Box k akustické kytaře - Ortega

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Kvet

Box k akustické kytaře - Ortega

Příspěvek od Kvet »

Ahoj, mám dotaz k aparátu na akustickou kytaru. Na kytary.cz se nedávno objevil box ORTEGA S Two i s hlavou. Líbí se mi jen ten box, zesík i efekty mám. Jak myslíte, že by ten box hrál se zesilovačem pro elektriku? Případně s preampem pro akustiku a koncem Rocktron Velocity? Bude to hrát dostatečně nahlas i v kapele s bicími? Hraju spíše razantněji, přes piezo i magnetický snímač. Vypadá to jako pevná zavřená bedna, která by mohla dobře "dunět". Navíc je poměrně malá a snadná na přenos. Střídám elektriku s akustikou, tak by každá kytara mohla jít do svého boxu. Navíc teď je ve slevě za necelé 3000,- Předem díky za rady.
https://kytary.cz/ortega-s-two/HN203672/
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Box k akustické kytaře - Ortega

Příspěvek od Hendrek »

Se zesilovačem pro elektriku to bude fungovat blbě. Pokud je to bedna primárně pro akustiku, bude mít full range speakery a tudíž si neporadí "správně" se zkresleným signálem z preampu v nelineární části charakteristiky. Jinými slovy, zvuk zkreslené elektrické kytary bude ubzučený. Schválně si zkus zapojit z výstupu efektové smyčky na hlavě (FX send) kabel přímo do linkového vstupu mixpultu nebo zvukové karty a poslechni si, jaké "krásné" zvuky vyluzuje vybuzený preamp. U elektrických kytar hraje reproduktor podstatnou roli při tvorbě správného zkresleného zvuku. Musel bys při použití tohoto boxu simulovat charakteristiku kytarového (el.) boxu pomocí speciální krabičky či multiefektu. Pokud ovšem nepoužíváš u elektriky pouze clean sound.
Kvet

Příspěvek od Kvet »

Hendrek píše: 20.03.2020 18:00 Se zesilovačem pro elektriku to bude fungovat blbě. Pokud je to bedna primárně pro akustiku, bude mít full range speakery a tudíž si neporadí "správně" se zkresleným signálem z preampu v nelineární části charakteristiky. Jinými slovy, zvuk zkreslené elektrické kytary bude ubzučený. Schválně si zkus zapojit z výstupu efektové smyčky na hlavě (FX send) kabel přímo do linkového vstupu mixpultu nebo zvukové karty a poslechni si, jaké "krásné" zvuky vyluzuje vybuzený preamp. U elektrických kytar hraje reproduktor podstatnou roli při tvorbě správného zkresleného zvuku. Musel bys při použití tohoto boxu simulovat charakteristiku kytarového (el.) boxu pomocí speciální krabičky či multiefektu. Pokud ovšem nepoužíváš u elektriky pouze clean sound.
Ahoj, díky ale asi si nerozumíme. Já jej chci pro akustickou kytaru.
To mi je jasný, že s el.kytarou full range repro fungovat nebude.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Bude Ti to fungovat úplně stejně blbě s elektrikou, jako s akustikou.
V kapele vedle škopků se z toho na 90% neuslyšíš.
Kup si tohohle Fane: https://www.prodance.cz/sovereign-12-250tc-8ohm.html
a škatuli si udělej sám, nebo opruď strejdu truhláře. Náklady budou stejné
a výsledek výrazně převýší tu čínskou ubohost.
Kvet

Příspěvek od Kvet »

mmjuz píše: 21.03.2020 10:57 Bude Ti to fungovat úplně stejně blbě s elektrikou, jako s akustikou.
V kapele vedle škopků se z toho na 90% neuslyšíš.
Kup si tohohle Fane: https://www.prodance.cz/sovereign-12-250tc-8ohm.html
a škatuli si udělej sám, nebo opruď strejdu truhláře. Náklady budou stejné
a výsledek výrazně převýší tu čínskou ubohost.
Díky za tip!
A bude stačit škatule jen s jedním tímto Fane? Nebude k němu zapotřebí i horna či tweeter?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Výrobce tvrdí, že v pásmu 45Hz až 17kHz má průměrnou citlivost 98dB. No, sice tam není
napsáno, v jaké toleranci, ale mám tohle repro v aparátu na akustiku vyzkoušené
a i v otevřené ozvučnici basovalo solidně a výšek až až. S tímhle bys už mohl na pódiu
v kapele obstát. Zajímavý jev byl, že s tímto reproduktorem nebyly vůbec problémy
se zpětnou vazbou. A to nejen u akustické kytary, ale i u foukací harmoniky přes krystal,
což bývá většinou pekelný boj. Pochopitelně také záleží na vlastnostech zesilovače.
Na nějaký tweeter bych se vykašlal. Každopádně si to tam můžeš vždycky dodělat,
kdybys třeba měl pocit, že výšky už moc směrují.
Kvet

Příspěvek od Kvet »

mmjuz píše: 21.03.2020 13:30 Výrobce tvrdí, že v pásmu 45Hz až 17kHz má průměrnou citlivost 98dB. No, sice tam není
napsáno, v jaké toleranci, ale mám tohle repro v aparátu na akustiku vyzkoušené
a i v otevřené ozvučnici basovalo solidně a výšek až až. S tímhle bys už mohl na pódiu
v kapele obstát. Zajímavý jev byl, že s tímto reproduktorem nebyly vůbec problémy
se zpětnou vazbou. A to nejen u akustické kytary, ale i u foukací harmoniky přes krystal,
což bývá většinou pekelný boj. Pochopitelně také záleží na vlastnostech zesilovače.
Na nějaký tweeter bych se vykašlal. Každopádně si to tam můžeš vždycky dodělat,
kdybys třeba měl pocit, že výšky už moc směrují.
Dík, bez toho tweetru by aspoň bylo jednoduší zvučení na koncertech - klasicky mikrofonem.
Možná spíš seženu nějaký prázdný box 1x12 a instaluji si do něj toto repro.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Než to koupíš, tak dej vědět. Ony i boxy mají určité vlastnosti a ne každá bedna se hodí
na cokoli.
Kvet

Příspěvek od Kvet »

mmjuz píše: 21.03.2020 13:53 Než to koupíš, tak dej vědět. Ony i boxy mají určité vlastnosti a ne každá bedna se hodí
na cokoli.
třeba na bazaru se objevila tato: https://hudebnibazar.cz/thiele/ID294060/
co myslíš?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Hm, čoveče, to jsi mě dostal. Nevím, musel bys zkusit. Zrovna v tomhle případě se neodvažuji tipovat.
Originál osazený EVM12L jsem slyšel před cca deseti lety a dobře si to pamatuji. Byl to ohromný zážitek.
Hrálo to skutečně hrozně, ač metalisti z toho tehdy nadšením ždímali moč z nohavic.
Tenkrát jsem o tuhle legraci absolutně ztratil zájem a nikdy jsem to již nepotkal a ani o to nestojím.
Máš-li to k prodejci nedaleko, se s ním domluv a vyzkoušejte. Doma si na svorky reproduktoru připájej dva dráty s konektorem, repro přišroubujte do boxu, dráty s konektorem vytáhni tou karikaturou bassreflexu,
připoj zesilovač a zkus to. Práce na tři minuty a napoví to více, než kdokoli dokáže odhadnout. Třeba to bude
dobře fungovat.
Trevor
Odborník

Příspěvek od Trevor »

Me se tahle bedna zda az moc prebasovana a rozplizla, otevreny box hral s evm lepe,spis bych bral neco polo,nebo otevrene
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Úplně stejný pocit jsem z toho měl i já. V otevřeném boxu tvaru kufru EVM12L hrál výrazně lépe,
ale to se jednalo o starý OEM z 80. let, takže to srovnání nemuselo být úplně 100% vypovídající.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“