Boost - EQ jako Tubescreamer
Pravidla fóra
Boost - EQ jako Tubescreamer
Čus. Včera jsem hrál u kámoše ve zkušebně na jeho vybavení a docela se mi líbilo jak zněl jeho levnej behringer EQ700 mezi kytarou a zesilovačem s posílenou frekvencí 800 hz asi o cca 5 db. Vlastník vybavení mi v rychlosti vysvětlil, že je to nejlevnější náhrada za tubescreamer, co se týče posilování frekvencí. Prej by podle všeho měl tubescreamer posilovat pásmo 720hz, ale bližší hodnota na EQ neni a výsledek byl podle jeho slov stejnej. Chci se teda zeptat, jestli by důvěryhodně šlo takhle uměle vytvořit frekvenci, kterou vytváří sám tubescremer a popřípadě co by to umělo (něco jednoduchýho jako ten grafickej eq700)? Teď jak to píšu tak mě napadlo, že muj zesilovač Crate Blue Voodoo 150 má na druhym kanálu funkci boost pro středy, kde je na výběr mimojiný ještě bližších 750hz. To je ale asi už posílení za zkreslenim a mělo by to asi výsledek uplně jinej, jako má eq ve smyčce mam pravdu?
Apce: Peavey JSX, Peavey 6505(+), Peavey 3120
Reprobox: Mesa Recto Traditional 4x12
Krabičky: Maxon OD808, Boss NS-2 (metal mod), Digitech Ricochet
Hlavní kytara: B.C. Rich Warlock WGR-2X (SD AHB-2)
Re: Boost - EQ jako Tubescreamer
U toho TS je útlum frekvencí pod a nad 720Hz velmi pozvolný, zatímco u ekvalizéru je to pásmo hodně úzké. Popisuje to veličina Q-kvalita filtru, nebo taky strmost v dB/oct. Takže u EQ bych přidal i 400 a trochu 1600. A ne přidat naplno, ale jen +3 až 6 dB. Nebo spíš to na EQ nastavit dle ucha, netřeba se pevně držet frekvence screamera. Metalzone a podobné krabky mají boost na 1kHz, některé i 3-5 k.
Dá se vzít nějaký levný klon TS a vyřadit zkreslovací diody. A jasně, to funguje takto jen před zkreslením.

Dá se vzít nějaký levný klon TS a vyřadit zkreslovací diody. A jasně, to funguje takto jen před zkreslením.

Díky za odpověď. No co jsem zkoušel u toho známýho, tak on jenom těch 800 hz přidal jenom 5db a v bohatě to stačilo a neblyo to někde u výšin, spíš naopak. Stačilo fakt hodně málo. Já to teda dneska zkoušel i doma na revalveru a amplitube, i když to neni tak uplně věrohodný jako v reálu, tak tam to fungovalo taky v pohodě. Jinak to Q někdy značený teda BW co jsem spozoroval je na grafickejch EQ nastavený napevno teda víc do nudle? Parametrický EQ maj tu funkci pořešenou vlastně líp, ale už to asi neni levná záležitost 
Ještě mě napadlo. Neexistuje nějakej mini parametrickej ekvalizér, kterej by pracoval třeba jenom od frekvence 250hz do 2khz? Všude jsem našel jenom šílený všemožný typy kde to má milion frekvencí na výběr a je to spíš pro zvučení komplet věcí, než pro úpravu samotný kytary. Já bych potřeboval jenom kde by byl knob přímo na výběr ty středový frekvence plus s dalšíma funkcema level, gain a Q (bw). Asi nic takovýho neexistuje co? Ani by to nemuselo bejt tak drahý si myslim 
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
innerself píše:Ještě mě napadlo. Neexistuje nějakej mini parametrickej ekvalizér, kterej by pracoval třeba jenom od frekvence 250hz do 2khz? Všude jsem našel jenom šílený všemožný typy kde to má milion frekvencí na výběr a je to spíš pro zvučení komplet věcí, než pro úpravu samotný kytary. Já bych potřeboval jenom kde by byl knob přímo na výběr ty středový frekvence plus s dalšíma funkcema level, gain a Q (bw). Asi nic takovýho neexistuje co? Ani by to nemuselo bejt tak drahý si myslim
https://www.thomann.de/cz/artec_parametric_eq.htm
Hraju na kytary a mašinky
Díky, přesně na to jsem taky narazil, ale má to pro mě strašnou chybu. Poťák frequency nemá na sobě napsaný kde je to jaká frakvence. Kdyby to tam bylo, tak už ho mám doma 
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak pokud ti nejde o zvuk, ale o číslo, tak si ho kup, připoj k PC, tam si nainstaluj nějaký spectrum-analyser a tu tvoji božskou frekvenci si tam vyznačinnerself píše:Díky, přesně na to jsem taky narazil, ale má to pro mě strašnou chybu. Poťák frequency nemá na sobě napsaný kde je to jaká frakvence. Kdyby to tam bylo, tak už ho mám doma
Hraju na kytary a mašinky
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Jsem myslel ze se to da nastavit i podle sluchu a nejen podle cislicek
Ale pokud trvas na cislickach, tak si sezen nekoho kdo studuje elektro, asi bude stacit i prumyslovka, v laborkach ti to nakalibruji pomoci generatoru a meraku. Nebo nejaky zdatnejsi bastlir to zvladne i doma.
A pokud bude asi stacit oznacit jen tech "magickych" 720Hz, tak to mozna zvladnes i sam. Frekvence budes generovat aplikaci na mobilu a merit to budes uchem, kde je maximum priblizne poznas.
EDIT - Rotten byl zase rychlejsi
Ale pokud trvas na cislickach, tak si sezen nekoho kdo studuje elektro, asi bude stacit i prumyslovka, v laborkach ti to nakalibruji pomoci generatoru a meraku. Nebo nejaky zdatnejsi bastlir to zvladne i doma.
A pokud bude asi stacit oznacit jen tech "magickych" 720Hz, tak to mozna zvladnes i sam. Frekvence budes generovat aplikaci na mobilu a merit to budes uchem, kde je maximum priblizne poznas.
EDIT - Rotten byl zase rychlejsi
Hraju výhradně na šrot.
Ok tak fajn díky za radu. Já jednou takhle zkoušel hledat na metal zone a byl sem docela v hajzlu
proto jsou pro mě lepší čísla. Ale jestli to jde pořešit i takhle tak ok. Mimo jiný apce kde nejsou čísla u poťáků mě taky s***u. Protože každej si to nastavení sem tam trošku pozmění takže značky aby člověk dělal furt nový. Ale když jsem pak jel na koncert s triple xxx kde se mi během jízdy a nošení hnulo celý eq a kde díky aktivnímu eq byl rozdíl obrovskej jestli je to na jedný nebo dvou hodinách. Tak to mi neskutečně pilo krev 
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Ja si kreslim znacky lihovou fixou, na krabicky i zesik. Ale je vopruz to pak mazat, kdyz je potreba to trochu zmenit, takze je tam tech carek pak vic a stejne nevim ktera je ta spravna 
Hraju výhradně na šrot.
No právě takhle jsem dopadnout nechtěl. U XXX jsem stejně používal výhradně crunch kanál, takže jsem přešel na JSX, kde je ten samej kanál jenom se jmenuje Ultra a má víc možnností. sice je nevyužiju ale má to ocejchovanej ciferník
Jinak jsem si od kámoše vypujčil na dnešek OD harley benton vintage modifikovanej na ts9, abych dopma udělal analýzu. No jako hned to kreslí. Hádám že je to díky tomu že tam leze poměrně dost vejšek, což se mi na apci moc nehodí, plus to ještě nakopává poták tone. Všechno jsem ale zdokumentoval.
Jinak jsem si od kámoše vypujčil na dnešek OD harley benton vintage modifikovanej na ts9, abych dopma udělal analýzu. No jako hned to kreslí. Hádám že je to díky tomu že tam leze poměrně dost vejšek, což se mi na apci moc nehodí, plus to ještě nakopává poták tone. Všechno jsem ale zdokumentoval.
Tak nakonec jsem pořídil grafickej EQ od Behringera, kterej jsem zkoušel i u toho známýho. Mám to nakroucený podle rady kmensika, tzn. 800hz +10db, 400 a 1600hz + 5db. Zatim mi to funguje takhle nejlíp. Jenom mě teda zarazily dvě věci. Čim víc ty středy nakopnu, tim víc musim ten signál zase potopit levelem (když mám 800hz na + 10db level musí bejt na -10db atak podobně), aby do toho zvuku jakoby zapadnul a nepůsobilo to trošku i jako overdrive (což je vlastně logický). Druhá věc byla ta, že při tomhle nastavení mi klesnou i basy někde okolo 80 - 100hz. Já myslel, že by měly zůstat na místě a ty středový bejt jenom nad tim a právě že to padá dolu. Sice to problém neni, protože to můžu přidat jak na EQ tak i na aparátu, ale jenom mě trošku překvapilo 
A neděje se to, že spodky Behr trochu shodí už jen tím, že se zapne? I s táhlama na rovno? Už jsem na to narazil u jedné miničíny, kterou chtěl kamarád používat k akustice. Každopádně u el. pádla před preampem by to nemuselo vadit tolik.
| Cruel YT | Cruel sptf
Zejtra večřer to vyzkoušim a napíšu, ale teď jsem si vzpomněl že i když je všechno ne ekvalizéru na nule, tak i celkově signál to krapet zesiluje. Nevim o kolik moc, ale všechno vyzkoušim. Každopádně nemam žádnej problém u těch basů je tam zpětně nějak přidat na ampu a nebo i na tom ekvalizéru je malinko povytáhnout nějak mezi 0 a 5db. Ani mi to porpavdě nějak nevadí. Je to jenom taková věc, který jsem si všimnul.
Tak jsem to vyzkoušel a neořezává je to ani když vytáhnu 5db u 800hz. Při nastavení 400hz a 1.6khz na 5db a 800hz na 10db to ty basy ořízne cca o 3 db. Ale jak jsem psal, neni to nic co by se nedalo vyřešitcherreda píše:A neděje se to, že spodky Behr trochu shodí už jen tím, že se zapne? I s táhlama na rovno? Už jsem na to narazil u jedné miničíny, kterou chtěl kamarád používat k akustice. Každopádně u el. pádla před preampem by to nemuselo vadit tolik.
-
soulflytriber
Zdravim. Měl bych takovej dotaz. Nedávno jsem zkoušel tube screamer před aparátem a docela se mi to líbilo, jenže to nebylo úplně ono a někdy to bylo zvukově až moc komprimovaný. Z obrázku výš jsem pochopil, že to zakřivení je napevno daný a že to zvedá o 20db frekvenci 720 hz. Pokud to dobře chápu, tak level knobem mi ekvalizace zůstane stejná a jenom ovlivňuju jak moc se to celý ponoří nebo posune nahoru jako celek. Chápu to teda dobře? Když bych to měl napsat laicky, tak podle pocitů bych potřeboval, aby byl ten "kopeček" menší. Takže to nejspíš budu muset pořídit parametrický ekvalizér co ? Snad jsem to vysvětlil trochu jasně. Díky za odpověď.
aparát: Peavey 6505
box: Harley Benton V30
Chápeš to dobře. Taková je charakteristika TS, která si dobře rozumí s některými preampy, pro mně především ty marshaloidní. Rúzné OD krabky mají různé hrby na charakteristice, takže je to o hledání a kombinací konkrétního OD s konkrétním preampem podle tvých uší.
Ekvalizér se nebude chovat úplně stejně, protože OD zvuk ještě komprimuje diodama, což se ne u každé krabky dá eliminovat gainem. Úplná eliminace ale podle mně není žádoucí, protože o tom OD krabky jsou.
Ekvalizér se nebude chovat úplně stejně, protože OD zvuk ještě komprimuje diodama, což se ne u každé krabky dá eliminovat gainem. Úplná eliminace ale podle mně není žádoucí, protože o tom OD krabky jsou.
A taky se na tom podílí i snímač. Já když zkoušel svoje aparáty s pasivem sh4 + kopie ts9 apak s aktivnim ahb-2. Tak ten samotnej aktiv hrál líp
. Samozřejmě když i ten se nakopnul, tak to hrálo zase jinak ale bylo to už moc. I když asi to zase zkusim si pohrát s level poťákem a uvidim co z toho vyleze
A to zkreslení diodama jsem nějak úplně vypustil a divil se že mi to kreslí i když mám level stáhlej že to sotva bylo slyšitelný 
-
soulflytriber
Ještě se chci zeptat. Je nějakej rozdíl ve křivce ts9 a ts808? Nebo je to na stejný brdo?
aparát: Peavey 6505
Čus. Chci se zeptat právě k hledání daný frekvence přes analyser. Nedá se někde stáhnout nebo sehnat nepokřivenej a naprosto rovnej šum, kdy by pak bylo poznat kde to přesně funguje? Něco jak je podobnýho tady na obrázku: http://2.bp.blogspot.com/-AnKUE7ROJvA/U ... Bypass.jpgrotten77 píše:Tak pokud ti nejde o zvuk, ale o číslo, tak si ho kup, připoj k PC, tam si nainstaluj nějaký spectrum-analyser a tu tvoji božskou frekvenci si tam vyznačinnerself píše:Díky, přesně na to jsem taky narazil, ale má to pro mě strašnou chybu. Poťák frequency nemá na sobě napsaný kde je to jaká frakvence. Kdyby to tam bylo, tak už ho mám doma