pavlii píše:Se jmenovanými osobně ne, ale ještě mě teď napadl dotaz na základě původního příspěvku: jak nahráváš to kombo, když sháníš zvukovku? Přijde mi to jako nošení dříví do lesa....
P.
To kombo má výstup USB přímo do notebooku, kde mám zapnuté Audacity. Kytary mi z toho znějí dobře, ale když přes to kombo nahrávám zpěv, tj. mikrofon do vstupu pro kytaru a přes USB do notebooku, tak se mi výsledek moc nelíbí. Je to takové málo barevné, můj hlas zní z nahrávky o hodně hůř než naživo, tak nějak plechověji nebo jak to popsat. To je jedne ze dvou důvodů, proč zvažuju tu externí zvukovku. Myslel jsem, že by na nahrávání zpěvu mohla být ta externí zvukovka vhodnější. Moc se v tom nevyznám, jak velký mysíte, že by byl rozdíl mezi zpěvem nahraným tak, jak jsem říkal a zpěvem z některé z těch externích zvukovek? (třeba ten Steinberg, Lexicon Lambda nebo Alesis io2 express?)
A taky bych ocenil možnost nahrávat dvě kytary (nebo dva zpěvy) zároveň. Když vymýšlím písničky, tak mi nevadí dělat jednu kytaru po druhé, ale trvá mi, než se trefím správně do té první stopy, takže bychom to chtěli nahrát potom s druhým kytaristou tím způsobem, že by se nahrály dvě kytary naráz. To by pokud tomu dobře rozumím měla zvládnout třeba ta Steinberg UR12, kdyby se do vstupu pro mikrofon dal mikrofon namířený na kombo a do Hi-Z vstupu rovnou druhá kytara. Šlo by z toho potom do nějakého programu nahrát naráz dvě stopy, každou v tom programu odděleně, aby v každé byla jedna kytara a dalo by se potom poupravit hlasitosti těch dvou stop?
Taky by se hodily dva mikrofonní vstupy, aby šlo nahrávat naráz dva zpěvy. Ze stejného důvodu, živě nám to zkrátka hraje a zpívá nejlíp.
Představu mám takovou, že by se nahrály napřed naráz dvě kytary a potom do toho jeden nebo dva zpěvy.
Ta zvukovka by tedy měla řešit dvě mouchy, jednak kvalitu nahraného zpěvu, jednak to nahrání dvou kytar současně. Hodně by nám to ulehčilo a urychlilo nahrávání takových domácích demonahrávek, kde jsou dvě kytary a jeden nebo dva zpěvy.
A na zkušenosti s chodem pod windows 10 se ptám proto, že jsem projížděl weby výrobců různých zvukovek a kompatibilita s win 10 je tam docela žhavé téma. Dost lidí píše, že jim něco na win 8 jelo, ale na win 10 už to nejede.
Výbavou se mi líbí třeba Alesis io2 express, má dva mikrofonní vstupy, 2 vstupy pro kytary a dva linkové, pokud tomu návodu rozumím správně, tak by se dalo různě nakombinovat nahrávání dvou stop současně. (mikrofon + kytara, dva mikrofony, dvě kyrary...)
Konkrétně u téhle zvukovky mě ale straší diskuze na webu alesis, kde se řeší (ne)kompatibilita s win 10 se zvukovkou a přloženým Cubase 5 LE, proto se ptám na vaše konkrétní zkušenosti.
Lexicon Lambda má ty možnosti podobné, pokud dobře chápu, tak buď 2 mikrofony nebo 1 mikrofon + 1 nástroj
Možná ještě jeden dotaz:
To nahrání dvou stop tak, aby každá byla zvlášť, zvládne to Audacity?