EMG 81 a 60 - problém s elektronikou?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Demilich

EMG 81 a 60 - problém s elektronikou?

Příspěvek od Demilich »

Ahoj

Mám takový divný problémek.
Na mojí B.C.Richce Warlock Pro X se občas za neidentifikovatelných podmínek stane, že při přepnutí z kobylkového EMG 81 třípoloháčem na krkový EMG 60 se na chvíli ztratí zvuk. Třeba: Brnku tam kilo na kobylkovém, valí, držím struny, přepnu na krkový, ticho, a postupně, v průběhu řekněme 4 vteřin, se zvuk jakoby vynoří, a začne hrát jako by člověk točil volume poťákem od nuly do plna. Když potom znovu hodím kobylkáč, hraje. Zpátky to samé na krkový, opět hraje. Pak se to stane třeba uprostřed hraní zase stejně za 15 minut. Prodleva "nabíhání" signálu je také náhodně dlouhá, od 2 vteřin, do půl minuty, což se mi stalo ve zkušebně, kdy kytara prostě přestala kompletně hrát, a po půl minutě prostě znovu začla...
Je to jakoby se někde vybil kondík a pak se zase nabil a začlo to hrát... :?

Aparátem, ani kabelem to není. ZKoušel jsem jiné obojí, dělalo to stejně.
Zajímavé je, že někdy klidně hraje kytara 2 hodiny vkuse bez problému...

Nějaké tipy? Může to být slabou 9V baterií?
Mám propájet páječkou spoje?
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
arcilucifer

Re: EMG 81 a 60 - problém s elektronikou?

Příspěvek od arcilucifer »

Tohle mi na RGA7 dělala špatná baterka.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Díky za tip. Vyzkouším. Trochu jsi mě uklidnil :-)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Tak špatná elektronika to nebyla.
Začlo mě to štvát, protože to začlo vypadávat tak, že krkový snímač už téměr vůbec nehrál. Po přepnutí bylo nutno vždy hodně hrábnout do strun, aby se to rozehrálo, a i tohle už pomohlo jen málokdy. Celé se to prostě chovalo hodně divně a nedeterministicky. Vzal jsem tedy pájku a přepájel jsem napěkno pár kabelů, jejichž provedení se mi nelíbilo a kde jsem čekal problém, ale to ničemu nepomohlo. Tak jsem prozkoumal ještě jednu "černou skříňku", kterou pro mne do té doby byl třípolohový přepínač. Jakmile jsem ho uvolnil a vyndal na světlo boží, bylo mi jasno, kde je zakopaný pes.
Mám tam tenhle přepínač:
Obrázek

Nepodařilo se mi bohužel sehnat boční pohled na něj, ale funguje tak, že ze stran jsou plíšky, které přivádějí signál a uprostřed jsou dva plíšky, kterých se dotýkají, když je páka přepínače v poloze "uprostřed". Přepnutím páky přepínače do jedné ze stran dojde k odtlačení signálového plíšku z prostřední sekce a tím odpojení daného snímače od výstupu. Když jsem viděl, jaká je styčná plocha tohodle kontaktu, tak jsem se musel pousmát. Je to dotek v řádu desetin milimetru...
Vzal jsem tedy odlamovací nůž a špičkou ty kontaktní plochy oškrábal, abych očistil to, co se tam za roky dostalo za nevodivé svinstvo. Taky jsem plíšky střední části trochu přiohnul, aby byly blíže signálovým a měly tak větší přítlak při sepnutém stavu.

Tadá, problém vyřešen, krkáč hraje jako nový :)
Taková malichernost....
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“