Bzučení kytary
Pravidla fóra
-
petrplichta
Bzučení kytary
Na kytaře mám 2x single snímač a 1x humbucker, pětipolohový přepínač. V některých polohách přepínače začala kytara bzučet, v některých je to OK. Kde bych měl začít hledat problém? Uzemnění některého snímače?
-
Miloš V.
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/milosv
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bzučení kytary
Ve kterých polohách to bzučí konkrétně a jaký je charakter toho bzučení?
'13 Fender Am Std Telecaster > Fender Blues Junior III
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
FalaFel https://falafel.bandcamp.com/releases
Barbora. https://barboratecka.bandcamp.com/releases
-
petrplichta
Nejvíc to dělá v prostřední poloze, pak i v 1. a 5.
Druhá a čtvrtá poloha přepínače je OK.
Jak to bzučí asi nepopíšu. Nejdřív mi to připadalo, že jen doznívají struny, ale bzučí i když je rukou tlumím. Strunami to není. Něco jsem se pokoušel najít, tipuji to na problém se snímačem (možná jen uzemnění). Ale raději se ještě ptám někoho chytřejšího, než se v tom začnu vrtat.
Druhá a čtvrtá poloha přepínače je OK.
Jak to bzučí asi nepopíšu. Nejdřív mi to připadalo, že jen doznívají struny, ale bzučí i když je rukou tlumím. Strunami to není. Něco jsem se pokoušel najít, tipuji to na problém se snímačem (možná jen uzemnění). Ale raději se ještě ptám někoho chytřejšího, než se v tom začnu vrtat.
Ahoj
To je v pořádku, do určité míry
Je to vlastnost těch jednocívkových snímačů, které se říká brum. Něco si o tom přečti. Relevantní výňatek ze zdejšího fóra:
Singly prostě brumí
Existují i verze s potlačením tohoto brumu, označované jako "noiseless".
To je v pořádku, do určité míry
Pročti si to zde: http://hudebniforum.cz/elektricke-kytar ... t4755.htmlFirma Gibson vyráběla již v r.1935 svůj první elektromagnetický snímač, známý pod názvem "bar". V roce 1940 byl snímač zdokonalen - magnetické jádro bylo nahrazeno materiálem 'Alnico' - slitinou aluminia, niklu a kobaltu, a k vyvážení výstupního signálu byl pod každou strunu umístěn individuální kovový komponent.
Roku 1951 představil Leo Fender svůj vlastní jednocívkový snímač, nepříliš silný na výstupu, ale produkující legendární čistý kulatý tón a twang.
Velkou nevýhodou jednocívkových snímačů byl už od počátku AC brum. V roce 1957 sestrojil Seth Lover, zaměstnanec vývojového oddělení firmy Gibson, snímač s dvěma cívkami. Tento design vyrušil brum a snímač byl proto pojmenovám humbucker.
Singly prostě brumí
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Akorát to nesedí s tím, že to Petrovi brumí i v páté poloze, kdy by měl být zapnutý jen humbucker. Leda by měl rozpojené cívky.
A přes co vlastně hraješ? Zesák, kombo, zvukovka... Popiš, prosím, trochu detailněji řetězec od kytary k repráku.
-
petrplichta
Díky za rady. Asi je to opravdu jen přirozený brum. Kytaru + kombo (jen malého Rolanda Micro cube) jsem si jen tak pro vlastní potěšení koupil pod stromeček, jinak hraju akustiku a foukací harmoniku (Rolanda jsem kupoval i kvůli harmonice, jde tam zapojit mikrofon), takže o elektrické kytaře toho ještě tolik nevím.
O brumu jsem si toho teď vyhledal už celkem dost a je to ono. Už jsem i přišel na zdroj rušení - já blbec jsem si sednul hned vedle trafa.
Tak ještě jednou díky, dotaz už považujte za vyřešený.
P.
O brumu jsem si toho teď vyhledal už celkem dost a je to ono. Už jsem i přišel na zdroj rušení - já blbec jsem si sednul hned vedle trafa.
Tak ještě jednou díky, dotaz už považujte za vyřešený.
P.
Chrčení, praskání v kombu
Dobrý den, dnes mi přišla moje první el. kytara spolu s kombem, je to tento set https://www.conrad.cz/sada-elektricka-k ... ent=301750
Byla jsem nadšená ale po chvilce mě radost přešla, po zapojení kytary do komba stačí trošku zvýšit hlasitost na kombu a začne dost chrčet.. Plus když tam např nastavím více basů tak v tom začne i tak zvláštně lupat.. Omlouvám se že to píšu tak laicky, je to moje první kytara a ještě se nevyznám.. Když není kytara zapojená do komba a zvýším na kombu hlasitost na max tak je to téměř neslyšné.. Když je kytara zapojená a hýbu na ní tou páčkou (ještě jednou pardon za ty výrazy), tak kombo jakž takž nechrčí jen asi na 2 pozicích.. Zajímavé je, že nejvíc to chrčí, když je na kytaře hlasitost uprostřed, když jí zvyšuju nebo snižuju tak šum ustupuje.. Už jsem z toho zoufalá, nemůže to být např. jen špatný kabel? Nebo je to na reklamaci? Úplně mě to odradilo a zdeptalo.. Za každou odpověď a názor budu ráda..
Byla jsem nadšená ale po chvilce mě radost přešla, po zapojení kytary do komba stačí trošku zvýšit hlasitost na kombu a začne dost chrčet.. Plus když tam např nastavím více basů tak v tom začne i tak zvláštně lupat.. Omlouvám se že to píšu tak laicky, je to moje první kytara a ještě se nevyznám.. Když není kytara zapojená do komba a zvýším na kombu hlasitost na max tak je to téměř neslyšné.. Když je kytara zapojená a hýbu na ní tou páčkou (ještě jednou pardon za ty výrazy), tak kombo jakž takž nechrčí jen asi na 2 pozicích.. Zajímavé je, že nejvíc to chrčí, když je na kytaře hlasitost uprostřed, když jí zvyšuju nebo snižuju tak šum ustupuje.. Už jsem z toho zoufalá, nemůže to být např. jen špatný kabel? Nebo je to na reklamaci? Úplně mě to odradilo a zdeptalo.. Za každou odpověď a názor budu ráda..
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Chrčení, praskání v kombu
Přesunu jsem tvoje téma sem do tématu. Je to normální věc - takhle snímače šumí/brumí. Přečti si třeba tohle: http://hudebniforum.cz/elektricke-kytar ... t4755.htmlposukniki píše:Dobrý den, dnes mi přišla moje první el. kytara spolu s kombem...
Hraju na kytary a mašinky
Prostě za málo peněz hodně muziky,jak je psáno v inzerátu,jaksi nefunguje,hodil bych jim to na hlavu a tyhle reklamní kecy ber příště s veeelkou rezervou. Za tři tisíce ,kytara s kombem prostě pořádně hrát nemůže.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Druhá věc je, že tohle bude nástroj a aparát z kategorie toho největšího low end kalibru, takže ten brum může být narozdíl od jiných levných nástrojů větší. Stejné, jako kupovat set z Lidlu nebo Tesca. Kytara se kupuje v hudebninách.
Přesně tak jak píšou všichni,tak kvalita je prostě nijaká.Zabal to a vrať to zpět,pokud to ještě jde.
Raději si něco přidej a kup o trochu dražší,ale rozhodně lepší aparátek a kytaru.Když zajdeš do hudebnin,jak psal Hendrek,tak Ti určitě ochotně poradí,když řekneš co asi chceš.
Raději si něco přidej a kup o trochu dražší,ale rozhodně lepší aparátek a kytaru.Když zajdeš do hudebnin,jak psal Hendrek,tak Ti určitě ochotně poradí,když řekneš co asi chceš.
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte. Dnes na skúške sa mi zdalo, že single mi na gitare brumeli o dosť viac ako inokedy, pritom s nastaveniami aparátu som od poslednej skúšky nehýbal. Mohol by byť problém v preampovej lampe?
Zdar, na 99% nemohl. Co vede většinu lidí k okamžitému podezření na nějakou vadu na svém vybavení
. Vždyť je tolik jiných možností; v tomto případě bych se zaměřil na elektroinstalaci ve zkušebně, ale třeba i v sousední místnosti. Stačí, aby přibyl třeba i jeden spotřebič na zásuvkovém okruhu a už se to může takto projevit.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- Ivan.ps
- Kontaktovat uživatele:
V sobotu hráme koncert, tak uvidíme, ako sa to bude správať mimo skúšobne. Totiž v aparáte mám ešte stále iba pôvodné čínske lampy, ktoré asi nebudú nejak extra kvalitné, tak preto podozrievam práve lampy.