Snížení šumu a brumu u stratocasteru

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
moravlu

Snížení šumu a brumu u stratocasteru

Příspěvek od moravlu »

Zdravím,

možná se to tu zde už probíralo, ale nebyl jsem schopen to najít.

Potřeboval bych poradit co mám dělat s elektronikou na stratocasteru. Jedná se o Squier affinity strat, na kterém byly vyměněny snímače za R.M. pickups. Nevím proč ale stále se snažím tuto kytaru vylepšovat. Nedávno jsem pořídil lampový aparát a začalo mi více vadit šumění při otáčení volume potenciometru a celkový brum se mi zdá zbytečně nahlas.

Proto by mě zajímalo co vše potřebuji vyměnit abych eliminoval šumění a snížil brum singlecoil snímačů. Bylo by fajn kdyby někdo měl vyzkoušené některé spolehlivé a levné součástky.

V poslední době jsem se naučil nakupovat na aliexpressu a zatím jsem nikdy nelitoval nákupu tak pokud někdo má nějaký nápad/odkaz sem s ním.

Děkuji za všechny nápady a rady.

Koukal jsem na video na youtube a bylo v něm že je dobré kabely do sebe zamotat a vylepit celý vnitřek fólií.

Na aliexpressu jsem našel měděnou fólii za cca 50 kč je to 1.8mx5cm je to dobrá cena ?
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 8.12.2016 1:18, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do Snímačů, HW...
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Re: Snížení šumu a brumu u stratocasteru

Příspěvek od Disasterpiece »

Single coil ti brumet bude. Resi se to porizenim noise gate a nebo noiseless snimaci co nebrumi. Medena folie tebe nezachrani. Jo a spatna sekce.
DoktorZ

Příspěvek od DoktorZ »

pokud ty RMka nejsou RS2000 nebo RS3000 tak si na brum budeš muset zvyknout, k singlům brum patří asi jako pěna k pivu :-) fólie to trochu sníží, ale neodstraní a dost možná ani rozdíl nepoznáš.

Možná řešení:
1.) Koupit stacked singl snímače - například výše zmíněné RS od RM, nebo nějaké duncany apod. Rozdíl ve zvuku nemusí být vůbec slyšitelný a brum odejde do věčných lovišť.
2.) Jak píše kolega Disasterpiece - pořízením efektu Noise gate. IMHO nejhorší řešení, akorát to tlumí hlasitost pokud nejde z kytary dost silný signál a ve výsledku to ještě kurví zvuk, zvlášť pokud chceš hrát nějaký volume swelly ve stylu Knopflera. Sám jsem noisegate používal asi dva měsíce než mě to přestalo bavit.
3.) Naučit se s tím žít, mezi písničkama stáhnout volume kytary a je taky po problému. Jak začne písnička tak ikdyž je tam třeba jenom basa tak to stačí aby brum nebyl slyšet.
Sajmon

Příspěvek od Sajmon »

Mám ale dojem, že ty RS od Macha jsou (pokud se nic nezměnilo) určené pouze ke kobylce, do středu a ke krku je nedělá.

Já bych to buď neřešil a nebo šel do noiselessů. Ne každému sednou, ale brum řeší dokonale.
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
kunec

Příspěvek od kunec »

když přepneš do mezipolohy, běl by šum zmizet
DoktorZ

Příspěvek od DoktorZ »

Sajmon:
s tím kam jsou určeny si vůbec nelam hlavu, pokud mají voicing podle starých fender single coilů tak patří všude, tenkrát se vůbec nerozlišovalo který kam patří a třeba i na mojí kytaře (r. 2001) jsou ještě všechny tři snímače naprosto stejný :D

Kunec: pouze pokud jsou RWRP - opačná polarita magnetu, opačné vinutí cívek. a to jednak není standartní zapojení, navíc to neřeší problém pokud je tvůj oblíbený zvuk např krk
moravlu

Příspěvek od moravlu »

Mě jde hlavně o to jestli když otáčím volume knobem tak to šumí a to mi přijde špatně. Také mi přijde že elektronika v tom stratu za moc nestojí (protože na mém SG když otáčím knoby tak nic nikde nešumí). Hlavně to stejně budu muset časem rozdělat a přepájet protože když jsem vyměňoval snímače tak jsem tam někde špatně připájel jeden tone knob a nefunguje jedna clona. Takže když už budu v tom tak bych minimálně zamotal ty kabely a pěkně to odstínil alu fólií.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Já bych spíš tipoval, že to šumí proto, žes tam něco špatně zapojil nebo neuzemnil. Navíc když píšeš, že ti to nefunguje jak má.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Zdar, jak píšou ostatní, brum je normální vlastnost singlů. Nicméně, při vhodným snímačích a zapojení se ho v mezipolohách zbavíš. Brum by taky neměl být hlasitější než vlastní signál, tzn. mělo by ti přijít, že pokud hraješ, tak to nebrumí. Šum by kytara neměla produkovat vůbec (z hlediska toho, co jsi schopen slyšet, nebavíme se o tom, co bys na výstupu z kytary naměřil). Pokud se ten šum, jak říkáš, objevuje jen při otáčení potenciometry, je někde něco špatně. Buď je vadný potenciometr (při pájení se přehřál a poškodila se odporová vrstva) nebo máš někde něco špatně zapojený, nezapojený (stačí i špatně prohřátej spoj - tzv. studeňák) nebo tam někde máš zemní smyčku.

EDIT: Jo a ještě, uzemnil si struny kytary na jackovou samici?
MIran

Příspěvek od MIran »

kunec píše:když přepneš do mezipolohy, běl by šum zmizet
:-) záleží na sadě snímačů ....
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

moravlu píše:Mě jde hlavně o to jestli když otáčím volume knobem tak to šumí a to mi přijde špatně. Také mi přijde že elektronika v tom stratu za moc nestojí (protože na mém SG když otáčím knoby tak nic nikde nešumí). Hlavně to stejně budu muset časem rozdělat a přepájet protože když jsem vyměňoval snímače tak jsem tam někde špatně připájel jeden tone knob a nefunguje jedna clona. Takže když už budu v tom tak bych minimálně zamotal ty kabely a pěkně to odstínil alu fólií.
Mozna si jen tazatel plete "sum" a "praskani mizerneho potenciometru"....
Jinak nejake slozite vylepovani alu folii je nanic (napr je problem ji rozumne nakontaktovat), o trosicku lepsi je medena folie, ale brum singlu to zcela jiste NEodstrani.
Hraju výhradně na šrot.
Moon

Příspěvek od Moon »

DoktorZ píše:Sajmon:

Kunec: pouze pokud jsou RWRP - opačná polarita magnetu, opačné vinutí cívek. a to jednak není standartní zapojení, navíc to neřeší problém pokud je tvůj oblíbený zvuk např krk
Já bych řekl, že to je naopak standartní zapojení. U pětipolohového přepínače je prostřední snímač u drtivé většiny i těch nejlevnějších kytar reverzní právě kvůli eliminaci brumu. Humbucker efekt.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

1. vyměň poťák za kvalitní, tzn. ne z Ali, ale třeba Gotoh.
2. pročti toto, ale ignoruj alobal nebo hliníkovou pásku nastroje/odstineni-hw-medenou-paskou-t7 ... %9Bn%C3%AD
MIran

Příspěvek od MIran »

Moon píše:

Já bych řekl, že to je naopak standartní zapojení. U pětipolohového přepínače je prostřední snímač u drtivé většiny i těch nejlevnějších kytar reverzní právě kvůli eliminaci brumu. Humbucker efekt.
Takové dogma to zase není...:-) Já mám třeba drahé ručně vinuté Fendery a ty jsou tak, jak to má být . To "opravdové" provedení je to kdy jsou všechny snímače se stejnou polarizací ( není z mé hlavy ale byl jsem na to upozorněn i výrobci v ČR když jsem s nima konzultoval výrobu sady s reverzním středem ). V současné době přibývá sad které mají prostřední vinutý opačně ( i u těch které to dříve neměly ). Je třeba ale říct, že brum ( ten který už vadí ) "nastupuje" při větším zkreslení a to by mě ani nenapadlo hrát na mezipolohy :-) . Ty jsou nejhezčí při čistém zvuku . Oni dříve dobře věděli proč to není potřeba otáčet :-)
Moon

Příspěvek od Moon »

MIran píše:
Moon píše:

Takové dogma to zase není...:-) Já mám třeba drahé ručně vinuté Fendery a ty jsou tak, jak to má být . To "opravdové" provedení je to kdy jsou všechny snímače se stejnou polarizací ( není z mé hlavy ale byl jsem na to upozorněn i výrobci v ČR když jsem s nima konzultoval výrobu sady s reverzním středem ). V současné době přibývá sad které mají prostřední vinutý opačně ( i u těch které to dříve neměly ). Je třeba ale říct, že brum ( ten který už vadí ) "nastupuje" při větším zkreslení a to by mě ani nenapadlo hrát na mezipolohy :-) . Ty jsou nejhezčí při čistém zvuku . Oni dříve dobře věděli proč to není potřeba otáčet :-)
Hm...trochu se v těchto informacích ztrácím, ale to už je můj problém :) Přesto bych doporučil těm, kteří se o tuto problematiku zajímají, aby ji studovali i jinde, než na tomto fóru
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
DoktorZ

Příspěvek od DoktorZ »

V šuplíku mám taky originální fender usa snímače a opravdu nejsou RWRP, všechny 3 jsou stejné a jsou přitom už z post-CBS éry z kytary s 5ti polohovým přepínačem. Naopak měl tohle zapojení snad každý squier co jsem měl kdy v ruce a to spíš napovídá tomu že je to marketingová záležitost co dobře vypadá na papíře a samozřejmě je potom schválně napsaná v popisku u těch levnějších kytar mířených na začínající hráče.
A když používám na SSS stratu témeř jenom samotný krkový nebo kobylkový snímač, nějaké rwrp je mi k ničemu. Mezipoloha zní samozřejmě fajn pokud hraješ sám, ale při živém hraní se z mojí zkušenosti naprosto utopí ve zvuku kapely.
Naposledy upravil(a) DoktorZ dne 10.12.2016 23:48, celkem upraveno 1 x.
MIran

Příspěvek od MIran »

DoktorZ píše:V šuplíku mám taky originální fender usa snímače a opravdu nejsou RWRP, všechny 3 jsou stejné a jsou přitom už z post-CBS éry z kytary s 5ti polohovým přepínačem. Naopak měl tohle zapojení snad každý squier co jsem měl kdy v ruce a to spíš napovídá tomu že je to marketingová záležitost co dobře vypadá na papíře a samozřejmě je potom schválně napsaná v popisku u těch levnějších kytar mířených na začínající hráče.
A když používám na SSS stratu témeř jenom samotný krkový nebo kobylkový snímač takže nějaké rwrp je mi k ničemu. Mezipoloha zní samozřejmě fajn pokud hraješ sám, ale při živém hraní se z mojí zkušenosti naprosto utopí ve zvuku kapely.
Přesně tak !
TomCZ

Příspěvek od TomCZ »

Ahoj, také bych si dovolil požádat o radu. Mám BaCH BGS TRAR burned a přijde mi, že kytara je poměrně dost rušená, zejména doma v Praze. Kobylkový snímač "naprázdno" občas tak "řve" :? , že je to až neúnosné. Kytaru používám často s VOXamp2 a tam je to ještě markantnější. Udělal jsem, v rámci možností nahrávku s kytarou VOXampem, sluchátky a mobilem přes mikrofon. Nastavení:

Kytara hlasitost: 10
VOXamp:
hlasitost 7
Tone 10
Gain 5

Postupně jsme procvakal všechny 3 režimy AMPvoxu a v každém z nich všechny polohy snímačů.

https://soundcloud.com/tom-kone-n-74202 ... ratocaster

Existuje nějaké řešení ? :roll: Použivá Bach nějaké stínění ? Uvažoval jsem i o výměně snímačů za R.M. RS2000, RS1 a RS2.
BaCHBGS TRAR burned, YAMAHA RGX 420DZII
JAY TURSER JT-30-MRD (pro děti)
Roland CUBE-20GX, Roland Micro CUBE GX Black
Boss ME-25, Vox amPlug 2 Classic Rock, iRig HD2
Epiphone Acoustic PR-100/VS
Fořt

Příspěvek od Fořt »

To se takhle nedá říct, jestli to brumí nějak nadstandardně. Záleží na poměru brumu k signálu, když na kytaru hraješ. Taky záleží hodně na natočení kytary ke zdrojům brumu, mohou to rušit světla či zvuková aparatura. Můžeš mít doma i něco špatně v elektroinstalaci. Píšeš, že se to děje občas. Každopádně mezipolohy jsou tiché. Zkusil bych kytaru nějde jinde, nebo porovnal doma s jinou kytaru podobné konstrukce se singly.Řekl bych, že kytara bude v pořádku, že je problém někde mimo ni.
TomCZ

Příspěvek od TomCZ »

Takhle, ruší to pořád, jen někdy mi to přijde horší. Pokud jde o to natočení, tak to jsem taky pozoroval, více to rušilo, když jsem kytaru chytil za krk pod hlavou a držel ji svisle kolmo k zemi.
My tady doma toho potencionálního rušení asi můžeme mít víc ( Wi-Fi, mobily, několik tabletů, notebook, monitor, vedle v pokoji PC, klávesy, meateostanice s bezdrátovými čidly, TV, receiver, LED žárovky, lednice, bezdrátové telefony..... a Žižkovskou věž v přímém pohledu). Nedávno jsem měl kytaru u tchýně skoro na venkovê, sice mobily, Wi-Fi atd., je tam taky, rušení také, ale výrazně slabší.

Hodně nepříjemné je takové to přerušované vrčení. Výsledek je každopádně ten, že kobylkový snímač skoro nepoužívám :cry:
BaCHBGS TRAR burned, YAMAHA RGX 420DZII
JAY TURSER JT-30-MRD (pro děti)
Roland CUBE-20GX, Roland Micro CUBE GX Black
Boss ME-25, Vox amPlug 2 Classic Rock, iRig HD2
Epiphone Acoustic PR-100/VS
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“