Vyber elektroakustiky alebo akustiky s vyrezom do 45000kc

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
kulidone

Vyber elektroakustiky alebo akustiky s vyrezom do 45000kc

Příspěvek od kulidone »

Nazdar,

kedze sa blizia Vianoce rozhodol som sa, ze si kupim novu gitaru. Hravam vacsinou fingerstyle a co sa tyka akordov tak to minimalne. Vlastnim Taylor 114ce a Cort AS-S5 (ale SFX telo, to znamena, ze je gitara uzsia). Zvuk, ktory hladam je piano zvuk, aby bol melodicky resp. aby vysky spievali a aby nemala ''boomy'' zvuk ako dreadnought. Taylor 114ce nie je zla gitara kupil som si ju kvoli tomu lebo ma dobru hratelnost. Basy a cinkave vysky (aj ked obcas lezu na nervy) nie su zle, ale celkovo nie je zvukovo nicim vynimocna resp. pre mna ta gitara nespieva. S Cortom AS-S5 (co uz je celomasiv a hlavne kombinaciou smrek/palisander co preferujem) som bol so zvukom ovela viac spokojny problem bol v tom, ze ide o SFX telo ako som pisal, je uzsie a mensie ako 114ce (hraval som nakoniec viac na taylorke). Chybali mi teda v tom basy/mid atd. celkovo akusticky zvuk alebo hlasitost. Hravam vacsinou len doma bez komba.

Rozmyslam nad kupou cez bazar, pretoze sa bojim, ze by mi gitara nesadla a keby bola z bazaru tak by som ju dokazal posunut dalej bez velkej straty.
Popozeral som uz znacky, modely a nejake recenzie/youtube videa. Do uzsieho vyberu som vybral znacky Taylor, Furch. Zhodou okolnosti sa nachadzaju na bazare Furch G24SR(35k so snimacom,32k bez), Taylor 414CE model 2015(45k),Taylor 414ce model 2001 (30k).
Obavam sa sirsieho nulteho prazca. Taylor 114ce ma 42.9mm nulty prazec a ked som priblizne pred rokom/rokom a pol chytil do ruky Taylor 310 s 44,5mm bol to pre mna dost velky rozdiel(mozno si casom zvyknem). Som nizsej az strednej postavy takze nemam az tak velke tlapy.
Jedina vec co ma odradza od Furchu je nultak, ktory by mal byt 45mm chcel by som len vediet ktoru by ste vybrali keby bolo Furch G24SR vs Taylor 414ce. Potom je tu Taylor 414ce 2015 a 2001. Rozdiel medzi nimi je, ze 2015 ma ES2 a ma full body gloss finish. Otazka znie ci sa oplati priplatit si tych 15k viac alebo si zobrat 2001tku. V taylorke vidim este moznost ako zlepsit zvuk vymenou nulteho prazca a sedla za slonovinu. Jeden gitarista zo singapuru, ktory robi recenzie a sound test gitar meni TUSQ za FMI. A podla mna je citit ten rozdiel oproti ostatnym 414ce na youtube.

Hladam teda gitaru:
- telo grand auditorium/mini jumbo/ popripade este grand concert
- kombinacia smrek/palisander alebo podobny zvuk
- nulty prazec asi 44mm a menej
- potrebny vyrez, ale elektronika byt nemusi

V pripade ak poznate nejaku gitaru, ktora by mohla byt to co hladam, a nezaradil som to do vyberu v klude piste.
Taylor 412ce LTD (rosewood), Taylor 114ce, Fernandes Revolver Pro 81/85, Landscape SPT-CST/F Custom
Krakonosh
Bandzone: http://bandzone.cz/alternativaplzen
Kontaktovat uživatele:

Re: Vyber elektroakustiky alebo akustiky s vyrezom do 45000k

Příspěvek od Krakonosh »

Ahoj, pokud se bojíš, jak by to kytara "sedla", doporučuji výlet do Brna k Furchům, kde si ozkoušíš určitý typ kytary a jestli Ti sedí do ruky. Pak ho třeba můžeš koupit na bazaru...i když já osobně bych za tuhle cenu preferoval stavbu kytary na míru od nějakého vyhlášeného výrobce. Když k němu doneseš svou předchozí kytaru, popovídáte si o tom, co by si od ní čekal, co Ti na současné kytaře sedí a co ne, jaký zvuk by si chtěl, jak bude používána, udělá Ti kytaru na míru...
Karel Krakonoš Kyncl - TCHKPH

www.kapela-alternativa.cz - autoská folková kapela
www.turdus.cz - středověká muzika
www.oupner.com - pořadatelské uskupení, festivaly, akce
www.tchkph.wz.cz - osobní a zvukařské stránky
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Já bych se vykašlal na bazar a zajel bych si k Furchům. Do ceny, za kterou chceš koupit kytaru, se vejde většina kousků. Je zde obrovský výběr a můžeš tak porovnávat kytary mezi sebou a nejsi odkázán, jako v případě bazaru, pouze na zvuk zkoušené kytary. Navíc si můžeš dát odstup a vrátit se do obchodu třeba za týden. Klidně i vícekrát. Takhle kupovat kytaru na bazaru, to chce už fakt dost zkušeností. Jasně můžeš si vzít svou kytaru a porovnávat s ní, ale, upřímně řečeno, 114ce není zvukově až tak velká výhra.
jastud

Příspěvek od jastud »

Jak píšou Krakonosh a Jester. Udělej si výlet do Brna a věnuj dvě tři hodinky přebírání Furchů. Sám jsem u nich koupil OM-22SR (smrk, palisandr) s výřezem. Prakticky přesně odpovídá tvým požadavkům. Nová i s kufrem stoji 29500...
45mm nulťák je podle mě bez problémů. Zvykneš si asi tak za třicet sekund. Taky mám docela krátké prsty, ale na Furcha s 45 mm se mi hraje pohodlněji než na déčko s 43mm u nulťáku (a to je to déčko dobře seřízený).
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Krakonosh píše: ... i když já osobně bych za tuhle cenu preferoval stavbu kytary na míru od nějakého vyhlášeného výrobce. Když k němu doneseš svou předchozí kytaru, popovídáte si o tom, co by si od ní čekal, co Ti na současné kytaře sedí a co ne, jaký zvuk by si chtěl, jak bude používána, udělá Ti kytaru na míru...
Já bych zase nedal zálohu na kytaru, kterou jsem neviděl ani neslyšel - bez zálohy a nezávazně to nikdo vyrábět nebude. Znám lidi které takové pořízení nástroje hodně zklamalo. Prostě to že je kytara dobrá, ještě neznamená, že se ti bude líbit.
Když můžeš porovnávat stovky nástrojů, nejen napříč modely, ale i jednotlivé kusy, a v téhle cenové třídě už je toho fakt dost, je to myslím nejlepší řešení.
Jiná věc pokud bys chtěl nějaký atypický materiál, či rozměr.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Mas pomerne jasnou predstavu co hledas, slusny budget, takze nemusis nic uspechavat.
Vybiras si ji ty, takze nejake nase rady nejsou uplne prenosne.
Udelej si cas, zajdi si nejen k Furchovi, ale treba i do kytar.cz k Humlovi a mozna nakonec budes prekvapeny co ti bude sedet nejvic.
Bazar bych nevzdaval (ale kytary vyzkouset).
Vyrobu na zakazku taky ne, ale ma svoje uskali (jak presne dokazes definovat svoje pozadavky, jak je luthier pochopi a jak je schopny je uvest do praxe). Ja s tim mam dobre zkusenosti.
Akorat je treba pocitat s neadekvatnim propadem ceny pri pripadnem prodeji.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
kulidone

Příspěvek od kulidone »

Spravit si na mieru gitaru som sa rozhodol, ze nie. Ma to svoje negativa ako tu niektori spominali.

Zajdem teda k Furchovi a ku kytary.cz do Brna.

Zaujimalo by ma ci mal niekto moznost porovnat Furch G24SR a Taylor 414ce. Popripade koho by ste si vybrali.
Taylor 412ce LTD (rosewood), Taylor 114ce, Fernandes Revolver Pro 81/85, Landscape SPT-CST/F Custom
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Myslím, že v kytarách v Brně (ale vím to jenom z doslechu, osobně jsem tam teď dlouho nebyl) už žádné Taylory nemají.
Na Taylor 414ce jsem hrál. Na spoustu Furchů taky, ale netuším, jestli mezi něma byla G24SR (většinou si vybírám kombinaci Spruce Rosewood, protože se mi líbí zvukově nejvíc).
Každopádně kdyby byla ta Taylorka v pohodě, raději bych si vzal asi ji. Lépe se případně prodá.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Teď o víkendu byla bazaru zanovni 316ce za 35.000,-.
Byla tam jen jeden den ... Takže na bazaru se občas něco najde, ale chce to sledovat a být rychlý.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Stejnej člověk, 2 podobné kusy, jedna má Fishmana - předpokládám nějaký obchodník - už jsem viděl.

Bohužel Nitra ... to už mám blíž půl Německa a většinu Rakouska.
Ale vypadá to dobře, tedy ta s ES2
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
ekvb

Příspěvek od ekvb »

ty možno áno, ale tázateľ píše po slovensky, tak možno pre neho Nitra nebude až taká vzdialená :idea:
Čavli

Příspěvek od Čavli »

ekvb píše:ty možno áno, ale tázateľ píše po slovensky, tak možno pre neho Nitra nebude až taká vzdialená :idea:
Já vím, jen jsem chtěl zdůraznit aspekt bazaru. U něčeho běžného si najdeš inzerát v tvém okolí, u takové kytary to ale bude pravděpodobně na dost dlouhej dojezd :-(

Občas jezdím do DE pro nějaké použité věci z eBaye, tak vím jak ta vzdálenost prosortuje dražby.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
kulidone

Příspěvek od kulidone »

Presne od toho pana mam v plane kupit tu Taylor 414ce. A vyzera to tak, ze to skusim.
Čavli

Příspěvek od Čavli »

kulidone píše:Presne od toho pana mam v plane kupit tu Taylor 414ce. A vyzera to tak, ze to skusim.
Kterou z těch dvou?
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
ekvb

Příspěvek od ekvb »

ak máš možnosť navštíviť Muziker v Bratislave, tak tam momentálne majú slušný výber Tayloriek a je tam aj 414ce, takže možnosť vyskúšať ako Ti sadne do rúk ;-)
kulidone

Příspěvek od kulidone »

Mal som na mysli 414ce 2015.

V muzikeri som bol asi tak pred 3 tyzdnami a 414ce som nevidel (bola tam len 410ce). Kazdopadne v muzikeri sa naprd skusa je tam hluk kvoli tomu lebo je v obchodnom centre a naposledy ked som si skusal gitary tak mi tam niekto hral na bicich nastrojoch takze tak. Som z BA tak tam zajtra zajdem a vyskusam 414ce nech porovnam krk s Furchom.

S panom, ktory ponuka tie taylorky posledne dni nekomunikuje a kedze som mal dnes volny den vybral som sa do Brna do Furch showroom.

Vyskusal som si tam G24SR a G25SR. Bohuzial ani jedna ma nenadchla. G24SR bola zahuhlana a mala nejasne vysky a G25SR mi za tu cenu nepripadala az taka dobra taktiez sa mi nepaci ze je prilis prezdobena nehovoriac o tom, ze je nad moj budget. Nehovorim, ze su to zle gitary, ale mam taky pocit, ze som natrafil na zle kusy hlavne ta G24SR.
Kazdopadne tam mali 2 nestandartne gitary, ktore boli obidve G24. Jedna mala zadnu dosku z brazilskej koa a druha z madagarskeho palisandru.

Gitara, ktora mala koa ako zadnu dosku mala jasnejsie vysky a stred. Problem bol v tom, ze na moj vkus ma malo basov. Koa sa musi ,ale rozohrat takze je mozne, ze tam pribudnu neskor aj basy.
Druha z madagarskeho palisandru si myslim, ze mala nacinkany zvuk a taky tmavsi charakter. A tu zas mozno o trosku viac basov a tmavsi charakter ako mam rad.

Nakoniec som sa rozhodol, ze si jednu z tychto dvoch (koa,mad. palisander) jednu kupim. Este si to musim nejaky cas prejst hlavou a prist tam na dlhsi cas nech sa rozhodnem, ktoru z nich.
Taylor 414ce 2015 som sa rozhoodol, ze nebudem kupovat, pretoze si myslim, ze sa tam plati aj trosku za znacku a ich ES2 nie je az taky dobry. U furcha som sa dohodol, ze to pojde s L.R baggs Anthem takze pre mna jednoznacne Furch. Co sa tyka problemu toho nulteho prazca 45mm hralo sa mi tam celkom pohodlne, ale myslim si, ze keby gitara mala 44mm tak by mi to sadlo viac.

Kazdy kto si planuje kupit drahsiu gitaru rozhodne radim nastivit Furcha. Su to neskutocne gitary za bezkonkurencne ceny.
johny_r

Příspěvek od johny_r »

Ahoj,
přidám se s dotazem. Zatím spíš teoreticky, ale časem bych rád pořídil něco podobného. Jaká by byla vaše doporučení na fingerstyle, co se týče typu kytary, materiálu apod.? Aby se to dalo prsty rozehrát dost nahlas a barevně, asi bych se koukal po nějakém OMku, co myslíte? A co materiál? Mám asi radši smrk než cedr, ale kdo ví? A co se týče šířky hmatníku, dělá někdo kytary tohoto typu s 48mm? Myslím, že by bylo super mít na všech kytarách stejně široký hmatník, hlavně, když je člověk střídá.
Je to spíš otázka do vzdálené budoucnosti, ale rád bych se v této kategorii trochu víc zorientoval.
Díky za podněty.
Kytary: Procházka custom elektická nylonka (smrk, mahagon, LR Baggs iMix), Seagull S6+ cedar.
Příslušenství: Acus One Forstreet, ZOOM A3, BOSS RC-300, Sennheiser e865, Mono M80 VEG-GRY, Mono GS1 Duraweave, kabely Sommer LLX/Neutrik.
Piano: Roland HP-3e
Cajon: Sela CaSela Pro
https://www.antifona.cz
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

1. Za mě určitě tvar GA, GC/OM/000. Fakt mám pocit, že větší rezonanční desku (než jsou ty vyjmenované) nedokážu prstama pořádně rozehrát. GA z těchto tvarů má určitě asi "největší" zvuk (co se týká objemu a hloubky basů). Na druhou stranu GC/OM/000 má kratší menzuru a hrozně příjemně se na ně hraje.
2. Materiály - káždému dle jeho gusta, já miluju smrk/rosewood.
3. Šířka hmatníku - dle mého se hrozně přeceňuje. Teď plynule přecházím mezi western (43) a klasikou (52?mm) a necítím, že by mě to nějak omezovalo.
kulidone

Příspěvek od kulidone »

Nazdar,

1. ja by som vyberal GA/OM tiez. Ja som nakoniec skoncil s Taylor 412ce co je v podstate OM, ale obcas mi vacsi zvuk chyba mozno to bude tym, ze som zvyknuty na 114ce

2. Zobral by som si nieco neutralnejsie ako je napr. Ovankgol alebo Indicky palisander co je zvuk viac do V to znamena, ze su vyraznejsie basy a vysky (podla mna idealna volba). Co sa tyka prednej dosky tak zalezi co hravas .... ak hravas jemne a pomale melodie kde potrebujes bohatost co ti ponuka ceder tak by som bral ceder.... smrek je, ale univerzalnejsi a da sa s nim hrat viac agresivne

3. Sirka hmatniku 48mm je dost nestandardne. Videl som to len u Seagullov.

Dotaz k Jesterovi.... neprecenuje sa to. Ono to fakt zalezi na daneho jedinca. Ak ma clovek male ruky tak asi neutiahne 45mm+ a robi mu to problem sam som jednym z nich a poznam dalsich ... akoze nehovorim, ze je to nehratelne. Pointa je taka, ze hladam sirku hmatniku na ktorom sa mi hra najlepsie.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“