Midi controler do 4 000

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
griper

MIDI klaviatura do 4000

Příspěvek od griper »

Hola,
začínám se šťourat v hudbě na PC a rozhod jsem se si sehnat MIDI klávesy abych si ušetřil práci :).
Takže typická otázka - jaký?
Líbili se mi třeba Worlde Panda 61 BK - pady, potaky, supr... Jenomže Worlde mi nepříde jako nějaká záruka kvality i když všude píšou jak to sou profesionální klávesy. Každopádně něco na ten způsob bych přesně potřeboval. Nebo s tou firmou má někdo zkušenost?
Finanční strop je někde na 4.000,-

Obrázek

EDIT: Z těch na kytarách mi vychází nejlíp asi M-AUDIO Oxygen 61 MKII.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: MIDI klaviatura

Příspěvek od pavlii »

To bych spíš důvěřoval tomuto: http://kytary.cz/m-audio-oxygen-61-mkii/HN110067/ ale nemá pady. S padama by se mi celkem líbil tento: http://kytary.cz/alesis-qx61/HN132766/

Ale nemůžu si pomoct, fakt příjemná věc je totok: http://www.roland.com/products/en/PCR-800/

...ale samozřejmě, že hlavně proto, že ho mám doma :-D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
silas15

Midi controler do 4 000

Příspěvek od silas15 »

Jsem úplný začátečník, chtěl bych se pomalu sám naučit hrát. Protože jsem techničtěji založený člověk, zalíbily se mi MIDI controléry. Chtěl bych se zeptat, jestli jsem vybral správně. Líbí se mi M-Audio Oxygen 61 3RD GEN. Za docela dobrou cenu to umí docela dost, tedy alespoň podle mého názoru. Říkal jsem si že 61 kláves je už docela podobné klavíru. V budoucnu, pokud bych tomu propadl bych si chtěl zahrát něco od Mika Oldfielda či Raye Charlese. Otázka zní, jestli jsem si vybral správný nástroj, a je vhodný jak pro začátečníka, tak pokročilého. Díky za odpovědi.
Paris
Rádce

Re: Midi controler do 4 000

Příspěvek od Paris »

Otazkou je: na co by ses chtel naucit hrat (jakoze na jaky nastroj)... mluvis o podobnosti klaviru, ale to je podobnost jen velmi vzdalena... tedy hlavne co se tyka klaviatury.
A jestli je dobrym vyberem poridit si na zacatek jen kontroler, to opravdu nevim, spis mam o tom pochybnosti... pokazde musis zapnout pocitac, nejake reproduktory, spustit prislusny software... a jeste k tomu neni prilis pravdepodobne, ze jen kontroler, pocitac a software budou stacit... je mozne, ze budes potrebovat dokoupit jeste nejakou zvukovou kartu, protoze na bezne zvukovce miva tenhle zpusob generovani zvuku zpozdeni, mnohdy neakceptovatelne...
silas15

Příspěvek od silas15 »

nad tím jsem ani nepřemýšlel. Tak nějak jsem předpokládal, že je to ve zjednodušeném pohledu podobné. Nejde mi o to hrát Bacha v koncertním sálu. Chci si zahrát svoje oblíbené písničky a pokud bych se zlepšil, aby mě klávesy moc neomezovaly. Spíš mi jde o to, jestli ten nástroj stačí a nebudu narážet na moc překážek, pokud se rozhodnu si toho bacha třeba zahrát. O tom že to je kompromis vím.

Jinak zvuku se nebojím, mám ASUS xonar D2, přes optiku s recievrem. Dokonce bych měl mít i nějaký midi sw ke zvukovce. Případně jsem ještě četl, že s AISO2ALL jdou snížit latence i u integrovaných zvukovek. Ale nemyslím, že to bude potřeba.
romi

Příspěvek od romi »

Tak jak píše kolega,......zvukovce se nevyhneš. Než zvukovku, raději koupit zvukový modul, zabiješ dvě mouchy jednou ranou. Midi controlér je opravdu počáteční ivestice :) Vím to podle sebe..

To má jen usb???? Tak to bych nekoupil.. :cry:
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

silas15 píše:Ale nemyslím, že to bude potřeba
To si muzes zkusit, stahni si nejakou softwarovou klaviaturu a nejaky virtualni nastroj ....
... nebo ... rovnou si stahni Reaper (DAW, ma virtualni klaviaturu), a nejaky pekny freeware VSTi nastroj, a zkus si zpozdeni z normalni klavesnice (bude ti chybet pocit z klaves a dynamika, ale nejaky ten obrazek si asi udelat muzes).

A romi ma taky pravdu... kdyz to ma jen USB, je to trochu omezujici (bez pocitace je to k nicemu).

No... rozmyslet si to musis sam, tady muzeme jen poslouzit nejakyma nazorama navic. Ale doporucuju se nekam dojit na ten kontroler podivat... a sahnout si na nej. Kdyz budes mit pocit, ze to je (za tu cenu) ok (a omezeni z principu znas)... tak... no... uvidis... (technicky to, co popisujes, schudne je... zbytek je na tvem rozhodnuti).
silas15

Příspěvek od silas15 »

Děkuji za rady, kontrolér mám v plánu vyzkoušet, i ten SW co radíš zkusím. Chtěl jsem něco vědět, než půjdu do prodejny. Někteří prodavači totiž jsou schopni slíbit vše, jen aby prodali. Ještě mě zajímá, našel jsem ještě tento kontolér Alesis QX61. Ten má i MIDI out.
romi

Příspěvek od romi »

MIDI IN OUT jsem začal využívat po zakoupení zvukového modulu. Nutnost mít připojený počítač není žádná výhoda- stačí flash pamět v modulu. Jak píšeš jsi začáteční - zatím nevíš co budeš potřebovat.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

jeste si prohledni dalsi kontrolery ... napr. samson carbon 61 ... pisou u nej polovyvazene klavesy, a komplete elements (software v cene 50 Euro). (edit: ale nevidel jsem ho jeste, jen papirove (a to, ze samson nedela uplne spatne veci) mi pripada slusny)
silas15

Příspěvek od silas15 »

mají ho v nabídce na kytary.cz prodejnu mám po cestě do práce. sice píší, že ho nemají na skladě, ale podívám se tam, třeba mi tam poradí. Díky za typ. BTW s tím SW je to jak horký? Tak nějak jsem předpokládal, že bych mohl dostat ke každým klávesám nějakej základní. Nechci nic extra, stačí aby to hrálo mělo kvalitní zvuk a umělo nahrávat, případně pustit doprovod. Skládat písničky nehodlám.
U toho samsonu je zajímavý to připojení na iPad, to by nebylo špatný v budoucnu místo toho zvukového modulu. Škoda, že nemají propojení i na android.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

aha. ipadu jsem si vsimnul az ted. ovsem na android v klidu zapomen ... ios je v tomhle smeru absolutne jinde - ale to je na jinou diskusi, a urcite se tu (nebo jinem podobnem foru) ta diskuse da najit.

a software: na jednu stranu si s nim delat hlavu nemusis, neco dostanes skoro vzdycky, freeware je pomerne dost (napriklad tady: http://www.vst4free.com/index.php?m=VSTi ) ... ale zase nejaky prehnany ocekavani taky asi radsi nemej, ono treba "pustit doprovod" - to asi nebude jen tak. to si radsi porid nejaky keyboard, a nemusis resit zvuky pres pocitac, zvukovku, doprovody... atd.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nemám, co bych dodal - jen, že pokud by vyhovovala v principu ta nevyvážená klaviatura, tak bych tu měl jeden studiový kousek Edirol PCR-800.. Je to cca 4r starý kousek, normálně se již neprodává (čili kdyžtak si o něm něco najdi na netu).

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

Ahoj, mal by som pár fundamentálnych otázok k MIDI kontroléru tejto cenovej kategórie. Ak sa to tu už niekde riešilo, prosím presmerovať, prelúskal som čo sa dalo... Občas by som potreboval nasamplovať bicie, alebo len nejaké beaty do podmazu na ilustráciu pre nášho bubeníka. Asi chápem tomu správne, že si môžem k jednotlivým padom prideliť hocaký bicí zvukový prvok a potom kontrolér použiť ako bicie, ak nie opravte ma. Nemám však jasno v tomto:
1.) zvukový prvok (sample) pridelený k padom môžu (alebo dokonca musia) byť "wav" súbory?
2.) editácia sa robí v softvéri, ktorý prislúcha ku controlleru (býva pribalený)?
3.) DAW by mal nájsť tento controller bez problémov - cez USB? Mám Cubase LE 6, bol pribalený k zvukovke... nemusím mať obavy, že by ho "limited" verzia nevedela nájsť?

Vďaka
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - a jaký kontroler? Nemůžeme se bavit obecně. Mohou být bicí kontrolery - v podobě vícezónových padů - do kterých se vzorky (ano, obvykle WAV) uploadují do jejich paměti. Zhusta je ale potřeba hostující program (např. DAW), do kterého se zavede nějaký plug-in modul, kam je možno vzorky uploadovat a poté namapovat požadované pady z MIDI kontroleru.

Takže bez specifikací budeme diskutovat maximálně teorii 8)

P.

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Ivan píše:Ahoj, mal by som pár fundamentálnych otázok k MIDI kontroléru tejto cenovej kategórie....
Ahoj, podle mě bude potřeba si o tom trochu víc přečíst - z toho co jsi psal bych řekl, že v tom ještě nemáš jasno. Mrkni na tento článek: Jak na elektronické podklady v rockové kapele?

Jinak MIDI controller je "jenom" ovladač - může fungovat různě. Podle toho, co jsi psal, bych spíš řekl, že chceš něco jako je třeba Alesis SamplePad - prostě věc, která po úderu paličkou zahraje nějaký zvuk - ten je většinou opravdu ve formátu WAV (specifikacei najdeš v manuálu).
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Jo jo, tak ako píšeš... Niečo som si už načítal, ale človek si to môže zle vysvetliť, a potom keď sa rozhodne niečo kúpiť, sa sekne. V princípe o čo mi ide - nechcem samplovať výhradne iba bicie. Povedzme, že by som si chcel doma spraviť "one-man band" alternatívneho charakteru, kde by som chcel pomocou padov kreaovať bicie, perkusie, beaty atď., eventuálne pomocou keyboardu v rámci MIDI kontroleru/keaboardu nejaké podmazy - moja predstava je taká, že by som si jednotlivé zvuky vybral z nejakej knižnice (eventuálne aj nahral sám cez mic) a potom ich podľa potreby priradil padom na kontrolery a potom v reálnom čase použil na nahrávanie v DAWe (nasekať wav do stopy viem už aj teraz, ale je to strašne ťažkopádne...). Pre keybordovú časť sem tam použil nejaké VST instrumenty (napr. sláky, hammond atď.). Na tento účel potrebujem niečo takéto, či?: http://www.muziker.sk/m-audio-oxygen-25-iv
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - má to klávesy i pady, možno přiřazovat zvuky/samply. Potřebuješ k tomu DAW s plug-in modulem, co jsme psal výše. Takže nějaký přehrávač vzorků například. Třeba totok: http://www.kvraudio.com/product/sam_by_sonic_assault

P.

Ivan

Příspěvek od Ivan »

Vďaka, a to sa dostávame už k tej softvérovej problematike, ktorú by som prípadne riešil v adekvátnom threade. Mám Cubase LE6, mrknem do návodu, aké mám vlastne možnosti, nakoľko je to funkčne obmedzená verzia. Ale ešte takto by som sa opýtal - napríklad vyššie uvedený "přehrávač vzorků" je zároveň aj editor, v ktorom je možné priradiť wav vzorky jednotlivým padom/klávesom daného MIDI zaradenia, teda keyboardu resp. kontroleru a následne použiť v DAW? Alebo tie MIDI klávesy/kontrolery potrebujú nejaký svoj "native" softvér (plug-in)?
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Ivan píše:Vďaka, a to sa dostávame už k tej softvérovej problematike, ktorú by som prípadne riešil v adekvátnom threade. Mám Cubase LE6, mrknem do návodu, aké mám vlastne možnosti, nakoľko je to funkčne obmedzená verzia. Ale ešte takto by som sa opýtal - napríklad vyššie uvedený "přehrávač vzorků" je zároveň aj editor, v ktorom je možné priradiť wav vzorky jednotlivým padom/klávesom daného MIDI zaradenia, teda keyboardu resp. kontroleru a následne použiť v DAW? Alebo tie MIDI klávesy/kontrolery potrebujú nejaký svoj "native" softvér (plug-in)?
K tomuhle bych doporučil spíš Ableton Live - ten je na živé hraní jak dělaný.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“