unik vzduchu při hře na trubku
Pravidla fóra
-
trubka in b
unik vzduchu při hře na trubku
Zdravím,po asi 3 letech kdy jsem chodil do zuš jsem oprášil svoji trubku, mám problém hlavně při vyšších tónech kdy mi uniká vzduch nosem,cítím jak vzduch uniká přes tu klapku v puse do nosu jinak hra je ok,zkouším se to odnaučit(držení dlouhých tónů,zeslabování,zesilování) ale nedaří se,do vyších tónů se dostanu ale nedokážu už zahrát silně.Když si zacpu nos tak mám vzduchu spousty. Dělalo mi to problém už když jsem hrál na trubku před těmi 3 lety,to byl jeden důvod proč jsem toho nechal ale rád bych si ted´ zatroubil a nevím si rady co s tým. Nemáte někdo některou radu prosím. Moc děkuji Honza
Re: unik vzduchu při hře na trubku
Hele s tímhle mám myslím zkušenost až moc dobrou. Taky mi to dělalo, asi dva roky v kuse, to mi bylo 16. Pak jsem si koupil novou trumpetu, šestkovou yamahu, chvíli to bylo lepší a pak se to vrátilo. No a za půl roku na to jsem zkusil vyměnit nátrubek. Nejdřív jsem měl docela mělkej s tlustou hranou (značka Selmer) a přešel jsem na bacha (jazz-bobby chew nebo tak nějak to je). Čoveče, a od tý doby jako když utne. Sice jsem ztratil výdrž tou užší stěnou, ale časem jak jsem si ještě vylepšil nátisk (začalo mě to logicky mnohem víc bavit), tak to hraje vyloženě parádně.
Vyzkoušej tedy: především výměnu nátrubku, trumpety, cvič staccato (u něj to bylo ještě náchylnější), udělej si lepší nátisk.
Hraju tak už rok a půl a nemám důvod ke změně. Možná jenom stačí jeden, dva dni nehrát a už je znát, že nátisk oslabí a neni to ono. O to horší je, když přijedu třeba z dovolený a dva tejdny nehraju. To se potom ty syndromy "přefukování" (tak jsem tomu říkal) vrací hlavně když se to snažím hodně vytlačit do vejšek, ale po tejdnu hraní už zase pálím C3 bez zaváhání
Držím ti palce, není to žádná p***l. Strašně mě to s***o, můj vývoj to o ty dva roky absolutně zastavilo a já prožíval totální frustraci. Hodně štěstí
Vyzkoušej tedy: především výměnu nátrubku, trumpety, cvič staccato (u něj to bylo ještě náchylnější), udělej si lepší nátisk.
Hraju tak už rok a půl a nemám důvod ke změně. Možná jenom stačí jeden, dva dni nehrát a už je znát, že nátisk oslabí a neni to ono. O to horší je, když přijedu třeba z dovolený a dva tejdny nehraju. To se potom ty syndromy "přefukování" (tak jsem tomu říkal) vrací hlavně když se to snažím hodně vytlačit do vejšek, ale po tejdnu hraní už zase pálím C3 bez zaváhání
Držím ti palce, není to žádná p***l. Strašně mě to s***o, můj vývoj to o ty dva roky absolutně zastavilo a já prožíval totální frustraci. Hodně štěstí
Naposledy upravil(a) MilanT dne 11.02.2014 19:24, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Cenzura vulgarismu.
Důvod: Cenzura vulgarismu.
-
trubka in b
Re: unik vzduchu při hře na trubku
Dobrý den,
děkuji za odpověd´, koupil jsem si nový nátrubek a do výšek se mi leze o moc lehčeji a pokud mám trochu nátisk ani vzduch mi už neutíká

děkuji za odpověd´, koupil jsem si nový nátrubek a do výšek se mi leze o moc lehčeji a pokud mám trochu nátisk ani vzduch mi už neutíká