Enviro-friendly akustické kytary

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Enviro-friendly akustické kytary

Příspěvek od dayslypper »

CO SEM PATŘÍ

• Tipy na typy a značky eco-friendly/vegan-friendly kytar
  • Diskuse o hudebních společnostech, co se nad rámec zákonů snaží snižovat své environmentální dopady. A o tom, jestli tyto firmy vůbec dodržují, co deklarují.

Environmentálně příznivější nástroje mohou mít tyto znaky:
  • maximum lokálních surovin a komponent
  • dřevěné části vyráběny z padlých stromů, nebo minimálně dřevo nepochází z holosečí
  • exotické materiály jako eben či palisandr mohou být nahrazeny např. ořechem
  • pokud výrobce používá exotická dřeva nebo se stromy poráží, dokládá původ z lesů, kde probíhá udržitelná těžba (není pokáceno více stromů, než je schopno dorůst), certifikát FSC atd.
  • bez využití živočišných produktů (nultý pražec, kobylkový plátek může být z pravé kosti či slonoviny, výložky z perleti měkýšů chovaných a usmrcovaných pro tento účel na speciálních farmách,...)
VEGAN KYTARY

Bedell Guitars - řada Blackbird

EKO-STANOVISKA VÝROBCŮ

Art & Lutherie (95% kanadských surovin, pouze z padlých stromů, TUSQ)
Martin (FSC, Rainforest Alliance)

CO SEM NEPATŘÍ
NIKDO, OPAKUJI, NIKDO Z LIDÍ ZDE, KTEŘÍ MAJÍ ZÁJEM O VĚCNOU DISKUSI VČ. MĚ,
SI NEMYSLÍ, ŽE NÁKUP EKOLOGIČTĚJI VYROBENÝCH KYTAR SPASÍ SVĚT.
TAKŽE, PROSÍM, Gaučovou kritiku globální ekologické situace VYNECHTE.

Pokud si i tak myslíte, že si svět žádá Vaše unikátní přelomové vyjádření na globální environmentální témata, jen jste se nějakým nedopatřením nedostavili na poslední summit OSN, pak toto vlákno rozhodně není tím pravým místem.
Napiště mi raději SZ. Rád se nechám obohatit jako člověk, co i nějaký čas pobýval v hraničním pásmu tropického pralesa a chystá se tam zpět na neurčito (zde v ČR jednoduše už není co chránit). Nebo co životní styl? Rád se inspiruji lidmi, co jsou nějakým způsobem dál... vegani, zero-waste antikonzumeristé, stravující se čistě rostlinnou celistvou stravou, nakupující věci výhradně z druhé ruky, cestující zásadně veřejnou dopravou, pěšky či nemotorovými prostředky.
(úvodní příspěvek bude průběžně aktualizován čerpajíce z informací z diskuse)
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 5.01.2017 0:14, celkem upraveno 4 x.
"It may change your life forever." Brian May, "I can at least ask you to take a few minutes of your day to watch this impassioned speech." Steven Wilson
"I felt weird about eating something that has been killed just for my palette."Phil Collen
"We need an animal rights day when all slaughterhouses shut down." Prince
Šimkojc

Re: Enviro-friendly akustické kytary

Příspěvek od Šimkojc »

Já bych tohle nechal na výrobcích, jsem zákazník a chci kvalitní výrobek, v tomto případě kytaru a představovat si pod každým puntíkem na hmatníku hned ubohého a trpícího šneka Abalone myslím nejde. Řekl bych, že v této oblasti je už teď dost regulací a omezení směřujících k ochraně životního prostředí a není třeba věci dále hrotit.
Nedávno jsem objednával nějaké kytary ze zahraničí a musel jsem předem celníkům dodat tabulku s latinskými názvy všech dřev použitých na jednotlivých modelech. Trochu jsem se u toho zapotil, použil jsem i věstník EU a seznamy chráněných druhů, ale dobře to dopadlo, protože výrobci stejně už dávno používají co mají, nestojí o problémy s úřady, ani o vyšší výrobní náklady. Když vezmu příklad z naší malé země, podle odhadů přes ne zcela jednotný výklad pojmů máme 1 - 3% původních lesů a pralesů. Jestli se nemýlím tak z toho plyne, že 97 - 99% lesů jsou lesy umělé, vysázené a určené pro výrobu dřeva. Stromy se kácí, protože byly k tomu účelu před osmdesáti, nebo sto lety vysazeny (obmýtí stromu). Je to průmyslové odvětví.
O tom jak to dopadne když se u toho nemyslí by mohli vyprávět třeba původní obyvatelé Haiti, nebo Kanárských ostrovů, ale myslím že vyspělý svět v tom má celkem jasno a do těch méně vyspělých částí to časem také dojde. Ročně údajně ubývá cca 0,3% rozlohy lesů v rámci planety, u nás každoročně naroste víc než se pokácí. Já bych to tak černě neviděl...
ajdam

Příspěvek od ajdam »

Jo, zavedení výrobci typu Martin, nebo Gibson snad nějaký ohledy berou. IHMO největší zlo jsou v tomhle směru "Gibsony" z Aliexpressu apod. Největší příčinou kácení pralesů je nicméně neustále rostoucí poptávka po zemědělské půdě, ne poptávka po exotickém dřevu. Výroba kytar bude mít pravděpodobně celkem marginální vliv...

Jinak k samotné ochraně ohrožených komerčně využitelných druhů by měla sloužit úmluva CITES. Vztahuje se např. na strom Swietenia mahagoni - ze kterého si už kytaru legálně jen tak nevyrobíš...
Šimkojc píše: Když vezmu příklad z naší malé země, podle odhadů přes ne zcela jednotný výklad pojmů máme 1 - 3% původních lesů a pralesů. Jestli se nemýlím tak z toho plyne, že 97 - 99% lesů jsou lesy umělé, vysázené a určené pro výrobu dřeva.
Není to přesné, v ČR se vyskytuje spousta přirozených dřevních porostů v rámci tzv. nové divočiny, což je např zarostlá opuštěná zemědělská půda, opuštěné zarůstající průmyslové areály apod. Akorát tyhle lokality nikdo moc neeviduje a ani lesáci se o ně nezajímají.

Pak se tu taky často vyskytují polopřirozené lesy, kde sice probíhá těžba a lesnický management, ale přirozené procesy mají velkou roli (příkladem budiž třeba lesy křivoklátska). Taky druhové složení +- odpovídá přirozenému stavu (ačkoliv na tom, jak by vlastně vypadaly přirozené evropské pralesy se ekologové nemůžou shodnout :-) )

Obecně mají k "přirozenosti" blízko stanoviště, kde se z nějakého důvodu těžba moc nevyplácí, např lužní lesy, ne o suché skalní bory.
Pawlik

Příspěvek od Pawlik »

Hele, já považuju za dostatečně ekologický takový výrobek (nejen nástroj), který je vyrobený poctivě a majitel není donucen jej vyhodit a koupit nový. Něco jako šící stroj Lada, který mám doma, který moje babička někdy v půli třicátých let dostala jako svatební dar a který furt šije :D
Takže máme doma ekologickou španělku, opravdu španělskou, vyrobenou někdy v osmdesátých letech, celomasiv, kterou manželka koupila někdy před patnácti lety v nějaké blešárně v Barceloně. Nebyla už tehdy nějak extra levná a furt hraje jako sviň.
No a já mám dostatečně ekologickou basu Jolana Superstar ve fretless verzi (vyrobenou někdy v druhé půli osmdesátých let), kterou jsem koupil v porevolučním výprodeji v roce cca 1990 a které se dalších 25 let nemám nejmenší záměr zbavit. :D
Naproti tomu, už před mnoha lety jsme s kolegou vymysleli kategorii "neekologické nahrávky". To jsou nahrávky sezónních komerčních hvězdiček, po kterých za pár let ani pes neštěkne - a kdyby nebyly nikdy natočeny, ušetřilo by se spousta energie a materiálu na hudební nosiče, které i tak brzy skončí v popelnici :twisted:
Naproti tomu, ekofašos mě opravdu se.ou. Kvůli nim se přestal vyrábět Land Rover Defender (jinak auto na celý život) protože prý už nemá šanci splňovat nové eko euronormy. sh*t. Ekofašos střílet. A to nejlépe s použitím eko frienly munice, která sice neobsahuje to eko fuj fuj olovo, ale o to větší má ranivost :D
Čest má v politice své hrdé místo hned v první řadě.
Proto zpravidla už zpočátku dojde úhony.
(Hynce Ptáček z Pirkštejna - apokryf)
Mám uši, hlavu i zkušenosti. Ale NEMÁM patent na rozum.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Do popelnice byly odsunuty další dva OT flame příspěvky.
H.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Tak určitě je potřeba nějaká "eko" osvěta, ale pindat něco o ekokytarách je asi tak stejně užitečné jako stát každý den před sousedovic kurníkem s transparentem "VRAŽDA", přitom požírat Babišova kuřata z velkovýkrmny ve velkém. Prostě tak trochu nonsens.

Pokud se průměrný občan ČR neuklidí do hor s kapesním nožíkem a plechovou bandaskou, tak tu planetu stejně likviduje.

Určitě jde o to zmírnit dopady našeho chování a vlastně života vůbec, změnit náš pohled na recyklaci , výrobu plastů, vyřešit úplně jinak likvidaci nebezpečných látek, čištění vody atd...

Bohužel EU, která je pro mě asi tak stejně užitečná jako SSSR, k tomu přistupuje akorát tak, že se snaží likvidovat přírodu ještě víc, a to s dobrými úmysly retardovaného idiota, který učí lítat malé ptáče tak, že ho vyhazuje 3 metry do vzduchu. Pěstování řepky, snižování objemů u motorů apod. nesmysly - tohle může pokládat za nějakou eko aktivitu akorát jedinec, který měl pravděpodobně problém i s prvním stupněm základní školy.

Nejsmutnější na tom je to, že kdybychom se my všichni v ČR "umravnili" a náš "eko" dopad na planetu by byl "nulový", tak to nebude znamenat vůbec nic. Čína, USA a další státy, které nějakou ekologii mají na háku, vyprodukují a likvidují planetu několikanásobně více, než celá Evropa. Určitě je nesprávné k tomu zaujmout postoj "boj je zbytečný, tak pojďme dál ničit", ale současný postoj EU, který akorát likviduje průmysl nesmyslnými směrnicemi, ukazuje na naprostou ubohost této organizace. Zlikvidovat domácí produkci kvůli nesmyslným ekologickým aktivitám, pak všechno dovézt z Číny - to je opravdu ta správná myšlenka, která nás všechny zachrání. Ale může nás těšit např. to, že si pár studentíků vyjede jednou za život někam zakalit na západ kvůli nějakému "Eurofondu" - proto taky všichni mladí EU žerou.

Dotaz - kolik se asi tak vyrobí Martinek nebo lepších Taylorek z nějakých unikátních dřevin??? Myslím, že se spálí a pokácí asi tak milionkrát více stromů kvůli pěstování palmového oleje. A opět se ukazuje logika EU - pojďme chránit planetu tím, že budeme pěstovat řepku do paliv a do všech potravin budeme cpát dovážený (zjistil jsem, že slovo "dovážený" eko aktivisty neprudí) palmový olej, který likviduje přírodu i zdraví občanů, ale bude nás hřát na srdci to, že máme skvělý jednolitrový eko motor se třemi turby (eko přínosy: vydrží desetinu toho, co motory z osmdesátých let, výrobní linky se přebudovávají asi tak 3x častěji, špatně a draze opravitelné, vzniká výrobek naprosto neprodejný mimo EU).

Když to tak nějak shrnu, tak mě výroba neekologických kytar trápí v souvislosti s tím, jak se naše planeta likviduje, asi tak stejně jako to, že se na poušti přesunulo zrnko písku "A" o 2mm severozápadně... A všechny ty aktivity různých výrobců eko kytar pokládám akorát za marketing, který možná uchvátí ty, kteří neuvažují v souvislostech, což je asi tak 99% občanů USA (takže je to dobře cílené a já marketingovým oddělením tleskám). Tati, pojďme si dojet pro tu eko kytaru našim RAMem s šestilitrovým hemi. Budu na ni hrát v baráku na Floridě vychlazeném klimou na 20 stupňů. Naučím se nějaké protest songy ze zpěvníčku Greenpeace.
starypard

Příspěvek od starypard »

Je to přesně tak, jak napsal qwer. Nemá v popisu situace jedinou chybu a já nemám co dodat, přestože jsem před časem napsal podobně dlouhý příspěvek. Tím je debata v podstatě ukončena, protože důležité bylo řečeno. Ostatní jsou plky. Nemyslím to zle a dogmaticky. Jen je potřebí oddělit fakta a případné projekce dané temperamentem či nedovzdělaností toho, kdo je proklamuje. Střízlivý popis situace a fakta zde právě zazněla.
Já děkuji a tím se stávám v podstatě jen pozorovatelem, věcná debata je hotova.
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Taktéž mi nezbývá nic jiného, než připojit svůj podpis pod tento příspěvek od qwera.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
jastud

Příspěvek od jastud »

+1
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Konečně první výrobce (bohužel zatím jen v USA), který se snaží zodpovědným spotřebitelům usnadnit orientaci a nabízí řadu označenou jako VEGAN.

http://bedellguitars.com/guitars/series/black-bird
BEDELL BLACKBIRD VEGAN SERIES
BEDELL BLACKBIRD VEGAN SERIES
V EU zatím jen u Thomanna kategorie Vegan popruhů na kytaru. Ale pro začátek dobrý.
https://www.thomann.de/gb/vegan_straps.html

(odhaduje se, že v Německu je až 10% vegetariánů a veganů, tak je vidět, jak na poptávku zákazníků trh hned reaguje, nejen v případě žrádla, super, jen tak dál)
Čavli

Příspěvek od Čavli »

dayslypper píše: (odhaduje se, že v Německu je až 10% vegetariánů a veganů, tak je vidět, jak na poptávku zákazníků trh hned reaguje, nejen v případě žrádla, super, jen tak dál)
Ty myslíš, že v Německu je poptávka po "vegetariánských kytarách"?
Jaké konkrétně požadavky na kytaru má takový vegan či vegetarián?
Komponenty živočišného původu se už prakticky nepoužívají, takže kromě mechanik a strun může sníst prakticky každou. Pozor asi jen na buvolí kosti, a možná klíh - tam bych si nebyl úplně jistej.

Cortova řada Earth reaguje na poptávku geodetů, kosmonautů nebo koho vlastně? ...
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

NE, NEMYSLIM. A nauč se číst, pak se nebudeš zbytečně ptát.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Pochopil jsem správně, že vegan kytary jsou o tom, že neobsahují kusy zvířat, tedy kosti? Předpokládám, že v dnešní době plastové už je to většina, ne?
Jinak jestli je něco enviro nebo není, je čistě záležitost smluvní - tzn. stanoví se nějaká hodnota něčeho, která nesmí být překročena, aby byly splněny podmínky. K tomu musí existovat nějaká autorita, která toto stanoví. Jinak jsou to akorát marketingové výkřiky. Výrobě kytar nerozumím, ale takto je to ve spoustě jiných oborů.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Nějak nechápu, co je na tom tak EKO friendly, kromě názvu. Jsou ze dřeva, jsou lakovaný nitroceluózovým lakem (který mají velký společnosti omezeno, možná už i zakázáno používat, protože to je pěknej sajrat). Důvod, proč se to jmenuje vegan je ve volným překladu v tom, že výroba kytara byla inspirována flórou a faunou v USA... toť vše. Ano, možná na ní nejsou použity kostěný věci, ale plastový... nicméně, furt na tom nevidím nic tak zázračnýho, abych si to kvůli tomu, abych fungoval v EKO friendly režimu, koupil.

EDIT: A furt si stojím za tím, že správná EKO friendly kytara je ze dřeva, ošetřená olejem nebo voskem, místo plastů má na sobě železný nebo kostěný produkty a je udělaná poctivě tak, aby se samovolně hned nerozpadla a přitom pěkně hrála. Takovou kytaru si totiž koupí někdo, kdo jí bude mít na delší dobu (ne - li na celej život). A když jí někdo vyhodí, tak se časem rozpadne bez vzniku toxických produktů (jak tomu může být u laků a plastů). A samotná výroba taky může zanechat jen zanedbatelnou ekologickou stopu ;).
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

nemůžu si pomoct...

“I'm a level-five vegan. I won't eat anything that casts a shadow.”
―Jesse Grass

Jesse Grass is the teenage leader of a club called Dirt First, which protests against things that are harmful to the environment, like the Krusty Burger.

He was thrown in jail for his protests. He is a level five vegan, meaning that he refuses to eat anything that casts a shadow.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Může mi někdo vysvětlit, v čem je plastový kytarový pás vegan? Jako že cestou do práce Číňan nezhltal polívku ze slepičích zobáků nebo nepřejel ježka?

Pokud je pás z kůže, tak to každý pozná (kór zapřísáhlý odpůrce těchto věcí), popř. je to uvedeno v popisu výrobku.

Výrobci těch vegan kytar přeji vše nejlepší k jeho marketingovým manýrům. Snad se ve výrobě nenadýchá toxického nitra, které používá pouze a jen jako marketingový nástroj.

PS: Stejně by mě zajímalo, co je pro takového vegana a ochránce přírody horší. Nultý pražec vyrobený českým kytarářem z lokálně dostupné hovězí kosti, nebo plastový nulťák Made in China vyrobený v továrně, která pouští jedy do vzduchu a vody, a dovezený letadlem nebo lodí x tisích km do ČR.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

To je přesně ono. Aby ty výrazy měly nějakej obsah, tak je v první řadě potřeba je nějak definovat.
Samozřejmě, jak píše qwer, může dojít k paradoxu, jako je u BIO zeleniny, že se "správný" věci dováží z dálky.
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

Čavli píše:
dayslypper píše: (odhaduje se, že v Německu je až 10% vegetariánů a veganů, tak je vidět, jak na poptávku zákazníků trh hned reaguje, nejen v případě žrádla, super, jen tak dál)
Ty myslíš, že v Německu je poptávka po "vegetariánských kytarách"?
Jaké konkrétně požadavky na kytaru má takový vegan či vegetarián?
Komponenty živočišného původu se už prakticky nepoužívají, takže kromě mechanik a strun může sníst prakticky každou. Pozor asi jen na buvolí kosti, a možná klíh - tam bych si nebyl úplně jistej.

Cortova řada Earth reaguje na poptávku geodetů, kosmonautů nebo koho vlastně? ...
V Německu je 10% V&V dychticích po řemenech,takže Thomann zcela logicky zareagoval nabídkou "Vegan pásu" na kytary, co na tom neni jasné?
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

"Je těžké přimět člověka porozumět něčemu, když jeho plat (pohodlí, zvyk či potěcha) závisí na neporozumění té věci."
Chápu váš postoj, kdysi byl i mým. Vězte ale, že to, jak tu reagujete, vypovídá daleko víc o vašem prvoplánovém nezájmu v tom být jakkoliv aktivní, než o vašich skutečných znalostech věci. Je evidentní, že si tu většina z vás touto formou snaží léčit dušičku veřejnou obhajobou bezmoci. Je totiž pohodlnější nedělat nic, a veškerou energii vynaložit do vyhranění se vůči jakékoliv dobře míněné věci, než vystoupit z komfortní zóny a opravdu se o něco snažit, přiložit ruku k dílu a těm, co to teda dělají podle vás tak špatně, jít svou činností příkladem. Ale chvástat se tu, jak je spousta jiných větších problémů, a i na řešení jich se nijak výrazně nepodílet, to je holý alibismus.

Pokud se obklopujete lidma a prostředím, ve kterym vás chce každej jenom ojebat a proto nevěříte žadnej dobrej snaze, tak vás upřímně lituju. Já mám jiný zkušenosti, většina lidí v mym okolí by opravdu chtěla měnit svět k lepšímu, ale část z nich jen do té chvíle, než mají změnit sebe. Tam přesně začínají tyhle malomocný výlevy, kterým vévodí povrchní zobecňování a předkládání naprosto absurdních excesů podávaných jako relevantní "příklady z praxe".

Opravdu si myslíte, ti z vás, kdo si tu denně dopřávají mrtvá zvířata, nebo jejich produkty, že má smysl vám cokoliv vysvětlovat ohledně "vegan" hudebních produktů? Strava a každodenní spotřeba dělá tak 80% celého problému? A právě toto můžete změnit ze dne na den a nemusíte se nikoho (výrobců, vlády,...) doprošovat. A to je na tom to nejnepříjemnější, tady se nemůžete vymlouvat na politiky nebo korporace. Je to jenom o vás a vašich činech, osobní zodpovědnosti a ochotě vybočit z davu. Tedy pokud toto nezvládáte a ani nejste ochotni respektovat ty, kteří to dokážou, tak aspoň prokažte to minimum sebeúcty, že se tu nebudete svým pruzením usvědčovat z vlastní neschopnosti a přítomnosti ve stádu ovcí, a navzájem se tu konejšit, jak to je vlastně dobře, že vás věci okolo nezajímají, nebo aspoň ne natolik, abyste byli ochotni pro jejich změnu něco nepohodlného udělat.

Já, jako vzorný Five-level Vegan :lol: (arcilucifer: mimochodem to je skvělej díl Simpsnu Líza objímač stromů, ale to je právě už ten vyšší level, nejdřív doporučuju Líza vegetariánem.)
...ty zásadní věci, které můžu sám jednoduše ovlivnit, mám už vcelku pořešené, takže se pouštím do těch zbývajících 20% obsahujících "pakárny" jako např. eko-frendly hudební nástroje.

Dál se snažím rozjet podporu bazarového prodeje hudebních nástrojů pro začátečniky (koupí si levný šunt, pak je to za měsíc omrzí a následně se jim to válí do konce života někde ve sklepě). Zde je snahou vytvořit síť lidí po celé ČR, co se vyznají v nákupu ojetých nástrojů, kteří pomůžou lidem začátečníkům s výběrem dostačujícího použitého kusu (a samozřejmě tak i zařídit, že neupotřebený nástroj pošlou opět dál).

Máte příležitost se registrovat na darovacím portálu Hearth.net, přihlásit se do komunity založené pro tento účel a pomoci mi to rozšířit.
HUDEBNÍ NÁSTROJE - Pomoc s výběrem a nákupem přes bazar!
qwer píše:Když to tak nějak shrnu, tak mě výroba neekologických kytar trápí v souvislosti s tím, jak se naše planeta likviduje, asi tak stejně jako to, že se na poušti přesunulo zrnko písku "A" o 2mm severozápadně...
Jasný, takže když Tě to tak strašně moc trápí, předpokládám, že jen tak prázdně nelamentuješ a něco pro to sám děláš. Jsem obzvlášť zvědavej na Tvůj životní styl a čím se od Tebe můžu inspirovat, když už tu zmiňuješ problematiku palmovýho a řepkovýho oleje. To, že vyzpívat hněv s kytarou v ruce, je trochu málo, už víš, to jsem rád. Tedy se pochlub tím, co prospěšného skutečně reálně pro planetu děláš. Rád si rozšířím obzory.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Dayslipper, hrozně by mě zajímalo, k čemu se vztahovala tvoje odpověď :D.

Nicméně, za tohle, tě musím pochválit. Rád se do takový sítě přidám. Registrace je na těch stránkách heart.net? Nicméně, chce to udělat nějaký PR, udělat to na nějaký spolehlivějc vypadájící stránce atd. atd. nebo to bude jen promrhaná energie, kvůli který se spálí spoustu uhlí a uranu v elektrárnách na nic... a kolik plastu, křemíku a dalších surovin tvořící paměťová média tím bude zabordeleno... rozumíš, bylo by to úplný plýtvání a hrozně neeko firendly, když se to udělá blbě.
Dál se snažím rozjet podporu bazarového prodeje hudebních nástrojů pro začátečniky (koupí si levný šunt, pak je to za měsíc omrzí a následně se jim to válí do konce života někde ve sklepě). Zde je snahou vytvořit síť lidí po celé ČR, co se vyznají v nákupu ojetých nástrojů, kteří pomůžou lidem začátečníkům s výběrem dostačujícího použitého kusu (a samozřejmě tak i zařídit, že neupotřebený nástroj pošlou opět dál).
Zamčeno

Zpět na „Akustické kytary“