Jak odstranit tzv. lepivý krk?
Pravidla fóra
Jak odstranit tzv. lepivý krk?
Dobrý den všem, rád bych Vás požádal o názor na to, jak odstranit resp. zredukovat "lepivost" lakovaného krku. Toto fórum podobnou věc nediskutuje. Obecně se doporučují různé formy zdrsnění či, chcete-li, "zmatnění" laku na krku. Na youtube lze vidět různé pomůcky - od kuchyňská drátěnky přes jemný brusný papír až po jemnou ocelovou vlnu. Co si o těchto úpravách myslíte? Zkoušel jste to někdo? Má to opravdu význam? Je pak krk o poznání "rychlejší"? Má to nějaká rizika? Pustili byste se do toho sami nebo to raději nechat kytaráři?
Velice děkuji za všechny rozumné názory ...
Velice děkuji za všechny rozumné názory ...
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak odstranit tzv. lepivý krk?
Vyzkousel jsem to velmi jemnym smirglem a od te doby to jednou za cas (rok?) delam na vsech svych kytarach, vcetne akustiky. Krk je pak opravdu prijemnejsi do ruky (nez se zase casem vylesti behem hrani).
Hraju výhradně na šrot.
Dobre je konce, kde ma byt hranice mezi lesklym a zmatnenym povrchem, oblepit paskou a vzit tim jemnym smirkem. pak to bude i vizuálně vypadat docela dobře 
Nejde taky o to, jak se komu potí ruce? Mně se nepotí vůbec, takže mi lakované krky nevadí. Když mi lepí z důvodu upatlanosti, čistím je navlhčenýma ubrouskama na dětský prdelky z DM drogerie:-))). Jednou jsem v nouzi uzmul ženě jeden z balíku a ono to fakt funguje, vyčistí to většinu běžného zaprasení, bez rizika poškození povrchu kytary.
Inak stouni mají za scénou bednu s nastrouhanou křídou a vždy si ruce napudrujou:-).
"Beňo to nehrá!"
"To néni možný: Basa Fendr, apec Fendr, strone Fendr, to mosí hrát...No ja, te prase, deť te máš pracke vod smole!!!"
))
Inak stouni mají za scénou bednu s nastrouhanou křídou a vždy si ruce napudrujou:-).
"Beňo to nehrá!"
"To néni možný: Basa Fendr, apec Fendr, strone Fendr, to mosí hrát...No ja, te prase, deť te máš pracke vod smole!!!"
elektricke-kytary/zvuk-podobny-lp-javor ... ml#p412193JiR píše:Toto fórum podobnou věc nediskutuje.
... MilaneT, jestli to má být upozornění, že jsem špatně hledal, děkuji za něj. Ano, i mně napadlo zadat do vyhledávání "lepivý krk" ale odkazovaný příspěvek končí v rovině lakovaný vs. nelakovaný krk a pokud lakovaný (a lepivý), tak mírně zbrousit. Nikde tam však nevidím čím nejlépe brousit, jak, na co si dát obecně pozor atd.. Ty ano? Proto jsem si dovolil založit toto vlákno.
ja mam docela dost agresivni pot... po koncertu to musim čistit. jen pod loktem na kytare mam sileny bily povlak od potu 
Ne, samozřejmě že jsi hledal dobře. I tohle téma jsi vložil do "správné" sekce. Nebudu se ti do toho tady míchat. Mojí omluvu máš v SZ.JiR píše:... MilaneT, jestli to má být upozornění, že jsem špatně hledal, děkuji za něj.
... na Gibson.com fóru v podstatě doporučují dvě věci - ocelová vlna (hrubost 0000) nebo houbička na nádobí s teflonovým povrchem. Vzhledem k tomu, že se ta vlna prodává v potřebách pro kytaráře, asi zkusím ji (http://www.manahuna.cz/manahuna/eshop/8 ... -vlna-0000)
Jestli je to bezbarvý lak, sundal bych ho šmirglem úplně, pak krk napustil olejem na pažby zbraní a navoskoval. Neskutečná změna k lepšímu. Tenhle povrch je na kytarách Musicman, doporučuju nějakou vyzkoušet. Ale pozor - jednou tomu propadneš a už není cesty zpět 
To neznamená, že se u nich nemůžeš inspirovat
Já tohle dělal i u nejlevnějšího Bacha, mám to na Fenderu, všude s velkými úspěchy. Tak holt popros nějakého myslivce, ať tě nechá sáhnout na flintu, často to na ní mají 
Kup si kvalitní jemný šmirgl, hrubost tak 500-800 a vem to pěkně po létech, aby se to zmatnilo,ale neporejpalo. Moc netlač, ať se to nezasviní a neudělá to rýhy. Kraje, kde to má končit si oblep, jinak to bude hnusný. Když ten high gloss dobře zmatníš, tak to bude na omak skoro jako olej.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Co se pocení týče, jsou dny, kdy se mi prostě ruka potí více a tolik to neklouže, jindy je to cajk. Ta rada se šmirglem je dobrá věc.
Pokud bys chtěl i návod, jeden známý kytarář pan Galeazzo Frudua má na YT dokonce velmi krásný návod a rady ohledně onoho procesu. A vůbec: http://www.youtube.com/watch?v=dxGz6IZ9BFI
Pokud bys chtěl i návod, jeden známý kytarář pan Galeazzo Frudua má na YT dokonce velmi krásný návod a rady ohledně onoho procesu. A vůbec: http://www.youtube.com/watch?v=dxGz6IZ9BFI
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Já mám třeba naopak pocit, že to není z důvodu mého potu, ale naopak přímo z kytary.
Mám to teda jenom na Gibsonce, kde je ten lak opravdu jen takový transparentní, vzhledem k tomu, že ta kytara má asi jen 7 let, hádám že to dřevo ještě pracuje, je to nějaký mladší křehčí mahagon. Ale problém je, jak hraji někde, obvykle venku, ve vlhčím prostředí, tak krk celkově "oslizne", bohužel to nejde ani utřít, je to jen pocit asi, ale občas se mi dost nepříjemně hraje. Ale to jsem vyřešil teď, že beru Epiphonku, kde je krk zalakovaný celkem dost ...
Asi to bude jiný problém, ale napadlo mě, jestli jste se s tím tady někdo nesetkali
Mám to teda jenom na Gibsonce, kde je ten lak opravdu jen takový transparentní, vzhledem k tomu, že ta kytara má asi jen 7 let, hádám že to dřevo ještě pracuje, je to nějaký mladší křehčí mahagon. Ale problém je, jak hraji někde, obvykle venku, ve vlhčím prostředí, tak krk celkově "oslizne", bohužel to nejde ani utřít, je to jen pocit asi, ale občas se mi dost nepříjemně hraje. Ale to jsem vyřešil teď, že beru Epiphonku, kde je krk zalakovaný celkem dost ...
Asi to bude jiný problém, ale napadlo mě, jestli jste se s tím tady někdo nesetkali
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Ta vlhkost s tím souvisí. Když si odmastíš a umyješ ruce, tak ty hladké, lakované krky prostě klouzat nebudou a palec bude prostě lepit. To "saténování" je skvělá věc pro rychlost i pohodlnost hry. Na omak mi to přijde také příjemnější. Asi bych se nebál, pokud to není Gib za 60,-, který později budeš prodávat jako raritu.
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
Hlavně neudělejte stejnou chybu jako já, že si předtim neoblepíte snímače. Už třetí den se z nich snažim dostat ocelovou vlnu. Zkoušel jsem vysavač, izolepu, magnety, debilační pásky, žvejkačky, ale pořád to není stoprocentní.
American Vintage '52 Telecaster, MIJ 62 Telecaster Custom, Mexiko Standard Telecaster, Classic Vibe Telecaster, šrot Telecaster, Rickenbacker 330, Fender MIJ Traditional '60s Jaguar, CV Starcaster, Fender Cyclone, Fender MIJ Traditional '60s Mustang, Danelectro 59 korea, Epiphone Dot, Classic Player Jazzmaster, Vintera 70s Telecaster Deluxe, Eastwood Classic 6, Mascis Jazzmaster, CV Jazzmaster, Bach Les Paul (DM SD), Fender Newporter, Hondo II Professional Bass (1980), Paranormal Super-sonic, Paranormal Cyclone, Vox AC100 CPH halfstack, Blackstar HT 40, Line6 Spider Valve MK II atd.
Ať si snímače neodmagnetuješ. Lepicí páska papírová funguje, průhledná ne. Plastelína?