Druhy akustických kytar

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Druhy akustických kytar

Příspěvek od Metallistic »

¨Zajímalo by mně jakej je rozdíl,mezi westernovou,španělkou,jumbo atd akustickou kytarou a jaké sou jěště druhy. . ??
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal
Obrázek
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Rozdíly jsou ve tvaru a objemu těla, tzn i ve zvuku.

nejsem si jistý - Dreadnought je to samé jako western, žejo? Každopádně tyhle kytary jsou tvarem méně zaoblené, mají většinou dost mohutné tělo co do tloušťky. Jak bych ti popsal zvuk v porovnání s jinýma...to netuším. Snad více středy a výšky?

Jumba jsou kulatější, zaoblenější. Zvukem více do basů než western/dreadnought

španělky jsou menší a o zvuku bych s averzí řekl, že mi přijde absoultně vykleštěný (bez koulí)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
termyx

Příspěvek od termyx »

španělka má náhodou úplně dobrej "oldskůlovej" saund :D
to a to a za chvíli zas tohle
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Jo rozumím. . Ale těch druhů je určitě více,že. . :?:
Obrázek
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

neuvědomuju si, že bych věděl o dalších
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Dark Axel píše:neuvědomuju si, že bych věděl o dalších
Aha tak jo dikec :wink:
Obrázek
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Řekl bych že na toto je tu přeborník jana :-)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
jenda

Příspěvek od jenda »

Kromě těla jsou rozdíly v menzuře, šířce hmatníku a stavbě hlavy. Klasická westernová kytara může mít mechaniku s hřídelkou (běžné použití) nevím jak ji nazvat. Ale kdybys chtě tak třeba Furch ti udělá na westernovce otevřenou hlavu s ladící mechanikou jako je u Španělek. Myslím, že s tímto řešením je asi nejvíc známý Martin OM
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

No při výběru je nejlepší vyzkoušet jaký typ a zvuk se ti líbí a na jaký se ti příjemně hraje.... já mám španělku z roku 67 a nedám na ni dopustit... takže nesrovnávat s těmi dneštními Staggy (jednu jsem nedávno viděl v obchoďáku, stála asi 599Kč ...) záleží i na kvalitě nástroje
Ale obecně platí že španěly vís zpívají a mají širší krky, kradši menzuru, a Jumbo zase víc duní (bassuje) a má delší menzuru... Westernovky jsou různé záleží na typu hodně se lišej, takže tam zkoušet
Ještě jsou resonanční kytary (hawaiky), pak zvláštní kytary (např. 10ti strunky, nebo s takovým rohem a pod) a ještě se tu zapomělo na Ovation což je vlastně asi nejblíže Jumbu, ale díky zaoblení těla má méně hutný zvuk (tj vlastně asi pravděpodobně elekroakustika)
ESP-LTD MHB-401 Black Satin - kytáááárka :)
Peavey 5150 II EVH 120W - prostě mazec
Krank Revolution 4x12 380W - bedna, těžká, ale alespoň má kolečka
Orange PPC 412 ADV BLK 240W - prodám (bazar)
Digitech Hardwired metal disto - hraní na doma
Fender Frontman G15 - hraní na doma
ladička, planetwaves kabely a podobný krámy
jenda

Příspěvek od jenda »

Isachs píše:No při výběru je nejlepší vyzkoušet jaký typ a zvuk se ti líbí a na jaký se ti příjemně hraje.... já mám španělku z roku 67 a nedám na ni dopustit... takže nesrovnávat s těmi dneštními Staggy (jednu jsem nedávno viděl v obchoďáku, stála asi 599Kč ...) záleží i na kvalitě nástroje
Ale obecně platí že španěly vís zpívají a mají širší krky, kradši menzuru, a Jumbo zase víc duní (bassuje) a má delší menzuru... Westernovky jsou různé záleží na typu hodně se lišej, takže tam zkoušet
Ještě jsou resonanční kytary (hawaiky), pak zvláštní kytary (např. 10ti strunky, nebo s takovým rohem a pod) a ještě se tu zapomělo na Ovation což je vlastně asi nejblíže Jumbu, ale díky zaoblení těla má méně hutný zvuk (tj vlastně asi pravděpodobně elekroakustika)
K těm Ovatio záleží spíše na snímání, pač zadní strana je z jakéhosi laminovaného plastu. Fuj. Jinak steel kytary mají celokovový korpus a široký mohutný krk. Mnohdy se ladí do akordů aby se dalo hrat se slide. Tak jako u dobra. To je prozměnu masivní nástroj a pouze místo ozvučnice má velkou kovovou rozetu. Na ní je tušim umístěná kobyla aby se vibrace ze strun lépe přenášely na kovovou plochu a vytvářel se kovový zvuk. Nejčastějí jsou k vidění v country. Mimochodem docela pro mě zajímavá kapitola jsou akustické basové kytary a ještě lépe v bezpražcovém provedení. To je pro mě herní záhada :lol:
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Akustické basovky jsou tak k táboráku, jsou dost tiché a k hraní při 2 kytar a zpěvu celkově dost na nic, chce to vždy alespoň malinký aparátek
ESP-LTD MHB-401 Black Satin - kytáááárka :)
Peavey 5150 II EVH 120W - prostě mazec
Krank Revolution 4x12 380W - bedna, těžká, ale alespoň má kolečka
Orange PPC 412 ADV BLK 240W - prodám (bazar)
Digitech Hardwired metal disto - hraní na doma
Fender Frontman G15 - hraní na doma
ladička, planetwaves kabely a podobný krámy
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Isachs píše:Akustické basovky jsou tak k táboráku, jsou dost tiché a k hraní při 2 kytar a zpěvu celkově dost na nic, chce to vždy alespoň malinký aparátek
JO to už jsme taky kdesi řešili že je to tak na brnkání pod nos tam spal kdosi.
Kdžy to chce stejně aparát, tak nevim jestli bych kupoval akustickou basu - to možu zrovna použit lektrickou. I když ¨je to takový divný..
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
jenda

Příspěvek od jenda »

KIWI píše:
Isachs píše:Akustické basovky jsou tak k táboráku, jsou dost tiché a k hraní při 2 kytar a zpěvu celkově dost na nic, chce to vždy alespoň malinký aparátek
JO to už jsme taky kdesi řešili že je to tak na brnkání pod nos tam spal kdosi.
Kdžy to chce stejně aparát, tak nevim jestli bych kupoval akustickou basu - to možu zrovna použit lektrickou. I když ¨je to takový divný..
No mě tyhle nástroje spíše zajímají z pohledu hry. Kdy bezpražcová kytara nebo basa, čelo apod vyžaduje podle mě špičkový hudební sluch. Stačí dát malinko slabší prstoklad a jsi na jinejch tonech.
Stenli
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stenli »

jenda píše: No mě tyhle nástroje spíše zajímají z pohledu hry. Kdy bezpražcová kytara nebo basa, čelo apod vyžaduje podle mě špičkový hudební sluch. Stačí dát malinko slabší prstoklad a jsi na jinejch tonech.
Sluch to chce stoprocentně, ale ten sám o sobě nestačí. Chce to se na ten nástroj taky pořádně vyhrát.
Kamarád má doma mimo jiné el. fretless bas (bezpražec), takže se o to zajímá. Jeden muzikant mu prý říkal, že rozeznává tři typy lidí hrajících na bezpražcové nástroje... první, jsou ti kteří hrají falešně a vůbec jim to nevadí... druzí jsou ti, kteří zahrají tón falešně ale hned to doladí... a nakonec třetí typ lidí, kteří zmáčknou strunu a ještě než brnkou tak už ví, že to bude falešně a tak to doladí ještě před zahráním tónu :)
Dokud dýchám, hraju!!
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

nechci nic říkat, ale resonanční kytary jsou vlastně dobra, ne? :D

jinak jo, na ty jsem zapomněl :oops:
jenda

Příspěvek od jenda »

Dark Axel píše:nechci nic říkat, ale resonanční kytary jsou vlastně dobra, ne? :D

jinak jo, na ty jsem zapomněl :oops:
No to právě ne úplně. Dobro je mohutný tělo něco jako dobro s opravdu silným krkem a kovovou rozetkou (rezonátor) místo ozvučnice. Většinou mají ještě "dva kovové výdechy" nad rozetou. Hraje se na ležato.
Na Slovensku žil otec těchto nástrojů Josef Dopyera. Hle jak jsou slováci díky němu slavný po celém světě. V americe totiž na sklonku století založil fa. DOpyera BROthers. Všimněte si první slabiky. Hádejte po kom se začalo skvostům které vyluzujou zvuky a mají částečně kovový korpus říkat. No DOBRO. Ale pak se také dělají celokovové steel kytary, které jsou považovány za resofonické. Takže i mezi těmito kytarami je rozdil. Těch rozdílů je mraky a já bych to nevěděl kdybych se to nedočetl na http://www.bgcz.net/view.php?cisloclanku=2005081204

Doporučuji přečist. Zajímavé :lol:
jenda

Příspěvek od jenda »

Stenli píše:
jenda píše: No mě tyhle nástroje spíše zajímají z pohledu hry. Kdy bezpražcová kytara nebo basa, čelo apod vyžaduje podle mě špičkový hudební sluch. Stačí dát malinko slabší prstoklad a jsi na jinejch tonech.
Sluch to chce stoprocentně, ale ten sám o sobě nestačí. Chce to se na ten nástroj taky pořádně vyhrát.
Kamarád má doma mimo jiné el. fretless bas (bezpražec), takže se o to zajímá. Jeden muzikant mu prý říkal, že rozeznává tři typy lidí hrajících na bezpražcové nástroje... první, jsou ti kteří hrají falešně a vůbec jim to nevadí... druzí jsou ti, kteří zahrají tón falešně ale hned to doladí... a nakonec třetí typ lidí, kteří zmáčknou strunu a ještě než brnkou tak už ví, že to bude falešně a tak to doladí ještě před zahráním tónu :)
Zůstanu u pražců jsem první skupina :oops: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

aha, díky, Jendo, vyvedls mě z omylu :oops:
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“