Má smysl do Ibanez RT 150 vubec neco investovat?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
esprit

Má smysl do Ibanez RT 150 vubec neco investovat?

Příspěvek od esprit »

Ahoj kluci!
Po 10ti letech mne zacali svrbet (konecne) prsty a ja vzal do rukou kytaru, kterou jsem narozdil od komba a efektu neprodal. Zapojil do PC a chytlo mne to jako za mlada. Mam Ibanez RT 150. Je to model z roku 1992 vyroben v Japonsku, ale pamatuju, ze levnejsiho a solidniho v hudebninach tenkrat nic nemeli, takze jsem za 10000 koupil tuhle. Je to uz par let a, protoze ji nikdy neprodam, rekl jsem si, jestli bych nemel do ni koupit nove snimace a nenechal kytaru sestelovat, mozna prebrousit prazce.
Nejsem vubec zkusenej. Hral jsem jenom na svoji kytaru, cizi si nepujcoval- nebo jen na chvilku), takze nemam zkusenosti co a jak. Ja jsem ten typ co chce hrat a ne neco resit. No ale ted musim, protoze si rikam, jestli neni co ja vim investice 5000 do takove kytary blbost, kdyz za 8 tisic koupim kytaru, ktera bude asi lepsi.
Ale nevim. Mozna se pletu. Je to tady tahle: http://ibanez.wikia.com/wiki/RT150

Co vy? Myslite, ze to ma smysl, nebo je to blbost?
Abych proste nedopadl tak, ze do skodovky budu davat motor z ferrari.
Hraje se mi na ni dobre, ale jak rikam, nemam moc srovnani. A kdyz uz, tak spis typy, kterese s touto kytarou nesrovnavaji- les paul. Diky za nazor.
Premyslel jsem nad ceskymi snimaci (zapomnel jsem znacku, ale je to nejakej pan co je mota- vy je znat budete). Akorat na rozdil od duncanu si je nemuzu na strankach poslechnout, ale to bych se rad poradil pozdeji. Proste bud za 10 tisic novou bazarovku, nebo kolem tech 4-5000 repase.
Lidi na tu kytaru v podstate pejou ody- vzhledem k pomeru cena kvalita- kupuji se kdyz ma nekdo stesti za par babek v nejake anglicke zastavarne nebo v top stavu se muze vysplhat na tech 6500.
Vy co do toho delate hadam budete vedet, jak moc bych si pomohl. Dik.
Dif Der
last.fm: http://www.last.fm/user/DifDer/
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/onpoll
Kontaktovat uživatele:

Re: Má smysl do Ibanez RT 150 vubec neco investovat?

Příspěvek od Dif Der »

Podle mně, pokud se ti na ní hraje dobře, tak bych zatím jinou nehledal. Na bazaru za ty peníze většinou seženeš kytary z Indonesie, Číny, Korei a mexické straty/tele (na výjimky narazíš). Navíc pak můžeš dopadnout jako já, že každou chvíli budeš měnit kytary a víc než hráč budeš sběratel.
Osobně s tou kytarou zkušenost nemám, ale prý ty snímače jsou nic moc (taky jsem začínal na levné Ibanezce). Takže tady máš odkazy na dva české výrobce.
R.M. Pickups
http://www.rmpickups.cz
Tůma Pickups
http://www.tumapickups.com

Jestli přebrousit pražce, tak to záleží v jakém jsou stavu. Jestli jsi na ní hrál hodně a ty pražce jsou už jeté, nebo to někde drnčí, tak jo, jinak to bude asi zbytečné. To samé koukni na nulťák.
Seřídit krk a tremolo se dá i doma, přijde na to, jestli se na to cítíš. Pokud ne, tak to hoď k někomu zkušenému (jde o pár otočení imbusem). Dobrý dohmat hodně pomáhá v pocitu ze hry, takže to člověka víc baví. :)
Ještě zkontroluj, jak ti drží ladění. Pokud v pohodě, tak no problema. Pokud se ti to rozlaďuje, tak zauvažuj nad výměnou ladících mechanik.

Nejlepší by tedy bylo, kdybys našel někoho známého, kdo by ti na tu kytaru kouknul a řekl, co všechno je potřeba. Můžeš nakonec upgradovat jen za dva tisíce ty snímače, nebo tam skončit za těch pět.
Hanák #00057, Hanák #00028, G&L Asat Classic Bluesboy, Grebeň Customcaster, Framus Diablo Pro, Fender Stratocaster Player, Mesa Boogie Roadster 212, Randal RM4 (Salvation Audio Matchvox, Buddy, Camerock)+ Engl 840/50, Diezel 412 FV
Janecký JB, Zon Sonus RT-K5
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, když už potřebuješ ke svému rozhodnutí cizí názor, tak za mě: nechej ji tak jak je. Kdybys měl nějakou jasnou vizi čeho chceš dosáhnout, možná by se nějaká "rada" našla, ale takto těžko. Výměnou snímačů si podle mě výrazně nepomůžeš. Máš-li však neodolatelné nutkání, můžeš si vybrat třeba odtud: http://www.rmpickups.cz/
Osobně bych nahradil hmatníkový humbucker nějakou kopií P90 třeba právě od RM.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
esprit

Příspěvek od esprit »

No mam rad takovej rekl bych hutnej styl :) Zvuk treba rage against the machine. Pouzivam da se rict vsechny polohy az na jednu a to je druha od spodu (z peti) Nevite kterej to je snimac- nebo kombinace? Singl zvoni a to se hodi- packa uprostred, pak packa uplne dole je to do vysek, nahore basovej hutnej sound, ale zase nevyraznej az to boli- me se libi ale v kapele nadseni nebyli. A druhej od vrchu je na vybrnkavani taky takovej zvonivej- ten jedinej cajk.

V podstate s jednou polohou spokojen nejsem uplne- zbytek- no neni to pravy orechovy.

Nevite chlapi kolik si kytarar rekne za sestelovani. ladeni drzi dobre- v tom je dobra. Gotoh točítka jsou paradni- tremolo (ja tomu rikam hybaci kobylka) je skaredy, to nejlevnejsi, ale funkcni- rikam ladeni drzi i s verglovanim paky.

Jinak mirne na par mistech drnci- malinko. Je to urcite serizenim. No ale jsou tam prazce, ktery maji plosky, ale nevim jestli je to na prebrouseni. Tam kde jsou tenky struny, tak tam oproti basovym jde videt, ze je ten prazec uz rozmazlejsi, ale nevim, kde je hranice. Respektive jak casto si muzikanti nechavaji prebrusovat kytary pri pravidelnem hrani- 5 let, 10? A kolik to asi stoji?

Nevite jak to ma Ibanez s tema polohama? At vim, ktera poloha je ten druhej od spoda

Ja bych zitra nahodil fotku tech prazcu. Mrkli by jste se mi, jestli se to da poznat. Jinak hraje to hraje, ale neni to jak z fabriky a toho chci docilit. Ctu tady i jinde, ze ibanez dava do kytar (pokud to neni super edice) shity, tak cekam, ze si pomuzu.
Dif Der
last.fm: http://www.last.fm/user/DifDer/
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/onpoll
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dif Der »

To přepínání snímačů by mělo být asi takhle. Dole (k poťákům) kobyla a pak se blížíš ke krku.
Hanák #00057, Hanák #00028, G&L Asat Classic Bluesboy, Grebeň Customcaster, Framus Diablo Pro, Fender Stratocaster Player, Mesa Boogie Roadster 212, Randal RM4 (Salvation Audio Matchvox, Buddy, Camerock)+ Engl 840/50, Diezel 412 FV
Janecký JB, Zon Sonus RT-K5
Moon

Příspěvek od Moon »

Tube Guru píše:Zdar, když už potřebuješ ke svému rozhodnutí cizí názor, tak za mě: nechej ji tak jak je. Kdybys měl nějakou jasnou vizi čeho chceš dosáhnout, možná by se nějaká "rada" našla, ale takto těžko. Výměnou snímačů si podle mě výrazně nepomůžeš. Máš-li však neodolatelné nutkání, můžeš si vybrat třeba odtud: http://www.rmpickups.cz/
Osobně bych nahradil hmatníkový humbucker nějakou kopií P90 třeba právě od RM.
Mám stejný názor jen s tou výjimkou, že RM bych nepoužíval. Když už něco, tak aby to za to stálo. Lépe nechat původní stav.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
esprit

Příspěvek od esprit »

asi jo. aspon usetrim. Necham to v originale a az se budu chtit odmenit, koupim novou kytaru. Dik hosi
esprit

Příspěvek od esprit »

Dif Der píše:To přepínání snímačů by mělo být asi takhle. Dole (k poťákům) kobyla a pak se blížíš ke krku.
dik
torst

Příspěvek od torst »

jo, schema je dobře, jen dodnes nechápu, proč jsou v mezipolohách zapnutý vnitřní cívky hambáčů. Přeci čím jsou "singly" dál od sebe, tím je zvuk barevnější ! Já si to na svých IB okamžitě obracim.

esprit : Jestli máš pocit, že zvuk kytary nějak souvisí s cenou a značkou snímače, koukni na bazar, nabízím tam 2 slušný Duncany. Pak napiš, jaké je zlepšení ...
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Esprite, taková kytara chce komplet rozebrat, pořádně vyčistit, poopravit nedostatky, složit a důkladně seřídit, a bude parádní. Teperve potom řešit snímače nebo novou.
Přebroušení pražců je potřeba skoro vždy už po pár letech od výroby, kvůli dotvarování krku, nejen kvůli opotřebení. To může stát 700-1000Kč podle míry nerovností, se zaoblením a vyleštěním pražců - to je nejvíc práce.
Ty snímače bych předem nezatracoval! Pravděpodobně jsou od Maxonu. Dávají se i na Prestige model RG1451.
Kdybys byl poblíž, mohl bych se ti na kytaru podívat, posoudit co potřebuje, porovnat s jinými Ibanezkami.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“