Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, jestli má někdo zkušenosti se změnami bpm během jediného songu. U některých pasáží zkrátka sedí pomalejší či naopak rychlejší tempo a nedávno jsem viděl video (už si nevzpomenu jaké, ale byla to nějaká corová kapela) s bubeníkem, který ve studiu nahrával písničku a měl tam cca 5-6 různých temp (pohybovali se vždy o max. 5 bpm, ale pro výsledný dojem to udělá hodně). Ve studio se to zřejmě nahrává po kouskách, ale jak se taková situace řeší při živém hraní a metru ve sluchátkách, když kapela např. používá samply apod.?
Změna bpm během jednoho songu
Pravidla fóra
Re: Změna bpm během jednoho songu
Ve studiu se to nemusí vždy nahrávat po kouskách, záleží na sehranosti všech muzikantů. Tak je to i při živém hraní, kapely co nejedou na klik musí být dobře sehraní i s těmi změnami. Všeobecně ale platí že tempo udává bicí takže pokud není dohodnuto jinak měli by se všichni držet bicích. Bubeník ty změny rytmu nacvičí doma s metronomem aby se mu zažily tak aby o tom nemusel nijak přemýšlet a byl pro všechny jistotou. Je to hlavně práce bicích.
Pokud kapela jede do kliku tam změna skočí ihned takže je to kapku lehčí, změny ale musí být sehrané stejně dobře aby to nebylo rozházený.
Mám vyzkoušený obě varianty a můžu říct že pro práci s tempem je vhodnější hra bez kliku, je to potom jaksi přirozeně tvárný, pokud se kapela drží třeba varhan tak je to pokaždé originál
(moje zkušenost)
Pokud kapela jede do kliku tam změna skočí ihned takže je to kapku lehčí, změny ale musí být sehrané stejně dobře aby to nebylo rozházený.
Mám vyzkoušený obě varianty a můžu říct že pro práci s tempem je vhodnější hra bez kliku, je to potom jaksi přirozeně tvárný, pokud se kapela drží třeba varhan tak je to pokaždé originál
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Změny temp máme v několika skladbách... náš kapelník je na to docela "úchylný"..... používám klik jen opticky (ne do uší ale kontroluji si spíše blikání LEDek) a třeba tady mám naklikáno to první tempo a druhé iž je spíše jen o sehranosti kapely...... kritické místo pak je návrat do původního tempa aby se to trefilo do doby :-p
https://www.youtube.com/watch?v=UkxpFedUbKA
https://www.youtube.com/watch?v=UkxpFedUbKA
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
-
Eagle S(s)D
Jop, díky za odpovědi, tak jsem chvilku hledal a to video našel
-> https://www.youtube.com/watch?v=kPnkhUd8H2Q (btw ve studiu se to přeci po jednotlivých částech/tempech dělat musí ne?) Live hraní teď neřeším, to je jasný že se musí dostat pod kůži a bez metru jsou ty tempový přechody přirozenější, spíš mě zajímá jak se takový songy nahrávají 
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
No buď se to točí po kouskách, no spíše je to o souhře se zvukovou režií studia.
Soudě podle mých zkušeností z několika různých studií, tak klik a cokoliv dalšího, co v té chvíli potřebuju do ucha, neovládám sama ale pochopitelně zvukař z režie. Takže vše jsem zatím vždy nahrávala v celku a teprve potom se případné pasáže či méně povedené úseky skladby, přehrály zvlášť.
Soudě podle mých zkušeností z několika různých studií, tak klik a cokoliv dalšího, co v té chvíli potřebuju do ucha, neovládám sama ale pochopitelně zvukař z režie. Takže vše jsem zatím vždy nahrávala v celku a teprve potom se případné pasáže či méně povedené úseky skladby, přehrály zvlášť.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Nevidim v tom problém to ve studiu rozkouskovat,spíš je pak problém takovej guláš zahrát naživo. 
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.