STEREO?

Aktivní reproboxy, pasivní reproboxy, zesilovače, ...
Odpovědět
xgolt01

STEREO?

Příspěvek od xgolt01 »

Hola, googlil jsem, ale nevygooglil :(

Stručně - mam krabičku (looper) se dvěma stereo vstupama i výstupama, je možný tim nějak prohnat dva různý nástroje (nemusej hrát současně)?

Výstup:
Počítám, že pokud by to šlo, tak z výstupu musej vést 2 různý kabely do 2 různých komb.

Vstup:
a) každej nástroj má svůj vlastní kabel
b) s použitím kabelu jack X double jack

Primárně potřebuju docela nutně odpověď ANO/NE, ale časem bych to i rád zkusil pochopit :D Pár lidí mi už tvrdilo, že to nejde, ale uvažoval jsem takhle:
1) Kabel jack x double jack by měl vést signál, i když nechám jeden libovolnej konec double strany nezapojenej (jo, ne? jo?)
2) Takže třeba do A zapojim kytaru. Hraje to. Do B zapojim basu, vyndám kytaru. Hraje to. Vrátim kytaru. Pozná to kombo/kabel nějak?

Vřelé díky za odpovědi!
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: STEREO?

Příspěvek od Hendrek »

Zdar. Moc jsem z toho slovního popisu nepochopil, jak to úplně přesně myslíš, obrázek by byl lepší. Když ten looper máš, proč to jednoduše nevyzkoušíš, zda to bude fungovat?
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Popis je vážně trochu zavádějící... Proč nám neprozradíš, jaký konkrétní looper máš (nebo nemáš a teprve ho řešíš)? :D

Z toho, jak jsem to pochopil já - tvůj looper má dva MONO vstupy (ne dva stereo...), levý a pravý. Do každého chceš zapojit jeden nástroj (kytara + basa / jiná dvojice). Pokud je looper opravdu stereo, výstupní signály zůstanou dál oddělené, tj. levá kytara na vstupu vyleze vlevo na výstupu, u pravého nástroje to samé.

Přesto je potřeba vyřešit dva problémy:

1) Oba vstupní nástroje budou mít s největší pravděpodobností různě silné signály, tj. každý může být ve smyčce slyšet jinak nahlas. Řešením může být malý mix před looperem, ten ale nemusí mít dva nástrojové (Hi-Z) vstupy, takže zvukově optimální to úplně nebude - anebo si nástroje zapoj do Boss LS-2, kde elegantně vyřešíš dva nástroje i s jejich přepínáním.

2) Stejně pak výstupní hlasitost - ovládání hlasitosti na looperu "splácne" oba nástroje stejným poměrem, takže je pak třeba vyvážit nastavení na kombech (pokud chceš mermomocí používat dvě...)

Pokud ale oba nástroje nahrávají do jedné paměti (do jedné stopy), optimální je každopádně řešit vyvážení hlasitosti nástrojů a jejich charakteru na vstupu, aby to ve smyčce neznělo divně...
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
xgolt01

Příspěvek od xgolt01 »

Looper mám doma (Digitech JamMan Solo XT), ale krom něho moc málo techniky na vyzkoušení toho, na co se ptám (obzvlášť třeba kabel jack - double jack mi chybí).

Nicméně dneska jsem se stavil ve zkušebně a ověřil, že bod číslo 1 funguje.
Co ten zázračnej (?) kabel s dvojitym jackem? Můžu díky němu dvojnásobit počet nástrojů? (2)

A přes mix? Umožní mi mix vrstvit těch nástrojů třeba 10 (omezeno velikostí mixu...)? (3)
Jak to potom zapojit? Má nějaký smysl shánět si ten spešl kabel jack - double jack nebo dokonce double jack - double jack, když jednotlivý nástroje budou v monu? Já v tom plavu...:/
Přílohy
Zřejmě jsem se, ač nevědomky, hodně nudil, takže přikládám obrázek na přání :D
Zřejmě jsem se, ač nevědomky, hodně nudil, takže přikládám obrázek na přání :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dík za obrázek, dotaz je mi již jasný.

U zapojení 1) a 3) nevidím problém. U jedničky bude klavír mono a každý instrument bude hrát přes své kombo. Ad 3) je v tomto ohledu asi lepší v tom, že si nástroje na mixpultu vypanuješ dle potřeby a nastavíš optimální hlasitost. Ale pak bych šel ovšem do looperu dvěma kabely (L a R), abych to měl stereo, a z looperu do dvou aparátů (PA). Pokud ti to bude stačit MONO, pak to ale klidně zapoj tak, jak to máš na obrázku.

Dvojka se mi nelíbí, protože si nejsem jistý, co udělá Y kabel se dvěma instrumenty vedený do jednoho vstupu (který je MONO). Totéž platí o dvou mikrofonech. Pokud už to bude nějak fungovat, zvukově to IMHO bude stát za starou bačkoru (nemožnost regulace hlasitosti jednotlivých vstupů, apod.).
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Nejčistší zapojení v tomhle ohledu bude podle mého 1) -jsou sice zapojené jenom dva nástroje, ale přímo do looperu, který si poradí jak s nástrojovým, tak s linkovým signálem (pokud se dobře seřídí hlasitost na vstupu).
Číslo 3) je taky schůdné a dokonce variabilnější, ale spousta (těch menších) mixů nemá nástrojový vstup (Hi-Z), takže pokud chceš zapojovat přímo kytaru bez předzesilovače apod., nebude to pravděpodobně fungovat tak, jak bys očekával. U mikrofonů a linkových nástrojů naopak číslo 3) doporučuju.

Ale pozor! Číslo 2) bych ani nezkoušel - kabel Y rozhodně nezdvojnásobuje počet vstupů!!! :D
Tenhle kabel se používá na rozdělení sterea na dva oddělené mono signály, ale obráceně - na slučování 2x mono - už NE! Kabely jsou naprosto pasivní komponenty a neporadí si s přehlcením neoddělených signálů (v Y kabelu je společná zem pro oba mono). Mohlo by se tak stát, že ti do looperu přijde tak zašuměný signál, který by už nic na světě nespravilo. Nic proti experimentům, ale tohle je podle mého slepá ulička... :)
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
xgolt01

Příspěvek od xgolt01 »

i když bych na to nehrál současně? (jde mi jenom o rychlé střídání nástrojů bez nutnosti přepojování...)
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Kdepak, kabel Y má úplně jiné použití. Teoreticky je možné, že ti po zapojení dvou nástrojů nějaký signál do sloučeného konce proleze, ale pak podle mě brzo narazíš na další problém, a to ten, že stereo koncovka zapojená do mono vstupu looperu (L nebo R) přenese stejně jen jednu polovinu zvuku (jenom levou nebo pravou), takže celý tenhle experiment nebude mít kýžený výsledek. Y kabel holt není určený pro míchání signálů, ale naopak pro jeho rozdělování (popřípadě ještě jako inzertní kabel, ale to je už jiná písnička).

Vřele doporučuju pořídit si Boss LS-2 – pak můžeš bez obav kombinovat dva až tři nástroje – výstup bude vždycky konzistentní a těch možností, co krabička kromě toho nabízí, je daleko víc. Stáhni si manuál ze stránek Boss a uvidíš, zda se ti bude tahle krabička hodit „do krámu“… :)
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače a reproboxy“