Český výrobce aktivního preampu pro piezo do kytary

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
michaltss

Český výrobce aktivního preampu pro piezo do kytary

Příspěvek od michaltss »

Ahoj ,mám vyfrézovanou drážku pod kobylou na Telecasteru a vsazen piezo snímač. Pro zesílení signálu a správné ořezání frekvencí hledám někoho kdo umí takový zesilovač postavit a budu se s ním moci domluvit co a jak. Samozřejmě za peníze.
Trevor
Odborník

Re: Český výrobce aktivního preampu pro piezo do kytary

Příspěvek od Trevor »

Ahoj, na netu jsou schemata a ukazky takovych diy zarizeni,jsou celkem jednoducha, zkousel jsi neco pohledat,poslechnout, mas nejake extra pozadavky nebo ti staci neco na zkousku pro predstavu?
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
michaltss

Příspěvek od michaltss »

Ahoj, zkoušel jsem pohledat, ale mě elektrikářské schopnosti jsou omezené pro úplné pochopení, navíc bude jistě někdo kdo něco takového zkoušel třeba i do akustické kytary a hraje mu to pěkně. Já zkoušel snímač zapojit přimo do Zoom A3 což je skvělý efekt na akustické kytary s mnoha možnostmi. Ale dostávám do něj jen velmi omezený signál a hodně frekvenčně ořezaný, prostě tak jak když je levná akustika s pasivní elektronikou. Takže proto chci zkusit někoho kdo by mi postavil preamp. Zabudování a přizpůsobení a prostě co se týče mechaniky pro mě není problém.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Čéče, já tedy ten zmíněný Zoom neznám, ale neměl by právě tenhle mulťák fungovat jako preamp? Většinou to tak bývá. A dávat za seba dva předzesilovače, mi nedává smysl. Nebude chyba někde jinde? Co si pamatuji z dávných časů, tak v okolí pár lidí dávalo levné pieza do elektrických houslí i do akustických kytar, já jim k tomu dělal zesilovače, nebo komba a žádný další preamp k tomu nebyl potřeba. Piezo normálně vstup zesilovače vybudilo.

No vida, je to preamp: http://www.audianamusic.cz/zoom-a3/
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

Zoom A3 je tzv. outboard preamp (mimojine)
piezo signal z telecasteru bude vzdycky omezeny a frekvencne orezany, tomu zadny preamp nepomuze.
da se to trochu nahonit efektama (kompresor, EQ, reverb) ale vzdycky to akusticke kytare bude jenom podobne.
zalezi k cemu to chces, jako obcasny doplnek elektrickho zvuku je to pouzitelne, jako hlavni akusticky zvuk bych to nedoporucoval.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
michaltss

Příspěvek od michaltss »

Ano máš pravdu, že z telecasteru to nikdy nebude ono. Bude to jako doplněk, nicméně co znám ze svých dřívějších dob kdy pasivní preampy v akustické kytaře hrály jak lampáč a po přidání dobrého preampu třeba od Fishmana se to rapidně zlepšilo ,tak jsem si říkal za zkoušku to stojí.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Aha, takže Tys nechal původní snímače magnetické a přidal jsi piezo. Tedy táhneš z nástroje dvě šňůry, piezo přes Zooma a signál z magnetických přímo
do nějakého vícekanálového komba, kde oba signály mícháš? Ten Zoom sám o sobě Ti signál z magnetických snímačů dostatečně neupravil potřebným způsobem?
Co se týče lampového zvuku akustiky, tak tímhle způsobem hraje takřka celá americká country scéna a docela to funguje. Výborné jsou na akustiky třeba aparáty od firmy Little Walter s pentodou na vstupu. Zřejmě to funguje lépe, než cpát piezo pod kobylu telecastera a pak to řešit nějakými preampy.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Typicke - tazatel vi co chce a na konkretni dotaz dostane smes zavadejicich odpovedi. :)

Myslim, ze p. Slapak by mohl poradit i vyrobit: http://www.electrosonic.szm.com/
michaltss

Příspěvek od michaltss »

Ano mám na kytaře klasicky dva singly a piezo a dva výstupy. Singlama jsem šel do komba pak mikrak a mix. Druhým přes zoom což je i DIbox a do druhé šavle na mixu. A každá šavle je dominantní trochu k jedné straně ,takže takové pseudo stereo. Není to špatné na věci kde se hodí cinkání akustiky , ale pořád to není ono. Sice si na vstupu v tom zoomu přidám zesílení ,proženu to kompresorem ,chorusem a není to špatné ale ten signál jak je z kytary slabý tak to s sebou nese i trochu šumu. Věřím, že dobrý preamp přidaný do kytary to zlepší.

Na ten Eletrosonic se podívám. Děkuju pane
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 30.07.2018 10:05, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeny dva příspěvky.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Tazatel právě moc neví co chce, pouze experimentuje a diví se mizernému výsledku. Je lepší mu vysvětlit, že tahle cesta k ničemu moc nevede,
než ho nechat dál vyhazovat peníze za nesmysly. Dávat za sebe dva preampy s nadějí, že se stane zázrak, je kravina. Ani nevíme, kam vlastně celý ten řetězec chce dál připojovat.
Kolem r. 2000 podobné věci dělal kytarář Standa Lysák u bezpražcových baskytar, které si u něj objednal v celkém hojném množství nějaký prodejce
z Řecka. A bylo to úplně stejné. Začal s jedním piezem pod kobylou ( dělal dřevěné ), pak zjistil, že to není ono, tak dal pod každou strunu spešl snímač,
potom to směšoval na jednoduchém preampu, kterých jsem mu tehdy udělal myslím dvanáct kusů, výsledek byl lepší, ale pořád bída, tak to kombinoval s magnetickým snímačem a nakonec se na celé piezo vykašlal a vyvinul si svůj vlastní magnetický snímač, do kterého si nechal dělat spešl slitinu ve Světlé Hoře u Bruntálu, snad to bylo AlNiCo obohacené o chrom, molibden a možná wolfram. Dost to tajil, a je to dávno, nepamatuji si podrobnosti. Každopádně se svými magnetickými snímači dosáhl výrazně perkusivnějšího zvuku než s piezem. Cena ovšem byla nesrovnatelně vyšší. Ta pieza nejsou a nebyly nikdy nic moc. Používají se právě hlavně u akustických nástrojů kvůli snadné instalaci a ještě se běžně doplňují elektretem, aby byl zvuk kvalitnější.
Jestli chceš, Michale, pošlu Ti telefonní číslo na Lysáka, je sice už v důchodu, ale pořád nějaké nástroje staví. Co vím, v posledním období, než přešel na vyloženě akustické violy a housle, tak nějaké elektroakustiky, elektrické housle a nakonec i banja dělal. S piezo snímači má spoustu zkušeností, poradí Ti určitě, jen nezaručuji, že se stane zázrak.
michaltss

Příspěvek od michaltss »

No jednak nemám úplně mizerný výsledek a také si nemyslím že to je dávání dvou preampu za sebou. Ten zoom není prvoplánovitě dělaný jako preamp co je v kytaře. Je dělaný na oživení kytary s již aktivním preampem v kytaře. Dá se tam zvolit typ kytary a tvar těla a všechno možné. Hraji na to s kytarou Taylor která má expression systém a hraje to naprosto luxusně. Preamp nebo řekněme aktivní elektronika co je v kytaře musí prvoplánovitě ořezat správně frekvence a vyzdvihnout některé, což žádná externí krabička nedělá. Ta už upravuje již relativně dobrý signál z kytary. Tož tak.

Nicméně si vážím každého názoru. Ale jak víme tak každý si musí svou cestou nebo myšlenkou projít sám a udělat pro to maximum co lze i když výsledek bude špatný. Dnes už tři výrobci dělají kameny na elektrické kytary které mají každý svůj piezo a k tomu elektroniku. Jeden pracuje s piezo zvukem ,druhý jen piezem ovládá midi zvuky a další má kombinaci. Ale žádný z nich nechyta vyvrácení přímo ze dřeva což já ano. Proto se snažím ,ale možná marně , tenhle svůj systém vylepšit a možná i pak zatratit
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Není potřeba polemizovat o zvuku piezza jako takovém, všichni víme jak hraje a že placka nebude hrát jako akustika je taky jasné, zázrak se nestane - ale zlepšit to jde. Myslím, že vestavěný kvalitní preamp by mohl pomoct.

Co se týká téhle kombinace elektrické a "akustické" kytary, tak jsem si kdysi zkusil zahrát na Kiesel AE185 (resp. tehdy Carvin) a hned mi bylo jasné, že to implementování "akustické" kobylky je rozumná cesta k použitelnému výsledku - ne že by to Carvin vymysleli. :)
Dokonce jsem uvažoval o koupi, ale chtěl jsem 7mu, takže jsem si koupil levnější kytaru na bazaru a nechal jsem ji u kytaráře takhle upravit - stálo to samozřejmě nějaké laborování, ale výsledek je na elektrickou placku slušný a hraju na ni koncerty běžně. Zní to lépe, než kobyly s piezzokrystaly v jednotlivých kamenech (Graphtech, Parker a pod.). Zvuk ještě jaksi o fous "zvěrohodňuju" :) preampem Fishman Spectrum, který využívá IR - resp. simuluje ozvučení mikrofonem - výsledek samozřejmě není a nebude jako z akustické kytary, ale co se týká elektrické placky, troufám si tvrdit, že jsem v podstatě dosáhl současného maxima, co z toho paskvilu :) lze dostat při ještě (myslím) rozumné investici.
michaltss

Příspěvek od michaltss »

Ano přesně takhle taky přemýšlím a dobrý preamp v kytaře by mohl pomoci. Když tak někdy chodím na různé koncerty nebo jamsession ,tak musím říct ,že zvuk co už mám teď je lepší než kdejaký kytary připomínající hraní na hluchou kytaru s velkým množstvím středů prohnaných přes lampač co je na dědině.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Kiesel to gró zvuku mají ještě podpořené dutinami v těle - toto jsem u té své neřešil, ale po úvahách s kytarářem jsem na přestavbu alespoň záměrně pořídil pádlo s lipovým tělem. Ovšem netroufám si odhadovat, jestli to řidčí měkčí dřevo v tomto případě provede se zvukem piezza něco podstatnějšího, :) nemám žádné relevantní porovnání s jinou podobnou kytarou. Uvažovali jsme tak, že teoreticky by piezzo na lípě mohlo o krapítek lépe produkovat nějaký ten spodek, než v případě tvrdšího hustšího dřeva. Čertví. :)

Podle mě by p. Šlapák mohl mít nějaký zajímavý postřeh a něco soudného vymyslet s Tvojí stávající kytarou - zajímavý by mohl např. být EQ s laditelnou frekvencí pro středy, to by byl mocný nástroj.

:) Příp. v nějakém paralelním budoucnu by ta AE185 pro Tebe mohla být stejnou inspirací - pro šikovného kytaráře by nemuselo být obtížné udělat na nějaké slušné levnější tele tu akukobylu. Ale nastává zase problém, zda by pak bez klasické kovové "telecí" kobyly tele hrálo jako typické tele. :) Já bych to přijmul v klidu jako daň za hybrid, ale někomu by to mohlo vadit.
Jen pro zajímavost - do té mé Libor nejprve dal klasické kostěné sedlo a nebylo to ono, na piezzo fajn, ale elmagy přišly až o moc výšek. Takže nakonec se osvědčilo sedlo z Graphtechu, rozumný kompromis.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

p.Šlapák už je taky v důchodě a když jsem u něho před pár lety byl, tak už mluvil že se mu moc nechce vynalézat.
nicméně není nutné vymýšlet něco do kytary, na vyzkoušení jestli přidaný preamp vůbec něco řeší stačí např. tohle https://www.thomann.de/cz/artec_acousti ... ard_eq.htm
nebo klidne nejaky multacek pouze na zesileni a EQ, tim budes vedet jestli timhle smerem ma cenu pokracovat dal.
i kdyz A3 to ma taky, akorat je treba vypnout ty simulace různých těl, je to na delší vyprávění, zkráceně přidává to frekvence které v "placce" nejsou a tím pádem výsledek není dobrý (na rozdíl třeba od akustického Taylora)

ja spíš vnímám komplikaci v ...mám vyfrézovanou drážku pod kobylou na Telecasteru a vsazen piezo snímač
to není úplně standardní řešení, máš fotku?
michaltss

Příspěvek od michaltss »

No popravdě stavím ještě jedno "tele" kde chci použít Tune o matic a prostě to bude tak jak lespaul. Do toho mám nachystáno dva snímače DiMarzio Area 58 a budu to mít na jemnější hraní prsty a vybrnkávání a pod. Ztratím ten twang ale dostanu z toho bluesový zvuk. A do téhle kytary chci zkusit piezo také. Dokonce jsem přemýšlel ,že se placnu přes kapsu a koupím od tayloru expression systém 2 je to na tři otvory kolmo do těla plus nějaké úpravy. Ať žijou nápady co nikam nevedou , ale jsou naše :-D :-D
michaltss

Příspěvek od michaltss »

Jedná hloupá otázka , kde přidám sem fotky ?
michaltss

Příspěvek od michaltss »

Tak už vím , ale jsem na telefonu na rybách a nejde mi to tak dobře , kdyby někdo chtěl foto kde to mám vyfrézované , tak mi napište na FB na Michal Harnol ,dekuji
michaltss

Příspěvek od michaltss »

Foto
Přílohy
4C2C8281-33EC-4953-91A9-BE3AF168BDFD.jpeg
14C5F473-7AE8-4A42-9FF6-9DDE94BBC7D7.jpeg
2C16706A-F7A5-485A-BAD6-899DE5EF085A.jpeg
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

jo, takže jak jsem prepokladal, sice jednoduché a technicky možná i chytré řešení, jenomže pro zvuk to nebude to pravé ořechové.
Vibrace struny se přenáší v podstatě jenom přes ty dva červíky a ještě se "rozředí" přes kovovou destičku, tomu by odpovídal ten slabý signál i nestandardní zvuk.
Preamp sice může něco přidat, něco ořezat, ale když tam není dostatečný základ, tak to vždycky bude ...zvláštní.
Ne nadarmo je drtivá většina takových výrobků, řešená přes jednotlivé piezo kameny (větší přítlak a vibrace konkrétní struny) a přesto výsledek je přinejlepším kompromisní (mám takové kytary čtyři, takže tak trochu tuším o čem mluvím)

vzhledem k popisu použití bych vyzkoušel maximálně zesílení toho signálu a zkusil to zabarvit nějakým akustickym simulatorem
napr. Boss AC3 nebo dnes uz spousta cinskych krabicek https://sonoboom.com/best-acoustic-simulator-pedals/
Kdyby to pořád nebylo dostatečné, tak bych se s tím smířil a další nástroj pořešil lepším způsobem (piezo kobylka, at uz kovova nebo jako ma cherreda)

PS: o hybridním gearu píšu seriálek, cherreda přijde na řadu co nevidět ;) http://frontman.cz/hybridni-gear-i
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“