Pískanie snímačov po výmene kobylky???
Pravidla fóra
Pískanie snímačov po výmene kobylky???
Zdravím, svoj problém popisujem trochu zdĺhavo, no mám pocit že inak sa nedá. Po dvoch rokoch som sa rozhodol že svoju gitaru vezmem na malú prevenciu ku gitarárovi menom xxx v Prahe (toto rozhodnutie hlboko ľutujem, ale už ho nevrátim). Ten povedal že je všetko OK, ale navrhol mi výmenu kobylky za širšiu - zlepší to hrateľnosť a struny budú rovnomernejšie rozmiestnené nad snímačmi. Tak ja že šak prečo nie! Po výmene (1100kč) a zapojení gitary do svojho vybudeného Marshalla som myslel že ma jebne. Po skúšobni sa začal rozliehať neznesiteľný piskot aj pri zatlmení strún. Po telefonáte s pánom xxx mi bolo ozrejmené že sa jedná o nežiaduci mikrofónny efekt snímačov a zrejme budú od výroby zle navoskované. Stále mi ale vŕtalo hlavou prečo mi to k***a predtým nikdy nepískalo (a to som hral v akusticky oveľa horších priestoroch)! Tak som mu gitaru priniesol naspäť. Požadoval som po ňom vysvetlenie a následne prebehla výmena názorov s mierne zvýšenou hlasitosťou (hlavne zo strany pána xxx): "Táto vada vôbec nesúvisí s mojím zásahom, to je to isté ako keby ste sa v pneuservise po výmene gúm sťažovali že vám blbne motor!" Ja to samozrejme chápem a dáva to zmysel, že snímač akosi berie zvuk z miestnosti a sposobuje to pískanie, ale prečo mi to pred jeho zásahom nikdy nerobilo?? "To je nejaký zazrák, zásah vyššej sily", znela odpoveď. Nakoniec sme sa ukľudnili, a dohodli na prevoskovaní snímačov za 300 kč. Pomohlo? Ale kdeže. Oznámil som mu že to nezabralo a on na to že už nevie čo s tým a mám skúsiť iný aparát... (podotýkam že sa jedná o gitarára ku ktorému údajne chodí tak 2000 gitaristov) No pána boha, som fakt zúfalý. Iný aparát som zatiaľ neskúšal, ale skúšal som so svojím Marhsallom inú gitaru a tá frčí bez problémov. Jediné riešenie je údajne už len výmena snímačov, ale príde mi to ako vyhadzovanie peňazí, za prvé znejú dobre a za druhé, do jeho zásahu fungovali bez najmenších problémov... Jedná sa o gitaru Gibson LP Studio a snímače 490R (krk) a 498T (kobylka). Pískajú oba. Veľmi pekne ďakujem za akúkoľvek odozvu.
Maroš
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pískanie snímačov po výmene kobylky???
Jedná se skutečně o pískání? Mě napadlo, že pokud se měnila kobylka, nová není uzemněná a kytara brumí jako celek. Ale pokud to píská/hvízdá/nahoukává, pak to bude něčím jiným.
To zní úplně neuvěřitelně. Nechápu proč by měly začít pískat kvůli kobyle? Nebo proč by vůbec měly začít pískat ? Zároveň nechápu, proč se měnila kobyla na Gibson Studio. To jsou profi nástroje a nic podobného nepotřebují !
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
- Disasterpiece
- Kontaktovat uživatele:
1100Kc za vymenu kobylky s praci i materialem? To zni jako downgrade, i pri neuzemnene kobylce to nepiska ale huci a brumi (a kope). Prevoskovani gibson snimacu, to uz je vylozene sci-fi. Nechces toho pana xxx odtajnit?
Ano, rozhodne sa nejedna o brum, ale o piskot.
Kobylku menil hlavne kvoli sirke, ale zaroven tvrdil ze z vyroby je tam nejaka China no-name a jebol mi tam udajne nejaku lepsiu. Cele to vobec nedava zmysel a vobec neviem co s tym
Asi sa dnes stavim v Kytarach, a skusim gitaru na inom aparate a zaroven mi tam mozno niekto poradi...
Gitarar je Jiri Mazl. Nic proti nemu ani jeho dovednostiam. Zatial totiz vobec netusim kde je pricina problemu...
Kobylku menil hlavne kvoli sirke, ale zaroven tvrdil ze z vyroby je tam nejaka China no-name a jebol mi tam udajne nejaku lepsiu. Cele to vobec nedava zmysel a vobec neviem co s tym
Gitarar je Jiri Mazl. Nic proti nemu ani jeho dovednostiam. Zatial totiz vobec netusim kde je pricina problemu...
Maroš
noname china na Gibsonu Studio ?? :-E
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
Nemohl se snímač po výměně kobylky dostat moc blízko ke strunám? Snížil se ti po výměně markantně dohmat?
Zkusil bych jít se snímačem kousek dolů. Zvuku by to rozhodně nemělo uškodit.
Zkusil bych jít se snímačem kousek dolů. Zvuku by to rozhodně nemělo uškodit.
a to by měl být důvod pískání? To už bych snad věřil tomu, že tam Mázl dal nějakej shitovej snímač, aby si přilepšil...Fořt píše:Nemohl se snímač po výměně kobylky dostat moc blízko ke strunám? Snížil se ti po výměně markantně dohmat?.
Ano, struny příliš blízko snímačů můžou být důvod pískání, kromě snížení sustainu. Čím je snímač blíž, tím vyšší napětí na snímači. A možná, že s novou kobylkou odchází míň energie struny do těla kytary. Změnil se nějak zvuk nasucho? Každopádně mi nejde do hlavy, že nějaké řešení nenavrhnul sám kytarář, zkusit snížit snímač by ho snad mělo taky napadnout ...
S dohmatom sa nic nemenilo, rovnako ani s vzdialenostou strun od snimacov. Pri dotlaceni struny na najvyssi prazec je vzdialenost struny od snimaca 3-4 mm co si myslim bohato staci. Kazdopadne si myslim ze to nemoze byt pricina piskania, kedze gitara piska aj pri totalnom zatlmeni vsetkych strun rukou.
Bol som na otocku v Kytarach, typek ju narychlo rozobral a na jeden drat hodil izolacku. Nasledne som to skusal v shope na rovnakom kombe ake mam v skusobni a nepiskalo to. No moze to byt konkretne mojim kombom, alebo aj akustikou miestnosti... Este to vyskusam so svojim a uvidim.
Dalej typek vravel ze piskanie moze sposobovat aj kobylka, kedze je z ineho materialu ako bola povodna. Zvuk z komba ju moze rozvibrovat do nejakej chulostivej frekvencie, ktora sa potom "nejak" prenesie tam kam nema a sposobuje piskanie... No neviem, som z toho uz debil. Plus okrem vymeny kobylky som dostal radu ze mam vymenit kabel
No vyskusam cosi a dam vediet. Kazdopadne diky vsetkym za rady.
Bol som na otocku v Kytarach, typek ju narychlo rozobral a na jeden drat hodil izolacku. Nasledne som to skusal v shope na rovnakom kombe ake mam v skusobni a nepiskalo to. No moze to byt konkretne mojim kombom, alebo aj akustikou miestnosti... Este to vyskusam so svojim a uvidim.
Dalej typek vravel ze piskanie moze sposobovat aj kobylka, kedze je z ineho materialu ako bola povodna. Zvuk z komba ju moze rozvibrovat do nejakej chulostivej frekvencie, ktora sa potom "nejak" prenesie tam kam nema a sposobuje piskanie... No neviem, som z toho uz debil. Plus okrem vymeny kobylky som dostal radu ze mam vymenit kabel
Maroš