Kameny stratocaster
Pravidla fóra
Kameny stratocaster
Zdravím,
budu u strata vyměňovat tremolo blok a zajímalo by mě, zda má smysl vyměňovat stock kameny u kytary squire affinity strat? Tremolo block mi bude soustružit táta v práci materiál buď ocel nebo nerez (zajímalo by mě co je lepší). Kameny jsem pogooglil, ale fakt se v tom moc nevyznám, má s tím někdo nějaké zkušenosti ?
budu u strata vyměňovat tremolo blok a zajímalo by mě, zda má smysl vyměňovat stock kameny u kytary squire affinity strat? Tremolo block mi bude soustružit táta v práci materiál buď ocel nebo nerez (zajímalo by mě co je lepší). Kameny jsem pogooglil, ale fakt se v tom moc nevyznám, má s tím někdo nějaké zkušenosti ?
- billie.raf
Re: Kameny stratocaster
Jestli ti praskají struny, tak je vyměň za grafitový od Graphtech ps 8000 00. Tušim, že by to mělo bejt jako na mexikánce. Jestli ne, tak to asi nemá cenu. Údajně když je vyměníš, tak se zlepší sustain, ale já sem to u svý nějak extra nepozoroval a jestli ano, tak je to takový placebo 
Epiphone Les Paul Junior (RM pickups RP-94), Fokus Stratocaster (Seymour Duncan SH-4), '89 Marshall JCM 800 2204 clone (Dookie mod), '90 Marshall JCM 800 2204 clone ("Red Series"), '10 MMJUZ Fidelio, '10 MMJUZ, 'xx MMJUZ, '78 Marshall 1935A Bass Series 4x G12M25 55Hz, '80 Marshall 1960B JCM 800 Lead Series 4x G12-65 85Hz ("Red series"), '84 Marshall 1960A JCM 800 Lead Series 4x G12T-75 85Hz ("Red series"), '86 Marshall 1984B JCM 800 Bass Series 4x G12H100 80Hz
Na Affinity jsou kameny celkem slušné, ale je to pořád jen pochromovaný zinek. Jestli má možnost je udělat z nerezi taky, tak neváhej. Na amerických Fendrech jsou.
http://www.guitarfetish.com/Upgrade-Sta ... p_773.html
A vyrob jich o 60ks víc, určitě bude zájem.
O trembloky z nerezi taky. Jen bych nekopíroval hubený blok jako je na affinity, ale udělal rovnou tlustý jako na američanovi.
O trembloky z nerezi taky. Jen bych nekopíroval hubený blok jako je na affinity, ale udělal rovnou tlustý jako na američanovi.
Kdyby se někde válely výkresy na ty kameny tak je asi nejspíš udělákmensik píše:Na Affinity jsou kameny celkem slušné, ale je to pořád jen pochromovaný zinek. Jestli má možnost je udělat z nerezi taky, tak neváhej. Na amerických Fendrech jsou.
kameny ba staccatu nech klidně původní, výměna se zvukem nic neudělá, je to placebo, jak píše billie.raf. Na svém SX je mám taky tovární a hraje jak dělo. Otázka praskání strun je jiná věc.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Kameny se určitě podepisují na zvuku, a to dost podstatně. Asi to nemá smysl řešit na kytaře za pár tisíc, ale je třeba si ujasnit to, že kameny na zvuk mají dost velký vliv.
Kameny se dělají hlavně z oceli a mosazi. Poslední dobou je taky docela oblíbený hliník a třeba i titan. Když se vrátím k těm materiálům, které jsou u nás běžnější, tak mosaz má daleko "teplejší" charakter v morovnání s ocelí - ta je taková břinkavější a agresivnější. Určitě nejde říct, co je lepší, každému nástroji a hráči vyhovuje něco jiného. Dělají se dokonce i kombinace materiálů pro sadu kamenů - už jsem někde viděl třeba i hliníkový kameny pro struny E a A, ocelový pro D a G, mosazné pro H a E.
Určitě taky záleží na tom, jaká je masa materiálu. Třeba takový ten klasický tenký strat "plíšek" bude mít zvuk úplně jiný než plný blok.
Poslední dobou se kameny samozřejmě dost šulí, stejně tak jako celé kobylky. Fender to všechno seká s prášku, není to litina, je to spékané! Kobylkové kameny na Fender Standard mexiko jsou tragické (je to myslím spékaný zinek), na starém Standardu USA ucházející (dlouho používali spékané ocelové bloky, teď přešli na ocelové "plíšky", které se mi líbí daleko více). Z čeho sekají kameny na levných Squierech nebo SX - to opravdu nevím a radši ani nechci vědět.
Pokud máš šikovného a ochotného tatu, tak hurá do toho, ať ti kobylku s kameny vyrobí. Určitě je ale nesmysl osazovat kytaru za 3t. originál Fender kobylkou za 100 Euro. To by totiž bez výměny dalších komponent moc nemělo smysl... Než cpát 10t. do kytary za trojku (taky jsem si tady tím nesmyslem prošel), je lepší koupit nějakou slušnější řadu mexika...
Kameny se dělají hlavně z oceli a mosazi. Poslední dobou je taky docela oblíbený hliník a třeba i titan. Když se vrátím k těm materiálům, které jsou u nás běžnější, tak mosaz má daleko "teplejší" charakter v morovnání s ocelí - ta je taková břinkavější a agresivnější. Určitě nejde říct, co je lepší, každému nástroji a hráči vyhovuje něco jiného. Dělají se dokonce i kombinace materiálů pro sadu kamenů - už jsem někde viděl třeba i hliníkový kameny pro struny E a A, ocelový pro D a G, mosazné pro H a E.
Určitě taky záleží na tom, jaká je masa materiálu. Třeba takový ten klasický tenký strat "plíšek" bude mít zvuk úplně jiný než plný blok.
Poslední dobou se kameny samozřejmě dost šulí, stejně tak jako celé kobylky. Fender to všechno seká s prášku, není to litina, je to spékané! Kobylkové kameny na Fender Standard mexiko jsou tragické (je to myslím spékaný zinek), na starém Standardu USA ucházející (dlouho používali spékané ocelové bloky, teď přešli na ocelové "plíšky", které se mi líbí daleko více). Z čeho sekají kameny na levných Squierech nebo SX - to opravdu nevím a radši ani nechci vědět.
Pokud máš šikovného a ochotného tatu, tak hurá do toho, ať ti kobylku s kameny vyrobí. Určitě je ale nesmysl osazovat kytaru za 3t. originál Fender kobylkou za 100 Euro. To by totiž bez výměny dalších komponent moc nemělo smysl... Než cpát 10t. do kytary za trojku (taky jsem si tady tím nesmyslem prošel), je lepší koupit nějakou slušnější řadu mexika...
Skoro všechno je lisovaný zinek pokrytý troškou chromu. Často je to žalostně měkké bláto.
Zrovna jsem místo nových kamenů na nějaké číně dal staré z japonského Jacksona. Taky zinek, ale tvrdší a bez šetřících odlehčujících dutin. Nerez bych fakt uvítal.
K tomu nerez stavěcí šroubky a locktite na zajištění závitu proti povolení vibracemi. To jsem teď zkoušel poprvé a je to fajn.
Zrovna jsem místo nových kamenů na nějaké číně dal staré z japonského Jacksona. Taky zinek, ale tvrdší a bez šetřících odlehčujících dutin. Nerez bych fakt uvítal.
K tomu nerez stavěcí šroubky a locktite na zajištění závitu proti povolení vibracemi. To jsem teď zkoušel poprvé a je to fajn.
qwer: No nechci nějak zásadně napadat tvé znalosti, ale pomocí metod práškové matalurgie se v dnešní době připravují materiály s nejlepšíma mechanickýma vlastnostma (např spark plasma sintering a další metody reakčního slinování), to když se provede správně, tak se lité materiály mohou jít zahrabat. Na mechanické vlastnosti má každopádně velice zásadní vliv celá řada proměnných a nedá se to takhle generalizovat jen dle použité technologie, člověk by musel mít daleko větší náhled k jejich metalurgům do kuchyně (složení, velikost, případně textura zrna materiálů s tím související teplotní režimy, další zprácování..)
Kdysi jsem viděl rozlomený kamínek z USA standard a to zrno mi přišlo takové hrubé, určitě mi nepřišlo, že by ten materiál byl prostě "spojitý" jako u litiny. Ale metalurg určitě nejsem a nadávat na práškovou metalurgii nebyla hlavní myšlenka mého postu. Zvukový rozdíl mezi šutrem z prášku a litinou bude asi malý nebo minimální, spíš mi šlo o to, jak si dnes výrobci "ulehčují" práci a za nehorázné prachy prodávají něco, co vyrobí za pár halířů. Spíš jsem chtěl upozornit na to, že kameny na zvuk mají dost výrazný vliv.
vymenil jsem kameny na American Standardu (ty blokove) za graphtek a zadna zmena ve zvuku se nekonala, maximalne se malicko prodlouzil sustain. Ceka me experimentalni vymena kamenu v kobylce TOM na flyingu z puvodnich kovovych Gibson (kolem roku 2010) za nylonove z druhe pulky 60s, chci to zkusit hlavne kvuli praskani strun (navic se mi libi jak to bude vypadat), tam chci udelat nejake ukazky. Osobne na tohle neverim.qwer píše:Kameny se určitě podepisují na zvuku, a to dost podstatně. Asi to nemá smysl řešit na kytaře za pár tisíc, ale je třeba si ujasnit to, že kameny na zvuk mají dost velký vliv.
casem budu shanet Lkove graphtek ci titanove kameny na starou kobylku G&L kterou mam na Mustangu, chci s tou kytarou jezdit jako s jedinou na turne a Graphtek me zatim nezklamal (ani nikoho z okoli kdo ty kameny pouziva).
Já jsem přecházel na svém telecasteru z mosazných bloků (dělaly se jen pro CS) na ocelové bloky (starý USA standard), na zvuku to bylo dost poznat, a to byly ty bloky rozměrově naprosto stejné. Nakonec jsem skončil u ocelových plíšků (nový USA standard) a konečně mi to zvukově sedlo. Ty bloky mi tam přidávaly do výšek pro mě nepříjemné frekvence. Chvíli jsem měl doma celou kobylku i se šutrama od HipShot (všechno ocel) a s tou to hrálo taky tak nějak jinak, sedlo mě to víc než ty bloky Fender, ale víc se mi líbí ty Fender vintage plíšky.
Dřív jsem měnil hodně kameny na vintage telecaster kobylkách a tam bylo sakra poznat, jestli je to ocel nebo mosaz.
S graptech jsem se taky setkal, ale nějak mě to u elektrik neoslovilo.
Určitě nejde říct, že je něco nejhorší a druhé zas nejlepší. Každému sedne něco jiného...
Dřív jsem měnil hodně kameny na vintage telecaster kobylkách a tam bylo sakra poznat, jestli je to ocel nebo mosaz.
S graptech jsem se taky setkal, ale nějak mě to u elektrik neoslovilo.
Určitě nejde říct, že je něco nejhorší a druhé zas nejlepší. Každému sedne něco jiného...
Me opravdu zajimaj ty nahravky, zatim se mi potvrdilo, ze vetsina techto rozdilu jsou pouze placebo efekt a pri primem A / B testu ten rozdil vpodstate neni poznat, popr. je tak maly, ze to nedava moc smysl se tim zaobirat (a vetsi rozdil tvori napriklad kovove vs. plastove trsatko). Jakmile mi dojdou kameny (na druhym american std stratu taky planuju vymenu za graphtek), tak udelam porovnavaci testy.
To mne zajímá. Ja chtěl dát na svůj MiM strat bloky místo plechů a prodavač mně to v podstatě rozmluvil. Chtěl jsem graphtech. Ale prý by to mohlo vzít na sustain
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ja mam z praxe prave opacnou zkusenost. Uvidime s A/B testama
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
Ja mam jak kameny tak i nulty prazec graphtec, nevidim rozdil v sustainu ci ve zvuku. Zato ladeni to drzi jak zidovska vira.
Ja mam dotaz spis ohledne ladicich mechanik, prasknul mne takovy krouzek na mechanice tluste E a kvuli tomu mechanika chodi ponekud volne, komplikace pri jemnem doladovani, da se to koupit/opravit bez zasahu od kytarare? Vsude jsem videl k prodeji bud sadu mechanik a nebo jeden kus nevalne kvality. Mechaniky jsou to Framus.
Edit: Mne jde spis o ten krouzek nez o celou mechaniku, ta funguje dobre, pouze tomu chybi ten krouzek pod hlavickou mechaniky.
Ja mam dotaz spis ohledne ladicich mechanik, prasknul mne takovy krouzek na mechanice tluste E a kvuli tomu mechanika chodi ponekud volne, komplikace pri jemnem doladovani, da se to koupit/opravit bez zasahu od kytarare? Vsude jsem videl k prodeji bud sadu mechanik a nebo jeden kus nevalne kvality. Mechaniky jsou to Framus.
Edit: Mne jde spis o ten krouzek nez o celou mechaniku, ta funguje dobre, pouze tomu chybi ten krouzek pod hlavickou mechaniky.
Naposledy upravil(a) Disasterpiece dne 6.06.2016 11:45, celkem upraveno 1 x.
Mechaniky jdou koupit myslím i po kusech třeba u B&Ch
Kroužky jdou koupit taky:
http://shop.sollerguitars.com/product_i ... 01-wh.html
http://www.bachmusik.com/teflonovy-o-kr ... ndel_p2114
http://shop.sollerguitars.com/product_i ... 01-wh.html
Naposledy upravil(a) kmensik dne 6.06.2016 19:59, celkem upraveno 1 x.
já je mám od Bacha a poslal mi je po dohodě k Humlovi do Nuslí s nějakou jinou zavážkou, takže jsem ani neplatil poštu. Zkus to
Pomalej
já je mám od Bacha a poslal mi je po dohodě k Humlovi do Nuslí s nějakou jinou zavážkou, takže jsem ani neplatil poštu. Zkus to
Pomalej
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
Dekuju za informace, ja nevedel ze se to jmenuje teflonovy O krouzek. Zkusim stesti v music city, mam to kousek od prace. Diky
Nevím možná jsem se už ptal, ale mám tam nultej pražec a na ofiko stránkách píší "synthetic bone" je to lepší vyměnit nebo je to placebo ?