. krabičky mi ale někdy (ne vždy, spíše zřídka) při současném hraní kytary a harmoniky při vysokých tónech harmoniky dojde ke chvilkovému zachrčení v kombu. Když foukám pouze na foukačku, tak je vše OK. Máte s tím někdo z foukačkářů zkušenosti a dá se s to nějak odstranit? Má to souvis s vysokými tóny harmoniky, protože ani při zpěvu, ani při hlubokých a středních tónech harmoniky problém nevzniká. dík za radu.
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Re: přebuzení komba od foukací harmoniky

Příspěvek od kelley »

No, on klasický vokální mikrofon s vokálním procesorem není podle mě úplně nejlepší kombinace na foukačku. Používáš u toho procesoru stejné nastavení pro harmoniku i pro zpěv ? U harmoniky bych eq uřízl všechno nad 7kHz. Jenže u zpěvu ne. A garmoška dává o hodně větší akustický tlak než zpěv. Jak daleko máš tu harmoniku od mikrofonu ? Jestli jsi moc blízko (<10cm), tak přebuzení není žádné překvapení...
jeleniste

Příspěvek od jeleniste »

Hm, jestli spíš nechrčí mikrák. Když hraju na foukačku na normální mikrák a hodně zakvílim, tak ten mikrák krapet nestíhá...
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
monte

Příspěvek od monte »

já hraji na kytaru, zpívám a současně mám v držáku harmoniku. Vím, že uříznout frekvence by pomohlo, ale to by zase zpěvu chyběly výšky. U mikrofonu jsem tak na 5-10centimetrů, ale ten je myslím v pořádku. Protože když hraji pouze na mikrofon (hlas, nebo harmonika), tak je zvuk v pořádku. Zachrastí to pouze, pokud současně hraji i na kytaru. Nastávají zřejmě nějaké rezonance mezi kytarou a mikrofonem.
monte

Příspěvek od monte »

Tak už jsem na to konečně přišel. Po delším zkoušení a mnoha pokusech, kdy jsem měnil komba, kabely mikrofony, nastavení efektů, jsem nakonc přišel na to, že problém je v efektové krabičce. Ta sice perfektně funguje na zpěv, ale vysoké tóny s harmonikou prostě nezvládá. Harmonice vadí zabudovaná funkce Auto Chromatic Pitch Correction - dorovnávání případné disharmonie produkce, kdy při zpěvu případné falešné tóny koriguje, ale s harmonikou si už neporadí, a výsledkem je přebuzení. Zkoušel jsem více kusů této efektové krtabičky a výsledek byl vždy stejný.
Vyměnil jsem tedy pro mne problémovou efektovou krabičku TC-helicon Mic Mechanic za jednodušší krabičku TC-helicon R1 a nyní můžu používat současně kytaru, přes jeden mikrofon zpívat i hrát na foukací harmoniku s možností zapnutí, vypnutí a nastavení reverbu bez jediného problému. :-)
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“