Hra na kytaru s postižením

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Baji14

Hra na kytaru s postižením

Příspěvek od Baji14 »

Dobrý den,
píšu zde jako naprostý laik, ale doufám, že v y odborníci mi dokážete poradit. Můj problém nebo spíše otázka asi takováto. Je mi 14 let a chtěla bych se naučit hrát na kytaru, jsem však vozíčkář a mé postižení je konkrétně DMO. Mentálně jsem na tom normálně, takže učení mi nedělá problém. Po fyzické stránce už to je horší. Nechodím a nohy mě tak nějak neposlouchají. To však není pro hru na kytaru stěžejní. Další a to celkem velký problém je to, že mám celkem spát spastickou pravou ruku a tak nevím zda by se mi vůbec podařilo zahrát nějaký tón. Myslíte, že by to mělo nějaké řešení?
Děkuji
Barbora
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Hra na kytaru s postižením

Příspěvek od Nero »

Ahoj Báro,

tady ti asi těžko kdokoli poradí víc, než že to budeš muset vyzkoušet. Nikdo z nás tu neodhadne, jak problematická pro tebe pravá ruka bude a jak daleko se s hraním budeš moc dostat. Ale nezavrhoval bych to a určitě to vyzoušel.

Řekl bych, že pro hraní, jsi-li pravačka, bude podstatnější, jak ovládáš levou ruku, protože tou musíš držet akordy a tóny. U pravé bude snad možné problémy na určité úrovni kompenzovat a vypořádat se s nimi. Nemám ale takovou zkušenost a jen odhaduju.

Znal jsem na ZŠ holku, která si také prošla DMO a na kytaru se jít podařilo naučit na té úrovni, aby mohla hrát akordy a doprovázet u zpěvu. A je dost možné, se pak dostala i dál, ale už léta o ní nevím, a nedokážu srovnat, nakolik byla více či méně zdravotně omezená oproti tobě.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jastud

Příspěvek od jastud »

Báro, virtuózka z tebe nejspíš bohužel nebude (to z málokoho), ale na to, aby měl člověk radost z hraní stačí mnohem méně. Pokud tě alespoň jedna ruka poslouchá tak to jistě půjde. Takže s chutí do toho a pokud budeš opravdu chtít, tak se naučíš hrát dost dobře.

Jedna malá rada: zvlašť v tvém případě je důležité vybrat nástroj který ti bude vyhovovat, který ti bude pohodlný. Chce to zajít do nějakého velkého obchodu a přebrat co nejvíc tvarů a velikostí aby ti ta tvá sedla co nejlépe. Ani bych se, alespoň zpočátku, tolik nesoustředil na zvuk, ale na tu pohodlnost.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Baji14

Příspěvek od Baji14 »

Právě, že jsem levák. Tím pádem bych akordy hrála pravou a levá ta je naopak úplně v pohodě a mám v ní větší „švih“. Myslím, že s větším cvikem by se to zvládnout dalo. Mám štěstí, že ve třídě (normální ZŠ) mám 2 spolužáky, kteří jsou dobří kytaristi. Právě oni mě inspirovali k tomuto mému cíli. Nemyslete si, že chci umět hrát jen proto, abych se vytáhla, to ne. Chci to, protože se mi to vždy líbilo a mám ráda hudbu.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Já jsem třeba taky levák, ale od začátku hraju jako pravák, (prostě po ruce byla jenom pravácká kytara, tak jsem začal na ni a pak už mi bylo blbý se přeučovat). Žádné problémy s tím nemám, podle mě je to celkem fuk. Pokud třeba zjistíš, že na pravé prsty nestíhají tak můžeš zkusit trsátko... Stylů je spousta. Anebo slide kytara, hraná barem. Jeden známý přišel o prsteník na levé ruce a hraje dál, akorát na baskytaru. Člověk je strašně silnej, pokud si jde za svým.
Edit: Ještě mě napadlo od začátku hrát na elektrickou. To tělo je subtilnější, nebudeš se muset tak natahovat, krk je užší a hmatník mírně vypouklý, struny měkčí a často níž. Nějaký levný SG nebo Telecaster se ti bez problému vejde na klín a s vox amplugem budeš moct cvičit do sluchátek s neotravovat okolí. Právě z těchto důvodů dávám přednost elektrice před akustikou. Při troše štěstí se dá na tom nakroutit i skoro akustický zvuk
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Pořiď si něco menšího staršího za pár stovek a začni zkoušet - ať ti to někdo ukáže. Klidně starou španělu. Začal bych trsátkem na kovových strunách síly .009 nebo .010 (i na španěle). Na zvuku nezáleží, ale kytara musí být jakžtakž seřízená. Nalevo, napravo, a uvidíš jestli to půjde, případně na kterou stranu (leváci hrávají i na pravou stranu). Jen upozorním, že začátky jsou těžké i pro zdravého, a špatně se bude odhadovat jestli je to kvůli případnému postižení, nebo jestli to jsou klasické potíže v začátku. Až budeš trošku tušit o čem to je, vezmi do ruky jinou kytaru (šířku hmatníku, velikost těla) a uvidíš. Potom můžeš začít zkoušet a vybírat, protože budeš vědět co přesně tě omezuje a co ti bude lépe vyhovovat. Možná také zjistíš, že to nepůjde - takových je bohužel hodně.
"Zkoušet" desítky kytar, když nevíš co s tím je k ničemu. Tady se pořád radí začátečníkům obcházet hudebniny a vyzkoušet co nejvíc nástrojů. Jenže jak asi, když na to neumí hrát, nebo to často kupují rodiče nemuzikanti pro dítě.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Baji14

Příspěvek od Baji14 »

Čavli: Tohle mě taky napadlo, vzít něco staršího a vyzkoušet, jestli to vůbec půjde. Jak říkáš, přijít do hudebnin a nakonec koupit něco, na co vůbec neumíš a aspoň něco o tom nevíš je pitomost.

daimondia: Díky :). Jedny z několika videí, které každého přesvědčí o tom, že "Když se chce, tak to jde!".
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Hlavně bacha pokud si vezmeš totální "pádlo" může ti to zcela znechutit další učení. Popros své kamarády ať ti pomohou, případně i něco dohodí. Není nic horšího než začínat na špatnou kytaru....
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Varach

Příspěvek od Varach »

Každopádně se nenech nikym odradit. Všechno co za něco stojí je těžký. Ty to možná budeš mít ještě těžší, ale o to větší pak se sebou budeš mít spokojenost. Viděl jsem kytaristy bez prstů na jedný ruce, bez jedný ruky i bez obou. A jak válej! :wink: Pokud to chceš, hrej a půjde to :)
ORTEGA

Příspěvek od ORTEGA »

Přesně kamarád po xx letech hraní na kytaru - velmi dobře hrál, přišel o 3 prsty - 1 levá, 2 pravá. Rok na to už zase začal hrát - jasně je jinde, ale lecjakej ,,drtič táborových songů,, by mu jeho styl a um záviděl. Je to o tom chtít a snažit se a hlavně mít z toho radost.
A jak tu již zaznělo ,,zdravému,, to dá zabrat a než umí trvá to roky. Takže se nenech odradit, že po půl roce budeš umět třeba pár akordů a pomalu - je to normální.
Baji14

Příspěvek od Baji14 »

Díky za povzbuzení. Rozhodla jsem se, že zítra se zkusím poradit s učitelem hudební výchovy, on totiž má i kroužek kytary. Tím pádem by mohl poradit a i mě učit.
Baji14

Příspěvek od Baji14 »

Blíží se Vánoce a rodina se ptá: "Co by sis přála?"... Strašně ráda bych odpověděla, že kytaru, ale s tím bych asi neuspěla a dočkala se odpovědi: "Přestane tě to bavit a ještě na to neumíš" Takže nevím, jestli to zkusit říct... :(
ORTEGA

Příspěvek od ORTEGA »

Vzal bych nějakou klasickou kytaru 4/4 nebo třeba mírně menší za cca 1000-1500 - k tomu koupil nylonky s mírným tahem a nasadil je tam. Získáš tak pohodlný nástroj - drobnější tělo oproti westernovce a nylonky s nízkým tahem sou hrozné bláto takže pokud máš problém s levou rukou bude se ti to snáž mačkat. Zkusíš to a když to půjde za rok dva koupíš lepší nástroj, když to nepůjde tak to zas nestálo tolik.
Baji14

Příspěvek od Baji14 »

Děkuji za rady. Dnes jsem mluvila s učitelem a ten říkal, že budu nejvíc potřebovat levou ruku na mačkání strun, tu má v pohodě, takže to je vyřešené. Ale hrát budu pravou rukou, která je spastická. Pan učitel navrhl jako řešení trsátko. Zítra jdu za ním znovu si kytaru zkusit tak uvidíme. Každopádně, spolupráce je s ním úžasná a vychází mi vstříc.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

ORTEGA píše:Vzal bych nějakou klasickou kytaru 4/4 nebo třeba mírně menší za cca 1000-1500 - k tomu koupil nylonky s mírným tahem a nasadil je tam. Získáš tak pohodlný nástroj - drobnější tělo oproti westernovce a nylonky s nízkým tahem sou hrozné bláto takže pokud máš problém s levou rukou bude se ti to snáž mačkat. Zkusíš to a když to půjde za rok dva koupíš lepší nástroj, když to nepůjde tak to zas nestálo tolik.
Kytara za 15 stovek opravdu není plnohodnotný nástroj... Prostě ne.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
ORTEGA

Příspěvek od ORTEGA »

Není to neříkám ono ani za 3 to většinou nehraje, ale když řeší jestli by jí to vůbec šlo lepší zkusit něco za pár stovek než kupovat kytaru za 3 tisíce a pak se jí případně zbavovat za pakatel.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Ona nepotřebuje kdoví co. Jen to musí být seřízené - žádné další kvality zatím netřeba. A jak jsem psal, dát tam kovovky kvůli trsátku - učitel to vidí stejně. Trsátko na nylon je blbost.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Dát na Španělu kovové struny je naprostá kravina a prasárna, která by se v době kdy jsou dostupné i velmi levné kytary na železné struny, neměla podporovat ani doporučovat.

To už bych se díval spíše směrem kytary určené pro kovové struny s menším tělem třeba něco jako tohle. http://kytary.cz/recording-king-rph-05/HN144803/

limitní je třeba ještě tahle, ale to už je velká nouzovka, ale na prvních pěti pražcích by to hrát mělo :D

http://www.prokapelu.cz/hora-standart-m ... -4-kytara/
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Elkesar píše:Dát na Španělu kovové struny je naprostá kravina a prasárna, která by se v době kdy jsou dostupné i velmi levné kytary na železné struny, neměla podporovat ani doporučovat.

To už bych se díval spíše směrem kytary určené pro kovové struny s menším tělem třeba něco jako tohle. http://kytary.cz/recording-king-rph-05/HN144803/

limitní je třeba ještě tahle, ale to už je velká nouzovka, ale na prvních pěti pražcích by to hrát mělo :D

http://www.prokapelu.cz/hora-standart-m ... -4-kytara/
Španěla z kovovkama visí kdekomu na zdi, dá se dlouhodobě půjčit, nebo ji sežene za pár stovek, upraví se ořech a sedlo a může zkoušet. Dá se i otočit pro leváka.
Když to půjde koupí později kytaru za pár tisíc podle potřeby, když to nepůjde, vrátí jí, dá jí na zeď nebo pošle dál, ztráta prakticky žádná.

Sám jsem na ní tak hrál v minulém století asi 10 let - nevidím problém.
Navíc tohle není o výběru nástroje, ale o tom, jestli to vůbec půjde ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“