Jakou lampu do JCM 900 100W ??

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Tomáš
Kontaktovat uživatele:

Jakou lampu do JCM 900 100W ??

Příspěvek od Tomáš »

Čau, měl bych na vás dotaz ohledně Zesilovače Marshall Jcm 900 100W, chtěl bych kupvat nové lampy do koncového stupně. Teď tam mám Sovteky, mám koupit znovu sovteky nebo třeba electro-harmonix ? Jaký je v těchto lampách rozdíl? Je velký ?

Předem díky, TOM
afektband

Re: Jakou lampu do JCM 900 100W ??

Příspěvek od afektband »

Tomáš píše:Čau, měl bych na vás dotaz ohledně Zesilovače Marshall Jcm 900 100W, chtěl bych kupvat nové lampy do koncového stupně. Teď tam mám Sovteky, mám koupit znovu sovteky nebo třeba electro-harmonix ? Jaký je v těchto lampách rozdíl? Je velký ?

Předem díky, TOM
Záleží na tom, jakej chceš výslednej zvuk, jestli tvrdej, doporučuju Světlany, jestli slabší zkreslení, tak ty EH by mohli bejt dobrá volba.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Skypas
Kontaktovat uživatele:

JCM 900 - přelampování

Příspěvek od Skypas »

Cago, jak jste si precetli nazev topicu, rad bych prelampoval svuj aparat. A chtel bych se zeptat na vhodnou kombinaci elektronek. Rad bych vymenil jak koncove tak preamp. Cenove nejsem nejak omezeny. Bude mi to davat do kupy pan Prochazka z Pardubic. Zajimalo by me jak ktere kombinace spolu pracuji. Dekuji

Jedna se o JCM 900 Dual Reverb 100W
Naposledy upravil(a) Skypas dne 12.01.2014 10:51, celkem upraveno 1 x.
Kytara: ESP VIPER CAMO, LTD 600 VIPER
Aparat: EVH 5150 III 100W, Mesa Boogie oversized 4x12
Efekty: ???
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: JCM 900 - přelampování

Příspěvek od Bummer »

Tak řekni tomu člověku, jaký zvuk si představuješ, ať ti ty elektronky vybere on, ne?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Skypas
Kontaktovat uživatele:

Re: JCM 900 - přelampování

Příspěvek od Skypas »

Mam prinest elektronky. Kdyby to takhle slo, tak bych se tu neptal. Ale nevadi, hraju thrash.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Tak se příště, prosím, ptej v některém existujícím threadu. O JCM 900 je toho tu víc než dost.
Sloučeno.
Skypas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skypas »

MilanT píše:Tak se příště, prosím, ptej v některém existujícím threadu. O JCM 900 je toho tu víc než dost.
Sloučeno.
Ano o JCMku tady je toho spousty, taky jsem toho spousty precetl, ale nic konkretniho na co bych mohl ukazat prstem. Sry dik za slouceni.

Chtel bych aby to bylo urcite tvrdsi. Vubec se v tom nevyznam. Precetl jsem si o tom kvanta, ale hlavu mam z toho dosti bolavou. Takze konkretni otazky a odpovedi budou na miste.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 12.01.2014 11:23, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti dva příspěvky psané za sebou. Nauč se používat tlačítko UPRAVIT. Díky.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ono je to těžké takhle bez poslechu doporučovat, ale obecně se říká, že 12AX7 do preampu mají ostrý, tenčí zvuk Sovteky, Tung-Sol hrají poměrně bohatě jak nahoru tak dolů a JJ mají zvuk kulatější, zastřenější.

A v konci je to stejně asi celkem jedno. Větší změnu udělá to, že jsou nové. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Skypas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skypas »

Momentalne tam mam Svoteky 5881a Marshally ecc83
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Skypas píše:Ano o JCMku tady je toho spousty, taky jsem toho spousty precetl, ale nic konkretniho na co bych mohl ukazat prstem. Sry dik za slouceni.
V pohodě. Jde o to, aby informace stejného charakteru byly pohromadě, nebyly roztříštěny po celém fóru a zjednodušilo se tak vyhledávání pro ostatní.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdravím všechny a kytaristy zvlášť :) . Proč pořád hledáte nějakou magii v lampách. Rozdíl může být třeba v životnosti, ale "ve zvuku"? Vždyť lampy nijak "nezní". Je to zesilovací prvek, který se díky svým vlastnostem (tvaru převodové a anodové charakteristiky) hodí pro zesilování signálu z kytary neboť jej obohacuje následkem zkreslení o vyváženou směs sudých a lichých vyšších harmonických, což třeba polovodiče v tak jednoduchém zapojení nedovedou. Ale říct, že 12AX7 od výrobce X "zní" lépe nebo "hůře" než od výrobce Y je mírně řečeno nesmysl. Ten "zvuk elektronky" je dán jen a pouze nastavením jejího pracovního bodu a je úplně jedno od jakého výrobce ta lampa bude. Pokud je to typ např. ECC83, musí s určitou tolerancí splňovat hodnoty zaručované v katalogu (datadsheetu). Tolerance parametrů u nových lamp je následkem strojní automatické výroby tak malá, že rozhodně podstatně neovlivní barvu zvuku. Je podivuhodné jak dlouho ty "bludy" přežívají. Elektronky mění své parametry (k horšímu) v závislosti na délce provozu - slábnou. Stačí si udržovat pravidelnou výměnou "lampový park" v dobré kondici a nezabývat se zbytečnostmi zatíženými přebujelým agresivním marketingem. Taky není dobré bezmyšlenkovitě věřit kdečemu co si přečtu někde na foru, vždyť tam píší stejní lidé jako tady, kteří většinou NEVÍ. Přeji Vám ten Váš vysněný zvuk a nepodléhejte, prosím, pohádkám a báchorkám. Příjemný den všem.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Já bych se jen rád trochu ohradil; to, co jsem tu psal, mám nejen z internetu, ale předně od pana Fremra (pokud si samozřejmě správně vybavuji, co říkal :)). Jeho vědomosti nejsem schopen posoudit. Pouze výsledky jeho práce.

mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tube Guru má naprostou pravdu. Týpek si koupí ECC83 od JJ, které byly vyrobenu v pondělí na začátku února a vymění je za EHX a najednou má pocit, jak je zvuk úžasný a kulatý, no šedesátky jako vyšité. Frrrr se s tím honem pochlubit na internetu, než budu muset na záchod a zapomenu na to. Druhý Lojza si koupí od jiného prodejce ECC83 JJ vyrobené o měsíc později, strčí je do svého aparátu a najednou má pocit, jak se zvuk jeho bestie nabrousil, jak má ostřejší pilu a hrrr to rozmáznout na netu. Pavučina holt snese všechno. Další stovky maníků si to přečtou, vážně pokývají hlavou a je jim všechno jasné. Rozptyl parametrů u elektronek bývá až v toleranci 50%, jak bys chtěl určit v takto široké škále jakékoli pravidlo? Vždycky jde o nastavení pracovní třídy, jak píše TG výše. Většinou je nastavení pevné, v předzesilovači vždy, takže pracovní bod se mění s vlastnostmi elektronky. Proto může ten a ten typ i od stejného výrobce znít vždycky jinak. Ovšem je více než vhodné mezi lidmi šířit patřičnou propagandu.

K věci. Procházka patří k té malé části českých bastlířů a opravářů, o které se dá říci, že jsou to slušní lidé.
Ovšem nevím, na kolik je vybaven měřícím zařízení na elektronky, hádám, že tak maximálně zkoušečkou BM 215, jako drtivá většina. Takže se chová dost férově, že Ti nevěší bulíky na nos, ale výběr nechává na Tobě.
Všeobecně 5881 jsou u nás nejlevněji k mání od Sovteku, ale je to hrozná bída. Výrazně lepší se jeví koupit je už s potiskem Mesa..., nebo Fender, Marshall. Sice budou výrazně dražší, ale už je tam jakási šance, že je někdo jakž takž přebral. Osobně bych tam vrazil ruské 6P3S E z 80.let, které právě sloužily za prototyp Marshallovým technikům při vývoji těhle modernějších zesíků na přelomu 80. a 90. let. Marshall, stejně jako Mesa, je tehdy nakoupili velmi levně ve velkém a získali tak nadstandartně kvalitní elky. Dnešní 5881, používané Marshallem, mají v sobě prakticky stejný systém a jsou vyráběny ve stejné továrně. Jen z horších materiálů a zaměstnanci nemusejí mít strach, že při vysoké zmetkovitosti budou odesláni na dovolenou v pracovním táboře na Sibiři. Což je na kvalitě znát. 6P3S E koupíš ve firmě EMA Ostrava - ing. T. Matoušek, kontakt je v oddělení "Opraváři..." - aparatury/ema-t-matousek-aparatury-ostrava-t21170.html
Kup si od něj i nějaké ty dvojité triody do předzesu, když si myslíš, že to musí být.
Skypas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skypas »

Dekuji za vase poznatky a nazory. Vazim si toho, ale kdyz vam napisu, ze uz je znat vyseptanost a ze bych rad aparatu vratil silu, tak bych rad nasel vhodnou kombinaci. Jednou sme zkouseli jen tak vymenovat preamove elektronky a at si rika kdo chce co chce, na zvuku to bylo znat vic nez zjevne. Vim jedno. Ze stejne porad nevim.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Občas si tady připadám jak v Mongolsku. Ovšem že výměny elektronek byly na zvuku znát, avšak nebylo to způsobeno rozličnými nápisy na baňce, či barvou, kterou bylo to které logo namalováno, ale tím, že elektronky prostě mají obrovský rozptyl patramatrů, jak jsem psal výše. Proto s každou vyměněnou elkou mohlo a zřejmě docházelo k posuvu pracovního bodu a tím i ke změně zvuku. Co je na tom nepochopitelného? Máš dvě možnosti, buď si uvědomíš ( nejspíš s pomocí někoho znalého ) co vlastně chceš a pak si podle toho koupíš někde elektronky vyměřené s vlastnostmi pro Tvé použití nejlepšími. Nebo si kup balík různých značek od různých dodavatelů z různě starých zásob a pak si to doma vyměňuj a kombinuj a hledej ten správný trash zvuk a hoň si sotva slyšitelné nuance. Pokud zvolíš první variantu, kde máš koupit elky jak do koncového stupně, tak do předzesu jsem Ti napsal. Jestli To to nestačí, nebo jsi natvrdlý, tak tu můžeš do nekonečna psát příspěvky a čekat až Ti nějaký mudrlant napíše to oblíbené klišé výrobce A - tvrdý metal, výrobce B natvrdlý metal, výrobce C měkkýmozek metal, výrobce D vintage... Jako správný osel zajásáš, páč je to mnohem jednoduší, než se nad celou problematikou zamyslet a přijmout fakt, že situace není černobílá a radu poslechneš. Za čtrnáct dní tu budeš básnit, jak šťavnatý zvuk máš, že opravdu elky XY jsou na tu pravou metlu nejlepší a vše bude opět v mezích odbornosti tohoto fóra.
Skypas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skypas »

Sem si vedom vasich znalosti, ale ne kazdy koho potkate jimi disponuje. Mel jsem otazku ktera zni ze hledam vhodnou kombinaci elektornek. Doufal jsem v to ze tu bude nadsenec co tento aparat ma a nebo mel. Pan afektband mi odpovedel naprosto stroze a jednoduse a pochopil jsem z toho mnohem vic nez abyste mi tu daval kazani. Ja sem za to vdecny opravdu vam dekuju ze ste to quotoval. Uz mam obrazek toho co chci, nevim oc de ze se hned tak hnevate ze sem to nepochopil. Kdybych chtel tak si koupim to same co tam mam ted a neresim to. Ale jelikoz jsem se prave zde docetl mnoho pozantku coz me usvedcilo v to zkusit najit jinou kombinaci, abych se jak pisete mohl opijet lahodnosti zvuku mekkomozkoveho metalu.
torchie!

Příspěvek od torchie! »

Neber si to osobně, mmjuz je prostě mmjuz. :) Ale má pravdu.
Moje poklady:
Vintage VS6
Blackstar HT1
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Nebuď cíťa. Odpověděl jsem Ti hned v prvním mém příspěvku. Nejlepší koncové lampy pro tento zesilovač jsou 6P3S E, s kterými byl vyvinut a jsou svou konstrukcí nejblíže současným ruským 5881, jež tam u Marshallů osazují, krom toho mají extremě dlouhou životnost. K tomu jsem Ti napsal, kde je koupíš. Do předzesu si můžeš dát co chceš, případně můžeš experimentovat. Neexistuje žádné pravidlo, které by mělo co společného s nápisem na baňce a pukud to někdo tvrdí, tak buď lže, nebo věří na duchy. Proč to tak je, jsem Ti vysvětlil a přede mnou i Tube G. Jakou lepší odpověď bys ještě chtěl? Vykat mi nemusíš, snad se to tu na fóru ani nehodí. Navíc volba pana Procházky je velmi dobrá, jemu bych svůj zesilovač také bez obav svěřil, určitě se s ním domluvíš a do cíle se dostaneš. Ovšem některé rady, kterými se to tu na fóru jen hemží, jsou vyloženě škodlivé, proto bych tohle vlákno dál nerozváděl, než se toho nějaký trouba chytí a začne tu psát hovadiny, kterým Ty s úlevou uvěříš, páč Ti to přijde snadné.
Skypas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skypas »

No jo no, ty emoce. Hodil jsem spich s Wolfem ze Street Machine. Zvukove mame podobny nazor na zvuk. Trosku sme pozkousely preampovky. Tesly, ale i treba messiny. Uz vim co chci, budu to samosebou jeste konzultovat s panem Prochazkou a myslim ze vsecko dopadne dobre.Jeste si nejsem z cela jist koncakama, ale je jasne ze v preampu se vyhraju.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Člověče, zrovna teslácké ECC83 mne zrovna nějak neuchvátily. Měl jsem jich tu desítky a to i spousty vojenských E83CC se zlacenými piny a bílým popisem doplněným zkříženými šavličkami, nebo průmyslové ECC803S se žlutým popisem. Ať už se jednalo o hodnověrné "NOS" funglovky, či lampy vytažené z různých přístrojů, vojenských uloženek a pod., tak velká část z nich byla dost mikrofonická. Evidentně tyhle lampy prostě nebyly vyráběny pro audio zařízení a tak se na nějaké pevné uchycení systému moc nedbalo. Pár jsem jich k použití vybral, ale dost jich šlo do koše. Výrazně lepší byly východoněmecké RFT. Takže pokud bys třeba uvažoval o nějakém nákupu Tesla lamp třeba z Aukra, tak si tuhle skutečnost uvědom, ať už Ti bude kdokoli tvrdit cokoli.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“