Připájení kondenzátoru k "volume" potenciometru na kytaře

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Připájení kondenzátoru k "volume" potenciometru na kytaře

Příspěvek od Skipper »

Ahoj, nedávno mi kamarád poslal zajímavé video, já jsem doposud o něčem takovém neslyšel a jelikož hraji na jednokanálový aparát, kde si často hraji s potenciometry na kytaře, tak mě to velmi zaujalo a dneska jedu za známým toto vyzkoušet.

Máte toto někdo? Nějaká doporučení / negativa?
Naposledy upravil(a) Skipper dne 22.07.2017 15:48, celkem upraveno 1 x.
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
kodl258

Re: Připájení kondenzátoru k "volume" potenciometru na kytař

Příspěvek od kodl258 »

Tohle vylepšení bylo už z výroby na Jolaně Delta, alespoň na té mé. Jelikož ale původní snímače stály dost za prd, nedokážu posoudit vliv toho kondíku.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Zdar, ten kondenzátor kompenzuje úbytek výšek zejména při nižší hlasitosti. Takže by zrovna pro Tebe (když nemáš "volume" pořád na maximu, ale pracuješ s ním) mohl být užitečný. kodl258 má pravdu - v Jolanách byly, v mém Tornadu z r. 1963 to byly červené keramické polštářky s kapacitou 1k5 (dle současného značení 1n5).
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

Tak ozkoušeno a výsledek je parádní, k P-90 jsme dali myslím 290 pikofaradů a ke hambuckerovému snímači z Gibson Custom z roku 91 jsme dali asi 560 pikofaradů, oba dva kondíky značky Tesla :wink: Doporučuji pro ty kdo si chtějí hrát s volume knobem
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
grock

Příspěvek od grock »

Ono to má malou chybičku. Výsledkem je, že výšky se s potenciometrem nestahují a nakonec je jich až moc v poměru k ostatním stahovaným frekvencím.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Moon

Příspěvek od Moon »

grock píše:Ono to má malou chybičku. Výsledkem je, že výšky se s potenciometrem nestahují a nakonec je jich až moc v poměru k ostatním stahovaným frekvencím.
To je pravda, ale od poloviny dráhy stejně většina signálu utíká do uzemnění, nehledě k tomu, že při tlumení ubývají výšky jako první. Já to na jedné base taky měl a ještě pomocí knobu tone jsem docílil zajímavých kombinací. Paralelně ke kondenzátoru 680pF jsem měl připojený ještě odpor 300K.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Zdar, nedávno jsem předělával kytaru... mám tam dva humbuckery s rozepínání a místo obvyklýho 2x volume 2x tone jsem si udělal 2x volume, 1x master volume a 1x tone.

Na master volume jsem dal právě kondenzátor 470 pF. Funguje to tak, že do cca poloviny dráhy se to chová jako obrácená tónová clona - mizí basy, potom už jde hlasitostně dolů celý signál... Parádně mi to vyhovuje :D. Hraju na vytavenej jednokanál a když chci vybrnkávat a mít čistej zvuk, pootočím si masterem a je to tam. Obzvláště s rozepnutým krkovým humbuckerem to udělá divy ;).
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“