Triggerování bubnů

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Triggerování bubnů

Příspěvek od SUK »

Hola.

Za týden a půl nahrávám kapelu. Stylově cosi okolo blackmetalu. Kapelu jsem slyšel jednou a bubeník má poněkud problém právě v těch "nejblackovějších" pasážích, kdy se snaží o blastbeat - hraje nevyrovnaně a s hodně malou razancí - tedy potichu.

A(le) protože rád experimentuju, zkouším nové metody a punk, tak jsem si řekl, že bych ty bubny mohl natriggerovat. Virbl a kopák asi bezpodmínečně + bych zkusil použít snímač i na tomy a ty tím pak gejtovat.

Každopádně, nemám žádný "profi" snímače typu TrigIt a ani je kupovat nechci. Takže mám dvě možnosti:
1) Použít piezo nalepené na blánu (neukazovat Monice :D )
2) Triggerovat zvuk z mikrofonu (trošku se bojím přeslechů)

Dělali jste to někdo někdy, máte nějakou zkušenost? Případně, pokud jedete v profi - za kolik byste snímač(e) půjčili? Datum 26. - 28. květen, ideálně tedy 4: BD, SD, RT, FT
Hodně budem někde...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Triggerování bubnů

Příspěvek od pavlii »

Párkrát jsem dělal metodu "2" a docela to jde - ty přeslechy nemaj takový špičky, aby ti to negativně triggerování ovlivnilo. Teda za předpokladu rozumně postavených majků :-D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
LUBOSH
Bandzone: https://bandzone.cz/obliviumregnum

Příspěvek od LUBOSH »

Ve studiu jsme používali metodu 2, na kopák a virbl. Z mikrofonů přes trigger a rovnou se k audio stopě nahráli i midi noty. Kdyby bylo nejhůř tak mám trigger a 5 snímačů. Nějak by jsme se určitě domluvili. :D
EDIT: ještě mě napadlo, nahrát bící normálně majkama a pak si potřebné bubny převést na MIDI. Myslím tento způsob. http://magazin.disk.cz/cs/cubase-prevod-bicich-na-midi
Nebylo by to taky řešení?
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak jsem to i pochopil, ale prakticky se to shoduje s převodem rovnou, nicméně takhle až po záznamu je na to větší klid.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

A taky kdyby to dělal až po záznamu, tak by nepotřeboval hw trigger a snímače.
Kytara - Hlavy: Peavey Ultra 60, Engl Steve Morse, Box: Peavey 5150, Kytary: Jackoson Fusion a DKMG, krabice: MOSKY Silver Horse, Daccapo, Maxon OD 808X; zvukovky: Tascam series 8P Dyna,Series 208i, AXE I/O, monitory: M-Audio 3-8, Tannoy REVEAL 502, sluchadla: DT-770Pro 80 Ohm, krofony: JZ, MXL, Audix, e906...; DAW: Cubase Pro 14; plug-iny: IK-multimedia, waves.....
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Díky za postřehy, chlapi :) Ať už budu triggerovat nebo ne, nahrávat se snímačema nebo bez, rozhodně hodlám všechno dělat postprodukčně. Nemám tolik zkušeností (natož sebedůvěry :D), abych si troufnul něco takovýho dělat už při nahrávání a pak neměl žádnou cestu zpět. Spíš chci experimentovat, vyzkoušet nový věci a tak (a zároveň nahrávku nijak nezkazit a ponechat relativně přirozenou).
ještě mě napadlo, nahrát bící normálně majkama a pak si potřebné bubny převést na MIDI.
Tak ono ten triggerovací plugin, co mám, tak ten prožene signál filtrem a tresholdem a v případě detekce vypustí nastavenou MIDI notu.

LUBOSH: Můžu jen pro zajímavost, co máš za ty snímače?
Hodně budem někde...
LUBOSH

Příspěvek od LUBOSH »

Snímače mám ddrum ( 1x bd, 1xsd a 3x tom)+ Alesis DM5. Jenom ještě malá poznámka. Dle mého názoru, je dost častá praxe u metalu, že ke kopáku a hlavně k virblu se sampl jen přimíchá. Jinak ať se daří při nahrávání.
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Triggeruji az po nahrání. Používám Slate Trigger 2 a ten má i vyborny gate ve výbavě. Pak si jen zvolíš jaký poměr samplů přimíchás k původnímu gejtovanemu signálu. Pěkné to srovna právě ty slaběji zahrané pasáže. Na triggeru je nutné nastavit dynamiku tak, aby sampl hrál skoro naplno, jinak to bude prehravat slaběji zahrané samply v závislosti na zdrojovém signalu, což v tomto případě a u metalu asi nechceš... Chce to pohlídat fázi primichavaneho signálu, aby se z toho ve výsledku nestalo bláto...

M.
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
SUK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Zdar, tak uz nahravam a muzu vam rict, ze to asi bude dost boj. Na virbl a kopak jsem prilepil piezo, ale ten signal v "blastbeatech" je ten virbl tak strasne tichej, ze to budu muset asi sazet rucne :)
Hodně budem někde...
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

JJ, to je klasika, že bubeníci řeší šlapání a přestanou dávat pořádně malej buben.
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Já to znám z našeho deathmetalu. Bubeník se v tomto po několikerém nahrávání už hodně zlepšil. Měl tendence na začátku "rychlé virblové pasáže" dávat větší atak a pak to šlo sestupně dolů do ztracena. Ono zahrát na virbl jednou rukou rychle a dostatečně razantně není žádná p***l... Bubeník nemůže rozmáchnout ruku a vložit do úderu sílu. Ne nadarmo spousta, i lepších kapel, na živo trigeruje jak virbl, tak i kopák... Čest výjimkám.
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

On se ten samplovej zvuk stal v podstatě nutnou součástí některých žánrů, takže bez toho to někdy nejde z principu.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“