"Pískání" komba

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Doomio

"Pískání" komba

Příspěvek od Doomio »

Zdravím,

předem se omlouvám za nové téma, podobné duplicitní téma už tu je, ale můj problém je mírně odlišný, tak snad to nevadí. O co jde:

Na mém lampovém kombu Hughes Kettner Tubemeister 18 combo začal "pískat" jeden kanál. Respektive kombo je dvoukanálové s boostem na druhém kanálu a píská pouze když je vybrán druhý kanál bez boostu, po aktivaci boostu kanálu pískání přestane. Na čistém kanále pískání také není, je pouze na druhém kanále bez boostu.

Pro ilustraci, jak to "pískání" zní:
http://vocaroo.com/i/s0QTcRVcAjkG
Občas to pískání trochu zakolísá, ale je víceméně pořád stejné.

Kombo píská bez ohledu na to, zda je v něm něco zapojené či ne. Odpojování footswitche, smyčky i kytary nemá vliv. Zkoušel jsem i různé kabely, bez výsledku. Volume na kytaře na pískání vliv také nemá, kombo píská pořád stejně at je volume na kytaře stažený nebo ne.

Někdy se stane, že když je kombo zapnuté trochu déle (15minut a víc), tak pískání přestane a druhý kanál bez boostu hraje bezproblémově.

Neporadil by mi někdo, čím by to mohlo být?
Přemýšlel jsem o nějakém rušení, ale vzhledem k tomu, že píská pouze jeden kanál a to ještě pouze bez boostu, tak rušení to podle mě nebude. Kombo mám pořád ve stejném místě, žádná elektroinstalace se neměnila nebo podobně, v tom by problém být neměl.

Ještě závěrem..kombo mám asi rok, je tedy stále v záruce.
Předem díky moc za jakoukoliv radu:)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: "Pískání" komba

Příspěvek od Hendrek »

Tak první rada je jednoduchá, reklamuj. Vrtat se v tom, pokud je to v záruce je nesmysl.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Zapjerdolená mikrofonická elektronka, která napískává? Nejspíš. Můj tip. :)
Reklamace pokud to není problém je asi nejlehčí. Pak přelampování. Vyber si.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Doomio

Příspěvek od Doomio »

Ještě jsem si potom vlastně uvědomil, že to kombo má funkci Tube Status Monitor, která hlídá lampy..a ta taky ukazuje že jedna má nějakej problém. I mi přijde, že potom, co se to "nažhaví" a přestane pískat, tak ten jeden kanál hraje hůř než dřív..ten zvuk je trochu "zahuhlanej", asi to bude tou elektronkou.

Otázka, jestli to projde na reklamaci. :) Uvidíme, kdyžtak holt přelampovat (i když jsem čekal, že to budu muset řešit za delší dobu než po roce provozu)

Každopádně díky moc za rady :wink:
Demilich

Příspěvek od Demilich »

To vlastně nevím, jak jsou na tom lampy z hlediska reklamací. Jestli nejsou brány jako spotřební (rozuměj "provozem opotřebovatelné") zboží, které při opotřebování není bráno jako závadné. Taky nepamatuju, že by se tohle na foru někdy řešilo. Ale snad se tak neberou. Jen mě to tak napadlo. Ber to tak, že jsi přišel do krámu, dal peníze na stůl za zesilovač s tím, že je záruka 2 roky na to, že ho zapneš a on bude hrát jak má. Rozumět vnitřku vlastně nemusíš a není to tvůj problém. Takže by to mělo s tímto argumentem reklamací normálně projít.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Doomio

Příspěvek od Doomio »

Taky si tou reklamací nejsem uplně jistej. Je to můj první lampovej aparát, takže s tim nemám zkušenost, ale..je normální, že kombo takhle "píská" když odchází elektronka, nebo se to projeví jen na zvuku a jinej problém s tim není?
Protože jestli to pískání není běžný, bude to pro reklamaci jenom dobře :D
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Na elky bývá záruka 6 měsíců.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Jen doplním video mikrofonní lampy.

Ozkoušej to tak, jako to dělá ten chlapík ve videu, Jestli bude kombo pískat při poklepání na některou předzesilovací lampu, tak je to (asi) jasný.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, mikrofonická elektronka se projeví nejvíc na první pozici V1 (na vstupu), když se tatáž lampa použije na pozici blíže ke koncovému stupni třeba jako invertor, nemusí se její mikrofoničnost projevit vůbec. Z toho vyplývá: zkus udělat cyklickou záměnu předzesilovacích lamp (12AX7 nebo ECC83) a pískání by mělo zmizet.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Ivan

Re: "Pískání" komba - Laney LV100

Příspěvek od Ivan »

Ahojte,
vyuzijem temu. Pred nedavnom som zakupil kombicko Laney LV100 a sledujem taky mensi problem, co je pri hrani zanedbatelne, ale len chcem vediet, ci to je to typicke spravanie sa tranzistorovych komb.

Take to standardne sumenie v reproduktori v kombach je v poriadku, ale okrem tohto sumu z toho komba ide este mierne piskanie nizkej intenzity (na oboch kanaloch), ale - iba ked nehram. Proste akonahle brnknem na strunu, to piskanie akoby ten zvuk potlaci a zintenzivni sa az ked prestanem hrat, teda v necinnom stave.

Nejak extra mi to nevadi v skusobni kde je vela hluku, ale doma v tichu je to take trosku iritujuce.

Su taketo vselijake pazvuky normalne na tranzistoroch?

Vdaka.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
José

Příspěvek od José »

Dělá to i při vytaženém kabelu a vyplých všech ostatních elektrospotřebičích v dosahu? (zářivky, monitory atd..) Odhadem bych řekl, že bordel nabíráš už někde na snímačích..
Ivan

Příspěvek od Ivan »

no musim to pozriet, kombo je uz v skusobni, takze az v sobotu, mozno. ale na druhom kombe domacom Rolande Cube 30 to nerobi, takze snimace by som toho asi vylucil
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Tak zistenie je nasledujuce: akonahle idem iba cez koncak (fx send), nepiska to. Od kupy noveho efekt. procesoru asi tak ci tak idem iba cez koncak, takze by ma to az tak netrapilo, ale vrta mi hlavou, cim by to mohlo byt... na tech. support kontakte Laney na mna seru (som radsej nemal do formularu udavat krajinu, ze Slovensko... :) )
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Může to být chyba v preampu, ale taky bych nejdřív hledal nějaký spínaný zdroj v okolí, třeba i v tom novém procesoru. Nabíječku od mobilu atd.
Ivan

Příspěvek od Ivan »

kmensik píše:Může to být chyba v preampu, ale taky bych nejdřív hledal nějaký spínaný zdroj v okolí, třeba i v tom novém procesoru. Nabíječku od mobilu atd.
nie, uz bolo zapnute vo vsetkych moznych podmienkach ale stale to piska rovnako, strata casu po tom patrat, lebo najskor to je asi nejaka chyba preampu, az to vobec je mozne povazovat za objektivnu chybu, lebo komba vedia vydavat vselijake pazvuky... skor teraz riesim, ci to mam ist reklamovat alebo nie, je to funglovka, a ako som spomenul - pri hrani je to zanedbatelne, takze asi aj tazko zo strany predajcu uznatelne, neviem... navyse v praxi do tej slucky asi vzdy nieco pichnem
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“