Koupit starší nebo novou kytaru?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
danielkarbus
Nový uživatel

Koupit starší nebo novou kytaru?

Příspěvek od danielkarbus »

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,zda se vyplatí zakoupit novou kytaru anebo použitou kytaru.
Stará se mi rozbila a přemýšlím jak se nyní rozhodnout.¨
Patřím mezi mírně pokročilé hráče.
Předem děkuji za odpověď
D. Karbus
starypard

Re: Koupit starší nebo novou kytaru?

Příspěvek od starypard »

D. Karbusi, takových debat je zde nepočítaně a doporučuji si je přečísti a nezakládat další vlákno.
Jednoznačně platí, že při omezeném rozpočtu je vždy lepší kytara starší, na inzerát, kdy dostaneš za zvolené peníze nástroj o třídu lepší než bys dostal nový (jiný) v krámě. Ovšem spousta lidí preferuje (nechápu je) nástroje nové - snad se víc lesknou, či co. Tůlik k již tolikrát probranému.
jastud

Příspěvek od jastud »

Mírně pokročilý hráč u si může víceméně bez potíží pořídit bazarovou kytaru, čímž lze ušetřit hafo peněz. Na druhou stranu, někdo ty nový kytary kupovat musí, aby bylo co dávat na bazar.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

starypard píše:Ovšem spousta lidí preferuje (nechápu je) nástroje nové - snad se víc lesknou, či co.
Některé věci člověk neřeší racionálně, a u koníčků to není vůbec nezvyklé.
Zatímco elektrickou kytaru bych si už neuměl představit jinak než z bazaru, tak u akustické jsem radši zašel koupit novou i s vědomím toho, že za ni utratím víc.

Nicméně v tom rozhodnutí byly i 2 racionální faktory: 1) to, co jsem chtěl, se na bazaru moc neobjevovalo - měl jsem moc úzké preference, 2) u akustik se o něco hůř pozná, jestli je v pořádku, a je náchylnější na špatné zacházení předchozího majitele.

Toť řešeno, tak obecně k otázce bazar vs. nová bych řekl to, že záleží na tom, jestli si člověk může (a chce) novou dovolit, jestli na bazaru je dostatečný výběr v rámci toho, co chce, a jestli náhodou v obchodě nenajde v akci nový nástroj za cenu bazarového (to se mi povedlo s basou).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Čavli

Příspěvek od Čavli »

Nero píše:
starypard píše:Ovšem spousta lidí preferuje (nechápu je) nástroje nové - snad se víc lesknou, či co.
Nicméně v tom rozhodnutí byly i 2 racionální faktory: 1) to, co jsem chtěl, se na bazaru moc neobjevovalo - měl jsem moc úzké preference, 2) u akustik se o něco hůř pozná, jestli je v pořádku, a je náchylnější na špatné zacházení předchozího majitele.
Normální je snad kupovat nové věci.
To že kupuješ fungl novou, nepoužitou věc, s plnou zárukou je snad primární, zásadní, a zcela racionální argument.
Navíc kytara je poměrně osobní záležitost, takže je velké plus když neprošla kdoví kolika rukama.

Samozřejmě jsou věci které nové koupit nejdou, nebo pokud toužíš po něčem co si nové nemůžeš dovolit, ale to je jiná věc.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
danielkarbus
Nový uživatel

Příspěvek od danielkarbus »

Děkuji všem za odpovědi!
stepan.dusek

Příspěvek od stepan.dusek »

Ja to mam presne obracene - z bazaru neberu, protoze se v tom nevyznam, tzn. neumim poradne vybrat a zaroven ocekavam zaruku, kterou na bazaru nedostanu. A navic, kdyz uz na to prijde, z obchodu muzu veci vratit, kdyz zjistim, ze mi fakt nesednou.
pbla4024

Příspěvek od pbla4024 »

To bude taky dost záležet na cenové úrovní, ne?
Starší Martin/Gibson/Fender bude něco jiného než starší low end.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

pbla4024 píše:To bude taky dost záležet na cenové úrovní, ne?
Přesně. Já mám svoje lepší akustiky taky jenom z bazaru, protože i když bych na ně měl, tak za ně prostě přes sto nezaplatím (čavlimu na truc ;-)). Ale samozřejmě jak píše Nero, občas bývá problém je na bazaru sehnat a taky jsem musel oželet, že prostě jako nové už nikdy nebudou vypadat (což mi teda vadí dost, ale úspora peněz převážila).
U levnějších kytar bych raději kupoval novou v obchodě už jenom proto, že si na krámu můžeš vybrat z více kusů. A pokud nemá člověk dokonalou sluchovou paměť, lépe se i zvukově porovnávají (i s třeba dražšími modely).
exBURN

Příspěvek od exBURN »

Já má všechny kytary nové a to z toho důvodu, že jsem vždy vybral jinou kytaru než jsem původně chtěl a většina kytar co se mi líbila nebyla aktuálně na bazaru dostupná a zrovna deně k mání nejsou. Navíc prostě když něco chci tak se mi nechce půl roku čekat než se něco objevi
pbla4024

Příspěvek od pbla4024 »

Jester píše:
pbla4024 píše:To bude taky dost záležet na cenové úrovní, ne?
Přesně. Já mám svoje lepší akustiky taky jenom z bazaru, protože i když bych na ně měl, tak za ně prostě přes sto nezaplatím (čavlimu na truc ;-)). Ale samozřejmě jak píše Nero, občas bývá problém je na bazaru sehnat a taky jsem musel oželet, že prostě jako nové už nikdy nebudou vypadat (což mi teda vadí dost, ale úspora peněz převážila).
U levnějších kytar bych raději kupoval novou v obchodě už jenom proto, že si na krámu můžeš vybrat z více kusů. A pokud nemá člověk dokonalou sluchovou paměť, lépe se i zvukově porovnávají (i s třeba dražšími modely).
A proto mi právě přišla D-18 z roku 2015 :)
Miloš V.
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miloš V. »

Ideální kompromis je zaměřit se na B-stockové věci v obchodech - takhle nakupuju nejradši - koupíš v podstatě novou věc, z obchodu se zárukou, ovšem za cenu výrazně nižší. Takhle jsem nakoupil spoustu věcí, nakonec i svůj Telecaster. Měl prasklinu v laku (víceméně nepodstatná závada - patrné až při bližším zkoumání), díky čemuž jsem za cenu lepšího Mexika koupil American Standard.
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“