Jak tvořit harmonii

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
wawelin

Jak tvořit harmonii

Příspěvek od wawelin »

Ahoj

předně hledal jsem, ale marně, tak jestli jsem založil duplikát, tak se moc omlouvám.

Dotaz je, že stále bádám jak při improvizaci (solová kytara bez ničeho) tvořit harmonickou linku. Dám dohromady tóny na niž by měli stát akordy, ale nevím, jakou by měli mít kvalitu.

Stejně tak třeba rozdělení akordů na dominantní, durové a molové (A7, Amaj7, Am7). Proč má tohle rozdělení smysl? :-)

Když mám třeba harmonickou linku I VI II V tak nevím kdy použít právě třeba jednu ze tří možností zmíněné výše.. Natož to třeba kdy si můžu dovolit támhle snížit kvintu nebo támhle jistě přidat sníženou malou septimu.

Hledám o harmonii co můžu, ale nějak stále nemůžu chytit ten správný konec.. :-D

Díky za každou radu, Kuba:)
wawelin

Re: Jak tvořit harmonii

Příspěvek od wawelin »

Ahh, už jsem našel ještě jeden thread tímto se zabývající ( hrani-na-kytaru-tabulatury/zaklady-harm ... 33539.html )

Kdokoliv by snad měl k tématu co ale říct, klidně stále může. :-D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

A co třeba to sloučit? Nebo to tady bude o něčem jiném než tam?
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Tak.. nevím, tam se to zaobírá knihou a tím jestli se vůbec vyplatí učit teorii.. :-D Já se ptám na věc samotnou. Ale administrátor nejsem, tedy uznáš-li za vhodné, samozřejmě sluč a tenhle můj příspěvek klidně vymaž. :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Zatím to tu nechám, třeba se někdo nabídnuté diskuze chytne.
martina72
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od martina72 »

wawelin píše:... stále bádám jak při improvizaci (solová kytara bez ničeho) tvořit harmonickou linku. Dám dohromady tóny na niž by měli stát akordy, ale nevím, jakou by měli mít kvalitu. Stejně tak třeba rozdělení akordů na dominantní, durové a molové (A7, Amaj7, Am7). Proč má tohle rozdělení smysl? :-) Když mám třeba harmonickou linku I VI II V tak nevím kdy použít právě třeba jednu ze tří možností zmíněné výše.. Natož to třeba kdy si můžu dovolit támhle snížit kvintu nebo támhle jistě přidat sníženou malou septimu.
Dovolím si mírně uštěpačný (ale nemyslím to zle) přípodotek (radu přidám též). Zdá se mi, že:
1) nějak neslyšíš (to je mi u milovníka hudby divné, ale vem to čert)
2) řešíš detaily a technokraticky pojmenováváš souzvuky a ptáš se, zda je lepší fŇ/5" či XY/14,7+žbď

Na hraní hudby ad2)vůbec nepotřebuješ.
A ad1) se dá řešit relativně snadno, hraním. Pokud budeš dostatečně často a dostatečně dlouho shat na nástroj, časem prostě vše uslyšíš, vzniknou cesty v těle mezi uchem a mozkem a rozumem a emocemi, vznikne tvarová, sluchová, pohybová a emoční paměť (nevím, jak to nazvat lépe). Pak ti to bude hrát i skládat podstatně lépe, začne to prostě padat z nebes, automaticky. Jediné riziko hrozí v tom, že upadneš do jakési rutiny, ale to je či bude dáno jen a jen tvým temperamentem a mírou konformity.

Kód: Vybrat vše

Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.
wawelin

Příspěvek od wawelin »

Předně, díky za odpověď - hehe, takový názor jsem míval taky :-). Ale papuškovat diagramy a postupy, aniž bych věděl proč to dělám, to mě už nebaví.
Je to jako s vařením, dobrá hospodyňka vaří dobře, už provařila několik let a tak ví, kdy něco přidat a kdy něčeho dát naopak málo. Ale neví proč, ví že to tak má být a že to bude chutnat dobře.
Já neříkám, že nedám dohromady nic, naopak, dám, ale chci vědět proč mi to tak krásně chutná v uchu.. před vánocemi jsem ještě nevěděl co je to interval, teď dávám dohromady harmonické funkce a cítím, že v hudební teorii je dosti velký potenciál (aneb objevuju objevené..)

Neopomínám hru citem, samozřejmě, to je podstata umění, je to projev radosti (dokud se toho nechytli odborníci) :-D, ale znalosti toho PROČ něco zní fajn a něco naopak ne obrovsky rozšíří repertoár a hlavně přidají na jistotě hraní. Tu etapu, kdy jsem hrál jen citem už mám za sebou a musím říct, že teď už je to daleko lepší.

Neříkám vysvětlete mi teorii, ale jen popíchněte mě nějakých směrem! :-P
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

martina72 píše:...Pak ti to bude hrát i skládat podstatně lépe, začne to prostě padat z nebes, automaticky...
Dovolím si poznámku, že samo to půjde pouze nadaným jedincům s absolutním sluchem jako Martina72. Navíc s přibývajícím věkem se člověk novým věcem učí hůře a hůře. Ostatním nezbude k pochopení harmonie nic jiného než ta dřina, teorie atd. Toť můj názor ke hře citem a sluchem.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Hendrek píše:
martina72 píše:...Pak ti to bude hrát i skládat podstatně lépe, začne to prostě padat z nebes, automaticky...
Dovolím si poznámku, že samo to půjde pouze nadaným jedincům s absolutním sluchem jako Martina72. Navíc s přibývajícím věkem se člověk novým věcem učí hůře a hůře. Ostatním nezbude k pochopení harmonie nic jiného než ta dřina, teorie atd. Toť můj názor ke hře citem a sluchem.
Absolutní sluch není potřeba, naopak může i vadit - relativní sluch je důležitější, ale hlavně to chce cit pro muziku. To je to nadání ... Skládat a komponovat může i člověk bez sluchu, v tom to prostě není.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

To byla nadsázka s tím sluchem, samozřejmě.
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

Harmonizace jednoduché melodie - to jsme měli, mimo jiné, i téma u přehrávek :D Ale ne, že bych na to byl odborník. Prokousat se Kofroňovou učebnicí je skutečné peklo... Možná to byl výborný muzikant, ale jako pedagog nestál IMHO za nic.
Rozdíl v harmonizaci bude i podle stylu hudby (tady předpokládám rock a odvozené styly), ale základy jsou stejné všude.
Je to téma hrozně široké a zdrojů je myslím dost, třeba: http://www.instrumento.cz/diskuse-tema- ... monie.html , http://webhouse.cz/kurz-harmonie/harmonicke_funkce.htm , http://varhanici.euweb.cz/h_1.html ,http://www.milansvoboda.com/cz/praktick ... a-harmonie ... I když netvrdím že strejda Google ví všechno (už sjem na tuhle průpovídku sám alergický).
P.S. a díky za tohle téma, které je jako jedno z mála skutečně o hudbě. Už mě k smrti nudí nekonečné debaty o tom, která kytara, aparát, efekt, nebo zvuková karta jsou "lepší"...
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

martina72 píše: Dovolím si mírně uštěpačný (ale nemyslím to zle) přípodotek (radu přidám též). Zdá se mi, že:
1) nějak neslyšíš (to je mi u milovníka hudby divné, ale vem to čert)
2) řešíš detaily a technokraticky pojmenováváš souzvuky a ptáš se, zda je lepší fŇ/5" či XY/14,7+žbď

Na hraní hudby ad2)vůbec nepotřebuješ.
A ad1) se dá řešit relativně snadno, hraním. Pokud budeš dostatečně často a dostatečně dlouho shat na nástroj, časem prostě vše uslyšíš, vzniknou cesty v těle mezi uchem a mozkem a rozumem a emocemi, vznikne tvarová, sluchová, pohybová a emoční paměť (nevím, jak to nazvat lépe). Pak ti to bude hrát i skládat podstatně lépe, začne to prostě padat z nebes, automaticky. Jediné riziko hrozí v tom, že upadneš do jakési rutiny, ale to je či bude dáno jen a jen tvým temperamentem a mírou konformity.
Doufám, že přicházíš v míru a nechceš naší planetu a obyvatelstvo zdecimovat více než hudební fórum :mrgreen: ?!
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Pokud ja mam rict za sebe ohledne harmonii tak asi jsem taky pozadu..Mozna..Na kytaru hram nekolik let.Puvodne jsem spis basak,a treba kdyz si zapnu jen bici tak dokazu improvizovat na base cele hodiny v ruznych stylech.Ale na kytare to uz je neco jineho,pokud jde tzv o solovani (ehm,a to jsem vydal uz 5 solovych alb).Co tym chci povedet.Je pravda ze pokud si chytnete do rukou nastroj a hrajete ci do blba ci same covery tak v hlave se vam usporadaji tony a casem se naucite improvizovat.Tohle je pravda ale cokdyz jsem to chytil mozna za blby konec,mozna se ucil toho moc najednou a nakonec jsem si vytvoril styl ktery je onicem a samotne vecsinou neumim ani improvizovat.Nekde jsem dokonce cetl ze nejlepsi cesta si vytvorit styl a byt dobrym a dobrym hracem je treba byt zamereny jen na jeden styl,nebo na jedneho hrace a doslova se odneho ucit vse a pak si upravovat techniku...Kdyz jsem vtom takto,da se stim neco delat?Momentalne jsem v stavu kdy si zahram jen par krat za tyden,kvuly tomu jsem i prestal chut hrat a rozmyslam co stym udelat..
Pro predstavu tu davam link od mojho posledniho albumu ktery jsem udelal (nektere pisnicky jsem slozil a nahral a zmastroval behem par hodin,ale bez tak mi to prijde spis takove nudne a zadne sola kde by se minily akordy,etc etc etc).Soubor ma jen 56MB,takze nic velkyho to neni

https://archive.org/download/2015OnTheW ... owhere.rar
"Realny svet je pre tých ktorý nemajú fantáziu"
Kapela: https://bandzone.cz/opera
Můj hudební projekt: http://bandzone.cz/emitremmus
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Hudba je jazyk. Kdo nezná moc dobře jazyk a chce v něm psát knihu, může napsat pár zajímavých odstavců, které by někoho jiného možná nenapadly, ale pak neodvratně končí. Naštěstí jsou možnosti kytaristy ve vzdělávání se téměř neomezené ( v mnoha stylech se došlo opravdu daleko ) kytara je harmonický nástroj, jako klavír a celý život se dá bádat, jak něco zahrát. Jestli jsi v kruhu a hraješ pořád to samé, přesekni jej. Buď se vrhni na jiný styl, jdi na hudební workshop, nebo si třeba stáhni nějaký jazzový fakebook, na Youtube si najeď některou skladbu z fakebooku a hraj doprovod s ní. Nové akordy, jiné frázování a rytmus Ti přinesou nové nápady.

A kdo jiný je ve znalosti harmonie dál než jazz a klasická hudba?
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Diogenes
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od Diogenes »

Nedávno jsem narazil na velmi inspirativního kytaristu Jakea Reichbarta a jeho výuková videa.

Třeba to bude zajímavá informace i pro někoho dalšího ... :)
Titul, kterým mne obdařili místní nedůvěryhodní prodavači je spíše ukázkou jejich malosti a hlouposti. :)
Olihen

Příspěvek od Olihen »

Jako základ je dobrá učebnice klasicky harmonie co se jmenuje Harmonicky myslet - slyšet od Tichýho. Učebnice harmonie od Kofrone lze taky ale v tom tichym je mnohem víc souvislosti co ti umožní si harmonicky jevy líp zapamatovat.

Až pochopíš nejaky zakladní struktury z klasicky harmonie tak pro mě absolutní bible je Jazzova Harmonie od Milana Svobody. Připrav se že je to čtení srovnatelný z kdejakou bichlí ze který se učí na medicíně třeba, ma to asi 500 něco stran. Ale jde se tam uplne od základu, je to hezky vysvetleny postupne se to vystavuje, je to komplexní , je tam hodne not a cvičení.

Harmonie je něco co se ne nadarmo učí na konzervatoři 4 roky a i tak si troufám říct že spoustu lidí jí nepobere pokud se o to opravdu nezjímá. Me to třeba hrozne baví protože objevovat strukturu která stojí za tim proč se ti ta která skladba líbí mi přijde super.

Ideal je se naučit základy a při tom si analyzovat skladby co se ti libí. Přijdeš na spoustu věcí, objevíš jaky harmonicky klišé jsou v jakym stylu obvykly, roztřidíš si akordy do skupin a zjistíš že často třeba 4 akordy vyjadřujou v konkretní situaci určitou věc (že třeba Abmaj7,Fmoll7,Bb7,Dmi7,5b jsou vlastne v Cdur jedna a ta samá funkce)
Určite to za to stojí ale je to běh na dlouhou trat
Hodne taky pomuže umet na piano
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
tom.blaza

Příspěvek od tom.blaza »

Ahoj, ted jsem zrovna posilal link v jinem vlaknu slečne Terez..

Já nedám dopusitit na Jazzová praktika od Karla Velebného (at je mu jazzové nebe lehké)..ohledně harmonie podle mne to co člověk potřebuje ....

http://www.databazeknih.cz/knihy/jazzov ... a-1-249314

Snad se to dá někde ještě sehnat, podle mne když tohle všechno člověk bude prakticky ovládat, víc nepotřebuje :))

Ale nejtěžší je tam poslední bod co by měl (jazz) muzikant ovládat: "uživí se " :)))
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“