lupnutí v bedně při rozsvícení světla

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
lenylenyleny

lupnutí v bedně při rozsvícení světla

Příspěvek od lenylenyleny »

čau, mám doma staré hliníkové rozvody. když mám v pokoji zapnutý zes., hlasitost na minimum a někdo rozsvítí světlo v koupelně nebo na záchodě, tak v ten moment se z bedny ozve hrozivý zvuk :)
nebylo by dobré pořídit přepěťovou ochranu nebo nějaký stabilizátor napětí, který by problém eliminoval?
moc díky za odpověďi a sry jestli jsem to hodil do špatné sekce.
Tube Guru
Odborník

Re: lupnutí v bedně při rozsvícení světla

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, hliníkové rozvody má ještě spousta lidí a žijí s tím. To, že jsou Al tolik nevadí, spíš záleží na stavu (pravděpodobně staré) elektroinstalace. Co se tedy ozve z bedny při rožnutí světla v názvu vlákna píšeš "lupnutí" a v příspěvku jsi zvolil expresivnější výraz "hrozivý zvuk", který ale o ničem nevypovídá. Řešit bys měl příčinu, ta je asi ve starých vypínačích, jejichž kontakty nadměrně jiskří. Zatímco "lupnutí" je přijatelné a celkem obvyklé, žádný "hrozivý zvuk" by se vyskytovat neměl. Jako první můžeš vyměnit ty vypínače, které to způsobují. Kdyby to dělalo i nadále (čemuž moc nevěřím), můžeš vypínač odrušit jeho přemostěním seriovým spojením R=47Ω/0,5W a C=22nF/630V.
Více si o této problematice můžeš přečíst na netu, např. v tomto odkazu: http://elnika.sweb.cz/radia/ruseni.html
Není to "závada" zesilovače :) . Přeji úspěch!
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Microdesignum
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Microdesignum »

Pokud to dělá jenom u tohoto zesilovače a ne u jiných, tak to vypadá na nedostatečnou stabilizaci napájecího napětí v zesilovači. Přepěťová ochrana se stabilizátorem síťového napětí by mohla pomoct, resp. aspoň snížit intenzitu rušivého impulzu. Stojí to tuším kolem 300 Kč. Odrušovací filtr se taky dává přímo do zásuvky zesilovače, např. http://www.gme.cz/napajeci-euro-konekto ... 0-p806-103.
Pokud ten rušivý zvuk trvá déle, tak to bude rušení v důsledku výboje mezi kontakty vypínače, z něj se část energie šíří vzduchem a zřejmě s tím budou mít problém i sousedi. Mohla by pomoct výměna vypínačů, a to nejen kvůli zesilovači, ale i z důvodu bezpečnosti. Rozhodně bych se nepouštěl do bastlení filtru do vypínače, to by žádný revizák neschválil a kdyby bylo nejhůř a začalo to hořet, tak se na tom sveze pojišťovna a nezaplatí škodu.
Nepíšeš, co to je za zesilovač, ale taky by mohlo pomoct odstínění.
Ať se daří v boji s rušením ze záchodu! :-)
MIDI ovladače Microdesignum pomáhají k pohodlnému ovládání hudební techniky.
www.microdesignum.cz
lenylenyleny

Příspěvek od lenylenyleny »

moc díky za odpovědi.
jedná se o hlasité lupnutí doplněné krátkým brumem.
vypínače jsou měněny cca před rokem, ale co pamatuju, dělalo to problémy vždy...
dělaj to u mě všechny zes., u tranzistoru mi je to celkem jedno, ale mam marshall jtm a to mě pokaždé zamrazí. hlavně když furt někdo rozsvěcuje a zhasíná je to peklo.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, hliník má tu nepěknou vlastnost, že tzv. "teče", to znamená, že časem se vytvoří špatný kontakt ve svorkách pod šroubky, třeba i ve vypínači. Pod takovým "spojem" dochází k jiskření a nezřídka k upálení šroubku. Proto je třeba dělat u Al rozvodů pravidelně tzv. dotahovačky - citlivé dotažení všech šroubových spojů. Nemá smysl to dotahovat "na krev", hliník po nějaké době zase "vyteče". Ve Tvém případě by taková dotahovačka v celém příbytku přinesla určitě pozitivní výsledek. BEZPEČNOST samozřejmě především!!!
Ať to vyjde!
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“