První pedalboard pro začátečníka

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Trejvis

První pedalboard pro začátečníka

Příspěvek od Trejvis »

Dobrý večer,

Vánoce se blíží a tak bych si rád koupil pár efektových krabiček :D. Jsem úplný začátečník a nevím co si mám koupit. Koukal jsem se na hudebnibazar.cz a našel jsem tam Razzor Extreme metal a je to dist. pedál. Tento efekt se mi líbí, protože si chci udělat z mého Orange Micro Terroru dvoukanál. Budu mít tedy před sešlápnutím čistej tón a po sešlápnutí zkreslený. Co si myslíte o tomto pedálu? Dále se mi velice líbí Marshall Reflector, což je reverb pedál. Co si myslíte o tomhle? Jaký byl váš první efekt? Co by měl obsahovat začátečníkův pedalboard? Jaké jsou jedny z nejpoužívanějších efektů, které má skoro každý?

Promiňte mé zřejmě hloupé dotazy, ale jsem prostě začátečník :roll: .
Hudbou za mír. Mírem za hudbu.
speed8
Kontaktovat uživatele:

Re: První pedalboard pro začátečníka

Příspěvek od speed8 »

Čau,

hele Micro Terror kreslí slušně, ale taky mě štve na těch zesících, že to jsou jednokanálovky.
Mno k věci. Jako první jsem měl Digitech Hot Head. Naprostá spokojenost, dlouho jsem na něj ale nehrál, tak nevím, jestli nadšení by bylo pořád stejné. Jinak to doporučuji Modtone High Gainer http://kytary.cz/modtone-mini-high-gainer/HN134882/ je teď v akci za pětikilo na kytarách. Jeden jsem tak před měsícem, možná dýl kupoval a je opravdu super. Také ho používám jako druhý kanál. Za ty prachy paráda.

Já se třeba neobejdu bez kvalitního overdriveru/distortionu, který mi pěkně nakřápne lampu, dále reverbu a chorusu, který mi dovybarví čistý zvuk.
Trejvis

Příspěvek od Trejvis »

Díky moc za odpověď a názor :). Já si nestěžuju ten micro terror a na zakázku udělanej 1X12" cab 30W hraje fakt skvěle :). V úterý jedu do Prahy tak bych se stavil do Kytar.cz a vyzkoušel ty pedály :). Možná bych si mohl vzít mojí kytaru, protože ta široko daleko není :D. Známej jí dělal a je to něco jako superstrat v těle stratocasteru. Je z mahagonu a má Humbucker Single Humbucker. Mno ale zase mít v autě kytaru celou cestu... :D. Snad bude zvukově sedět nějaká z kytar no. Protože fakt nechci být zklamaný zvukem :D až to doma rozbalím. Fakt se mi líbí ten Extreme metal od Razzoru (má i více nastavení třeba low mid high, a ještě ten booster). V bazaru je za 799 :D a ten marshall je hrozně hezkej zvukově, takovej decentní a příjemnej . Sice dražší za nějakejch 1300..., ale hezkej :D.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Trejvis píše:Co by měl obsahovat začátečníkův pedalboard?
Pokud už uvažuješ o pedalboardu, měl bys mít dávno představu, co za efekty v něm budeš mít.
Pedal board si kupuje člověk, který potřebuje dát do latě své krabičky kvůli převážení na koncerty, apod. (úspora času při zapojování, atd.).
jastud

Příspěvek od jastud »

Trejvis: na tvém místě bych si pro začátek pořídil nějaký multiefekt a tam bych si jednotlivé efekty trochu osahal. Až budeš ± vědět co potřebuješ tak můžeš začít kupovat jednotlivé krabičky. Myslím, že tohle ti udělá hodně dobrou službu za pár korun: http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=8 ... rder=datum Je tam v podstatě všechno základní co potřebuje kytarista - overdrivy, distortiony, delaye, reverby, tremola, nějaké chorusy, filtry a kvákadla. Jako bonus ladička a bicí patterny. Za 1100 pro začátek nepřekonatelné.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

+1
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

Návod pro začátečníka by mohl být následující - na úplném počátku bych se pro jednoduchost zaměřil na tři nejběžnější oblasti, které můžou položit "základy" budoucího pedalboardu:

1) nakopávadla a zkreslovadla (overdrive, distortion)
2) modulace (chorus, flanger, tremolo, apod.)
3) ozvěny a dozvuky (delay, reverb)

Typů efektů je určitě daleko víc, některé jsem záměrně vůbec nezmiňoval (např. boostery, kompresory, oktávery, pitch shiftery, phasery, synťáky, wah pedály atd. atd.) Ne, že by bylo chybou s nimi začít (každý chce od svého zvuku něco jiného), ale některé z nich jsou pro použití natolik "sofistikované", že dostanou význam až v hotovějším pedalboardu.

První skupina ti pomůže z jednokanálu udělat dvou- (a více)-kanál, efekty z druhé skupiny ozvláštní tvůj zvuk každý svým specifickým způsobem a pedály ze třetí grupy pak dodají tvojí kytaře prostor, ať už je předchozími efekty zkreslená a modulovaná nebo ne.

Pokud jsi rozhodnutý jít do samostatných krabiček a ne do multiefektu, pořídit po jednom pedálu z uvedených skupin je podle mého dobrý start :)

Jenom na okraj - i po pořízení všemožných udělátek není vůbec žádná ostuda hrát na svůj zesilovač jen tak... Naopak! :D
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
Bublifuk28
Bandzone: www.bandzone.cz/interpretneznamy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bublifuk28 »

Ahoj,

já jsem na jaře kupoval efekty mooer, které mají velkou výhodu ve své miniaturní velikosti a navíc hrajou dle mě líp než razzory (zkoušel jsem je v kytarách.cz a vždycky tomu zvuku něco chybělo). Mají je tuším v music-city ale teď je jich spousta i na bazaru, někdo to sem vozí nové a prodává pod cenou, ale bez záruky. Dá se k nim koupit i malý pedalboardík na 5 krabek, takže já tám mám ladičku (IMHO nejdůležitější pedál), kopii tubescreamera (green mile), pak distortion Crunsher, chorus ansamble king a delay Ana echo. Společne pracujou moc dobře, v kufříku máš i napájení takže pohoda no a na podiu to nezabere skoro žádný místo(je nás v akpele 9 takže to byl hodně důležitej faktor). :lol:

Každopádně bych se razzoru vyhnul a radši vybral něco aspoň o trochu lepšího (ne že by mooer byla nějaká extra třída).
Pank vůbec není mrtvej...

Fender Am. Standart Telecaster - hora balastu - Hughes and Kettner Statesman dual 6l6 212
filo01

Příspěvek od filo01 »

Já bych ještě doplnil Jastuda a potažmo i Hyenika, který tu na fóru postoval video s Vaiem a jeho pedalboardem. Ten linkovaný G1On má oproti běžným levným mulťákům tu výhodu, že si efekty můžeš naskládat v libovolném pořadí a i vícenásobně (do limitu výkonu procesoru). Třeba booster a distortion v různém pořadí dávají na výstupu zcela odlišný zvuk. Odlišně se chovají i modulace před a za zkreslením. Pro hledání a laborování se zvukem je ten Zoom super, navíc bazarový je v ceně jedné nové krabičky.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Trejvis

Příspěvek od Trejvis »

Mockrát děkuji za cenné rady :). Jak říkám teď pojedu do Prahy tak ty krabky vyzkouším. Když jsem tam byl naposledy tak tam byl bohatý výběr.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“