Oprášila jsem postarší housle a jala se též oprášit hru na ně. Smyčec však ve špičce tak trochu prasknul a uvolnily se z něj žíně, proto hledám, jaký koupit jiný. Cenově bych se chtěla držet velmi nízko, jelikož se nehodlám stát skutečným muzikantem, spíše si hrát doma pro zábavu. Jsem z vesnice, takže než hledat kamenný obchod, zkusila bych nákup online. Našla jsem na netu tuhle třeba tuhle nabídku, je ještě nějaký jiný lepší obchod? A který smyčec byste doporučili (třeba i z té výše zmíněné nabídky)?
Druhá věc je, že struna G mi na houslích drnčí, když trochu přitlačím. Kdyby měl někdo byť jen tušení, jestli třeba postačí vyměnit strunu, nebo provést jinou domácí opravu, či je to problém závažnější, ocením rady.
Jaký houslový smyčec a proč na houslích drnčí struna ?
Pravidla fóra
Re: Jaký houslový smyčec a proč na houslích drnčí struna ?
ahoj,
několikrát jsem nakupoval zde, vždy vše v pořádku ...
Mám ten dřevěný s ebenovou žabkou, ze začátku samozřejmě stačí (myslím že i mírně podražili, já ho měl za 750 cca) ... ale po roce a půl hraní bych už sám cítím, že bych uvítal nějaký lepší ... to už ale nebude nákup online, ale u houslaře.
a co se týče G struny, nevím jestli budu správný rádce, přeci jen ještě nemám tolik odehraného, ale G struna obvykle vibruje více než ostatní, to je celkem logické, otázkou je jestli drnčí/vibruje víc než by měla a jestli je to přirozené anebo je to jen tvůj pocit že víc drnčí. U tohodle si myslím, že by to měl slyšet někdo kdo na housle hraje, popřípadě testnout na jiných houslích a porovnat.
několikrát jsem nakupoval zde, vždy vše v pořádku ...
Kód: Vybrat vše
http://servisprohudebniky.cz/kategorie.aspx?kategorie=50a co se týče G struny, nevím jestli budu správný rádce, přeci jen ještě nemám tolik odehraného, ale G struna obvykle vibruje více než ostatní, to je celkem logické, otázkou je jestli drnčí/vibruje víc než by měla a jestli je to přirozené anebo je to jen tvůj pocit že víc drnčí. U tohodle si myslím, že by to měl slyšet někdo kdo na housle hraje, popřípadě testnout na jiných houslích a porovnat.
Karo, já to vidím takhle: z těch smyčců jednoznačně vezmi ten karbonový Bondix*, hraju na něj profesionálně asi dva roky cca 6 hodin denně a je výborný. Ze začátku, když přišly na trh, byly všechny docela dobré, teď jsem kupoval tři pro žáky a přišlo mi, že se kvalitou docela zhoršily - ale za ty peníze je to pořád luxus. Vybíral jsem asi z deseti kusů, vzal jsem ty, které mi přišly nejlehčí u špičky (ty Bondixy jsou obecně "těžké" smyčce). Předpokládám, že to na krámě v ruce nepoznáš, ale i tak doporučuji osobní odběr a soustředit se při výběru alespoň na kus s co nejlepšími esteticko-technickými parametry, tedy na ten, který je:
1) nejrovnější
2) má nejlepší jednolitý povrch prutu (někdy jsou na karbonu různé kapky a nerovnosti)
3) má nejhezčí žabku (bývají často vady v ebenu a perleti)
4) má co nejlépe slícovanou žabku (tedy mezi podkladovým železem žabky a prutem není žádná otevírající se mezera)
5) má dobře potažené žíně (čistě zařezané klínky ve špičce a v železu žabky, žádné zbytky vypadaných žíní u železa žabky, žádné díry mezi žíněmi)
6) má pěkný šroub (občas bývá špatně opracován a jsou znát hrany na přechodu železa a černé vložky)
a hlavně:
7) má pěkně zařezanou špičku. První Bondixy měly pěknou nízkou a štíhlou špičku, jako na klasických kvalitních smyčcích, nové kusy mají takové divné vysoké kopyta. S tím holt nic nenaděláš, i já mám pěknou špičku jen na jednom z cca 5 karbonových smyčců (ani vlastně nevím z kolika
), na které hraju. Každopádně i kvalita opracování toho kopyta bývá různá, může se třeba už od novoty odlepovat bílý plátek pod špičkou, taky výřez v plátku by měl být dokonale kolmý k žíním a symetricky umístěný, plátek by měl být stejnoměrně tlustý ve své délce i na obou stranách.
Ideální je samozřejmě kombinace všech dobrých vlastností, z e-shopu ti ale taky třeba může přijít kus namixovaný s těmi nejhoršími, na to pozor.
Pro názornější vysvětlení rozdílu ve tvaru špičky přikládám rychlou fotku svých pracovních smyčců. Spodní smyčec má nízkou a štíhlou špičku, horní už je kopytník s bílým nárazníkem vepředu. Na funkci zahradníka to nemá vliv, ale je to docela hnusné.

Co se týče G struny, takhle na dálku to jde jen těžko určit, důležité je zjistit, odkud přesně drnčení vychází. Příčiny můžou být tyto:
1) nízká nebo prohnutá kobylka (nejčastější případ, tipuju že ten tvůj)
2) stará struna, která prostě drnčí sama o sobě (druhý nejčastější)
3) drnčí dolaďovač ve struníku (třetí nejčastější)
4) drnčí něco jiného, co má shodnou vlastní frekvenci s G strunou, typický případ je struník těsně se dotýkající podbradníku, ozdobné kuličky v kolíkách, spodek utaženého dolaďovače dotýkající se horní desky, nebo třeba špatně utažený podbradník
5) odlepená deska od lubů v zadní části houslí (většinou spodní deska v místě vpravo od žaludu)
6) nějaká jiná, na první pohled neznatelná rozlepenina
7) prasklina v horní nebo spodní desce
8 ) dlouho nebroušený hmatník (struna může někde zachytávat o vyhmataná místa)
1) nejrovnější
2) má nejlepší jednolitý povrch prutu (někdy jsou na karbonu různé kapky a nerovnosti)
3) má nejhezčí žabku (bývají často vady v ebenu a perleti)
4) má co nejlépe slícovanou žabku (tedy mezi podkladovým železem žabky a prutem není žádná otevírající se mezera)
5) má dobře potažené žíně (čistě zařezané klínky ve špičce a v železu žabky, žádné zbytky vypadaných žíní u železa žabky, žádné díry mezi žíněmi)
6) má pěkný šroub (občas bývá špatně opracován a jsou znát hrany na přechodu železa a černé vložky)
a hlavně:
7) má pěkně zařezanou špičku. První Bondixy měly pěknou nízkou a štíhlou špičku, jako na klasických kvalitních smyčcích, nové kusy mají takové divné vysoké kopyta. S tím holt nic nenaděláš, i já mám pěknou špičku jen na jednom z cca 5 karbonových smyčců (ani vlastně nevím z kolika
Ideální je samozřejmě kombinace všech dobrých vlastností, z e-shopu ti ale taky třeba může přijít kus namixovaný s těmi nejhoršími, na to pozor.
Pro názornější vysvětlení rozdílu ve tvaru špičky přikládám rychlou fotku svých pracovních smyčců. Spodní smyčec má nízkou a štíhlou špičku, horní už je kopytník s bílým nárazníkem vepředu. Na funkci zahradníka to nemá vliv, ale je to docela hnusné.

Co se týče G struny, takhle na dálku to jde jen těžko určit, důležité je zjistit, odkud přesně drnčení vychází. Příčiny můžou být tyto:
1) nízká nebo prohnutá kobylka (nejčastější případ, tipuju že ten tvůj)
2) stará struna, která prostě drnčí sama o sobě (druhý nejčastější)
3) drnčí dolaďovač ve struníku (třetí nejčastější)
4) drnčí něco jiného, co má shodnou vlastní frekvenci s G strunou, typický případ je struník těsně se dotýkající podbradníku, ozdobné kuličky v kolíkách, spodek utaženého dolaďovače dotýkající se horní desky, nebo třeba špatně utažený podbradník
5) odlepená deska od lubů v zadní části houslí (většinou spodní deska v místě vpravo od žaludu)
6) nějaká jiná, na první pohled neznatelná rozlepenina
7) prasklina v horní nebo spodní desce
8 ) dlouho nebroušený hmatník (struna může někde zachytávat o vyhmataná místa)
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)
Vřelé díky za tipy na smyčec i za rozbor problému s drnčící strunou. Může to být fakt víc možností, možná nakonec navštívím odborníka. Dík!
rádo se stalo 
Pokud máte dotaz ohledně houslí nebo hry na housle, pošlete klidně SZ. Ohledně smyčcce samozřejmě taky :O)