Akord G dur v tónině Es dur?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
Lukas9709
Nový uživatel

Akord G dur v tónině Es dur?

Příspěvek od Lukas9709 »

Ahoj, možná tahle otázka bude znít blbě ale jsem začátečník a nemůžu přijít na jednu věc - snad mi odpustíte :D.
Mám písničku v tónině D#dur, slyším tam typické akordy pro tuto tuto tóninu tedy třeba C moll, F moll, Eb dur...pak ale slyším akord G dur a ještě ke všemu to zní harmonicky myslel jsem, že akordy tvoříme z tónů které máme v tónině ..a teda ten G dur se skládá z tónů G H D, ale v tónině D#dur není tón H tak nemůžu pochopit jak tam může být po akordu F moll ten G dur? A nezní to disharmonicky? Snad jsem to napsal nějak srozumitelně. Předznamenání je 3b.
Díky všem za pomoc :)
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 5.03.2020 6:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upraven název.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Akord G dur v tónině Es dur?

Příspěvek od Hendrek »

Hned ze startu, nevím, kdes přišel na to, že tři béčka znamená Dis dur, je to normálně Es dur. Tos musel vymyslet sám, nebo trollíš, D# dur je jen teoretická stupnice a nepoužívá se, navíc obsahuje 6 křížků a 2 dvojité křížky. A než se začneš ptát, že je to to samé jako Es dur... ne, není :). Navíc, jak by mohla snížená tónina (béčka) být pojmenována po zvýšené (křížky)?
himself

Příspěvek od himself »

To je podle me jen neznalost, ze D# = Eb.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

No, spíše bych napsal neznalost, že D# <> Eb.
Anebo fikaný konstrukt za účelem pozdějšího komerčního spamu (teď se to tu v poslední době objevilo, že se klidně i po pár měsících příspěvek zpětně edituje a objeví se v něm linky na různé stránky).
Počkáme na upřesňující dotaz nebo vysvětlení autora (pokud se jej dočkáme). Mám ale takové podezření, že se dotaz snaží uměle vyvolat diskuzi.
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

Ebdur je, jak se tomu dneska rika, "relativni" toninou (https://en.wikipedia.org/wiki/Relative_key) k Cmolu. a vis ktery akord strasne dobre, dalo by se snad rict nejlepe, do Cmol vede? G7. to ze to v tvem pripade neni septakord uplne nevadi - to H v Gduru je jen pulton od C, tedy nejblizsi mozna cesta v nasem 12tonovem systemu, proto prechod G-Cm zni tak dobre... tomuhle postupu (V > i) se dokonce nejak rika, ale jsem jeste rozespalej a mozek mi nefunguje dost na to, abych si vzpomenul :D
kazdy akord, i ten uplne nejvzdalenejsi, se da pouzit, spis bych rad videl jak jdou ty akordy presne za sebou, funkce mezi akordama jsou pri tomhle mnohem dulezitejsi nez nejaky predznamenani a nejaka tonina.
btw, pust si nekdy nejaky jazz nebo tak neco... :D

edit: takhle se tomu rika: https://en.wikipedia.org/wiki/Borrowed_chord // neboli kdyz si akord "vypujcis" z durove toniny kdyz jsi v molu a naopak
starypard

Příspěvek od starypard »

Jelikož si z nás Lukas pravděpodobně dělá srandu .... případně jest začátečník - mudrlant, který analýzou, zkoumáním, formálností předběhl svou hráčskou (a především posluchačskou) zkušenost, vězme (a nepolemizujme o tom, jde o trivialitu), že Es není totéž co Cis, tedy ani Dis dur stupnice neobsahuje stejné tóny jako Es dur. V praxi je nám to ovšem naprd, protože spousta nástrojů má konstrukčně dané pevné ladění, s velmi omezenou modifikací tónu, převážně temperované, uširvoucí, nelze jinak (důsledek - housle neladí s klavírem nebo kytarou). Lukas se tedy bude muset smířit s tím, že bude hrát podle citu, ucha a srdce, ty tóny, na tom nástroji, které a který mu nejlépe pasují do toho, co míní hudbou vyjádřit. Mudrováním o prkotinám hudba nikdy nevznikla.
Esadislovcům jen soudružské "Lovu zdar!!" Hlavně hrajte! :-)
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

Jen drobná oprava, "relative key" se česky řekně "paralelní stupnice". Strašně důležitá věc, kterou začátečník musí pochopit jako jednu z prvních.
bazdesh
last.fm: bazdesh
Bandzone: bazdesh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bazdesh »

jo, pojmy v cestine moc neumim :D ale pak teda pozor na to, ze v anglictine parallel key/stupnice znamena toto https://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_key
vasekh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vasekh »

No vida, to jsem zase já neznal. Ale když se to dobře použije, tak to je moc pěkný. Například tam uvádí příklad "Norwegian Wood" od Beatles, to je nádherná věc.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Dobré vědět, kdo by to řekl. A v češtině parallel scale = stejnojmenná stupnice.

Stupnice paralelní a stejnojmenné
a) paralelní
• mají stejné předznamenání, ale jinak se jmenují a píší
• vždy se jedná o dvojici dur a moll
• např. C dur je paralelní k a moll, obě mají stejné předznamenání, ale jinak se píší a
jmenují:
• dvojice paralelních stupnic:
◦ C dur - a moll, F dur – d moll
◦ G dur - e moll, B dur – g moll
◦ D dur - h moll, Es dur – c moll
◦ A dur - fis moll, As dur – f moll
◦ E dur - cis moll, Des dur – b moll
◦ H dur - gis moll, Ges dur – es moll
◦ Fis dur - dis moll, Ces dur – as moll
◦ Cis dur - ais moll
b) stejnojmenné
• stejně se jmenují, ale jinak se se píší a mají jiné předznamenání
◦ C dur - c moll, F dur - f moll
◦ G dur - g moll, B dur - b moll
◦ D dur - d moll, Es dur - es moll
◦ A dur - a moll, As dur - as moll
◦ E dur - e moll, Des dur - nemá stejnojmennou stupnici-Des moll neexistuje
◦ H dur - h moll, Ges dur - nemá stejnojmennou stupnici
◦ Fis dur - fis moll, Ces dur – nemá stejnojmennou stupnici
◦ Cis dur - cis moll
bundes
Bandzone: https://bandzone.cz/whitefruithoney
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bundes »

bazdesh píše: 5.03.2020 7:58 edit: takhle se tomu rika: https://en.wikipedia.org/wiki/Borrowed_chord // neboli kdyz si akord "vypujcis" z durove toniny kdyz jsi v molu a naopak
Česky se to nazývá "modální záměna".
12. listopadu jsme vydali zbrusu novou věc
https://youtu.be/0-91BqDs9vo
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“