Přeji hezký den všem.
Pár let mám doma kytaru typu Les Paul, menzura 628 mm, šířka nultého pražce 42 mm. Nejsem profík, jen věčný začátečník. Chtěl bych koupit druhou kytaru, abychom mohli cvičit spolu se synem. Má 11 let. Přemýšlím o koupi Yamaha Pacifica, která má prý tenký hratelný krk. Oba se synem máme drobné krátké prsty. Ta Pacifica je 604W, je to strat, takže menzura 648, šířka nultého pražce 41 mm.
1. Bude mi dělat problém střídání těchto dvou kytar (různá menzura+šířka+tloušťka), nebo bych se měl držet stále stejných parametrů?
2. Bude problém 648 mm pro mladého kluka, který ještě nemá dospělou délku paží? Na tom Les Paulovi výrazný problém nemá.
Díky moc, D.
Změna menzury a šířky krku
Pravidla fóra
Re: Změna menzury a šířky krku
Mám taky malou (nejen) ruku. Hraju na víc kytar, vč LP, ale pravda je, že na Ibanez - párátku mi to jde tak nějak nejlíp, skoro samo. Tedy za mě, Ibanez nebo kopie (Cort) s plochým krkem. Myslím, že pro kluka to problém nebude, spíš než o pár mm kratší menzura mu pomůže ten tenkej krk.
Nicméně myslím, že na počátku by měla být španělka a pak teprv vývoj k technice. Ale možná jsem už zastydlík ...
Nicméně myslím, že na počátku by měla být španělka a pak teprv vývoj k technice. Ale možná jsem už zastydlík ...
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
1)Nebude
2)Nebude
Je to spíš o osobních preferencích, ve střídání různých nástrojů bych zásadní problém neviděl. Mě se třeba hrajou líp kila na fenderovské (užší a delší) krky a sóla zas na gibsoňácké (širší a kratší).
2)Nebude
Je to spíš o osobních preferencích, ve střídání různých nástrojů bych zásadní problém neviděl. Mě se třeba hrajou líp kila na fenderovské (užší a delší) krky a sóla zas na gibsoňácké (širší a kratší).
Nové album Dusty road:
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
https://thetrainrobbers1.bandcamp.com/album/dusty-road
Spotify: https://open.spotify.com/artist/1nDGZua ... l_branch=1
fb: https://www.facebook.com/TheTrainRobbers.cz/
Sundayin, hram na Pacifice 112, a napriklad kolega z kapely ma Fender Str. (original), oproti nemu je krk Pacificy hubeňour... pre maleho kluka bude Pacifica uplne super, toho by som sa nebal, a aj vyhotovenim a zvukom je na tom dost dobre, a 640W-ka bude este lepsie, predpokladam
Děkuju všem za odpovědi. Bohužel, i když jsem měl o tu Pacifiku vážný zájem, pán nevydržel ani půl dne a prodal ji druhému zájemci. Jinak recenze na 604W jsou na netu vynikající, lidé ji srovnávají kvalitou a zvukem s americkým Fendrem. Snad poslouží někomu jinému.
to torst: španělka (ve smyslu "klasická kytara") je hodně nepohodlná kytara. Hratelnost je kvůlivá širokému a hlavně placatému hmatníku velmi malá (mi ovšem plně vyhovuje). Většině nikoliv, proto vzniklo tolik typů kytar, jiných.
Je to dost o rukách ... já jsem si na stratu naponejprv uhnal zánět zápěstí, tak titěrný krk to pro mne má. Pak zas byl problém s úžasnou kámošovou jazzovkou, která ale měla strašně placatej krk. Sice širokej, ale placatej, profil nevim, hrozně málo matroše dole. Moc bolely ruce. Pak sem měl problém s jednou dvanáctkou (hrála bezvadně), ale krk byl výrazně do "V". To je dobrý jen na něco.
Nakonec si člověk zvykne na všecko, chce to vyhovět sobě i nástroji.
Je potřebí si všimnout, že doba akce (při hraní na kytaře), myšlena účinná, zvuk produkující interakce se strunami, není tak velká. Rozhodně to není víc než polovina, většinou o mnoho méně, doby, kdy to pádlo držíte v ruce. Je tedy možné hrát tak, aby si ruka odpočinula, resp. se nepřetěžovala. Je to v podstatě fysiologická nutnost. A nejni to o strunách (tenký ti nedaj zvuk). Je to o stylu hry.
Ale vykládej tohle prckoj.
Pacificu jsem v ruce měl a přijde mi jako ideální kytara pro kluka. Pokud by na ní začal a zvykl by si, Fender strat by mu přišel jako nepohodlný poleno. Na druhou stranu, zvuk se napodobit nedá. Proto je strat stratem a proto si na něm lámeme levačky.
Je to dost o rukách ... já jsem si na stratu naponejprv uhnal zánět zápěstí, tak titěrný krk to pro mne má. Pak zas byl problém s úžasnou kámošovou jazzovkou, která ale měla strašně placatej krk. Sice širokej, ale placatej, profil nevim, hrozně málo matroše dole. Moc bolely ruce. Pak sem měl problém s jednou dvanáctkou (hrála bezvadně), ale krk byl výrazně do "V". To je dobrý jen na něco.
Nakonec si člověk zvykne na všecko, chce to vyhovět sobě i nástroji.
Je potřebí si všimnout, že doba akce (při hraní na kytaře), myšlena účinná, zvuk produkující interakce se strunami, není tak velká. Rozhodně to není víc než polovina, většinou o mnoho méně, doby, kdy to pádlo držíte v ruce. Je tedy možné hrát tak, aby si ruka odpočinula, resp. se nepřetěžovala. Je to v podstatě fysiologická nutnost. A nejni to o strunách (tenký ti nedaj zvuk). Je to o stylu hry.
Ale vykládej tohle prckoj.
Pacificu jsem v ruce měl a přijde mi jako ideální kytara pro kluka. Pokud by na ní začal a zvykl by si, Fender strat by mu přišel jako nepohodlný poleno. Na druhou stranu, zvuk se napodobit nedá. Proto je strat stratem a proto si na něm lámeme levačky.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Změna menzury a šířky krku
Nemyslel jsem přímo klasickou španělku. Prostě akustiku, třeba jumbo. Napsal jsem to blbě. Ale že by měl být ten vývoj. Nejdřív si osahat tu tradiční, přirozenou formu a pak až přejít k technologiím.
Profily krku moc neřešim, i když bych možná měl, vhledem k malé ruce. Tvary V, C, D ... to vůbec neregistruju. Jen jestli je krk plošší (Ibanez) nebo normální. Na Ploché se mi pohodlně hraje, tlusté zas maj mohutný, silný zvuk.
Profily krku moc neřešim, i když bych možná měl, vhledem k malé ruce. Tvary V, C, D ... to vůbec neregistruju. Jen jestli je krk plošší (Ibanez) nebo normální. Na Ploché se mi pohodlně hraje, tlusté zas maj mohutný, silný zvuk.
Svoboda je vždy a výhradně svobodou pro ty, kteří smýšlejí jinak. (Rosa Luxemburgová)
Je pravda, že moc nehraju, ale mám kytary, co mají různé krky a potíže mi nedělají. "Gibson" plochý,tlustší krk; španělka klasika široký plochý; na kufru mám pacificu, teňoučký úzký krk, jak slečinka a na jakoteleti mám lichoběžníkovou kládu a 48mm širokou. Nevidím problém. JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit