Velmi neobvyklý problém s praskáním potenciometru
Pravidla fóra
Velmi neobvyklý problém s praskáním potenciometru
Předělávám kámošovi ibanez basu a dávám do ní aktiv/pasiv přepínání pomocí push/pull, který je ve volume potenciometru. Tzn původní poťák šel do pryč a nahradil ho push/pull. Celé mi to výborně funguje až na jednu věc... Pokud točím s volume, když nedržím struny neskutečně praská. Ovšem zvláštní je, že to dělá pouze když se dotýkám volume rukou (tzn vodivou částí). Pokud např obalím ten poťák izolepou, je to všechno úplně v cajku. Problém ovšem nastává s tím, že na té base jsou ibanez cosmo black knoby, které jsou celokovové. zkoušel jsem dát izolepu mezi poťák a knob, ale vždy se při nasazování na nějakém kousku přetrhne a mám kontakt. Zatím jsem to vyřešil tak, že jsem použil jiný knob (klasický černý, který má plastový vnitřek takže nevodí), ale chtěl bych tam nějak dosta zpátky ten cosmo black kovový knob ať zachovám vzhled basy. Mám to zapojené podle schématu v příloze. nějaké rady?
Edit: zkoušel jsem i vyměnit push/pull za jiný, ze stejné várky a problém stále přetrvává.
Edit: zkoušel jsem i vyměnit push/pull za jiný, ze stejné várky a problém stále přetrvává.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Re: Velmi neobvyklý problém s praskáním potenciometru
Zdar, máš kovové tělo push-pull potenciometru - mělo by tam být pro tento účel pájecí očko spojené se "zemí" (nejlíp na výstupní jackové zásuvce)? Tipuji, že ne. Nic jiného mě nenapadá.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Celá kytara je zeměná na tom push pullu... úplně všechno, i jack
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Nepřehodil jsi někde hot a gnd? Nejsnadněji se to splete na vestavné jackové samici. Nebo se může někde dotýkat obnažený drátek (napájení?). Zkontroluj i drátek uzemnění od kobylky, jetli je vodivé spojení od strun.
celá kytara mi absolutně bez problému funguje dokud je na poťáku plastová čepička... v momentě kdy se při točení s ním dotýkám přímo jeho konstrukce, praská to... zeměněné je všechno dobře i živáky jsou zapojené správně.
Jaká aktivka tam je? Napadá mně už jen proražený nějaký kondenzátor v aktivce, že jde přes poťák DC. Dělá to takhle v obou polohách pušpulu? Když se jen dotkneš čepičky a netočíš, taky to chrastí?
Ano v obou polohách a jen na tom volume, které je před samou aktivkou. Na poťácích aktivky vše v cajku.
Dělá to i bez baterky?
Tak to jsem nezkoušel, ale jelikož se push pullu vůbec nedotýká (rozpojuje se na něm jen signál) tak bych v tom neviděl problém. Nicméně zkusím