Jakou potřebuju klarinetovou hubičku na lidovou muziku
Pravidla fóra
- jeleniste
Jakou potřebuju klarinetovou hubičku na lidovou muziku
Mam následující dilema. Po letech jsem oprášil svoje starý kláro, na který jsem chodil do hudebky, poněvač dcera chodí tancovat do folklorního souboru, tak já tam chodim hvízdat do muziky. Mam hubičku, starou hnusnou amátku šestku. Když jsem chodil do hudebky, měl jsem pučenou osmičku od učitele. No, rád bych si koupil něco pohodlnějšího. Koukal jsem, že jsou různý odklony a délky tý znějící části plátku. Respektive, to jsem věděl, no, to je fuk. Potřeboval bych něco, na čom se moc nenadřu a tón bude spíš jasnější, no, aby to sedělo do tý selský muziky. Koukal jsem na yamahy a rica, případně ještě na selmerky (ty se daj sehnat i jetý), no dát dva a půl za vandorenskou hubičku se mi nechce. Akorát nevim, jakej odklon mam hledat, z toho číslování jsem trochu jelen. Takže jakej typ hubičky je vhodnej pro lidovýho klarinetistu? Moje další požadavky jsou, aby tón byl hlasitej a po hodině a půl foukání jsem neměl křeč v pantu.
Nejsem blbý, jen se hloupě ptám.
- konar
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0
Re: Jakou potřebuju klarinetovou hubičku na lidovou muziku
Já jsem Amatku vyměnil za Selmera (C85-120) a řekl bych, že "aby tón byl hlasitej a po hodině a půl foukání jsem neměl křeč v pantu" to přesně splňuje. Ta hubička hraje prakticky sama (což je asi daný tím, že je celkem zavřená), ale přitom když se použije rozumnej plátek, tak je tón pěknej.
Je fakt, že jsem si udělal radost a rovnou za Selmera vyměnil celej klarinet, ale samozřejmě mi to nedalo a musel jsem si vyzkoušet novou hubičku i na Amatce (a pochopitelně i Amatkovskou hubičku na Selmerovi). Taky mě překvapilo, že celkem dost kouzla dělá ligatura. Já jsem skončil u tohoto zázraku:
http://www.prestigeservice.cz/ligatura- ... -i100.html
není to úplně levný, ale zkušení klarinetisté tvrdí, že se to dá nahradit elektropáskou za 2 koruny a funguje to prakticky stejně.
Je fakt, že jsem si udělal radost a rovnou za Selmera vyměnil celej klarinet, ale samozřejmě mi to nedalo a musel jsem si vyzkoušet novou hubičku i na Amatce (a pochopitelně i Amatkovskou hubičku na Selmerovi). Taky mě překvapilo, že celkem dost kouzla dělá ligatura. Já jsem skončil u tohoto zázraku:
http://www.prestigeservice.cz/ligatura- ... -i100.html
není to úplně levný, ale zkušení klarinetisté tvrdí, že se to dá nahradit elektropáskou za 2 koruny a funguje to prakticky stejně.
- jeleniste
No, ligatůra je další na řadě. Já to provozuju tak nějak extenzivně, takže když dam patnáct stovek za hubičku, žejo k tomu nějaký asi tvrdší plátky. To sem na dvou litrech, tak ligatůru odložim. Ale to o tý elektropásce jsem četl taky.
Hele, ale to stojí jen pětibábu. Tyjo, to snad taky zkusim.
Hele, ale to stojí jen pětibábu. Tyjo, to snad taky zkusim.
- jeleniste
Hm, tak mam taky toho selmera 120, za šest stovek z aukra. Měl tam ještě 115, sem měl asi jít do ní. Ten zvuk mě moc nevyhovuje, je takovej chlupatej, plnej díky hodně velký komoře. Jako hraje se na to líp než na tu amátku, ale na muj vkus to málo mečí. Co dáváš za plátky? Já si koupil vandoren 3 a 3 a půl a přijde mě to tupý, s dvou a půlí je to o něco lepčí, takže asi budu škrabat.
- konar
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0
Tak 115 (nebo ještě snad dělaj i 105) bude asi mečet víc. Ale zas se na to víc nadřeš (aspoň to říká teorie - dlouhodobě vyzkoušený to nemám). Mě ten zvuk právě celkem vyhovuje. Plátky používám 3,5 Vandoren 56 Rue Lepic /to jsou ty z tlustýho špalku - ještě tlustšího než V12). Ale bojím se, že to by mohlo tón ještě víc zakulatit. Jestli chceš mečet, tak asi fakt měkčí. A nebo se pokusit získat otevřenější hubičku.
- jeleniste
Zkusim voškrabat ty co mam. 115 se ještě jedna na aukru válí, ale to asi necham plavat, to přece nemůže bejt takovej rozdíl. Já si právě myslim, že to co chci je hodně zavřená hubička a hodně tvrdej plátek. Ale to je jen doměnka. Ty selmery maj navíc hodně vekou zvukovou komoru, to možná spíš časem zkusim něco z těch lacinějších ric, tam se dá vybrat "rock" model z úzkou komorou. Já si totiž koupil taky jakejsi starožitnej esák a ten má přesně ten správnej tón. Žádná nudná klasicistní sterilní hedvábná libost, žádný romantický bučení, jazzový budliky budliky, ale takový správný veselý hopsa hejsa. Akorát že to je přeladěný (nevim jestli z výroby, nebo ex post) z es do e, asi aby měla kutálka někde na vsi správný koule a s éčkem jsem v prdeli, béčka se na tom hrajou blbě, tohle navíc nemá moc klapek a já hraju s houslema, tj v G a v D nejvíc. Ale ten zvuk je fakt kruťáckej. Možná se poohlídnu po céčkovym na nějakym blešáku. Ono na tén béčkovej hrát v D sice neni problém, ale člověk přijde o některý snadný trylky.
Hm, kdoví co to je ta hubička zač, do soudku od amátky šla celkem ztuha. Tři a půl řikáš, jo? Tak možná mam taky blbej nátisk, že je ten zvuk takovej tlumenej.
Další možnost je přimět smyčcovou čeládku, aby o půl tónu podladila a rázem jsem na svym.
Hm, kdoví co to je ta hubička zač, do soudku od amátky šla celkem ztuha. Tři a půl řikáš, jo? Tak možná mam taky blbej nátisk, že je ten zvuk takovej tlumenej.
Další možnost je přimět smyčcovou čeládku, aby o půl tónu podladila a rázem jsem na svym.