Nažhavená přehřátá anoda, mikrofonické preampovky - důvody?
Pravidla fóra
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Nažhavená přehřátá anoda, mikrofonické preampovky - důvody?
Hoj,
koupil jsem tedka od Abu-a apec, laney lc50. Prinesl jsem ho domu, hodinka a pul na aklimatizaci a pak hura natavit (zhavil jsem asi 20 minut, neb jsem cekal na volnou zkusebnu). A objevil jsem hned nekolik problemu...
Po chvili hrani smrad a koukam dozadu, ze jedna powerampovka ma anodu rozhavenou do ruda (jen jednu, druha OK). Kdyz jsem zapl standby, anoda vychladla...
Na fotce je to videt docela hezky. Je tohle nejakym zpusobem normalni (projev stari), pripadne blby nastaveni (bias) nebo jsem s tim nekde riznul a neuvedomuju si to?
Jako dalsi problem jsem si vsiml druhy den na zkousce - mikrofonicky preampovky. A to tolik, ze pri maximalnim pre-gainu (a 2/10 post-gainu) to obcas zaclo samovolne vazbit - coz, i kdyz lampa bude vzdycky trosku mikrofonicka, tak mi to OK neprijde ... ?
Takze skoro uvazuju, jestli to nevratit. Pripadne, jak otestovat, jestli takhle nedopadnou dalsi koupeny lampy. Abu tvrdi, ze to jinak bylo OK...
Jak se to vubec muze stat, ze se elektronka takhle pomrvi? Aparat jsem sice tahnul busem, ale nikde jsem s tim nijak zavazne neriznul a nic takovyho...
PS: prijde mi, ze je mikrofonicka i jackova dira... (vypada, jako by u jacku bylo pripojeny piezo na vstup, ktery se odpoji se zasunutym kabelem)
koupil jsem tedka od Abu-a apec, laney lc50. Prinesl jsem ho domu, hodinka a pul na aklimatizaci a pak hura natavit (zhavil jsem asi 20 minut, neb jsem cekal na volnou zkusebnu). A objevil jsem hned nekolik problemu...
Po chvili hrani smrad a koukam dozadu, ze jedna powerampovka ma anodu rozhavenou do ruda (jen jednu, druha OK). Kdyz jsem zapl standby, anoda vychladla...
Na fotce je to videt docela hezky. Je tohle nejakym zpusobem normalni (projev stari), pripadne blby nastaveni (bias) nebo jsem s tim nekde riznul a neuvedomuju si to?
Jako dalsi problem jsem si vsiml druhy den na zkousce - mikrofonicky preampovky. A to tolik, ze pri maximalnim pre-gainu (a 2/10 post-gainu) to obcas zaclo samovolne vazbit - coz, i kdyz lampa bude vzdycky trosku mikrofonicka, tak mi to OK neprijde ... ?
Takze skoro uvazuju, jestli to nevratit. Pripadne, jak otestovat, jestli takhle nedopadnou dalsi koupeny lampy. Abu tvrdi, ze to jinak bylo OK...
Jak se to vubec muze stat, ze se elektronka takhle pomrvi? Aparat jsem sice tahnul busem, ale nikde jsem s tim nijak zavazne neriznul a nic takovyho...
PS: prijde mi, ze je mikrofonicka i jackova dira... (vypada, jako by u jacku bylo pripojeny piezo na vstup, ktery se odpoji se zasunutym kabelem)
Hodně budem někde...
Re: Nažhavená přehřátá anoda, mikrofonické preampovky - důvo
Ty lampy v konci jsou totalne rozhozene, uz to ani nezapinej a nech to prelampovat. To, ze jsou preampovky mikrofonicke a chovaji se tak, jak bylo popsano, je bezna vec, opet je to na vymenu (alespon nekterych). Dal bych to proste cely na servis, at mas jistotu, ze je problem jen v lampach.
Lampy samozrejme mohou odejit naprosto necekane, je mozny, ze mu to fungovalo, ty ses s tim projel busem a je po nich. Soucasny lampy jsou hrozny smejd... vzdy ne dobry mit nejakou zalohu a moc se na lampove aparaty nespolehat.
Lampy samozrejme mohou odejit naprosto necekane, je mozny, ze mu to fungovalo, ty ses s tim projel busem a je po nich. Soucasny lampy jsou hrozny smejd... vzdy ne dobry mit nejakou zalohu a moc se na lampove aparaty nespolehat.
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Prijde mi divny, ze se lampy "rozhodily" behem 2 hodin nez to Suk dovezl ode mne k sobe do zkusebny. U me jsme to samozrejme zkouseli, 15 minut na to hrali a koncovy lampy byly ok, zadne rozhozeni klidoveho proudu a rozzhavena anoda. Ale mozny je vsechno....
Historie aparatu - stari asi tri roky, ale hrany je to jen necely rok ( zhruba jedna zkouska tydne), pak to jen stalo doma v predsini. Taze lampy maji za sebou tak 100-150h provozu. U jinyho komba mi EL34 vydrzely v tomhle rezimu 4roky, tak jsem mel pocit ze i tyhle budou jeste ok.
Historie aparatu - stari asi tri roky, ale hrany je to jen necely rok ( zhruba jedna zkouska tydne), pak to jen stalo doma v predsini. Taze lampy maji za sebou tak 100-150h provozu. U jinyho komba mi EL34 vydrzely v tomhle rezimu 4roky, tak jsem mel pocit ze i tyhle budou jeste ok.
Hraju výhradně na šrot.
Ja dal kdysi novy koncovky, kombo hralo v klidu cca tyden, pak jsem ho soupnul do auta (prevazim zasadne na zadnim sedaku na lezaka "privreny" prednim sedakem, aby se to ani nehlo), ujel cca 40km, vylozil ve zkusebne, zapnul, kour od aparatu, jedna koncovka uplne tuha... Lampy sly na reklamaci, jedna z nich mela vnitrni zkrat, ktery se ale projevoval jen obcas (podle toho, jak se s tou lampou zrovna posouplo...).
O tom, ze mi nektere vehlasne znacky jako EHX, JJ a TungSol vydrzely v konci treba jen 15 hodin hrani, nez se totalne ten par nebo ctverice rozhodila, popr. sla rovnou jedna z lamp totalne do kopru, nemluve.
O tom, ze mi nektere vehlasne znacky jako EHX, JJ a TungSol vydrzely v konci treba jen 15 hodin hrani, nez se totalne ten par nebo ctverice rozhodila, popr. sla rovnou jedna z lamp totalne do kopru, nemluve.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
No, qwere, nepotesil jsi me
Vypada to, ze z docela vyhodny nabidky se stala temer koupe novyho aparatu, akorat bez zaruky
Tak holt par tisic v riti a v lednu do dilny nebo do servisu (to se mi moc nechce, neb je to tezky jak prase a ja nemam auto).
Zalohu nastesti mam - Line6 Spider IV a Blackstar HT-1 (i s tim se da odehrat konzert
)...
Tak holt par tisic v riti a v lednu do dilny nebo do servisu (to se mi moc nechce, neb je to tezky jak prase a ja nemam auto).
Zalohu nastesti mam - Line6 Spider IV a Blackstar HT-1 (i s tim se da odehrat konzert
Hodně budem někde...
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Hele nabizim ti nejakou slevu at mas prispevek na ten servis. Opravdu jsem netusil, ze s tim budou problemy.
(kdybych se chtel zbavit nejakyho podezrelyho vraku, tak to nebudu davat nikomu tady z fora, abych z toho pak mel ostudu....)
(kdybych se chtel zbavit nejakyho podezrelyho vraku, tak to nebudu davat nikomu tady z fora, abych z toho pak mel ostudu....)
Hraju výhradně na šrot.
Když někdo uvažuje, že prodá aparát, tak ho určitě před prodejem nepřelampuje -> když kupuješ jetý aparát, musíš s přelampováním počítat...
Lampy jsou proste lampy, spotrebka jako struny. Ja stejne vetsinou prelampuju i novy aparat, takze bych u bazarovyho kusu nebrat jete lampy jako nejake velke minus...
Idealni vzit to k nekomu, kdo je schopny nastavit dobre bias, vyzkouset u nej dva nebo tri pary koncovek, testnout ruzne preampovky, nechat tam to, co ti sedi nejvic... A servisak muze rovnou omrknout, jestli neni nekde nejaky studenak atd.
Vzdyt ti servisaci chcou taky zrat
Kazda profi zahranicni kapela ma svyho servismana na snure a k tomu vetsinou jeste vsechny pouzivany aparaty zalohovany druhym kusem. Ti lidi asi vedi, proc to delaji, lampove aparaty jsou proste temperamentni, dnes hraji, zitra nehraje, je to proste tak 
Idealni vzit to k nekomu, kdo je schopny nastavit dobre bias, vyzkouset u nej dva nebo tri pary koncovek, testnout ruzne preampovky, nechat tam to, co ti sedi nejvic... A servisak muze rovnou omrknout, jestli neni nekde nejaky studenak atd.
Vzdyt ti servisaci chcou taky zrat
Já ti nabízel můjSUK píše:No, qwere, nepotesil jsi meVypada to, ze z docela vyhodny nabidky se stala temer koupe novyho aparatu, akorat bez zaruky
![]()
Zalohu nastesti mam - Line6 Spider IV a Blackstar HT-1 (i s tim se da odehrat konzert)...
FENDER 60th Anniversary Telecaster® (Dimarzio Chopper + Gibson P100)
Orange Rocker 30 head
Orange Rocker 30 head
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Abu: jeste se domluvime. Jelikoz si za to nejspis stejne muzu sam, tak je mi blby te obirat o prachy...
Ted jenom, aby cesta ze servisu nezpusobila dalsi cestu do servisu. Nerad bych cestoval ze servisu do servisu furt dokola...
A home-servisem se aspon neco naucim (nebo zabiju)...
Odkud brat lampy? Jsou tam 4x ECC83 a 2x EL34, prodavaji se v ruznych cenach, nejlevnejsi varianta vychazi na 2000.
Ladas66: kdybych to koupil od tebe, tak kdovi, jak by to dopadlo - takhle jsem jel z Prahy 6 na Prahu 6 a rozsekal jsem to. Jet pro to pres pul republiky, asi bych to cely nedovez. Nemluve o tom, ze ruce a zada me bolej jeste dneska a o vikendu jsem je i docela potreboval kvuli konzertovani
Ted jenom, aby cesta ze servisu nezpusobila dalsi cestu do servisu. Nerad bych cestoval ze servisu do servisu furt dokola...
A home-servisem se aspon neco naucim (nebo zabiju)...
Odkud brat lampy? Jsou tam 4x ECC83 a 2x EL34, prodavaji se v ruznych cenach, nejlevnejsi varianta vychazi na 2000.
Ladas66: kdybych to koupil od tebe, tak kdovi, jak by to dopadlo - takhle jsem jel z Prahy 6 na Prahu 6 a rozsekal jsem to. Jet pro to pres pul republiky, asi bych to cely nedovez. Nemluve o tom, ze ruce a zada me bolej jeste dneska a o vikendu jsem je i docela potreboval kvuli konzertovani
Hodně budem někde...
Bylo to jen škodolibé rýpnutí
jo to je jasné chápu to.Co se týče lamp tak sem kupoval v gesu a nikdy sem neměl problém a byly tam i cenově nejlevnější.Pokud je to V.2 tak ta už má štelovatelný bias...když sem vyděl tu fotku bias bych určitě překontroloval

FENDER 60th Anniversary Telecaster® (Dimarzio Chopper + Gibson P100)
Orange Rocker 30 head
Orange Rocker 30 head
Zdar, pánové nepanikařte, podle toho působivého projevu bych to tipoval na špatný kontakt (spíš nekontakt) v patici pin 5 - řídící mřížka, tím lampa nemá předpětí a je plně otevřená. Zkus s ní při zapnutém aparátu s koženou rukavicí na ruce jemně v paticí "zacloumat", jakmile pin 5 chytí kontakt, anoda okamžitě "pohasne". Jestli nepohasne, můžeš dále změřit napětí pinu 5 proti kostře, mělo by tam být cca -37V.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
jirkatol: nevypada, ze by prodaval parovany kousky. lc50 ma dve verze, jednu s pevnym biasem, druhou s menitelnym, ale pro obe dve zaroven, takze by to asi chtelo naparovany kusy...
TG: diky za tip, zkusim to.
Ad mereni: to asi neprichazi uplne v uvahu, neb nemam tu "mezipatici" a rozdelavat se mi to uplne nechce. Ale pokud by byl problem opravdu ve spatnem kontaktu, tak by mi stejne nic jinyho nezbylo...
TG: diky za tip, zkusim to.
Ad mereni: to asi neprichazi uplne v uvahu, neb nemam tu "mezipatici" a rozdelavat se mi to uplne nechce. Ale pokud by byl problem opravdu ve spatnem kontaktu, tak by mi stejne nic jinyho nezbylo...
Hodně budem někde...
K tomu žádnou mezipatici nepotřebuješ, to není nastavování biasu. Jen vytáhneš lampu a změříš v objímce napětí pinu 5 proti kostře. Jediná chyba, která reálně hrozí, je počítání opačným směrem, pak bys měřil pin 4 a to je stínící mřížka a napětí cca 400V
. Tak bacha, ať se dožiješ ve zdraví Vánoc.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
TG: Dobra, diky za informace
Zatim je mi fungovani elektronek spis zahadou, takze pusobim nevzdelane, ale to se zlepsi
(ze je tam vic voltu, nez je doporucena denni davka, to ale vim a jsem zvyklej si davat pozor, kdyz se v takovych vecech hrabu
)
Hodně budem někde...
No. Když to tak čtu. Ještě že mám na tyhle věci osvědčeného léčitele v dosahu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Už tady neteoretizuj a udělej, co ti píše TG tady:
Pokud to nepomůže, tak mezi sebou koncové lampy vyměň. Pokud bude svítit ta stejná je problém s lampou, pokud bude svítit ta druhá v původně svítící patici, je problém v zesilovači, který nejspíše bude banální, ale sám ho nevyřešíš, pokud nebude svítit žádná, byl problém jen s kontaktem v patici, jak psal TG.
To zacloumání můžeš udělat i bez rukavice před zapnutím aparátu.Tube Guru píše:Zkus s ní při zapnutém aparátu s koženou rukavicí na ruce jemně v paticí "zacloumat", jakmile pin 5 chytí kontakt, anoda okamžitě "pohasne".
Pokud to nepomůže, tak mezi sebou koncové lampy vyměň. Pokud bude svítit ta stejná je problém s lampou, pokud bude svítit ta druhá v původně svítící patici, je problém v zesilovači, který nejspíše bude banální, ale sám ho nevyřešíš, pokud nebude svítit žádná, byl problém jen s kontaktem v patici, jak psal TG.
Hlavně klid, žádné tisíce za opravu se konat nebudou (pokud to teda neodneseš do ESH). Vždycky je potřeba věc z druhé ruky prohlídnout, i když je skoro nová. U kytary bys taky nebláznil kvůli prasklé struně.
Ke koncovce máš už dost dobrých rad. Nechápu, že (proč) jsi s tím odehrál zkoušku, ta lampa se mohla utavit, zkratovat a zničit výstupák.
Vazbení nemusí být preampovkou. Aspoň sundej zadní gril a poklepej na ně něčím plastovým, jestli se některá ozve. Neuškodí taky povrtět lampou pro obnovu kontaktů. Jack bude jen zaprášený, zasviněný. Při vytažení káblu by se měl vstup pomocným kontaktem na jacku uzemnit, tedy ztišit. Mikrofonické hrastění může být zoxidováním kontaktu.
Drive naplno je šílenost. Koukni na schéma. Je tam dvojitý poťák - mezi 1. a 2. stupněm a mezi 2. a 3. Naplno bude zesílení jen na prvních 2 stupních zhruba 100x100=10000x, to může vazbit i mezi dráty.
Ke koncovce máš už dost dobrých rad. Nechápu, že (proč) jsi s tím odehrál zkoušku, ta lampa se mohla utavit, zkratovat a zničit výstupák.
Vazbení nemusí být preampovkou. Aspoň sundej zadní gril a poklepej na ně něčím plastovým, jestli se některá ozve. Neuškodí taky povrtět lampou pro obnovu kontaktů. Jack bude jen zaprášený, zasviněný. Při vytažení káblu by se měl vstup pomocným kontaktem na jacku uzemnit, tedy ztišit. Mikrofonické hrastění může být zoxidováním kontaktu.
Drive naplno je šílenost. Koukni na schéma. Je tam dvojitý poťák - mezi 1. a 2. stupněm a mezi 2. a 3. Naplno bude zesílení jen na prvních 2 stupních zhruba 100x100=10000x, to může vazbit i mezi dráty.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
kmensik: neodehral jsem zkousku - jen cast, nez se to roztavilo a vyfotilo. Na konci jsem prohodil lampy, jestli se to stane znova - ale uz se nestalo, ale to muze byt tim, ze jsme hrali uz asi jen jeden 3min song...
Vazbeni bude preampovkou - zkousel jsem je a mikrofonicky jsou vsechny (ostatne uz z definice
) ale prvni extremne - az dokaze chytnout vazbu
No a jacka vymenim. Chrastenim bych to nenazyval - vylozene piska. Coz jsem ale uz videl i jindy, konektor se neuzemni a piska sam o sobe
PS: Koncak zkontroluju, az budu moct. Nemuzu to tavit na koleji, to bych asi dostal do huby
Takze treba vikend nebo tak...
Vazbeni bude preampovkou - zkousel jsem je a mikrofonicky jsou vsechny (ostatne uz z definice
No a jacka vymenim. Chrastenim bych to nenazyval - vylozene piska. Coz jsem ale uz videl i jindy, konektor se neuzemni a piska sam o sobe
PS: Koncak zkontroluju, az budu moct. Nemuzu to tavit na koleji, to bych asi dostal do huby
Hodně budem někde...