Zdravím,
plánuji si zakoupit notebook, prioritně pro účely nahrávání a skládání muziky v programu Ableton Live. Vzhledem k tomu, že se mi za něj ale nechce vyhazovat desítky tisíc, snažím se najít nejvhodnější alternativu v poměru cena/výkon. V současnosti pro práci s Abletonem (verze 9) využívám stolní PC s 4jádrovým procesorem a 8GB RAM a program běží vcelku v pohodě. Ideálně bych tedy notebook se stejnými parametry. Některé, o nichž uvažuji mají ale parametry o něco horší, ať už ve smyslu procesoru (2jádro) či RAM (4GB). Chtěl bych tedy poradit, jaký komponent má na uvedenou práci větší vliv (paměť X procesor) a příp. jaká konfigurace je dle vašeho názoru pro práci s daným programem optimální.
Předem děkuji za radu...
Parametry notebooku - prace s Ableton Live
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Parametry notebooku - prace s Ableton Live
Pokud nepracuješ ve Win 64bit, nemá RAM >4GB smysl. V opačném případě bych se asi držel ověřených parametrů - tím se ti celkem pěkně vymezí hledací oblast. Rozhodně je ale lepší větší investice do CPU, protože modul RAM koupíš kdykoli, ale CPU je v daném případě "jednou pro vždy" a s tím později už nic neuděláš.
Předpokládám, že nic jiného nepotřebuješ (=zvukovku máš externí, poslech vyřešen atd.).
P.
Předpokládám, že nic jiného nepotřebuješ (=zvukovku máš externí, poslech vyřešen atd.).
P.
Díky za odpověď. No uprimne reseno jsem nikdy rozdil mezi Win64 a Win32 neresil. Na stolnim PC mam ted 64bit, protože jsem je mel zrovna po ruce. Jak to bude na tom novem pocitaci nevim.
No ono jde totiž o to, ze bych uplne idealne chtěl notebook, který bude dostatecne vykonny, aby praci s Abletonem jakz takz v pohode zvladal a zaroven takovy, který bude spise mensi, skladny a ne moc tezky (kvůli co nejpohodlnějšímu přenášení). Problém je v tom, ze model splnujici všechny tyto parametry by stal kolem 20-30 tis. (co jsem tak koukal). Takze resim, jestli spis ubrat z procesoru ci RAM nebo té velikosti a hmotnosti. Pokud se vykašlu na velikost/hmotnost, sezenu v pohode notebook se 4jadry a 8GB RAM, na kterem mi to pobezi myslim uplne v pohode. Kdybych chtel naopak něco mensiho, musel bych se spokojit bud s horsim procesorem (2jadra) ci méně RAM (4GB). Tak řešim, co je lepší... Jde mi o to, jestli je lepší zvolit procesor 2jádro a k tomu 8GB RAM nebo spíš 4jádro a 4GB RAM (zjednodušeně řečeno, ale takhle ty alternativy zhruba jsou), a jestli je vůbec tahle konfigurace pro práci s Abletonem dostačující... Snad jsme to popsal srozumitelně
No ono jde totiž o to, ze bych uplne idealne chtěl notebook, který bude dostatecne vykonny, aby praci s Abletonem jakz takz v pohode zvladal a zaroven takovy, který bude spise mensi, skladny a ne moc tezky (kvůli co nejpohodlnějšímu přenášení). Problém je v tom, ze model splnujici všechny tyto parametry by stal kolem 20-30 tis. (co jsem tak koukal). Takze resim, jestli spis ubrat z procesoru ci RAM nebo té velikosti a hmotnosti. Pokud se vykašlu na velikost/hmotnost, sezenu v pohode notebook se 4jadry a 8GB RAM, na kterem mi to pobezi myslim uplne v pohode. Kdybych chtel naopak něco mensiho, musel bych se spokojit bud s horsim procesorem (2jadra) ci méně RAM (4GB). Tak řešim, co je lepší... Jde mi o to, jestli je lepší zvolit procesor 2jádro a k tomu 8GB RAM nebo spíš 4jádro a 4GB RAM (zjednodušeně řečeno, ale takhle ty alternativy zhruba jsou), a jestli je vůbec tahle konfigurace pro práci s Abletonem dostačující... Snad jsme to popsal srozumitelně
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jak píšu - lepší varianta je výkonnější CPU a méně RAM, protože tu případně dokoupíš. Pokud bys neinstaloval 64bit OS, tak ti bude 8G paměti v základu stejně na prd.
P.
P.
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
1) 32bit OS, pokud se vubec jeste neco takoveho nabizi, tomu se vyhni. Je rok 2015, ne 1915. Na vykonnym desktopu/notebooku by 32bit. komponenty nemely byt legalni.
2) Radeji nasetri, nez delat kompromisy. Nicmene, jak pise pavlii - procesor byva casto pripajen k desce, tedy ho nevymenis. Takze porad se nabizi moznost vzit onen "4 jadra" + k tomu rovnou nakoupit pameti (slusny prodejce nebude mit problem s drobnou zmenou konfigurace, 4GiB navic ani nebude nijaka extra palka), aby ses dostal aspon na tech 8GiB.
PS: Ableton neni nejmodernejsi kus SW, ktery by pred 10 rokama neexistoval (nebo existoval ale nebylo to na cem provozovat). Tedy bude pouzitelny i na daleko horsim HW, i kdyz samozrejme s vice omezenima (mene stop, efektu).
2) Radeji nasetri, nez delat kompromisy. Nicmene, jak pise pavlii - procesor byva casto pripajen k desce, tedy ho nevymenis. Takze porad se nabizi moznost vzit onen "4 jadra" + k tomu rovnou nakoupit pameti (slusny prodejce nebude mit problem s drobnou zmenou konfigurace, 4GiB navic ani nebude nijaka extra palka), aby ses dostal aspon na tech 8GiB.
PS: Ableton neni nejmodernejsi kus SW, ktery by pred 10 rokama neexistoval (nebo existoval ale nebylo to na cem provozovat). Tedy bude pouzitelny i na daleko horsim HW, i kdyz samozrejme s vice omezenima (mene stop, efektu).
Hodně budem někde...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
P.