Aktivní bateriové kombo

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
jurator

Aktivní bateriové kombo

Příspěvek od jurator »

Dlouho mi vrtalo hlavou, jak bych mohl využít dva širokopásmové RFT reproduktory ze staré Vermony, které mi ležely dlouhé roky na skříni. Vzhledem k vlastnostem těchto repráků mě napadlo je použít v malém aktivním stereo boxu napájeném Li-ion bateriemi s možností připojení nějakého zdroje muziky nebo i elektroakustické kytary a případně mikrofonu.
Požadavky: využít "zbytky" z dílny, jednoduchost, malé rozměry, široký vyzařovací úhel, výdrž přes 10 hodin.

Reproduktory: RFT L3401 2ks 6Ohm 12" - tyhle staré mrchy mají solidní 99dB citlivost, díky difuzoru se táhnou až do 12kHz, ale podle měření TS parametrů, které jsem dělal mají mizerné Qts -> volba padla na open back kombo.
fot11.jpg
RFT.gif
Předzesilovač: DIY vstup pro instrument/mic (Hi/Lo gain) s řízením GAINU a fantomem, 1x stereo vstup jack 3,5mm pro přehrávač/mobil/mp3/notebook

Zesilovač: TPA3116D2
20170423_183104.jpg
Napájení: 4x Li-ion akumulátory 18650

Fotky ze stavby sem budu průběžně přidávat.
Naposledy upravil(a) jurator dne 15.05.2017 7:23, celkem upraveno 1 x.
jurator

Re: Aktivní bateriové kombo

Příspěvek od jurator »

V sobotu mi plány překazil déšť, tak jsem měl na bastlení skoro celý den. Schoval jsem se, abych doma nedělal binec, pod balkon s přímočarkou, el. hoblíkem, vrtačkou... Ze snažení vzniklo tohle monstrum.
20170423_183717.jpg
20170423_183711.jpg
20170423_183740.jpg
Repra jsou tam chycena "na prasáka" jen provizorně, chtěl jsem zkusit, jak celý koncept bude hrát, jak hluboko a musím říct, že to předčilo má očekávání, ale samozřejmě zázraky jsem od takového objemu boxu nečekal.
Boxík zatím plní specifikace, je lehoučký a přidaný zes s baterkama už mu na váze tolik nepřidá.
Ve předu boxu ještě chybí výřez na ovl. panel, pak už nic nebude bránit v potahování.
Ze starých projektů mi zbyly koženky: fialová a černobílá hadí kůže
Jen mám trochu dilema s použitím lepidla - jaké používáte lepidlo na čalounění? Na cenu nehledím, chci aby to na boxu pořádně drželo a aby se s lepidlem při čalounění dobře pracovalo.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Můžeš zveřejnit Tebou naměřené TS parametry a způsob měření? Dík.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, nápad na využití starých poměrně kvalitních reproduktorů je to dobrý. Výdrž 10h bude asi těžko dosažitelná i při použití článků s kapacitou 3600mAh. Jako užitečné se mi jeví nabastlení napájecího zdroje, který by napájel "monstrum" při používání v místnosti a také dobíjel akumulátory bez nutnosti je vyjímat. Asi by Ti to časem lezlo na nervy :? .
Na lepení koženky na reprobedny se vždycky používal Alkapren, později Chemopren, zkrátka lepidla na bázi gumy. Obchodní název nějakého podobného současného výrobku mě nenapadá, ujec Gůgl snad pomůže.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

na lepení koženky kup tohle http://proprumysl.cz/pattex-chemopren-u ... AnLo8P8HAQ

Jestli je to lamino tak povrch zdrsni 60 nebo 80 smirkem a zbav prachu případně odmasti .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
jurator

Příspěvek od jurator »

mmjuz: Mrknu jestli ty parametry někde najdu, kdyžtak to změřím znova. Jen si pamatuju, že repra měly vysoké Qts.postup měření

Tube Guru: Při 16V napájení s mobilem jako zdrojem signálu, pouštěl jsem do toho nějaké mp3, tak proud, který do toho zesu tekl byl pod 200mA, takže při použítí accu s kapacitou přes 2Ah vidím 10h výdrž jako reálnou, ale určitě sem pak dám postřehy z provozu. Dobíjení budu řešit přesně tak jak píšeš - bude tam dobíječ s balancerem článků. Takže články budou při připojení na síť odpojené a kombíčko pojede jen z externího zdroje a zároveň se budou accu dobíjet.

core88: Lehce naředěný Chemopren jsem doteď používal, ale nejsem moc spokojený s výsledky, potahy mi moc nedrží, nejspíš dělám něco špatně. A na laminu mi drží mizerně i při zdrsnění.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Zajímavý.

S chemoprénem sem problém nikdy neměl . Snad jedinej a to že když sem chtěl pak koženku sundat tak to nešlo urvat. Chemopren sem nikdy neředil. Když sem něco lepil tak sem kupoval nový lepidlo , mam zkušenost že když sem lepil s chemoprénem co byl jednou otevřenej tak dělal při roztírání hrudky . Chemopren se má nechat zavadnout . Já ho nikdy nenechávam zavadnout uplně . Nesmí tam ale zůstat mokrý lepidlo jinak se po přilepení začnou dělat pod koženkou bublinky .

Lamino je na lepení blbý. Je tvrdý a nenasáká .
Obrázek
jurator

Příspěvek od jurator »

Včera jsem v Hornbachu koupil BISON KIT 650 ML, ale nečekám od toho zázraky, jelikož je to taky lepidlo na bázi chlorprenu. Příští týden bych se mohl dostat k potahování.
Objednal jsem mřížky, aby membrány repráků vydržely co nejdéle v super stavu. Pro indikaci napětí baterky jsem objednal indikátor, abych ty Li-ionky nevycucával na kost, pouvažuju ještě nad komparátorem, který by v případě nízkého napětí baterky odpojil úplně.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Když bude impedanční křivka a dokonce i frekvenční charakteristika, tak to bude skvělé. Kolik kusů jsi měřil?
Nějak si mi ty údaje zveřejněné v tabulce nezdají. Tu tabulku samozřejmě znám, ale Fs kolem 45 Hz je dost legrační údaj. I ta horní hranice 12 kHz je celkem nepravděpodobná, možná tak v toleranci - 20dB v ose. Pár těchto reproduktorů jsem v mládí odvařil. Zajímavé je, že v tranzistorových aparátech, ať už továrních NDR jako Regent R221, nebo v různých domácích bastlech, tento repráček hrál velmi dobře. Ale s lampami, tedy v pozdějších Regent 30H a stejně tak ověřeno v různých pokusech v uzavřených i otevřených bednách, či v kombech, se mi nikdy nepodařilo dosáhnout nějakého slušného výsledku. Vzpomínám si, že se dělala i verze s uzavřeným košem, coby střeďák do velkých beden a s těmi jsem opravdu kdysi v 90. letech udělal třípásmovky, basy byly RFT 3701 repas s ARA membránou a výškáček 1´´ na zvukovodu od Monacor a to bylo dost povedené monstrum.
jurator

Příspěvek od jurator »

mmjuz: Měřil jsem jen ty dva kousky, které teď přepoužívám. Byly v polorozpadlé Regentu 30H, oba ty repráky jsou v super stavu. Našel jsem ty TS parametry obou, na měření frekv. charky nemám zatím vybavení ani místo.

Fs = 64.65 Hz
Re = 4.16 ohms[dc]
Le = 145.94 uH
L2 = 383.39 uH
R2 = 8.71 ohms
Qt = 0.68
Qes = 0.75
Qms = 8.19
Mms = 23.00 grams
Rms = 1.140392 kg/s
Cms = 0.000263 m/N
Vas = 96.52 liters
Sd= 510.71 cm^2
Bl = 7.221933 Tm
ETA = 3.37 %
Lp(2.83V/1m) = 100.22 dB

a druhý:
Fs = 64.65 Hz
Re = 4.16 ohms[dc]
Le = 151.33 uH
L2 = 434.16 uH
R2 = 8.69 ohms
Qt = 0.73
Qes = 0.81
Qms = 7.07
Mms = 20.41 grams
Rms = 1.172470 kg/s
Cms = 0.000297 m/N
Vas = 108.78 liters
Sd= 510.71 cm^2
Bl = 6.522610 Tm
ETA = 3.49 %
Lp(2.83V/1m) = 100.37 dB
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Hm, tak to sedí, průměrná citlivost kolem 100 dB, rezonanční kmitočet 65 Hz při ek. objemu cca 100 litrů, to by mohlo být ono. I ta nejnižší impedance těsně nad 4 Ohmy u uváděných 6,5 Ohmů je velice pravděpodobná. Škoda té frekvenční charky, ta by mě opravdu zajímala. Co znamená údaj ETA?
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ETA je výrobce elektrospotřebičů a neznamená v této souvislosti nic. Kdyby to byla η, je to řecké písmeno (éta) používané všeobecně v technice k označení účinnosti. V datových listech reproduktorů to bývá uvedeno dnes samozřejmě anglicky "half-space reference efficiency". Např. EVM12L má η=4,3%, osmiohmový Jensen P12Q má η=1,42%, Fane Sovereign 12500 má η=2,34%. Je to účinnost samotného reproduktoru, jakákoliv ozvučnice účinnost zvýší, nejvyšší účinnosti lze dosáhnout exponenciálním zvukovodem.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jurator

Příspěvek od jurator »

Jelikož počasí nepřálo déletrvajícím venkovním aktivitám, tak hlásím hotovo. Je to krásný kýč pro správného vidláckého kytaristu!
S Dowinou D111 s přidaným čajna snímačem to hraje slušně.
Asi 4 hodiny jsem ladil zapojení korekcí v preampu, aby se to s použitýma reprákama dalo poslouchat.
S Squirem Custom Vibe Teletem s krkovým Twang Kingem to hraje perfektně! Což se tak moc nedá říct o zkresleném zvuku. :D
Abych to shrnul - zbavil jsem se "odpadu" a za malého finančního přispění se podařilo zbastlit hlasitý, na své rozměry slušně hrající bateriový aparát, který krom akustické kytary dovede celkem slušně přehrávat běžnou muziku. Na chaty a místa bez elektriky jak dělané.
Náklady: <1000Kč (lepidla, šroubky, baterky, zesík, grily, rožky, madlo), zbytek se válel doma
Váha: < 12kg
Trochu mi TO shora připomíná F-117 :D
Takže od teď to má aj jméno - F-117 Redneck
20170504_184345.jpg
20170504_184151.jpg
20170504_184117.jpg
20170504_184326.jpg
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

To musela bejt hodně vyžraná krajta :D . Ale vypadá to dobře . Čim si to lepil a drží to ?
Obrázek
jurator

Příspěvek od jurator »

Vzal jsem nakonec BISON KIT 650 ML, pracuje se s tím líp jak s chemoprenem, nedělá žmolky, líp se roztírá, ale zase je dražší. A drží to suprově, díky za rady.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Mohl by ses rozepsat o zdroji? Typ baterií, kapacita, napětí, způsob nabíjení, výdrž?
Díky
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Tipuju 3S Li-Pol.
jurator

Příspěvek od jurator »

Jsou tam 4ks Li-Ion TrustFire 18650, uvádějí u nich 3000mAh kapacitu, ale tomu nevěřím ani náhodou. Tyhle baterky jsem kupoval jenom na zkoušku a po pár cyklech drží dobře, zatím. Baterii nabíjím modelářskou nabíječkou Turnigy Accucel 6.
Výdrž jsem zatím neměřil, ani to moc nemá smysl, po cca 5hod hraní (rozumně hlasitá hudba + hlasitá kytara) se mi ji zatím nepodařilo vybít, spokojenost!
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Zarazilo mě, že je tam máš napevno, nevěděl jsem, že existuje tento typ nabíječek.
Display zobrazuje napětí na bateriích? Něco jako toto?:
http://www.prudlova.cz/Voltmetr-panelov ... escription

Řešil jsem teď nabíjení pedalboardu pomocí Powerbanky a DC/DC převodníku z 5V na 9V. Tohle tvé řešení je ale lepší v tom, že můžu mít náhradní baterie, kdyby kapacita nevyšla...
jurator

Příspěvek od jurator »

Nejsou tam tak úplně napevno, jsou obalené v pěně v držáku přepásané vazacím páskem, který jde sundat rukou.
Ten můj voltmetřík je z Aliho.
Napájení pedalboardu baterkou bych řešil takto - libovolný počet samostatných baterek > DC měnič na 9V a kdyby to s nějakou krabkou bordelilo, tak bych to ještě dodatečně vyfiltroval na výstupu měniče.
Powerbanka má nevýhodu, že už v sobě jeden DC měnič má > klesá pak účinnost a tím pádem i výdrž.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“