Marshall MG 50DFX

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
BestViper

Marshall MG 50DFX

Příspěvek od BestViper »

Jsem tady dnes poprve a cely den hledim do obrazovky a procitam fora, hlavne tu na tomto webu. Myslel jsem, ze mi to postaci, ale kdyz jsem postupne zjistoval, ze tu je opravdu spoustu moudrych, zkusenostmi prekypujicich hlav, ktere by mohly pomoci do konkretni situace, tak mi to neda nenapsat.
Kdybych se ptal az moc hloupe, omluvte prosim mou neznalost :oops: , zatim jsem v pocatecni fazi pronikani do teto oblasti :D

Takze byl jsem rozhodnut pro Marshall MG 50DFX. Po cteni jiste, velmi dlouhe, diskuse na tema domacich komb, vzrostla i ve me laska k lampam!!! Coz je ovsem prekerka ... presto, mohl by mi nekdo rict, co si mysli o tomto typu komba, nekdo seznameny, zkuseny, nezaujaty, prosim :D .
Me srdce tihne k lampam, ale rozum stale zustava u tohoto typu z nekolika duvodu:
1. financni, necekane :D
2. Potrebuju jim ozvucit kostel tak abych byl slyset i ja (bubenika nikdo neuklidni
3. slysel jsem ho (spolu s nekolika dalsimi v podobne cenove relaci) a zdalo se memu uchu nejprijemnejsi a laska vzplanula po prizvani jeho DSP procesoru na scenu (obzvlaste Flanger efekt :D ) ... vim, ze na to jsou krabky, ale prislo mi prakticke vse takhle pri jednom.

Prosim, podporte, nebo odradte a navrhnete lepsi variantu odpovidajici minimalne prvnim dvema bodum :-).
... cetl jsem taky nevo o kazovym ventilatoru, tak me to trochu vydesilo...

No a par drobnejsich otazek, muzete odpovidat i ano/ne, ale jestli bych moc neobtezoval, vysvetleni proc ano/ne vych byl hrozne moc vdecny.

Da se na vyse zminene kombo (nebo jine kytarove) pripojit baska? Nebo mikrofon?
Starnou s pouzivanim i tranzistory stejne jako lampy? Jako ze po dvou-trech-peti letech musi na vymenu a komplet generalku? Podle toho co o lampach vim by to tak byt nemelo (bordel jaky nadelaji elektrony na elektrodach by na P/N prechodu nemel byt vubec, leda jine nesvary), ale vim ze tu je mnoho zasvecenejsich lidi...
Ted asi trochu blba otazka, ale jaky presne je rozdil mezi Gain a Volume ...tak zhruba bych vedel(odhadl) ale rad bych to konecne vedel presne.

Dekuju mnohokrat predem za odpovedi a reakce, prosim piste, cim vic toho budu vedet, tim lip pro me.

P.S. a jestli by nahodou nekdo vedel, je to sice trochu mimo misu, ale trochu me to taky trapi: Jak odstranit brum z kytary - teda konkretne z basky, uz dvakrat jsem to cele prepajel a myslim, ze je to hodne precizni prace, zadna antena, a presto brumi a navic jsou senzitivni struny, i kdyz je most uzemneny ... muze to byt i spatnym kombem? (kytara, nova, original streva :-), se chova podobne, jen nebrumi tak moc) Muzou i snimave zestarnout (az na ne jsem komplet streva vymenil)
... ach ty zacatky :-)
afektband

Příspěvek od afektband »

Zdravim, protože to je hrozně dlouhý, skoro vůbec jsem to nečet. K tomu kombu-hrál jsem na slabší 30W verzi a zvuk je fakt humusáckej, tyhle nový marshally jsou fakt prasárna největší.
Mrkni na tohle:
http://eshop.kytary.cz/roland-cube-60/4 ... 92:0:0:1:0
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Takže: baska i mikrofon připojit pudou, ale není to to pravý ořechový, protože je to combo nastavený na jiný frekvence - tzn. U basy ten zvuk nebude basovej a ten zpěv bude lehce upravenej (ale ne až tak moc, jeden čas jsme přes kytarový combo přeřvávali bicmana)
O měnění tranzistorů jsem jaktěživ neslyšel, takže to buď neni moc častý, nebo se to vůbec neděje, nebo jsem v tomhle odvětví primitiv.
Rozdíl mezi Gain a Volume - shrnul bych to asi tak - Volume je přímo ovlávání hlasitosti, kdežto Gain se překládá jako "vybuzení" zvuku (nevim, jestli si pod tím dokážeš něco představit. Šramot - kabely, moc zkreslená kytara, nekvalitní snímače a jejich poloha (když jsou třeba moc blízko strunám). Samozřejmě i combo může chrčet, kór při vyšší hlasitosti.
Snad jsem pomoh
Die Hard or Die Home
MrDuck
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MrDuck »

No profík zrovna nejsem,nejzkušenější taky ne,ale nevyčet sem,na jakou muziku to chceš :-) Ale do kostela :-/ No,nedovedu si nic představit,ale tranzistorový marshall mi přijdou zvukově všeljaký,jenom ne mému uchu lahodící,na high gain šílenej šum, teda aspoň na všech,co sem zatim zkoušel. Hraju přes 30W laney s DSP procesorem a nedá se to srovnávat, i při plnym gainu je to podstatně tišší(teda když to zrovna tichý bejt má :-)) a zvuk jasně čitelnej,takže do marshalla bych asi nešel :/

A k rozdílu mezi gain a volume, mno hodně jednoduše řečeno, volume je celková hlasitost,gain prakticky úroveň zkreslení,teda jestli se nepletu :P

Jestli ceš maršálla,kup si takovej JCM800 za 40:P No ale podle mě je to všechno o uchu hudebníka,záleží jestli se jemu zvuk líbí nebo ne:-) A o nějakym opotřebování tranzistorů moc nevim,jedině kdybys to žhavil ve vysokejch teplotách,mohlo by to zesilovacim tranzistorum skrouhnout životnost,ale nevim o tom že by se nějaký kombo ňák hřálo :-)

No jenom bezvýznamnej názor hluchýho pan káče,víc ti asi moc neporadim :-)

EDIT: tak mladík nade mnou popsal rozdíl mezi gain a volume líp no :P Ale k tomu šumu,já bych tam dal humbucker :P Dělaj se singly,který sou z elektrotechnickýho hlediska spíš jako humbucker(2 cívky nad sebou tudíž se ten šum odečte,ale neudělá takovej signál jako humbucker), ale já se v basách nevyznám,tak nevim,mě by se líbil ten snímač rozdělenej na 2 vzájemně o kus posunutý části, což je prakticky humbucker a podle mě optimální řešení, ale to si fakt jenom myslim,basu nemám :/
Yamaha RGX320 -> Hartke GT60 -> Celestion G12T-100
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Isachs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Isachs »

Pokud chceš efekty a dobrej zvuk v jednom, mkrni na VOX valvetronix, popř. na XL serii, radím jí tu všem a lezu tím lidem na nervy, ale podle mě se zvuku lampy nejvíc blíží právě ten. 50W verze se 2ma repro stojí okolo 12tis a za tu cenu dostaneš solidní zvukovej základ na hraní i na vyhrání si s tím...
Pokud se pletu, opravte mě :)
A nauč se nepřidávat do příspěvků tolik omáčky okolo :P kdo to má pak číst :)
ESP-LTD MHB-401 Black Satin - kytáááárka :)
Peavey 5150 II EVH 120W - prostě mazec
Krank Revolution 4x12 380W - bedna, těžká, ale alespoň má kolečka
Orange PPC 412 ADV BLK 240W - prodám (bazar)
Digitech Hardwired metal disto - hraní na doma
Fender Frontman G15 - hraní na doma
ladička, planetwaves kabely a podobný krámy
Piskot

Příspěvek od Piskot »

Ja na nej hral 2 roky nez sem si poridil lampu.. Cisty kanal je opravdu povedeny. Zkresleny je uz horsi, ale po nejaky dobe hrani si s potakama sem z toho dostal celkem solidni zvuk. Zive mezi ostatnima nastrojema se docela tezko prosazuje. Muj tip: Dej potak CONTOUR na 0 a gain tak akorat aby to zaclo kreslit, takze tak na 2-4,tam zalezi na snimacich. na nahravkach na http://www.dedovyblechy.ic.cz hraje MG50DFX +kombo regent
kilas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kilas »

můj tata toh maršála má. a můžu říct že to není fakt moc dobry kombo. pro nenáročny stačí. já osobně rád hraju na čistej. ( zkreslenej je takovej nakřaplej) a efekty stačí a ke zvuku se hodí. ale když už si vybíráš. tak si vem radši toho voxe valvetronixe. jsem na to hrál a ta lampa v koncu de cítět a hraje to dobře. Pokud se ti líbí to dsp tak moc. tak uplně to sami jak marshal mg50dfx je fender champion 65 nebo nějak tak. hrál jsem na 30watovou verzi ( trochu osekaná) a čistym to ten marshál hodně připomínalo. ten buster byl o hodně lepší a efektů bylo víc. i kombinace.

jo s tim dotazem a basou. ani nezkoušej do kytarovyho komba zapojit basu. basovej zvuk z toho nedostaneš. to je jendo, ale ten repreák je stavěnej na kytaru. zapojíš ji jednou tak nic ale až na ni budeš hrát tak po dvacáte tak ti to začne jemně chrchlat a pak už to jde k horšímu. (když jsem to já udělal jednomu učiteli v hudebce, tak ten mě seřval jak nikdá :lol:) ale v každým případě je to tvoje věc.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Zapojit basu lze... Zvuk nebude jako z basovýho komba, to ani omylem, ale něco z toho poleze... Akorát se to nesmí přehánět s hlasitostí, protože potom je možný to, že bys zmršil membránu reproduktoru. Ale to bys to musel hodně osolit...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

O tranzistory se obavat nemusis,ty te s nejvetsi pravdepodobnosti prezijou..
Jinak k samotnemu kombu-zacinal jsem na jeho starsim kolegovi MG50RCD a musim uznat,ze na hrani vedle postele by to teoreticky pro zacatek stacit mohlo,ale pokud mas v planu hrat s kapelou pro lidi,absolutne se MG nedokaze prosadit v kapele(tak jako vsechny AVT,Flextone,Valvetronixy)..neni to "nizkou"wattazi,ale proste jen tranzistory..(dynamika,apod..)
i levnejsi lampy predci tyhle radoby "svetova" kombicka..
muzu doporucit Peavey Valveking,u me na doma zvitezil Epiphone Valve Junior hlava s kvalitnim boxem(reprem)-5W,class A,utahne i kapelu..nevyhodou je 1kanal,non-master volume..dodam snad jen to,ze ve statech se prodava za uctyhodnych 99$
Lase

Příspěvek od Lase »

Já mám zkušennost teda s 30W verzí ale nečekám že to bude zas tak velkej rozdíl. Jinak plně souhlasim s Jonasem a dalšími. Je to spíš na hraní doma nebo do tišší kapely. Já měl na zkoušce problém se zvukově prosadit, bylo to takový to nepříliš malebný bzučení zejména ve vejškách. O hraní v nenazvučený hospodě ani nemluvim.
Marschalovi klasický lampy jsou samozřejmě kvalitní aparáty, ale v případě tranzistoru bych se asi podíval jinde...

Ovšem i tady platí, že je to otázka vkusu a konkrétních potřeb :)
BestViper

VOX AD30VT-XL

Příspěvek od BestViper »

Dekuju, pratele, za velmi podnetne reakce:-). Hlavne za pomoc, takze menim nazor, necham si poradit od Isachse, prestoze Jonas1 si mysli, ze se neprosadi, sel bych do VOXe AD30VT-XL (... a zkusim se polepsit i s rozsahem odpovedi :oops: )
Mohu opet prosit reakce na tento typ komba? A nevi nahodou nekdo o obchode v Ostrave, kde bych ho moh vyzkouset? (asi by bylo lepsi nebrat ho jen tak naslepo)
A mate nekdo zkusenosti s on-line obchodem www.musiccenter.cz? Kdybych nenasel obchod v Ostrave, koupil bych to naslepo odtamtud.
BestViper

Příspěvek od BestViper »

... jo, uz jsem zjistil, ze tu je celkem dost zminek a diskusi o tomto VOXikovi (celkem 106), takze citim silne pouto a myslim, ze v nejblizsi dobe bude na ceste ke me, jen ale ... tak bych si pral nejdriv ho vyzkouset!!! Da se nekde v te Ostrave?
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Hraním basy do kytarovýho repra a solením to se neposere membrána ale kmitačka a cívka. Membráně je to fuck (nemluvíme o výškách) co hraje. Ta hraje co jí povolí závěs (taky jinej než u basovejch repro) a pohon (magnet). To jen tak pro doplnění :lol:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Budu ti věřit, kamarádovi po zapojení basy do komba (myslim že to byl Stagg) ta membrána ulítla...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Lachim

Příspěvek od Lachim »

Tak to musela bejt s****a největší. Ale stejně si myslim,že se to utrhlo ze závěsu (vlnky na okraji membrány) a u přichycení dole u cívky.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Je to možný, já tomu pak rozborku nedělal... :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“