Jak porovnat dva (a více) mikrofony

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Jak porovnat dva (a více) mikrofony

Příspěvek od rotten77 »

Chtěl bych si doma udělat menší test mikrofonů a hledám řešení, jak je co nejlépe porovnat. Především mě zajímá, jak zajistit, abych měl vždy (co nejvíce) stejné podmínky - poloha/vzdálenost mikrofonu a zdroj zvuku.

Mám k dispozici zvukovku, které má 4 mikrofonní vstupy, které by měly být stejné. Případně můžu použít mix, který má určitě stejné kanály/preampy.

Při snímání bedny/aparátu můžu použít např. looper a tím pádem dosáhnouut "konstantího" zdroje zvuku. Poloha mikrofonu se dá taky víceméně nastavit stejně.

Zpěv, akustické nástroje, ... - tak tady mě napadá jen mikrofony umístit co nejblíž sebe, ale i tak budou všechny snímat z jiného místa. Pokud bych měl mikrofon na stejném místě a udělal pro každý jeden záběr, nebudu mít stejný zdroj zvuku - snad jen, kdybych zpěv napřed nahrál a pak snímal mikrofonem z monitoru, ale to asi nebude to pravé ořechové :-)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak porovnat dva (a více) mikrofony

Příspěvek od pavlii »

Prakticky jsi to naznačil v posledním odstavci a i tak se to dělá. Mikrofony prakticky u sebe, několik málo cm/stupňů (odchýlení) nebudou hrát ve výsledku žádnou roli. Samozřejmě to neuděláš pro kopu mikrofonů najednou, ale 4 kousky naráz budou naprosto v pohodě (v rámci řešení umístění). Co je podstatnější je nastavení citlivosti preampu tak, aby síla nahraného signálu co nejvíc seděla mezi těmi srovnávanými kusy. Já to teda nikdy nedělal (ve smyslu, že bych to takhle podrobněji zkoušel), ale napadá mě od oka pustit třeba jednoduchý sinus s frekvencí někde okolo středů (jánevím 1-2kHz) a podle toho nastavit preamp. A zase - jednotky dB rozdílu podle mého opět hrát roli nebudou.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kelley »

P.S. jak porovnat 300 mikrofonů :wink: https://www.audiotestkitchen.com/
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Co je cílem testu? Vybrat si co nejvhodnější mikrofon pro sebe, chápu to správně?
Co se týče zpěvu, tak je potřeba nahrávat přímo zpěv z pusy a to přímo tvůj do muziky, kterou děláš. Tak poznáš nejlíp, co tam nejvíc sedí. Ta navrhovaná metodika mi přijde úplně mimo.
U elektrické kytary zvuk strašně ovlivňuje poloha mikrofonu. Takže udělat si značku, k té dávat postupně mikrofony a do komba pouštět loop.
U akustických nástrojů, kde snímáš víc z dálky by snad šlo udělat "hnízdo" mikrofonů u sebe za předpokladu minimálního odstupu (aspoň půl metru), aby poloha mikrofonu vůči nástroji už nehrála roli.

Doporučuji připravit si nějakou skladbu, aby se nahrané hned mohlo pouštět v kontextu mixu. A někoho na poradu.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Vašku - nevěřím, že by byl zásadní rozdíl ve dvou mikrofonech, když by byly vedle sebe, tj, vzdálenost membrán pár cm, namířené na stejné místo repra v kombu (například) ve srovnání s postupným záznamem, kdy bude na tom jednom místě postupně ten který mikrofon. Dtto pro zpěv. Charaktery různých mikrofonů jsou obecně takové, že buď "to" bude hrát stejně nebo ne (ale ten rozdíl nebude daný tou nuancí v umístění).

Proto mi ta metodika v téhle části mimo nepřijde a při výběru pomůže. Ale ja jsem uvedl, nikdy jsem to nedělal, ale zase nemyslím, že bych měl tak málo zkušeností, abych nemohl tvrdit viz výše. Ale rád se nechám případně přesvědčit (samozřejmě praktickou ukázkou ;-) ).

P.

rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Jde mi o porovnání mikrofonů a udělání si nějaké představy o tom, jak zní. Nejde o nějaký "výzkum" :-)

Ještě mě napadlo, že si napřed nachystám stojany tak, aby byly mikrofony blízko u sebe a potom vyzkouším jeden mikrofon na všech pozicích - tím bych mohl zjisti, jak moc to ta poloha ovlivní :-)

No uvidím. Až bude čas se do toho pustit, tak poreferuji :-)

Každopádně díky za tipy/názory
kelley píše: 15.11.2019 7:57 P.S. jak porovnat 300 mikrofonů :wink: https://www.audiotestkitchen.com/
Díky, tohle jsem neznal.
cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Je mi bližší Vaškův pohled na věc, taky bych to moc analyticko-vědecky nehrotil. ;)
Nejspíš máš nějaký mikrák, na který jsi zvyklý, čímž je pro Tebe jakousi osobní referencí. Takže si cokoli nahraj na ty mikráky klidně jednotlivě, protože i tak poznáš co se Ti líbí a co ne... mám na mysli takové to "tenhle se mi líbí, protože nějak líp kreslí středy, dělá mi lepší barvu a nevyp*ičuje sykavky" ... určitě poznáš, jestli Ti sedí.
Pokud se jedná o kondíky, tak mi to "hnízdo mikrofonů" dává nějaký smysl u aku kytary a jak píše Vašek - radši je dát dál.
U zpěvů si s "hnízdem" zkusíš leda tak nějaký hlasitější zpěv dále od mikráků - ale já bych jel radši každý mikr. extra a zkusil i kontaktnější zpěvy "na dechu", abych věděl jak se chová proximita, co Ti s hlasem ten kondík dělá nablízko.

Co se týká ozvučení boxu, tak dávat ty mikráky na jedno místo vypadá teoreticky ok a ve videích na YT jsem to tak Xkrát viděl. Ale v praktickém zvukoživotě je to vlastně tak trochu krávovina, protože např. typicky se SM57 si najdeš sweetspot na jiném místě, než se Sennheiserem E906 - přičemž ve výsledku oba zvuky budou ok, příp. se doplní o to, co tomu druhému chybí.

Tak lovu zdar. 8)
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Jasně, svým způsobem mi jde spíš o to porovnat takové ty základní věci - basy/středy/výšky, případně šum nebo jestli snímá "čistě" nebo to trochu "špiní" atd. a tam vlastně to "přesné" porovnání asi ani potřeba není.
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

cherreda píše: 15.11.2019 12:27 Co se týká ozvučení boxu, tak dávat ty mikráky na jedno místo vypadá teoreticky ok a ve videích na YT jsem to tak Xkrát viděl. Ale v praktickém zvukoživotě je to vlastně tak trochu krávovina, protože např. typicky se SM57 si najdeš sweetspot na jiném místě, než se Sennheiserem E906 - přičemž ve výsledku oba zvuky budou ok, příp. se doplní o to, co tomu druhému chybí.
Přesně tak to je. Nechtěl jsem to komplikovat hned zkraje, ale asi je potřeba to říct.
U toho zpěvu bude zase fungovat akce-reakce - na každej mikrofon bude mít člověk tendenci zpívat trochu jinak (nebo třeba z jiné vzdálenosti).

Z těchto a dalších důvodů nelze udělat exaktní test. Je to spíš o opakovaném zkoušení a experimentování. Já jsem kolikrát byl schopen zhodnotit kvalitu náběru až při mixu až masteringu, kde se teprve ukázalo, jak se ta věc chová, když se to začne tlačit a jednotlivý nástroje začnou bojovat o přežití.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Což je taky sakra důležitá věc - něco jiného je chování mikrofonu "nasucho" a něco jiného pak prosazení se v mixu. Ale tak jako tak člověka musí něco oslovit (stejně jako u nástroje, aparátu atd.), takže kde je vůle, je i cesta 8)

P.

cherreda
Rádce

Příspěvek od cherreda »

Posouzeni chovani v mixu uz je sakra vyssi divci :), ja bych si na to netroufnul, to tak mozna odhadnete Ty a Vasek.
Myslim, ze jit pri vyberu mikraku tou nejtradicnejsi cestou libi/nelibi je dostatecne. :)
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

... a to jste tu jeste neresili frekvencne-smerovou charakteristiku, coz pro urcite veci muze taky nebyt na skodu :D
Hodně budem někde...
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Zase tady nekonkrétně filozofujeme... Rotten musí napsat, co chce a na co to chce a z čeho je výběr. Potom nějaký ukázky. Jinak se nikam nepohneme.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“