Symetrický výstup

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
M.Dirnt
Nový uživatel

Symetrický výstup

Příspěvek od M.Dirnt »

Dobrý den, z jakého důvodu se prosím Vás nedělá u el. kytar symetrický výstup?
Mám Fendera z Custom Shop a dost mě při nahrávání trápí šumění a brum při polohách 1,3 a 5.
Kabeláž mám kvalitní i zvukovka je kvalitní (má Hi-Z vstupy)
Děkuju za případné odpovědi.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Symetrický výstup

Příspěvek od Hendrek »

Symetričnost či nesymetričnost výstupu s tímto brumem nijak nesouvisí. Single coil snímače na stratocasterovi chytají brum z podstaty své konstrukce. Brum se odstraní v mezipolohách, kdy jsou zapojeny dva snímače a brum z obou se tedy vyruší.
Symetrické vedení se používá pro potlačení šumů, které se mohou naindukovat v samotném kabelu, kde je užitný signál slabší než nástrojový (např. mikrofonní) a jeho odstup od případného šumu tedy není tak velký. Po zesílení signálu v předzesilovači by se totiž úměrně zesílil i šum.
Schválně si pomocí DI boxu převeď nesymetrický výstup u kytary na symetrický. Brum snímačů v polohách 1, 3 a 5 tím neodstraníš. Musel bys vyměnit snímače za HB nebo noisless, které jsou konstruovány tak, aby brum potlačily. Tím ovšem pozbudeš zvukové dravosti single coilů. Nebo se celý s kytarou s SC snímači trochu pootočit, abys nestál ve směru rušení, které snímače chytají.
A důvod, proč se u el. kytar symetrický výstup nepoužívá vyplývá z výše uvedeného. Hi-Z signál vedený kvalitním nástrojovým (nesymetrickým) kabelem není na rušení náchylný.
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Pokud nahráváš kytaru do nahrávky skrze zvukovku do PC, pak je základ sedět tak, aby snímače nešly proti monitoru. Z toho, co popisuješ, tak to jasně ukazuje na tenhle problém, se kterým mám sám bohaté zkušenosti. Je to holt daň za charakter single-coil snímačů, ale stojí to za to, kytary Fender jsou srdcovka a k tomu prostě patří agresivní singly, to nenahradí žádný humbucker :)
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Ano, chce to najít si orientaci kytary, kde to bzučí nejméně. Vypnout nepotřebné el. zařízení.
Symetrický výstup není těžké udělat, oddělit stínění od signálového "mínus" a zapojit na stereo jack. Předrátoval jsem si tak prvního strata. Ničemu to nepomůže, konvence koaxiálních kabelů a mono jacků je silnější, odpovídá tomu i konstrukce vstupů krabiček, zesilovačů, zvukovek.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Plny souhlas s predrecniky a taky udelat si poradek v kabelech kolem kompu, aby se rusiva elmag pole minimalizovaly. Kolem kompu byva vetsinou slusny hadinec, zkus to preorganizovat, vsechno schovat co nejvice dozadu, co nejdal od kytary aby ti zadne napajeci ani datove kabely nevedly pobliz kytary, pod nohama atd.
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“